^

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist

Koagulogram vid graviditet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Koagulogram i graviditet är en nödvändig analys för att kontrollera hälsan hos en kvinnas kropp. Processen med att fostret bärs är en speciell period under vilken olika förändringar uppträder i en gravid kvinnas psykologiska och fysiska plan.

Under hela perioden måste en kvinna ständigt ta olika test för att vara medveten om tillståndet för båda organismerna. Tack vare dem kan du ta reda på om det finns något som hotar fostret och graviditeten i allmänhet och om allt är bra med fostret?

Analyslistan är tillräckligt lång, den innehåller kontroller för smittsamma patogener, förekomsten av antikroppar mot olika sjukdomar, liksom inflammatorisk process i kroppen. Dessutom är det nödvändigt att känna till blodets tillstånd. För detta ändamål tilldelas flera blod- och urintester (allmän klinisk, biokemisk analys), varav en är ett koagulogram för studier av blodkoagulationssystemet.

trusted-source[1], [2]

Indikationer för utnämning av koagulogram vid graviditet

Fysiologiskt sett fastställs det att under kvinnans graviditet genomgår den kvinnliga organismen globala förändringar med bildandet av en ytterligare blodkanal, vilket sätter stress på hjärtat, kärlsystemet, andningsorganen och andra viktiga system.

Också med ökande fostervikt observer uterin ökning i storlek, vilket leder till en minskning i tidvattenlungvolym betyda "stöttande" livmoder öppning, samt förbättrad njurarna och venösa kärl ben blodflöde som kränks genom närvaron av hinder i deras väg i form av livmodern.

Indikationer för utseende av koagulogram vid graviditet beror på förekomsten av samtidig patologi hos en gravid kvinna. Detta gäller varicose sjukdom, leversjukdom, blodkärl och autoimmuna sjukdomar. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av kirurgiska ingrepp och intaget av mediciner som påverkar blodkoagulationssystemet.

Vem ska du kontakta?

Koagulogram i planeringen av graviditet

Innan paret bestämmer sig för att fylla sin familj med en liten man, måste de förbereda sig för detta. Så, partners måste lämna in test för kompatibilitet av blodgrupper och Rh-faktorer, förekomst av infektioner, systemisk patologi och inflammatorisk sjukdom.

Kvinnans organism kontrolleras särskilt noggrant, eftersom det måste ge adekvat näring och fostertillväxt i 9 månader. För detta bör en kvinna vara redo, stärka hennes hälsa.

Dessutom kommer den unga moderen efter leveransen också att övervaka sin näring och hälsa om barnet är ammande. I allmänhet kommer hennes analyser att bedrivas under lång tid.

Ett koagulogram vid graviditetsplanering är nödvändigt för att bestämma egenskaperna hos blodkoagulationssystemet. Detta är nödvändigt, eftersom den är förknippad risk för blodproppar, vilket resulterar i möjlig trombos i kranskärlen i hjärtat med utvecklingen av en hjärtattack, lung grenar, liksom kärlen i hjärnan och andra blodkärl.

Ökad trombbildning kan leda till spontan abort och för tidig födsel. För fostret hotar det risken att utveckla medfödd patologi i hjärnan.

Studien av blodkoagulationssystemet är mycket viktigt vid graviditetsplaneringen, för om det finns några kränkningar, kommer läkaren att kunna föreskriva en förebyggande eller behandlingskurs för att hjälpa uppfattningen att äga rum. Dessutom kommer graviditet med normal koagulation att fortsätta stabilt och utan komplikationer.

Det rekommenderas starkt att denna studie genomförs för kvinnor som:

 • ha en ärftlig predisposition till störningar i koagulationssystemet;
 • hade en historia av frusen graviditet, spontana missfall eller aborter;
 • drabbas av vanligt missfall (flera fall av svettande sveda eller spontana aborter);
 • ha en ärftlig risk att få stroke, hjärtinfarkt, tromboembolism, åderbråck;
 • är engagerade i tungt fysiskt arbete.

Som du vet är någon sjukdom lättare att förebygga än att behandla. Därför kommer tidig upptäckt av problem med blodkoagulering och eliminering i framtiden säkert att uppfattas, bära och föda ett friskt barn.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Hur man tar ett koagulogram under graviditeten?

Varje framtida mamma är skyldig att skicka en analys av koagulogrammet, eftersom värdena och resultaten av denna studie är mycket viktiga för framgångsrik graviditet och arbete.

I fallet med normal graviditet och frånvaron av abnormiteter i kroppen, rekommenderar kvinnor att de utför denna studie åtminstone varje trimester av graviditeten. I vissa fall utförs analysen oftare - det kan exempelvis hända om en kvinna lider av hjärt-kärlsjukdomar.

Innan analysen fortsätter, rekommenderas att man slutar äta ca 10-12 timmar före studiens start. Förutom mat, är juice, komposit, alkohol, kaffe och te också förbjudna. Det är tillåtet att använda ren ren koldioxid utan tillsatser.

Om du tar några mediciner, eller tar dem en eller två dagar före provet, var noga med att meddela labteknikern och skriv ner alla läkemedlets namn på forskningsformuläret.

Innan du tar provet, rekommenderas att sitta ner på en stol, lugna ner, inte panik, eftersom stress och muskelspänning kan påverka studiens slutresultat.

Många för indikatorernas noggrannhet rekommenderas omedelbart före donation av blod för att dricka 150-200 ml rent vatten vid rumstemperatur.

Som regel kan formuläret med resultaten från koagulogrammet hämtas nästa dag.

Indikatorer för koagulering under graviditeten

Analys av tillståndet för hemostasystemet är nödvändigt för att bedöma interaktionen mellan koagulationsfaktorer, fibrinolys och blodplättar, vilka i komplex styrning jämvikten mellan koagulations- och antikoagulationssystemen.

Även en liten förändring i ett av dessa system kan leda till allvarliga konsekvenser, till exempel DIC-syndrom. På grundval av utvecklingen av detta patologiska tillstånd är en kränkning av processerna för blodkoagulering och upplösning av fibrin.

Indikatorer för koagulogram under graviditeten kan också indikera utvecklingen av antifosfolipid syndrom, vilket kan leda till att graviditeten avslutas när som helst. En karakteristisk manifestation av denna patologi är en ökad risk för trombos i venerna och artärerna.

Bland alla parametrar som är nödvändiga för att allokera APTT, fibrinogen nivå, närvaro eller frånvaro av lupus antikoagulantia, blodplättsantal, protrombin nivå, trombintid, D-dimer, som ansvarar för processen för trombbildning i kroppen, samt antitrombin III.

Låt oss ta reda på vad som ska vara indikatorer för koagulering under graviditeten.

 • Fibrinogen är ett protein av globulinkoncernen, vanligtvis ett tecken på inflammation eller vävnadsnekros. Delar i processen med blodkoagulering. Det normala indexet för fibrinogen är 2,0-4,0 g / l, och omedelbart före arbetets början stiger den till 6 g / l. Indirekt visar höjda värden på ESR.
 • APTTV - tiden för bildning av blodpropp efter anslutningen av plasma och andra reagensmedel. Normala indikatorer - från 24 till 35 sekunder. Under graviditeten kan dessa värden sjunka till 17 sekunder, vilket inte ger anledning till oro - det är helt enkelt resultatet av fysiologisk ökning av fibrinogenens index.
 • Lupus antikoagulant är en representant för IgG-immunoglobuliner, en antikropp av blodenzymer. När graviditeten ska vara frånvarande. Om BA är positiv kan detta indikera utvecklingen av gestos, vilket i sin tur kan leda till spontan abort, placenta infarkt eller intrauterin död hos barnet.
 • Trombintid - dess indikatorer återspeglar tillståndet för det sista steget av koagulering. Normala värden på TV - från 11 till 18 sekunder.
 • Prothrombin är föregångaren till trombin, trombogen. Normvärdena är från 78 till 142%, vilket betyder procentförhållandet mellan protrombinkomplexet och plasmidens protrombintid. Med en ökning av protrombinnivåer kan man förvänta sig att förkroppslig avlägsnande av placentan kommer att inträffa.
 • Antitrombin III är ett protein som förhindrar blodkoagulering. Normala värden varierar från 71 till 115%. När indikatorerna sänks anses risken för bildande av trombi öka. Om du inte följer mängden antitrombin, kan du sakna risken för spontan abort eller utveckling av placentainsufficiens.
 • D-dimer är en fibrin degradationsprodukt, ett proteinelement som kvarstår efter den fibrinolytiska processen. Denna indikator har en stadig tendens att öka från början av graviditeten, därför vid tidpunkten för arbetets start kan värdena vara högre än initialvärdena med tre eller till och med fyra gånger. Detta anses inte som en patologi. Normala värden för D-dimer ska inte överstiga högt, annars kan sen gestus, nefropati eller diabetes mellitus misstas.
 • Blodplättar är blodceller som är utformade för att ge själva processen för koagulation och indikera tillståndet för det hematopoietiska systemet. Blodplättar bildas i benmärgen hos megakaryocyter. Det är blodplättarna som utgör den största delen av blodproppen som bildar sig i såret med blödning. Normala värden på blodplättar hos gravida kvinnor - från 150 till 380 * 10 ^ 9 / l. En liten minskning av indexen är möjlig, vilket kan bero på en kraftig ökning av volymen av cirkulerande blod eller en näringsbrist. Om blodplätten minskar avsevärt och kraftigt talar de om trombocytopeni - alltför flytande blod när det finns risk för blödning och inre blödningar.

Dechiffrera koagulation under graviditet bör utföras läkare som några resultat kan ha sina fel, såsom de som förknippas med vitaminbrist, fel i kost, kroniska sjukdomar, användning av droger och så vidare. Allt detta läkare vara säker på att ta hänsyn till vid tolkning av resultaten av studien.

Dekodning av koagulogram under graviditet

Dessa koagulogram ger en uppfattning till doktorn om kvinnans blodförhållande. Så, med hjälp av denna analys kan du ta reda på nivån av fibrinogeninnehåll, som under graviditeten ständigt stiger upp till födseln. Det kan nå en normal 6 g / l.

Indikatorerna för aktiverad partiell tromboplastintid under graviditeten skiljer sig något och uppgår till 20 sekunder, vilket är 10-15 sekunder mindre än före graviditeten.

Avkodning av koagulogrammet under graviditeten har också indikatorer på lupös antikoagulant, vilket indikerar en grupp antikroppar som bidrar till ökningen av APTT-nivån. Vid normal graviditet borde de inte vara i blodet. Vid deras utseende bör en systemisk sjukdom av autoimmun natur, inklusive gestos, misstänkas.

Trombintiden är ofta något förhöjd hos gravida kvinnor, men bör inte vara mycket högre än normala värden - upp till 18 sekunder.

Analys av utvärdering av det hemostatiska systemet har en ganska viktig indikator - protrombin, vilket indikerar ett hot om för tidig placentaavlossning. Det bör normalt fluktuera inom 80-140%.

Ett expanderat koagulogram under graviditeten

Studien av blodkoagulabilitet kan vara vanlig och detaljerad. I de flesta fall har läkare tillgripit konventionell coagulogram, som består av fyra parametrar: protrombin index, APTT (aktiverad partiell tromboplastintid värde tid), antal blodplättar och fibrinogen. Om läkaren misstänker störningar i koagulationssystemet, kan han förskriva ett utvecklat koagulogram som visar hela bilden av blodkoagulering i kroppen. I det här fallet kommer det att vara möjligt att utvärdera inte bara tillståndet för koagulationssystemet korrekt, utan också att förutsäga dess funktionalitet i framtiden.

Detaljerad analys rekommenderas för dem som har en familj belastas ärftlighet (t ex, det finns patienter tromboembolism, stroke, hjärtinfarkt), samt kvinnor med åderbråck eller tromboflebit eller efter lång tids användning av hormonella preventivmedel.

trusted-source[7], [8], [9]

RFMC under graviditet

Hemostatiska parametrar (monomer komplexen lösliga fibrin - SFMC) - gör det möjligt att bedöma nivån och procent av trombelement, vars antal är i stånd att öka i massa trombogenes i cirkulationssystemet. Till exempel kan detta tillstånd observeras med trombos av stora huvudkärl, med tromboembolism i lungartären.

Förhöjda nivåer av RFMC kan observeras i blodet hos patienter med disseminerat intravaskulärt koagulationssyndrom, där en plötslig och ökande sjukdom i samtliga stadier av koagulering uppträder. Detta händer exempelvis i ett tillstånd av chock, med allvarliga skador, omfattande brännskador, systemisk trombos etc.

Koagulogram RMPC kännetecknas av ökad känslighet, i motsats till till exempel etanoltest.

En ökning av RFMC-indexen indikerar en ökande risk för bildning av intravaskulär trombi.

Koagulogram i graviditetsavkodning RFMC ser så här ut:

 • hos en frisk person är ett normalt RFMC-poäng 3,38-4,0 mg / 100 ml;
 • under graviditeten får man öka detta värde med ca 3 gånger.

D-dimer

Som vi nämnde ovan är D-dimer en produkt av fibrinolys-sönderdelning av en trombus. Utvärdering av denna indikator bör utföras både före graviditet och under svagningsprocessen.

Före graviditeten bör nivån av fibrinolysprodukt vara 248 ng / ml och bör inte vara mer än 500 ng / ml.

Normala indikatorer under gestationsperioden fluktuerar beroende på termen.

 • Jag trimester - nivån kan öka med 1,5 gånger (högst 750 ng / ml);
 • II trimester - högst 1000 ng / ml;
 • III trimester - högst 1500 ng / ml.

Således ökar nivån av D-dimer hos gravida kvinnor av fysiologiska skäl. Om detta värde överskrider de tillåtna gränserna kan det dock indikera utveckling:

 • diabetes mellitus;
 • njurpatologi
 • sen toxikos
 • leverens patologi
 • för tidig avlägsnande av placentan.

Att sänka nivån på D-dimeren observeras mycket mindre ofta. En sådan minskning är inte en indikator på någon patologi, men i de flesta fall fungerar den som en orsak till grundligare studier av blodets funktionella koaguleringskapacitet. I sådana fall är ett samråd med hematologen obligatoriskt.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

INR

INR-indikatorer enligt normerna för det internationella normaliserade förhållandet - representerar det beräknade värdet av koagulogrammet, vilket visar förhållandet mellan protrombintiden för en specifik person och normal genomsnittlig protrombintid. Bedömning av INR är nödvändig för att observera koagulationssystemets tillstånd under behandlingen med antikoagulationsmedel - antikoagulanter av indirekt verkan (t.ex. Fenylen, Valfarin). Om sådan behandling utförs ska INR övervakas minst en gång var tredje månad.

Överskott av INR kan indikera risken för blödning, inklusive inre blödning.

En minskning av indexen visar den otillräckliga effekten av antikoagulantbehandling, vilket bekräftar den fortsatta risken för bildande av trombi.

De normala indexerna för INR är 0,8-1,2. Under behandlingsperioden med antikoagulantia är den tillåtna norm ca 2,5.

Kostnaden för ett koagulogram under graviditeten

Hittills kan koagulering ske i praktiskt taget alla laboratorier. De mest populära i vårt land är laboratoriet Dila, Synevo och Invitro. Priser för analys av hemostasbedömning ska anges:

 • D-dimer - 120-140 g;
 • APTTV, ARTT - aktiverad partiell tromboplastintid - 60-80 UAH;
 • Antitrombin - 45-145 g;
 • Lupus antikoagulant - 160-400 UAH;
 • Fibrinogen - 50-110 g;
 • Trombintid - 30-70 UAH;
 • Prothrombin test - 50-80 UAH;
 • deployerade koagulogram - 220-840 UAH.

Kom ihåg att ett koagulogram i graviditeten är en obligatorisk analys, och i en kvinnas samråd bör vara gratis. Förtydliga denna fråga från din gynekolog.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.