^
A
A
A

Håravfall

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ökad britthet av hår är ett viktigt problem för kvinnliga representanter.

Med skador på låsen kommer det inte vara möjligt att odla långa tjocka krökar, det kommer inte att komma ut för att göra en elegant stilfull stil. Sådant hår är ofta trasigt, trassigt och har en matt livlös utseende. Håret bryts oftast i slutet, men ibland kan det hända längs hela längden. Varför händer detta och hur man hanterar det? Vi ska räkna ut det!

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Orsaker till sprött hår

Det sägs att från och med lockar kan du ganska mycket att säga om deras ägare, som alla problem i kroppen, vitaminbrist, dåliga vanor, fel i kosten - allt detta är återspeglas i hälsa och vårt utseende. Den vanliga glansen, smidigheten förloras, hårstrukturen försämras, vilket förr eller senare uppenbaras av bräcklighet och torrhet.

Orsakerna till bräckliga ringlets kan listas i mycket. Till exempel kan detta tillstånd vara en följd av anemi, trofiska störningar och syrebrist i vävnader. Det kan finnas ett brott mot kapillärcirkulationen i huden på huvudet, vilket leder till att trofiska folliklar störs, hårstrukturen förändras.

Sjukdomar i matsmältningssystemet kan också orsaka ett dåligt tillstånd av strängarna, för exempelvis med problem med tarmarna försämras absorptionen av viktiga delar och vitaminer.

Sjukdomar i andningsorganen och urinvägarna kan leda till nedsatt cirkulation och vävnadshypoxi. Detsamma kan förväntas från kroniska inflammatoriska sjukdomar, även så subtila som karies, kronisk bihåleinflammation eller helminthic invasioner.

Men inte mindre viktigt är vård och hudens yttre vård. Således är det nödvändigt att ta hand om lika noggrant både för fet eller torr och för normalt hår. Utöver illiteratvård underlättas uppkomsten av brittleness av frekvent målning, kemiska förfaranden, användningen av termiska apparater för styling.

Inte direkt reflekterad i tillståndet av strängar direkt solljus, salt och klorerat vatten, intaget av olika mediciner.

Skadliga effekter på håret är för höga eller för låga temperaturer: detta huvud tvätt överdrivet med varmt vatten, ånga besök utan speciella mössor, hattar ignorera vintertid och så vidare.

Bland andra faktorer som kan leda till försprödning av trådar kan identifieras ofta negativa känslor och stress, överdriven mental och psykisk stress, konstant trötthet, depression och så vidare.

Orsaker till sprött hår hos kvinnor

 • Vanliga dieter, mono-diet, obalanserad diet, svält.
 • Dysbakterios i tarmen.
 • Sjukdomar i tänderna, giardiasis.
 • Olyckligt valda medel för hårvård.
 • Frekvent användning av vinkning, styling, användning av hårtork, krusjärn, termobigue etc.
 • Många målningar (speciellt ammoniakfärger).
 • Användning av klorerat och hårt vatten för att tvätta huvudet.
 • Kroniska sjukdomar i könsorganet, minskad immunitet.
 • För mycket fascination med solbränna, solarium, utan att skydda huvudområdet.
 • Betonar, erfarenheter.

trusted-source[10], [11]

Orsaker till sprött hår hos män

 • Överdriven fysisk aktivitet, överarbete.
 • Försummelse av högkvalitativa medel för att ta hand om den håriga ytan.
 • Dåliga vanor.
 • Dålig näring, otillräckliga mängder vitaminer och mineraler i livsmedel.
 • Ignorera hattarna under den varma och kalla årstiden.
 • För mycket låg luftfuktighet i rummet.
 • Kroniska sjukdomar i matsmältningssystemet.

trusted-source[12], [13], [14]

Orsakerna till skört hår hos barn

 • Anemi, brist på vitaminer och mineraler i kroppen.
 • Användning av hårvårdsprodukter för vuxna.
 • Konstant bär på hattar, mössor och annat huvudbonader.
 • Uniform obalanserad näring.
 • För mycket torr luft i rummet.
 • Närvaron av maskar.
 • En stillesittande livsstil, en sällsynt promenad i frisk luft, ett långt sittande på datorn.

Symptom på sprött hår

Bräckligheten hos strängarna kan passera längs den längsgående och tvärgående typen. Brytning av den longitudinella typen är hårets längsgående delning (från dess ände) eller bildandet av nodulära formationer. Den tvärgående typen av brittleness ligger i hårets bräcklighet under hela sin längd.

Tvärsnitt och sprött hår - detta är en konsekvens av att sebaceous körtlar minskar. Med en sådan patologi observeras torrt hår, slöhet, glatthet. Lås ofta avfettad och uttorkad. Vid nära undersökning delas det skadade håret i slutet med 2-3 eller flera delar. I vissa fall observeras patologin tillsammans med alopecias början (speciellt om orsaken till bräcklighet är anemi eller kroniska sjukdomar i kroppen).

Håravfall och bräcklighet kan åtföljas av bildandet av små knutar av olika färger direkt på håret. Nodor kan till exempel vara ljusa i brunetter och brunhårda eller mörka i blondiner. Antal nodalformationer kan vara olika. Varför visas knutpunkter på håret? Detta händer med längsgående brittleness, när buntens plats slås ned i en knut - den här platsen blir den mest utsatta för att bryta. Förresten, förlust och nodal sårbarhet kan också påverka mänets mustasch och skägg.

Torrhet och sprött hår innebär att håren kan bryta lätt nog, även med vanlig kamning. Sådana strängar är grova för beröring, torra, glänser inte alls. Detta tillstånd kan orsakas av en sjukdom i huden på huvudet, eller infektiösa eller inflammatoriska systempatologier. Ofta är torrheten och sårbarheten märkbar på långa lockar.

Bristningen av naglar och hår samtidigt händer också ganska ofta. Typiskt kombineras detta tillstånd med torr hud, mjäll, skalning och klåda sensation. I förbigående kan du bestämma förekomsten av blodbrist, en brist på näringsämnen och vitaminer. Uppdelningen av naglar och hår uppträder ofta under beriberiperioden (vinterfjäder), med långvariga strikta dieter och hos kvinnor under graviditeten.

Hårets starka sårbarhet åtföljs ofta av en "sektion" av hår - en slags borste i slutet. Samtidigt är huden på huvudet grovt, hårsäckarna deformeras i de flesta fall, och de sönderdelade vattnen från epidermis är synliga mellan rötterna.

Vad ska man göra med sprött hår?

Brutna strängar kan återupplivas, och sena händer aldrig. Visst måste insatser göras för detta. I det här fallet är en stor roll i återhämtningen förändringen i näringsättet och revideringen av livsstilen.

Vanligtvis rekommenderas patienten att byta kost. Mat bör berikas med proteiner, menyn bör innehålla tillräckligt med grönsaker, frukter, örter, bär, nötter. Strikta och monotona dieter är förbjudna. En balanserad diet, berikad med vitaminer och andra användbara ämnen, väljs.

Det rekommenderas bland annat att använda flytande i form av rent dricksvatten (icke-kolsyrade) i en mängd av 2-2,5 liter per dag.

Under uppvärmningssäsongen, när luften i våra lägenheter är överdriven, kan du inkludera speciella apparater som återfuktar och renar det. Om den här enheten inte är tillgänglig bör du ofta ventilera rummet, särskilt på natten, och lägg även på vanliga värmeplattor med vatten, vilket kommer att fungera som en slags luftfuktare.

Går ut på gatan på vintern, glöm inte att lägga på en varm hatt, och under sommarvärmen, använd en solskyddsmedel eller ett lock.

Förutom kosten bör rökning och dricks undvikas, liksom att minska mängden starkt druckit kaffe per dag.

Hur man botar skört hår?

Tillvägagångssättet för behandling av skört hårtillstånd måste nödvändigtvis vara komplext. Överensstämmelse med kost, tillsammans med användningen av konventionella tvättmedel för hårförluster, kommer att minska alla dina ansträngningar till "nej". Faktum är att vanliga schampon i regel innehåller en minsta mängd reducerande och aktiva komponenter. Och billiga schampon kan i allmänhet innehålla skadliga ämnen som även kan skada krullarna. Därför kan frågan om att välja ett schampo adresseras till en hudläkare eller en kosmetolog.

När det gäller de speciella behandlingsmetoderna för brittleness och skador använder experter följande metoder:

 • Kryoterapi är en mycket låg temperatur metod. Inkluderar kryolaserapi och kryoelektrisk effekt;
 • massageprocesser - hårbottenområdet masseras, vilket leder till förbättrad blodcirkulation i huden och underlättar leverans av hårsäckar.
 • mesotherapy - användningen av vitaminer, preparat av homeopati, läkemedelsblandningar som injiceras i skiktet av huden;
 • fysioterapi - metoden för högfrekvent impulsström;
 • behandling av klimatförändringar - sanatoriumbehandling, vila.

Den bästa behandlingsmetoden väljs individuellt baserat på orsaken till skadan. Fråga din läkare och välj det mest effektiva alternativet.

Medverkar mot sprött hår

Det mest effektiva sättet mot sprött hår väljs individuellt, genom försök och fel. Börja med att byta ditt vanliga schampo till en helande restaurering. Var uppmärksam på dess sammansättning: Det är önskvärt att bland komponenterna var närvarande lecitin, vitaminer från grupp B, liksom extrakt från medicinska växter (kamomill, lind, mint, spannmål).

För att skydda hårspetsarna är det bättre att köpa en speciell grädde (eller kräm-balm) för skadade trådar. Sådana krämer appliceras på rena krullar och lämnas till torr helt. De behöver inte tvättas av: Produkten täcker de splittrade ändarna och skapar en osynlig film på dem, återställer hårstrukturen. Proteinkomponenterna hos sådana preparat tränger in i alla skador på den fibrösa stammen och fyller defekterna. Sådana ytterligare komponenter som växtekstrakter och keratiner bidrar till förstärkning av strängar.

En utmärkt effekt har en mask baserad på kosmetiska oljor. Sådana masker appliceras en gång i veckan i en halvtimme innan du tvätter huvudet: de är väl kombinerade med hårlinjens massage.

Skadade tips bör skäras periodiskt (en gång var 1,5 till 2 månader). Du kan använda metoden för "het sax", som låter dig "lödda" stratifieringsplatsen.

Masker från sprött hår

 • Mask för hår L'oreal Elseve mot brittleness - innehåller cement-ceramider och återställer hårstrukturen längs hela längden. Håret blir starkare och mer motståndskraftigt mot negativa yttre effekter. Med vanlig applikation återkommer glans och jämnhet.
 • Balsam mask Dove Therapy Kontroll av håravfall - är en snabbvård, eftersom den appliceras på rent vått hår i bara 1 minut. Efter flera tillämpningar blir håret smidigt och glänsande. Kombinationen underlättas, strängar är inte sammanfogade.
 • Maskduva Smidig silke för hår, försvagad och ömtålig - efter den första appliceringen märkbart förbättrar hårlinjens tillstånd framträder glans, krullarna får ett välskött och friskt utseende.
 • Wella Pro-serien "Reparation" -masker återställer - skyddar lockar från möjliga skador under läggning, ger dem ett ljust utseende, underlättar kamning. Har en intensiv regenererande formel.

I princip kan varje kosmetiskt företag som erbjuder sig själv erbjuda sina kunder en hel serie användbara masker från skador på hårbotten. Du kan själv välja en sådan mask, eller förlita dig på en kosmetologs, doktors eller bästa väns åsikt.

Shampoo mot sprött hår

Kvalitetsschampo mot sprött hår är en kombination av kosmetiska produkter, som kan lösa de flesta estetiska problem med hår. Först och främst är det torrhet, bräcklighet och håravfall. Effekten av att använda sådana schampon bör vara synlig efter flera användningar, vilket garanteras av en kompetent utvald komposition av de viktigaste och oföränderliga naturliga ingredienserna.

Vilka schampon använder våra användare oftast:

 • Revlon Professional Hydra Rescue Shampoo - hydrohampoo med fuktgivande effekt;
 • L'Oreal Professional Absolut Repair - regenererande schampo för skadade lockar;
 • Serien av Agafias mormors recept är Agafias speciella schampo mot förlust och bräcklighet;
 • Elfa Repinaya - återställande shampoo burdock;
 • Organic Shop Shampoo - Shampoo för skadade lockar "Morot - Superfast".

Experter rekommenderar när du väljer ett schampo för att börja använda provtagarna - så att du bättre är inriktad på rengöringsmedel och reparationsmedel för dina krullar.

Olja mot sprött hår

Eteriska oljor används som behandling eller förebyggande av hårbotten i hårbotten. Det viktigaste är att välja den lämpligaste oljan. Effekten av oljor är mångfacetterad. De används för följande ändamål:

 • ökad tillväxt och hårdhet
 • stärkande lockar;
 • bli av med mjäll;
 • förebyggande av alopeci
 • vilket ger strängar en hälsosam glans.

Vilka oljor kan användas för att stärka och friska utseende:

 • olja av enbär - har en positiv effekt på tillväxt, näring och förstärkning av lockar;
 • ylang-ylang - återställer spröda och skadade trådar som bildats med felaktig hårvård
 • Melissa - eliminerar stratifiering och kamp med överdriven torrhet;
 • kryddnejlika - accelererar tillväxten och stärker håret;
 • gran - närar hårbotten, eliminerar mjäll och klåda;
 • Kanelolja - eliminerar skada och förlust.

Eteriska oljor kan användas ensamma eller i kombination med varandra. Som regel används de på två sätt:

 • Fuktar fingertopparna i oljan och smutsar lätt in i huden på huvudet (detta stärker folliklarna och stimulerar blodcirkulationen, vilket påverkar krokulans struktur och tillväxt).
 • Blötlägg rötterna eller hela längden på håret med olja och lämna det som möjligt i 2-3 timmar, varefter det tvättas av.

Förutom väsentliga komponenter kan du använda vegetabiliska oljor eller blandningar: olivolja, valnötolja, havtorn, etc.

Vitaminer från sprött hår

Nu i praktiken i vilken apotek du kan köpa specialutvecklade multivitaminpreparat från skört hår. Vilka är de vanligaste och mest effektiva?

 • Innes är en fransk växtbaserad förberedelse gjord av druvfrön, gröna teblad, tomater och soja. Mycket effektiv, men till ett pris som överstiger alla andra analoger.
 • Perfectil - det innehåller antioxidanter, vitaminer, mineraler, extrakt från växter. Tillverkaren garanterar förbättring av hår, hud och nagels skick efter 2-3 månaders användning. Varning: Det finns biverkningar, som illamående och magont.
 • Lady's formula är ett komplext vitamin- och mineralmedel, enligt kundens feedback är det mycket effektivt.
 • Vitrum Beauty Elite - en representant för det kända varumärket Vitrum, innehåller extrakt ur örter, mineraler och alla vitaminer som är nödvändiga för skönhet. Återställer hårstruktur.
 • Compliwit "Radiance" är ett hemligt medel, innehåller en specialutvecklad kombination av vitaminer, mineraler och grönt teextrakt.

Alla vitaminer rekommenderas att tas under eller omedelbart efter en måltid, med tillräckligt med vätska.

Om du inte har möjlighet att köpa ett komplett vitaminkomplex mot någon skada, kan du köpa ett läkemedel med grupp B-vitaminer (till exempel Pentovit eller Neuromultivitis), liksom något kalciumtillskott.

Sköljande hårbalsam

Balsam, eller en balsam mot brumhet av hår, är ett medel för vård av ett hårskydd som används som tillägg till schampo. Balsammen mjukar och intensifierar det terapeutiska schampons verkan. Ofta kan effekten av att använda balsam ses omedelbart: krullarna blir mer lätta, skina och mjukhet.

Sådana medel har en obestridlig fördel framför maskerna för hårbotten: användningen av balsam kräver inte mycket tid. Den tvättas av bokstavligen i en minut efter ritning, och vissa tvättar inte i allmänhet.

 • Revlon Professional Equave Nutritive Defanging Conditioner - återställer outplånlig luftkonditionering.
 • Planeta Organica är en revitaliserande provencalsk balsam.
 • Serien av Agafias mormors recept är en tjock balsam, för styrka, styrka och tillväxt.
 • Gröna apoteket - balsammasken mot brittleness och håravfall "Burdock oil".
 • Himalaya Herbals Protein Conditioner - balsam med proteiner för torrhet och skada "Recovery and Care".
 • Mineral Skönhetssystem Conditioner - balsamkondensor med mineraler från Döda havet.

Använd balsams efter varje schampoansökan. Vissa experter rekommenderar att man använder shampoo och balsam från en tillverkare, men i de flesta fall kan det bara vara ett reklamflytt.

Recept av alternativ medicin från skört hår

 1. Användningen av olivolja är en vanlig metod för behandling av hårskador. Du kan feta trådarna från rötterna längs hela längden, eller bara rötterna, varefter huvudet är inslaget i en handduk och lämnat i 30-40 minuter. Efter proceduren ska huvudet sköljas väl.
 2. Användningen av öl är också mycket populär: ett kycklingägg blandas med två st. L. öl. Den resulterande massan appliceras på rena och handdukstorkade trådar, inslagna och vänta i en halvtimme. Skölj sedan med rinnande vatten.
 3. Mer komplicerat recept: Ta 100 ml olivolja, lika mycket björktjära och 3 msk. L. Av vodka. Alla blandade (blandade massor kan förvaras i kylskåp i en sluten burk). Massa fett rötterna 2 timmar före tvätt. Upprepa en gång i veckan.
 4. Förutom oliv kan du använda någon annan vegetabilisk olja. Till exempel: vispa 2 äggulor, tillsätt 2 tsk. Någon vegetabilisk olja, blanda. 20 minuter innan du tvätter huvudet smörjer du den resulterande massan med skadade lockar och vikar huvudet med en näsduk.

Du kan enkelt gnugga in i hårbotten och hudintegrerna varm surmjölk eller kefir och sedan linda huvudet runt med en gardin. Efter 30 minuter måste proceduren upprepas och tvättar slutligen huvudet med en mjukgörande schampo.

En bra effekt är tvätten av redan rena krullar med avkok av kamomill, burdockrot, salvia eller citronbalsam.

Hur förhindrar skört hår?

För att förhindra skador på strängarna rekommenderas att man använder en hårtork med en kall blåsning, och inte heller applicera termiska effekter (till exempel curling irons och termiska rullar).

Om krullarna är långa bör de kamma så noggrant som möjligt. Gör inte detta med en metallborste: Ta en speciell träkam med tunna tänder. Sharp comb tänder och hårnålar kan också skada hårstrukturen.

På en solig dag, liksom i blåsigt, frostigt och regnigt väder, är det nödvändigt att bära lämpliga hattar.

Försök att inte använda stylinglack och skum för att fixa frisyren när det är möjligt. I de flesta fall innehåller de i sin sammansättning alkoholer, som torkar hårstängerna. Om du fortfarande skulle använda lacken, bör den tvättas ordentligt med schampo och mycket vatten.

När det gäller målning är det önskvärt att använda bezammiafärger, såväl som naturliga färgämnen som stärker håret (till exempel henna). Ofta rekommenderas inte användning av målning, såväl som kemisk våg: låsen behöver vila.

Glöm inte rätt mat och hälsosam livsstil. Hälsat hår främjas av en aktiv livsstil, som går i frisk luft, en full sömn. Det är nödvändigt att begränsa mängden enkla kolhydrater och animaliska fetter i kosten, men det borde finnas mer grönsaker och frukter.

Kom ihåg att dricka läget - drick rent kolsyrat vatten minst 2 liter per dag, huvudsakligen på morgonen.

Om du följer alla de rekommendationer som anges ovan kommer du definitivt att komma runt ett sådant problem som sprött hår. Var frisk och vacker!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.