^

Amnoskopi och amniocentes

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

För att undersöka status för fostervatten används amnioscopy den som beskrivs i Saling 1962 g. Amnioscopy är ett förfarande för identifiering mekonium i fostervattnet genom visuell inspektion av de undre polsk membranen.

Endoskopet, utrustat med en konisk obturator, sätts in i livmoderhinnan till den nedre polen av fostretsblåsan. Efter avlägsnande av obturatorn är en ljuskälla fäst och vatten behandlas genom fostervatten, medan mängden främre vatten och blandningen av mekonium bestäms. En speciell belysningsanordning har utvecklats för att utföra endoskopiska studier i obstetrisk träning. Den utvecklade enheten gör det möjligt att få en stor och jämn belysning, effektiv absorption av termiska strålar och ett stort utgångsljus. När du använder enheten kan du se rikligt främre vatten, lättskiftande, lätt eller lätt opaliserande. Det finns små områden med fuktigt fett och vatten har oftast en mjölkaktig vit färg. Med ett stort antal främre vatten har de en blåaktig snett. Vissa författare, i fosterhypoxi, särskiljer färgningen av vatten i den "molniga" typen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Vem ska du kontakta?

Analys av fostervätska under graviditeten

Analys av fostervätska under graviditet eller amniocentes utförs för att i detalj studera kromosomsatsen hos det ofödda barnet. Om, som ett resultat av tidigare analyser, finns en misstanke om en formad kromosomal patologi i fostret. Denna analys är inte obligatorisk, kvinnan har rätt att bestämma huruvida man ska fortsätta eller inte.

Det är nödvändigt att utföra analysen om 15-20 veckor av graviditeten, den säkraste perioden är 16-17 veckor. Under ultraljudskontrollen görs en punktering noggrant och en liten mängd amniotisk vätska samlas in. Därefter hålls det mottagna provet i näringslösning i flera dagar och studeras. Slutresultatet kan erhållas efter 21 dagar.

Komplikationer efter fostervattensprov är extremt sällsynta, men det finns en viss risk, som behöver veta:

 • I 0,5-1% av fallen efter analysen kan man börja arbeta.
 • Trots det faktum att förfarandet utförs under aseptiska förhållanden föreligger sannolikheten för inflammation.
 • Om en kvinna har en negativ Rhesus, och fostret är positivt, utförs vaccination för att förhindra att antikroppar utvecklas i moderns kropp.

Amniocentes är en metod som aspirerar fostervatten från fostervatten. Amniocentes kan förbättra förmågan att diagnostisera fostrets tillstånd. Baserat på studien av fostervätskan och cellerna i den kan man bestämma den genetiska risken och förhindra att ett sjukt barn föds.

För närvarande är mer än 2500 nosologiska former av genetiskt bestämda sjukdomar kända. Genomförande av prenatal diagnos är motiverad och lämplig i följande fall:

 • det finns möjlighet att få ett barn med en allvarlig ärftlig sjukdom, vars behandling är omöjlig eller ineffektiv
 • risken för att ha ett sjukt barn är högre än risken för komplikationer efter prenatal diagnos
 • Det finns ett noggrant test för prenatal diagnos och det finns ett laboratorium utrustat med nödvändig utrustning.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Indikationer för amniocentes

De viktigaste indikationerna för prenatal diagnos är:

 • förekomst av strukturell omplacering av kromosomer, särskilt translokationer och inversioner hos en av föräldrarna;
 • Åldern på en kvinna som är äldre än 40 år (och enligt vissa forskare över 35 år)
 • heterozygot tillstånd hos båda föräldrarna i autosom-norecessivnyh sjukdomar eller endast hos moderen med X-länkade defekter;
 • Förekomsten av en förälder med en sjukdom med en autosomal dominant typ av arv
 • Barnets födelse med medfödda missbildningar.

Teknik för amniocentes

Med transabdominal amniocentes kan placentan, navelsträngen och fostret lätt skadas. Efter noggrann aseptiska och bestämning av lokalisering av moderkakan och fostret och fostervattenprov vald plats under lokalbedövning (0,25% novokain lösning) efter tömning av blåsan, är en bit 4 cm under naveln, och 2 cm till höger eller vänster (suprapubisk åtkomst) utförs amniocentesis. Transvaginal amniocentes kan också användas upp till 20 veckor och efter 20 veckors graviditet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.