Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Infektioner med hudutslag

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 15.05.2018

Mässling. Utseendet förekommer tre till fyra dagar efter sjukdomsuppkomsten. I början flyter mässling som en kall i svår form, vilket intensifierar. Ögon rodnad och vattnig. Ögonlockens slemhinnor är intensivt rött. Det finns en torr och frekvent hosta. Temperaturen stiger vanligtvis varje dag. På den 4: e dagen finns rosa fläckar bakom öronen, temperaturen är mycket hög. Spots sprids till ansikte och kropp, blir större och mörkare. En dag före utslaget förefaller små vita fläckar nära de nedre molarna på innersidan av kinderna, omgivna av en röd corolla (Filatov-Koplik fläckar). Utsläppstiden varar två till tre dagar, och vid denna tidpunkt är temperaturen hög, barnet hostar kraftigt, trots de använda medicinerna och känns ganska dåligt. Efter att fläckarna på huden uppträder förbättras barnets tillstånd snabbt. Om temperaturen inte minskar två dagar efter utsläppet av utslaget, eller om det minskar och sedan stiger igen, bör du tänka på komplikationer.

Medan temperaturen är hög, har barnet nästan ingen aptit, men han är ofta törstig, så barnet bör vattnas oftare. Det är nödvändigt att försiktigt rengöra barnets mun med bomullsull blöt i en lösning av läsk tre gånger om dagen. Det brukade tros att ljuset är skadligt för ett barn som har mässling, men nu är det känt att fotofobi orsakas av den medföljande mässlingens konjunktivit. Om barnet är irriterat av ljus kan rummet dämpas. Sängstöd bör observeras tills temperaturen är normal.

Mässor inträffar 9 till 16 dagar efter kontakt med patienten, börjar infektionsperioden med utseendet av kalla symptom. Efter mässling finns det kvarhållande immunitet (det finns inga upprepade sjukdomar). För att förhindra utvecklingen av sjukdomen eller åtminstone försvaga dess manifestationer är det nödvändigt att införa barngamma globulinet.

Komplikationer av mässling inkluderar: otitis media, bronkit, lunginflammation, encefalit, som uppstår vid infästning av en bakteriell infektion mot bakgrund av nedsatt immunitet.

Röda hund. Det fullständiga namnet är mässling rubella. Det kallas så eftersom utslaget är som ett utslag i mässling. Men oftare ser det ut som små röda prickar, de förefaller först på huvudet, sedan "släpp" på bröstet, händerna, bagaget och benen. Utseendet försvinner också från toppen. Med råttor av mässling är det sällan symtom på förkylning, det kan finnas en viss rodnad i halsen. Temperaturen överstiger inte 38 ° C. De bakre och occipitala lymfkörtlarna ökar, vilket är kraftigt smärtsamma.

Rubella förekommer mellan 12 och 21 dagar efter kontakt med en sjuk person. Denna sjukdom är mycket farlig för kvinnor under de första tre till fem månaderna av graviditeten, eftersom rubellaviruset kan orsaka missbildningar hos fostret. Därför är kontakten hos en gravid kvinna med en sjukt rubella en indikation på att graviditeten avslutas.

Kycklingputtar. Före ett utslag kan det finnas huvudvärk, en allmän sjukdom. Då finns det karakteristiska utbrott - bubblorna fyllda med en genomskinlig vätska, som så småningom blir grumlig. Botten av flaskan är rodnad. Vesiklar burst, vis, skorpor bildas - så kallad polymorfism av utslaget observeras. Nya bubblor visas inom tre till fyra dagar. Vanligtvis känner barn sig bra genom sjukdomen och temperaturen överstiger inte 38 ° C. Men ibland är barnets hälsotillstånd störd, det är oftare noterat hos äldre barn. Sängstöd observeras under hela utbrottstiden. Alla delar av utslag att smörja lysande grön, så att inte gå med sekundär infektion, desto mer att ett utslag som orsakar kliande barn och han kan kamma delar av utslag sättas i sårinfektion. Utslaget av utslag inträffar mellan 11 och 21 dagar efter infektion. Barnet upphör att vara infektiöst efter upphörande av utseendet av nya blåsor - de torkade skorporna är inte längre smittsamma. Patienten är isolerad hemma tills den femte dagen räknas från slutet av utslaget.

Scarlet feber. Det är orsakat av streptokocker. Uppkomsten av sjukdomen liknar den vanliga ont i halsen: ont i halsen, rodnad av slemhinnan, hög feber, rodnad och utvidgning av tonsiller, huvudvärk. Utseendet uppträder efter en eller två dagar, först i armhålorna, på baksidan, i ljummen. Från avstånd ser utslaget ut som en likformig rodnad, men det är synligt nära att det består av små röda prickar på inflammerad hud. Utsläppen kan sedan sprida sig till hela ytan av kroppen, inklusive ansiktet, och endast den nasolabiala triangeln förblir blek. Karaktäristiken för skarlet feber är nederlag i tungan, som förvärvar en crimson nyans och på den finns en ökning av papiller. Efter utslaget har gått kan hudflakning uppträda, särskilt på palmerna.

Liksom alla infektion kan scharlakansfeber orsaka komplikationer: otit, stomatit, en inflammation i spottkörtlarna, men de mest allvarliga komplikationer av scharlakansfeber är en inflammation i njurarna - nefrit och nederlag hjärtklaffsjukdom - hjärtsjukdom. Infektion kan inträffa inte bara från en patient med skarlettfeber eller annan streptokockinfektion, men också från en hälsosam bärare av streptokocker. Inkubationstiden för skarlet feber (asymptomatisk) varar omkring sju dagar. Behandling av skarlettfeber ska ordineras av en läkare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.