^

Hur man lär ett barn att somna självständigt

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mycket ofta vet inte föräldrar hur man ska lära sig ett barn somna själv. Försök att rätta till situationen slutar i stress för barnet och föräldrarna. I slutändan ger de upp... Men! Om föräldrarna visste att förmågan att sova och sova en baby i intervallet 5-6 månader till 2-3 år beror på hans förmåga att få tillräckligt med sömn och lindra stress under hela livet... Så några enkla men effektiva tips om hur man lär din barn att somna sig.

trusted-source[1]

Vid vilken ålder är det nödvändigt att lära ett barn att somna själv?

Börja att flytta barnet i din egen säng från föräldern kan vara från sex månader till 2-3 år. Det är just på sex månader att antalet matningar minskas, på natten behöver barnet inte längre gå upp för att suga bröstet och moderen kan somna tidigare. Därför kan du börja flytta barnet i sängen och lära dem att somna på egen hand.

Ju lättare och mer smärtfritt denna procedur tar desto lugnare och starkare blir nerverna hos barnet. Detta kommer att påverka hans hela framtida liv.

Viktiga tips för att lägga barnet

Det viktigaste i ritualen är att alla föräldrars handlingar börjar och slutar på samma gång varje dag. Detta diskuterar barnet, lär sin kropp till samma sätt.

Och ännu viktigare råd: att sätta barnet ner bör åtföljas av trevliga ritualer för honom. Till exempel, värma sängen, massage, bada, leka med din favoritleksak, läsa din favorit saga, sätt på dina favorit pyjamas, sätt på din favorit nattlampa. Att lägga barnet i sängen bör inte åtföljas av stress, negativa känslor. Annars kommer barnet i det undermedvetna att associera hela sitt liv med en dröm med något obehagligt, rastlöst, oskyddat.

Det är nödvändigt att låta barnet sova inte längre än 10 minuter. En längre process är svår att läsa. Helst bör ljuset stängas av, men om barnet är rädd för att sova i fullständigt mörker, lämna honom ett nattljus.

trusted-source[2]

Teknik lägger barn

Du trodde att när du lämnade barnets rum skulle han lugnt somna? Oavsett hur fel! I 90% av fallen kommer barnet att gråta, börjar börja ringa mamma och pappa, kan kasta en tantrum, slå och sparka sängen och kväva på sobs. Vilken typ av stenhjärta kommer det att utstå? Därför väntar föräldrarna ofta i ca 10 minuter, stå inte upp och rusar till deras barn. Detta är ett viktigt ögonblick i barnets kamp för sin egen komfort. Barnet inser genast att manipulationen var en framgång och han vann, och inte föräldrarna. Nu kommer han att använda den här enkla tekniken hela tiden, snarare än att misslyckas med alla föräldrars försök att sätta honom i en separat säng. Vad ska man göra?

Applicera stoppurmetoden. Han hjälper dig och barnet försiktigt men effektivt att lära honom att sova utan föräldrar. Titta på klockan och notera tre minuter från det ögonblick du lämnar rummet. Om barnet inte lugnar sig under denna period, gå till sitt rum, men ta inte barnet i dina armar och ta inte bort det från sängen. Bara prata med barnet, säg att allt är bra, torka honom av tårar, sätt på sin högra sida och önskar god natt. Logga ut sedan. Nu måste du uthärda 4 minuter.

Om barnet inte har lugnat sig - upprepa den föregående metoden: Gå in i rummet, lugn babyen och avsluta. Så var och en av din ankomst förlängas i 1 minut. När du lugnar barnet bör din röst vara tyst, mjuk, mild och viktigast - lugn. Så förstår barnet att allt är bra, och mamma och pappa är nära.

Hur många dagar kommer processen att lägga barnet?

Ja, den första eller andra dagen blir svår för föräldrarna, processen med läggning kan ta upp till två timmar. Men vem sa att det var lätt att höja barn? Men då kommer barnet somna själv. Och föräldrarna behöver inte lida med honom i månader eller till och med år för att vara ensamma i sitt eget sovrum.

Statistiken visar att på den första dagen kan upp till 12 uppsättningar barn med en sista paus på 15 minuter spenderas på att lägga barnet. Men det viktigaste är att inte avvika från metodiken, och föräldrarna kommer att lyckas. Det viktigaste - den första dagen. Om föräldrarna inte står upp och tar barnet till sig själva, kan ytterligare upplägg ta flera månader, eftersom barnet förstår att han är starkare än mamma och pappa.

Den andra dagen för att lägga barnet kommer också att vara svårt. Men nu måste du göra den första pausen längre - börja din återkomst till barnens sovrum inte från tre men från fem minuter. Lägg sedan till varje paus inte för första men i 2 minuter. Barnet kommer att förstå att dina handlingar är ordnade och rigorösa, och din vilja är stark.

På den tredje dagen blir det lättare, och du kan börja din paus från 7 minuter och lägga till dem inte 2 men 4-5 minuter vardera (vägledas av barnets reaktion).

Om barnet fortfarande inte somnar själv, på den sjunde dagen tar du en jämnare paus - från 15 minuter och lägger till 5 minuter till var och en av dina ankomster. Detta ger så småningom sina frukter: Med en systematisk vardaglig tillvägagångssätt hos föräldrarna, sover barnen efter en vecka efter 2 tillvägagångssätt.

Ja, en vecka behöver både föräldrar och barn inte sova normalt, särskilt från 21-22.00. Men tålamod och beständighet kommer fortfarande att belönas: En vecka med nattlig plåga kommer att betala i långa månader och år av tyst självständig sömn hos barnet och föräldrars frihet, och du kommer äntligen att glömma denna fråga: "Hur man lär ett barn att somna själv?".

Om ett barn vaknar och gråter på natten eller dina ansträngningar att packa honom inte kronas med framgång i mer än en vecka, visa barnet till läkaren. Kanske är orsakerna till att hans natt gråter inte ensamhet och ångest på grund av osäkerhet, men allvarliga hälsoproblem. Förstå dessa skäl, och låt ditt barn sova bra.

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.