^

MoM under graviditeten

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 30.07.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

En kvinna som väntar ett barn behöver besöka en läkare ofta och ta laboratorietester. Naturligtvis är resultaten av sådana analyser alltid tydliga för den medicinska specialisten, men inte för patienten själv. Men vad händer om det eftertraktade arket med indikatorerna redan är i dina händer, och det är fortfarande långt innan läkarbesöket? Hur förstår man att allt är bra med barnet? Vad förkortningen hCG säger vet många kvinnor. Men vad betyder mamma under graviditeten?

Internationella standarder MoM under graviditet

Bokstäverna MoM, som är obegripliga för patienter, betyder Multiple of Median, vilket på engelska betyder "multiple of the median". Medianen i denna situation är en genomsnittlig indikator som motsvarar en viss gestationsålder. På tal om MoM menar gynekologer den koefficient med vilken det är möjligt att bestämma graden av avvikelse för alla indikatorer i en eller annan riktning från medelvärdet.

MoM beräknas med följande formel: indikatorn som erhålls i analyserna divideras med det genomsnittliga accepterade värdet som motsvarar en given gestationsålder.

För MoM finns det ingen specifik måttenhet, och dess värden är individuella. Det visar sig att om detta värde är nära ett, så är resultatet av kvinnans analyser så lika som möjligt med genomsnittet. Till exempel, om vi utvärderar standardindikatorn för graviditet - hCG - bör indikatorerna för MoM under graviditeten vara från 0,5 till 2, beroende på perioden.

Beräkningen utförs med hjälp av speciella program som inte bara kan bestämma den önskade siffran, utan också jämföra indikatorn med hänsyn till egenskaperna hos en viss patient (närvaron av dåliga vanor, övervikt, etc.). Eftersom sådana program är olika och det finns många av dem, kan MoM-värden under graviditeten som erhållits på olika diagnostiska institutioner skilja sig något. Starka avvikelser från normala parametrar indikerar ofta förekomsten av allvarliga problem som påverkar både det ofödda barnet och den gravida patienten.

HCG i MoM efter graviditetsvecka

Under graviditeten spelas en speciell roll av koriongonadotropin, känt för alla som det hormonella ämnet hCG. Det är han som stimulerar de mekanismer som är nödvändiga för fostrets normala bärande, och förhindrar även regression av corpus luteum, aktiverar produktionen av östrogen och progesteron i pre-placentalstadiet.

HCG inkluderar α- och β-enheter, den senare är den viktigaste vid diagnos. β-enheter uppträder i blodomloppet omedelbart efter införandet av ägget i tjockleken av endometrium, och detta inträffar ungefär den nionde dagen efter ägglossningen. Med en normal graviditet tenderar hCG-indikatorn att fördubblas varannan dag, och toppen av dess ökning inträffar under den tionde veckan. Från och med denna period börjar dess värden minska inom två månader och stabiliseras sedan. Hos vissa kvinnor registreras en ny tillväxtspurt också i de senare stadierna av graviditeten: en hög HCG MoM i detta fall kan indikera utvecklingen av placentainsufficiens.

I vilka fall kan en läkare ordinera en studie av HCG MoM till en gravid patient?

 • Som en del av en allmän diagnos i det inledande skedet av graviditeten.
 • Under pågående diagnostik under hela graviditeten.
 • Om du misstänker en ektopisk utveckling av graviditeten, fostrets blekning.
 • Med det befintliga hotet om spontan abort.
 • När man genomför den så kallade "trippelanalysen" (estriol, ACE) för att identifiera missbildningar hos det ofödda barnet.

Normen för hCG MoM under graviditeten per vecka

Som vi redan har sagt kan referensvärdena för MoM under graviditeten i olika diagnostiska institutioner skilja sig, men de lämnar aldrig intervallet 0,5-2.

HCG-indikatorn kan bestämmas i IE/ml eller i mIu/ml. Dess normala indikatorer i IE / ml är:

Dräktighetstid från datumet för den senaste menstruationen

Ungefärlig HCG

Andra veckan

50-300

Från tredje till fjärde veckan

1500-5000

Fjärde till femte veckan

10000-30000

Femte till sjätte veckan

20000-100000

Sjätte till sjunde veckan

50000-200000

Sjunde till åttonde veckan

40000-200000

Åttonde till nionde veckan

35000-140000

Nionde till tionde veckan

32500-130000

Tionde till elfte veckan

30000-120000

Elfte till tolfte veckan

27500-110000

Trettonde till fjortonde veckan

25000-100000

Femtonde till sextonde veckan

20000-80000

Sjuttonde till tjugoförsta veckan

15000-60000

Efter att ha fixerat resultaten av hCG beräknas MoM - förhållandet mellan den erhållna indikatorn och medianen. Fysiologiskt normala värden under graviditeten, minns vi, anses vara ett intervall på 0,5-2.

AFP i MoM under graviditeten

AFP läses som alfa-fetoprotein. Det är ett proteinämne som produceras i embryots lever och matsmältningssystem. En AFP-studie för gravida patienter utförs för att fastställa utvecklingsdefekter hos det ofödda barnet.

AFP-värden är beroende av många faktorer - till exempel på de diagnostiska metoder som används. För att undvika missförstånd anses avvikelsen av graden av AFP-innehåll från normala värden vanligtvis använda samma MoM - graden av mångfald av medianen.

Den normala indikatorn för MoM under leverans av ACE är intervallet 0,5-2.

Dessa siffror finns förhöjda i sådana situationer:

 • med flerbördsgraviditet;
 • med nekros av levervävnader hos fostret;
 • med en störning i bildandet av fostrets neuralrör, medfödd aplasi av den främre bukväggen;
 • med navelbråck eller fostrets njursjukdom.

En minskning av AFP MoM-värden observeras:

 • med trisomi 18, 21 (associerad med Downs syndrom);
 • med utvecklingsförsening;
 • med intrauterin död, spontant avbrott;
 • med vesikulering.

Dessutom kan en låg nivå bara vara resultatet av ett fel i beräkningen av graviditetsåldern (vilket innebär att den sanna befruktningen ägde rum senare än vad som tidigare antagits).

Normen för AFP MoM under graviditet per vecka

Innehållet av AFP i blodomloppet hos en gravid kvinna börjar gradvis öka, från och med den 14:e veckan. Ökningen fortsätter till ca 32-34 veckor, varefter nivån börjar sjunka.

Normen beräknas av följande värden:

 • period 13-15 veckor - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • period 15-19 veckor - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • period 20-24 veckor - 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Det bör beaktas att själva AFP- eller MoM-indikatorn under graviditeten inte är tillräckligt informativ. Resultaten av analyserna bör jämföras med slutsatsen av ultraljudet, studien av nivån av placentahormoner, värdena av hCG och fri östriol. Endast en heltäckande bedömning av resultaten kan avgöra risken för missbildningar hos fostret.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.