^
A
A
A

Livmoderhals mjuk livmoderhals

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Livmoderhalsen är ett ihåligt organ som förbinder vagina med livmodern själv. Dess dimensionella parametrar är i genomsnitt 2,5 x 3 cm. I den här artikeln kommer vi att försöka förstå, livmoderns mjuka livmoderhals är en patologi eller en naturlig fysiologisk process.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Orsaker till mjuk livmoderhals

Beskrivande källor som kan prova mjukning av livmoderhalsen, det är värt att notera att de kan ha fysiologiskt motiverade skäl och kan orsakas av patologiska förändringar i kvinnans sexuella organ.

De kända orsakerna till mjuk livmoderhals är:

 • Isthmiko-cervikal insufficiens - minskad muskelton, oförmåga att motstå intrauterint tryck, vilket leder till en försämring av deras funktioner och oförmågan att behålla fostret i livmodern. Sena missfall är möjliga. För det mesta sker denna process mellan den tjugonde och trettionde veckan av att bära barnet.
 • Endocervicit av livmoderhalsenuteri - inflammatoriska sjukdomar hos könsorganen i könsorganen. Den vanligaste källan till kvinnlig infertilitet.
 • Medfödd patologi.
 • Hormonal obalans hos kvinnans kropp. Under inverkan av prostaglandiner försämras livmoderns livmoderhals och livmoderhalsen.
 • De första veckorna av graviditeten.
 • Prenatalperioden. Uterus och nacke är förberedda för förlossning och nyföddens passage genom födelsekanalen.
 • Tidigare skrapning av livmodern och livmoderhalsslimhinnan, som åtföljs av mekanisk dilatation.
 • Mekanisk, fysiologisk eller annan skada på det aktuella orgelets muskelvävnad.
 • Brott mot korrelationen mellan bindande och muskulösa strukturer i intresseområdet för oss.
 • Konsekvenserna av patologiska födslar, som ägde rum med stora och djupa sprickor. Suturering.
 • Mottagning av läkemedel som hör till en viss farmakologisk grupp.

Patogenes

Som läkarundersökning visar kan orsakerna till en mjuk livmoderhals har mekaniska, medicinska och icke-medicinska källor. Samtidigt har patogenesen för detta fenomen till slutet ännu inte studerats.

Läkare tror att utseendet av denna faktor är resultatet av kränkningar av cellstrukturernas respons till neurohumorala stimuli. Antingen konsekvenserna av en felaktig matchning mellan antalet muskler och bindväv.

Symptom på mjuk livmoderhals

Om vi pratar om förberedelserna för obstetrisk aktivitet, börjar fostret faller ner i det här skedet och gör sig redo för förlossning, hela maternellorganismen förbereder sig för detta. Barnets vikt ökar trycket på nacken.

På denna tid ökar placentan, vilket minskar mängden producerat hormon. Livmoderhalsen börjar förlora sin ton, mjuknar. Symptom på den mjuka livmoderhalsen uttrycks inte av kroppens förmåga att behålla den slimiga pluggen, vilket är en av de första tecknen på att närma sig böterna.

I andra fall finns det ingen speciell patologisk symptomatologi, och denna faktor kan detekteras endast vid mottagning och undersökning av en gynekolog.

Första tecken

Som redan noterats ovan observeras viss bestämd symptomatologi av den faktor som beaktas i denna artikel. Därför kan de första tecknen på mjukning inte identifieras och beskrivas.

trusted-source[6], [7], [8]

Mjuk cervix före menstruation

Den kvinnliga kroppen är unik. Den är avsedd för ett stort uppdrag - fördelningen av ett ägg, redo för befruktning, embryo-bärande och födelsen av en stark och hälsosam, men liten, men redan liten man.

En kvinna förbereder sig för detta uppdrag varje månad. I varje menstruationscykel passerar kvinnokroppen samma väg. Och om han inte slutar ägglossning och efterföljande graviditet, är det täcka könet förväntade månad - redan återställa onödig produkt (obefruktade ägg), uppdatera slemhinnor könsorgan, förbereda den för nästa cykel.

Under denna cykel förändras densitet, struktur, lokalitet och position i livmodern och livmodern. Mjuk livmoderhals före menstruationsperioden är en av de främsta tecknen på den närmaste menstruationen. Detta faktum åtföljs av lyft av orgel och dess partiella öppning.

Detta gör det möjligt att skapa förutsättningar för lättare invasion av spermier och senare fertilisering. Om graviditet inte uppstår finns klibbiga sekretioner. Under denna period kan en kvinna känna sig mer storskalig urladdning från livmoderhalsen.

Om gödseln av ägget inte händer, börjar livmodern falla ihop med nacken, kanalen expanderar och mjukning sker. Denna fysiologiska förändring av organets tillstånd säkerställer oförhindrad återtagning av det utsöndrade menstruationsblodet.

Således reglerar den kvinnliga kroppen uppfattningsförloppet eller, i sin frånvaro, rensar kroppen av "oanvänd material".

Mjuk livmoderhals under graviditeten

Tiden efter befruktning och till normal leverans är en av de mest spännande perioderna i en framtida mammas liv. Många störande minuter måste upplevas av en kvinna, om hon hävdar en mjuk livmoderhals under graviditeten. Kanske är denna inställning en normal fysiologisk förändring som inte tillåter att uppleva, i vissa fall, om den ignoreras, kan detta faktum leda till irreparabla konsekvenser.

Som det redan har låtit ovan, innan den tidpunkt då den kvinnliga kroppen är redo för befruktning har skett och processen för ägglossning, blir livmoderhalsen mjukare och stiger uppåt, vilket gör den manliga spermier lättare att nå ägget och befrukta det.

Efter uppfattningen har inträffat, bör livmoderhalsen bli igen tätare, som om täppa till livmodern. Detta gör att embryot utvecklas normalt utan rädsla för att lämna livmodern.

Med tiden utvecklas, växer fostret, växer, blir tyngre och börjar pressa mer aktivt på underdelen av livmodern och följaktligen på nacken. Om muskeltonus i kroppen är inte tillräckligt, börjar livmoderhalsen för att mjuka upp och öppna upp som hotar (om det inte är fosterperioden) tidig fostret från livmodern - missfall.

Som statistiken visar, ses denna patologiska process oftast under perioden från den tjugonde till den trettionde veckan av graviditeten, särskilt kritiska förlossningsvårdare - gynekologer anser att de är 24 veckors graviditet.

Under normal graviditet börjar den fysiologiskt motiverade processen att mjukas omedelbart före födseln. Så kvinnans kropp förbereder sig för barnets passage genom födelsekanalerna vid hans födelse.

Mjuk cervix i tidig graviditet

Efter uppfattningen genomgår inte bara livmodern en förändring, men också det organ som behandlas i denna artikel. Han ändrar sin nyans och förvärvar en cyanotisk färg. Detta beror på att ett mer omfattande nätverk av körtlar och blodkärl bildas, som nu inte bara ska mata kvinnans kropp utan också "det nya liv som har uppstått".

Täthet av vävnader förändras: Före befruktning mjukas det, efter graviditetens början, livmoderhalsen ska bli tät, så att pluggens effekt uppnås. Detta låter dig hålla embryot i livmodern. En annan funktion av den "hårda" nacken är en barriär som förhindrar invasion av patogen flora och infektiösa stammar i livmoderhålan.

Under denna period bildas en slemhinna i området av intresse, vilket blir den andra invasionens barriär. Creamy sekreter som inte har en patogen lukt kan observeras. Deras skugga kan vara annorlunda: från klar och rosa leukorré till små blodiga eller bruna nyanser av vätska. Denna symtomatologi försvinner vanligtvis vid den tredje eller fjärde veckan efter uppfattningen.

Om ytterligare observeras i de tidiga stadierna av graviditeten mjuk livmoderhals - så är det anledning till oro. Eftersom om livmoderhalsen inte blir tät över tiden finns det ett tydligt hot om spontan abort. Det vill säga, en gravid kvinna har ett hot om missfall - ett barns förlust.

Denna kliniska bild kan uppstå mot bakgrund av ett antal patologiska förändringar. Den vanligaste orsaken till mjukgöring är ishmiko - cervikal insufficiens - en minskning av muskeltonen i vävnaderna. Ett antal faktorer kan leda till sådan patologi. Det kan till exempel vara patologi av livmoderns utveckling, ett misslyckande i hormonell bakgrund, samt kroppsskada på grund av redan befintliga födda eller ett antal aborter.

Mjuk livmoderhals före födseln

Livmoderhalsen är en av huvudorganen i kvinnans kropps reproduktionssystem, som deltar i förlossningsförloppet. Soft livmoderhalsen i livmodern före födseln är en normal fysiologisk process som främjar en hälsosam förlossning.

Omedelbart före födseln börjar moderens kropp träna. Deltar i detta och livmoderhalsen. Det blir gradvis smidigare, vilket leder till att det inte redan kan hålla den slimiga pluggen, som går ut. Dessa processläkare kallar korkens avgång, vilket är det första tecknet på den närmaste släkten.

Efter detta lämnar fostervätskan också, slagsmål börjar. Men just nu är livmoderhalsen avslappnad och sprids ungefär en centimeter, vilket inte räcker till för barnets traumatiska passage genom födelsekanalerna.

Under normal prenatalprocess fortsätter livmoderhalsen att mjuka och öka passagen. En sådan kurs i processen kommer att göra det möjligt att säkra både den framtida mamman och hennes barn från möjliga skador och störningar under födseln.

Om livmoderhalsen inte är tillräckligt öppen, och förfarandet för leverans redan körs förlossningsläkare - gynekolog måste förskriva läkemedel som påverkar halsen, kommer att hjälpa den att bli mjukare, vilket gör det mer öppet.

Mjukningsprocessen sker vid nivån av hormoner. Före födseln moderkakan åldras och upphör att producera den senaste antal hormoner som sedan provocerar uppkomsten av antagonister av hormoner, som framkallar den uppmjukning av livmoderhalsen och avslöjande, liksom livmoderkramper (tidiga strider).

Under denna period finns ökning av östrogen och en minskning av mängden progesteron i moderkroppen. Läkare noterar ackumuleringen av prostaglandiner, serotonin, oxytocin och acetylkolin. Komplexet av dessa föreningar påverkar väsentligt naturen hos processen med obstetrisk tillförsel, inklusive beredskapen för livmoderhalsen för leverans.

Det händer inte omedelbart. Processen för mjukning av muskelvävnad och ökningen i flödesdelen fortskrider gradvis och tar flera timmar.

Om processen med obstetrik har gått, och livmoderhalsen inte är tillräckligt öppen, måste obstetrikern-gynekologen tillgripa hjälp av vissa läkemedel som främjar mer aktiv mjukning av vävnaderna. Fram till denna punkt livmoderhalsen kallas omogna, om förlossningsläkare - gynekolog i stånd att driva mer än ett finger - läkarna säger livmoderhalscancer fysiologiska mognad och beredskap kvinnor för förlossning. Men i detta tillstånd kan de flesta kvinnor i det här landet gå runt i ytterligare två veckor.

Som en följd kan en sådan kvinna gå över hennes term och föda en vecka senare.

Att avvisa korken och läckage av fostervätska är en signal om att en gravid kvinna behöver sjukhusvistelse om hon inte vill födas hemma.

Effekter

Att dra slutsatser av ovanstående effekterna av processen, till stor del beroende av andra sjukdomar, eller i fallet med graviditet, dräktighetstiden av barnet, som diagnostiseras uppmjukning.

I ett antal fall - det här är en helt förståelig fysiologisk process, som kvinnan självt bestämmer. Vid patologisk manifestation av denna faktor kan följderna av organs strukturförändringar vara förlust av ett barn (missfall) eller vidareutveckling av patologiska förändringar.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Komplikationer

Varje patologi medför oegentligheter i patientens kroppsarbete. De komplikationer som den mjuka livmoderhalsen medför kan vara enligt följande.

 • Som det redan har noterats mer än en gång - det är ett hot om att inte ha ett foster, det vill säga ett missfall.
 • Av samma anledning kan läkare diagnostisera - infertilitet.

Förmodligen är detta nog för en kvinna som drömmer om ett barn, tänker på det och ber om hjälp från en obstetrikare-gynekolog.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Diagnos av livmodern i mjuk livmoderhals

Den övertygade fakta kan hittas direkt av en läkare - en gynekolog under en förebyggande undersökning, undersökning av kvinnans placering på grund av graviditet eller under graviditetens observation. Därför är diagnosen av den mjuka livmoderhalsen en undersökning av obstetrikär-gynekologen, som konstaterar detta faktum.

Redan i framtiden kan han ordinera en ytterligare undersökning om han misstänker förekomsten av någon sjukdom, vars symptom är detta faktum.

Undersökningsstadierna kan vara följande:

 • Förtydligande av anamnese.
 • En analys av patientens klagomål (om någon).
 • Undersökning av specialist på gynekologisk stol, som genomförs efter menstruationstiden. Om det föreligger misstanke om graviditet utförs en sådan undersökning endast av allvarliga medicinska skäl för att inte störa embryonets utveckling.
 • Omedelbart före menstruationen (om det inte finns någon befruktning av ägget) kan kvinnan själv kontrollera tillståndet av hennes livmoderhals. Men det är nödvändigt att göra detta, enligt alla hygienregler. Samtidigt är kvinnan osannolikt att noggrant bedöma situationen. Därför är denna undersökning bäst att lämna till specialister.
 • Laboratorieforskning:
  • Allmän och biokemisk analys av urin.
  • Allmän och biokemisk analys av blod.
  • Isolationsstudier.
  • Vid behov, histologisk undersökning.
 • Undersökning, med hjälp av modern medicinsk utrustning.
 • Differentiell diagnostik.

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Analyser

Det första som tilldelas någon patient som har behandlat ett visst problem är följande laboratorietester:

 • Allmänna och biokemiska blodprov.
 • Allmänna och biokemiska analyser av urin.

Du kan också behöva ytterligare forskning:

 • Blod för att bestämma blodtyp och Rh-faktor.
 • Bakteriologisk och bakterioskopisk analys av vaginal urladdning, som svarar frågan om förekomst av infektion.
 • Analys av hormonhalten i hypofys-gonadotropiska systemet.
 • PAP-testet är en Pap smear. Cytologisk analys av smet från slidan. Provet undersöks i ett laboratorium under ett mikroskop. Om atypiska celler har erkänts, hänvisas patienten till en ytterligare undersökning.
 • Om det behövs kan en biopsi utföras. Forskning om humant papillomvirus (HPV). Taget material (smear) skickas till polymeras kedjereaktionen (PCR). Om HPV känns igen, är dess typ inställd.
 • Immunohistokemi med oncomarkers - denna studie utförs endast för de patienter som har misstankar om malign patologi.

trusted-source[24], [25], [26]

Instrumentdiagnostik

Idag är det ganska svårt att föreställa sig en läkare som inte är beväpnad med metoderna för modern diagnostik, producerad med hjälp av innovativ medicinsk utrustning. Instrumentdiagnostik, som tillämpas i detta fall, kan representeras av:

 1. Hysterosalpingografi (GHA). Röntgendiagnostik med kontrastmedium. Metoden gör det möjligt att bedöma tillståndet hos en kvinnas sexuella organ.
 2. Magnetisk resonanstomografi i bäckenorganen är en mycket informativ metod för undersökning, avvägd med minimal strålningsbelastning.
 3. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen (ultraljud). Echografisk undersökning.
 4. Aspirationsbiopsi hos endometrium är en mikroskopisk undersökning av vävnadsprover.
 5. Punktering av det främre rummet bakom slidan.
 6. Skrapning av livmoderhalsen och livmoderhålan.
 7. Endoskopi, hysteroskopi eller kolposkopi - Forskningsmetoder, med hjälp av en optisk apparat utrustad med en belysningsenhet.

Differentiell diagnostik

Efter att resultaten av hela provkomplexet har gjorts av en specialist utförs differentialdiagnostik - analys av forskningsresultaten. Det handlar om att sammanställa en fullständig klinisk bild av patientens hälsotillstånd med efterföljande differentiering av en specifik sjukdom. På grundval av denna kunskap är sjukdomar som liknar symptom, men inte bekräftad av studier, avskurna.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Behandling av mjuk livmoderhals

Det fysiologiska fenomenet som behandlas i denna artikel kan vara både ett symptom på ett antal sjukdomar, då bör behandling av en viss sjukdom genomföras och en naturlig normprocess. Behandlingen av en mjuk livmoderhals är därför en blandad fråga.

Om vi talar om förlossning bestäms livmoderhalsens löptid under denna period av experter på biskopens särskilda skala. Denna indikator som obstetrician-gynecologist mottar vid undersökning av kvinnan i födseln.

För att arbetskraft ska kunna passera utan signifikanta störningar och andra skador, bör både den avskilda kvinnan och hennes barn, kanaldiameterns diameter vid den första fasen av obstetrik vara ungefär tio centimeter.

Men om leveranstiden ännu inte har kommit och en kvinna har en mjuk livmoderhalsdiagnostik - betyder det inte att hon inte kan rapportera och föda en hälsosam baby. Denna patient är hänförlig till sängstöd och nästan till födseln själv måste ligga i sängen. Benen på den ortopediska sängen stiger till en vinkel på 30 grader.

Sådana kvinnor i arbetskraft bör undvika starka överbelastningar. Detta gäller både fysiska och känslomässiga aspekter av livet.

Om livmoderhalsen är igenkänd, och livmoderhöjt blodtryck är en entydig sjukhusvistelse av en gravid kvinna, sätts den "för bevarande".

I en sådan situation kommer patienten att ordineras läkemedel som slappnar av livmoderns muskler, i vissa fall fungerar de som en stimulans mot nacken och stärker den.

I ett antal fall åtföljs mjukningen av det aktuella organet med observation av sin lilla storlek. Denna kliniska bild utpekas av läkare som inkonsekvens av livmoderhalsen, vilket kan leda till förlusten av fostret redan i de sena stadierna av graviditeten (20-30 veckor av graviditeten). I detta fall kan en obstetrician-gynecologist tillgripa hjälp av en pessary. Detta är en speciell medicinsk enhet som representerar ringformens form. Det är fastsatt på nacken, vilket gör att det inte kan dispergeras innan tiden är klar. Det skyddar också det aktuella organet från det alltför stora trycket som produceras av det växande fostret.

Installationsförfarandet är snabbt nog, utan att orsaka speciellt obehag för den gravida kvinnan. Ta av det direkt när födelsetiden närmar sig: efter 37-38 veckor. Denna procedur för inställning och borttagning utförs endast under förhållandena hos ett specialiserat sjukhus (moderskap). Detta beror på möjligheten att arbetets verksamhet uppstår omedelbart efter att apparaten har tagits bort.

Denna innovation gör det möjligt för barnet att nå förfallodagen och producera en stark och hälsosam baby.

En annan metod för att lösa problemet som har skapats av läkare är pålägg av kirurgiska suturer på livmoderhalsen. Kärnan i tekniken är sammandragningen av det organ som betraktas i denna artikel genom speciella kirurgiska suturer, med användning av katgut.

Denna metod för att stänga kanalen utförs endast på ett sjukhus under anestesi. Den lämpligaste tiden för proceduren är perioden från den 14: e till den 20: e gestagen. Före proceduren måste den gravida kvinnan genomgå den nödvändiga undersökningen. En sådan patient förblir under konstant övervakning av behandlingsläkaren nästan till själva födelsen. Liksom varje operation kan denna metod leda till ett antal komplikationer eller inte ge det förväntade resultatet. Men fortfarande, i de flesta fall tillåter sådana aktiviteter en kvinna att framgångsrikt leverera fostret och föda en hälsosam baby.

Med funktionell insufficiens i livmoderhalsen, får patienten medicinsk stöd av kroppen. Dessa är främst preparat baserade på progesteron. De tillåter inte för tidig försvagning av livmoderhalsens muskelvävnader.

Om graviditeten ännu inte har uppstått kan frågan om plastisk livmoderhalscancer öka. Samtidigt beaktas kvinnans anamnese nödvändigtvis: antalet födelser, graviditetsavbrott, förekomst av gynekologiska sjukdomar och så vidare. Även om en sådan korrigering inte utesluter graviditetens närvaro.

Medicin

Kanske kan nästan ingen av sjukdomen stoppas utan användning av medicinska metoder för att påverka patientens kropp. Läkemedel som används i detta fall hänvisas till progesteronhaltiga läkemedel. Du kan exempelvis notera, till exempel: progesteron, progestogen, morgon.

Progesteronmedicinen kan ges till patienten i form av injektioner, både under huden och in i muskeln.

Dosen av det injicerade läkemedlet i detta fall föreskrivs av den behandlande läkaren individuellt i intervallet från 5 till 25 mg. Schemat för injektioner kan vara dagligen och kan tas på en dag. Uppehållstid - tills fullständig lindring av tecken på ett hotande missfall. Kontra Syftet med denna medicinska medlet kan vara måttlig eller svår lever- eller njursvikt, en historia av kvinnliga cancer i bröstkörteln, hepatit, ökat trombogenes benägenhet att nervösa besvär och amning. Alternativ behandling

Det bör omedelbart noteras att någon behandling, det vill säga det är traditionella eller icke-traditionella behandlingsmetoder, bör endast ske under övervakning och med samtycke från den behandlande läkaren. Som en övning visar en alternativ behandling av en mjukad livmoderhals inte ett positivt resultat.

Denna okonventionella teknik kan vara en hjälpmetod för att lösa problemet: öka kroppens immunförsvar, stoppa inflammatoriska processer i kroppen och så vidare. De flesta av dessa recept är baserade på användningen av mineraler, örter, andra växter.

Örterbehandling

Moderna läkarna är redo att erbjuda ett stort antal recept av alternativ medicin som kommer att stödja kroppen och låta dig snabbt lösa hälsoproblemet. Men att tillämpa dem som enda behandlingsmetod är strängt förbjudet.

Behandling med örter med en mjuk livmoderhals appliceras inte. Du kan bara erbjuda ett antal recept som kommer att öka kroppens försvar, såväl som genomföra antibakteriella och antiinflammatoriska behandlingar.

Homeopati

Tyvärr kan modern homeopati inte hjälpa framtida mammor i frågan om mjuk livmoderhals.

Operativ behandling

Modern klassisk medicin är utrustad med ett antal tekniker som möjliggör operativ behandling av den mjukade livmoderhalsen (ischemisk livmoderhalsbrist).

Om orsaken till denna faktor är rupturer och traumer i livmoderhalsen - en följd av tidigare födselar, kan plasten i det aktuella organet utföras som en kirurgisk behandling. Operationen utförs före den planerade graviditeten. Denna teknik ger kvinnan en chans att i framtiden bli en mamma igen.

Om en kvinna redan väntar på ett barn, kan den enda indikationen för kirurgisk behandling vara ett hot om spontan abort eller redan tillgänglig i en anamnes av gravida för tidiga födselar.

En annan orsak som kan hota frågan om kirurgisk behandling är ismiko - cervikal insufficiens hos muskelvävnaderna hos det aktuella organet.

Kirurgisk behandling av denna sjukdom är inte genomförs om historien av kvinnorna nuvarande sjukdom, blir en kontraindikation för befruktning, graviditet och förlossning av barnet: svår patologi cardio - vascular, njur-, lever- och andra sjukdomar.

I mjuka livmodern bryts blockeringsförmågan, vilket avlägsnar barriären som förhindrar invasion av patogen flora och infektion i kroppens könsorgan.

En annan metod för kirurgisk behandling är tillämpningen av catgut suturer. De stramar nacken, inte låter den öppna, även med ökande belastningar som tas emot från det växande fostret.

Den mest optimala tiden för denna operation är den trettonde-sjuttonde veckan av graviditeten. Även om begreppet sådant ingrepp utser den behandlande läkaren individuellt baserat på tidpunkten för patologins manifestation.

Samtidigt som graviditeten ökar ökar trycket på livmoderhalsen vilket leder till en ännu större öppning, vilket ökar risken för missfall. Ritning av en slutsats från ovanstående kan förstås att kirurgisk behandling vid senare graviditeter är mindre effektiv.

Denna operation utförs endast på ett sjukhus i en specialklinik.

De första två dagarna efter sutur sanitiseras interventionsplatsen med speciellt utsedda antiseptika. Varaktigheten av inpatientbehandling är vanligtvis fem till sju dagar. Allt beror på hotet av komplikationer.

I framtiden, en sådan patient genomgår medicinsk övervakning vartannat vecka polikliniskt med sin obstetrician-gynekolog.

Med jämna mellanrum behöver hon ta en vätska av vaginal urladdning för analys. En sådan studie genomförs minst en gång varannan tre till tre månader.

De applicerade sömmarna avlägsnas på ett sjukhus utan anestesi efter utgången av 37-38 veckors dräktighet. Efter detta ska en kvinna vara under medicinsk övervakning i minst 24 timmar. Detta görs för att under den första dagen efter att katgut har tagits bort kan sammandragningar och arbetskraft börja.

Om mamman börjar känna sammandragningar, och sömmen inte har tagits bort, ska hon ringa en ambulans eller taxi och gå till närmaste modersjukhus.

I väntrummet ska medicinsk personal omedelbart säga att sömmen har placerats i livmoderhalsen. Catgut är nödvändig i en sådan situation att avlägsna nödvändigtvis, utan att titta tillbaka för en vecka av graviditet. Eftersom under en kamp kan en kirurgisk tråd skada det aktuella organet genom att klippa det.

Modern medicin de senaste åren har alltmer börjat använda ett annorlunda, mindre traumatiskt organ för att eliminera mjukning - placeringen i livmoderhalsen hos en speciell fixator - ringen Meyer, som har ett annat namn - pessary.

Förlossningsgynekologen har en speciell ring för det aktuella orgelet, vilket inte tillåter öppning av livmoderhalsen förrän en viss tid och därigenom tar bort risken för missfall.

Alla ovanstående metoder bör tillämpas i de tidiga stadierna av patologiska manifestationer. Detta kommer att skydda den framtida mamman och hennes foster från infektion, vilket bara kan ge problem.

Förebyggande

För att ge konkreta effektiva rekommendationer är det nödvändigt att studera orsakerna och mekanismen för patologins utveckling. Därför kan förebyggandet av mjuk livmoderhals uttryckas med ett antal rekommendationer:

 • Om en kvinna redan hade fördomar, fick hon diagnosen ischemisk-cervikal insufficiens, hade missfall eller hittades tidigare, då är det viktigare än att planera nästa uppfattning att söka hjälp från en läkare och genomgå en omfattande undersökning. Om diagnosen bekräftas, kommer specialisten i de flesta fall att föreslå återuppbyggnaden av livmoderhalsen, varefter en kvinna oräkneligt kan bli gravid, bära och föda en hälsosam bebis. Obstetrician - gynekologen utser vid behov och terapeutisk behandling.
 • Om en kvinna redan har ett barn, är det värt att hålla intervallet för nästa födelse i minst två år. Under denna tid kommer mammaledigheten att återställas fullständigt.
 • Det ska inte försenas med registrering för graviditet, och gör det så snart som möjligt.
 • Det är nödvändigt att följa alla krav och rekommendationer från läkare.
 • Du bör leda en hälsosam livsstil, inklusive sexuella: utesluta tillfälliga relationer, ju mer sexuella partners, desto större risk är att "fånga" en sexuellt överförd infektion.
 • Undvik inte vaccinationen och genomgår regelbundet rutinkontroll.

Utsikterna

Om en kvinna snabbt vände sig till en specialist och diagnostiserades på rätt sätt, är prognosen för den mjuka livmoderhalsen optimistisk nog. Efter behandlingsperioden kan hon bli gravid, uthärda och reproducera ett starkt och friskt barn.

Vid genomförandet av nödvändiga åtgärder minskar sannolikheten för missfall av sådana patienter två till tre gånger. Därför, efter uppfattningen ska vara så snart som möjligt att registrera sig för graviditet. En sådan obstetrikare - gynekologen bör ägna mer uppmärksamhet åt sådana kvinnor i arbetskraft.

Tiden med att bära en bebis gör framtiden mamma särskilt mottaglig för ord och handlingar. Därför, om hon är diagnostiserad med livmoderhals mjuk livmoderhals, och före födseln är fortfarande tillräckligt långt - förtvivlan borde inte vara. Modern medicin är redo att hjälpa till i denna fråga. Vi bör bara tillåta specialister att göra detta så tidigt som möjligt, när livmoderhalsen, livmodern och fostret ännu inte har smittats. Det viktigaste är att inte förlora tron och ta hjälp av medics. Då är sannolikheten att uppfylla lusten att bli en mamma stor, att ha producerat en hälsosam baby.

trusted-source[35]

ICD-10-kod

I medicinska världen finns det ett så kallat sjukdomsregister - "Internationell klassificering av sjukdomar i den tionde revisionen" (kod för μb 10). Därvid har de förändringar vi är intresserade av i livmoderns fysiologi egen kodning och kan betecknas med en individuell kod - D26 - andra godartade neoplasmer i livmodern, D26.0, som kallas livmoderhalsen.

I den här artikeln:

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.