^

90 dagars delad diet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.04.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det här är titeln på en bok av två journalistvänner från Slovenien som arbetar med gastronomiska nyheter. Baserat på de journalistiska och gastronomiska erfarenheter som erhållits genom arbete i tidningar, skapade flickorna sitt eget system som kallas 90-dagarsdieten med separat kost. De lyckades göra processen att gå ner i vikt inte hungrig och tråkig, tack vare vilken systemet har hittat miljontals fans i alla länder i världen.

Indikationer

Liksom andra kostsystem är 90-dagarsdieten utformad för att minska kroppsvikten. Författarna till systemet som beskrivs i boken med samma namn hävdar att en tremånadersperiod gör att du kan gå ner 25 kg utan att uppleva för mycket hungerobehag. Verkliga siffror är mindre, men minus 10 kg är ett utmärkt resultat.

 • Indikationer för utnämning uppstår hos dem som vill gå ner i vikt inte omedelbart och under en kort tid, utan grundligt och under lång tid. För detta ändamål, efter att ha fått tålamod och uthållighet i minst 90 dagar.

När du väljer denna teknik bör det beaktas att dess effektivitet ökar avsevärt i kombination med fysisk aktivitet. Författarna dikterar inte villkor och lägger inte på ett "obligatoriskt program". Tvärtom, valet är ditt: välj vad du gillar, vad som är trevligt och lätt att göra. Detta är en garanti för att klasserna kommer att vara regelbundna. Bara två timmar i veckan av dina favoritaktiviteter (yoga, träningsutrustning, dans, promenader) garanterar en förbättring av vikten.

Allmän information 90 dagars delad diet

Funktioner och kärnan i kosten är att det finns en cyklisk växling av protein, kolhydrater och andra dagar med lossning. Denna regim, till skillnad från andra kosttekniker, kan användas för konstant övning.

 • 90-dagars dieten är kompatibel med fitness. Regelbunden träning förbättrar inte bara, utan påskyndar också resultatet.

Fördelen är att kosten inte kräver stora ekonomiska utgifter: i allmänhet är de jämförbara med standardkostnaderna för denna artikel i familjebudgeten.

Journalisterna Breda Hrobat och Moica Polyansek lyckades ta fram en plan som tilltalade många som vill gå ner i vikt, men inte vill svälta, längtande förbi livsmedelsbutiker och konditorier. Idag fortsätter författarna att arbeta inom detta område, men en av dem lämnade sitt hemland. Men båda är alltid redo att träffas med varandra och med en armé av fans, som talar till en intresserad publik i olika städer runt om i världen.

De insisterar på det speciella att koncentrationen ett tag på en komponent och en konsekvent förändring av komponenterna så påskyndar ämnesomsättningen att viktminskning sker utan obehag. Alla kan njuta av en mängd olika produkter och rätter, ibland inte vägra ens söta delikatesser, inklusive till middag. Vilket inte välkomnas av de flesta andra dieter.

Mot bakgrund av det överflöd av tillåtna verkar vissa restriktioner inte alls skrämmande! De är trots allt tillfälliga, för dagen efter erbjuds en helt annan diet. Och så var fjärde dag.

Detaljerad meny för varje dag

Metodiken "90-dagars diet med separat näring" innebär 3 måltider om dagen, med början på frukost, samma under hela perioden. Om hunger är väldigt irriterande, så får du äta din favoritfrukt efter middagen. Sista mötet sker före 20:00.

Volymen mat, oavsett den detaljerade menyn för varje dag, bestäms enligt följande: den önskade mängden delas i hälften - detta är den rekommenderade delen för protein-, stärkelse-, fruktdagar. Motivationen för en kolhydratdag för sötsugen är de tillåtna kvällsgodisarna.

Kvaliteten på produkterna, sättet att tillaga och servera rätter är viktiga. Kokning och stuvning bör bli prioriterade bearbetningsmetoder. Stekt är tillåten ibland. Bröd - i minimala mängder.

 • För hälsosam näring är oraffinerade produkter med minimal bearbetning att föredra. Spannmål är bäst att blötlägga över natten, undvik att använda olja där du klarar dig utan den.

Författarna har stor respekt för tomater och tomatsås, rekommenderar att man använder dessa produkter dagligen, förutom fastedagar.

Det är lämpligt att laga dietmat själv. Detta gör att du kan kontrollera kvaliteten på produkter, matlagningsteknik och rätt servering i rätt tid. Författarna begränsar inte kockar i måttlig användning av salt, örter, naturliga såser, även om salt aldrig bör missbrukas.

Rätt recept

Programmet för en 90-dagars diet med separat näring tar hänsyn till kroppens cykliska egenskaper, nämligen:

 • Morgon, från 4 till 12, motsvarar rening; Kroppen behöver ett minimum av mat och ett maximum av vätska.
 • Dag, från 12 till 20 timmar, tar kroppen optimalt emot och bearbetar näringsämnen.
 • På natten, från 20 till 4 timmar, krävs vila för normal matsmältning; ankomsten av nya portioner är oönskad.

Recepten förändras dagligen i takt med att dagens koncept förändras.

 1. För en proteinmeny passar kycklingbröst, skuret i bitar och stekt i olivolja. Vitlök och kryddor, chilipeppar ger smak och arom. Ingredienserna hälls med vatten och stuvas under lock tills de är kokta, serveras med sallad och andra örter.
 2. I kolhydratkosten tillhör pastan en viktig plats. Det är bra om det är hemmagjorda nudeldumplings. De är gjorda av mjöl, vatten, tillsätt lite salt. Degen knådas till en konsistens så att den passerar genom ett durkslag med stora runda hål, och tvingas genom dessa hål direkt i kokande vatten. Den kokta produkten serveras med brynt lök, örter.
 3. På en stärkelsedag kan du inte klara dig utan potatis. Moussaka gryta är en maträtt som kommer att avnjutas inte bara av de som är på diet, utan också av alla familjemedlemmar. För matlagning behöver du potatis kokt i skalet, skalad och skuren i cirklar. Dessa cirklar, linser, tomater, morötter läggs ut i lager i en form, kryddad med olja och peppar, hälld med buljong eller mjölk. Strö den färdiga grytan med örter.
 4. Vitamin Day är en fröjd för fruktälskare. Förbered dig en söt och stärkt pärongodis. Skär 3 stora frukter i skivor, mjuka upp dem i en kastrull med vatten, vanilj, kryddnejlika, tillsätt kanel och honung till den avsvalnade efterrätten. Efter att honungen har spridits, strö skivorna med rivna nötter.

Fördelar

Skaparna av 90-dagarsdieten med separat näring är övertygade om att oförenliga livsmedel i magen är "inte vänner" med varandra. Deras matsmältning är avsevärt hämmad, och detta leder till avlagring av fett på kroppen, gifter i matsmältningssystemet, blod och blodkärl. Fördelen med dieten är att den inte tillåter en sådan utveckling av händelser.

Systemets principer är sådana att det på grundval av dem är realistiskt att bygga en hälsosam kost och göra den till livets norm. De som har svårt att hålla en stabil vikt kan upprepa dietkuren, men inte tidigare än efter 3 månader. Efter en 90-dagars diet.

Dieten innehåller följande regler:

 • Frukosten är densamma varje dag (vinägerhonungsdryck och frukt).
 • Lunchen är i tid.
 • Middag - till klockan 20, måttlig.
 • Fruktsnacks är tillåtna (äpple, apelsin).
 • Drick mycket vatten.
 • Kaffe, te - osötat, mjölk - på en proteindag.
 • Alla juicer anses vara mat.
 • Vilken tillagningsmetod som helst förutom stekning.
 • Fysisk träning, promenader är välkomna.
 • Alkohol är förbjudet.
 • Lossningsdagen tillbringas uteslutande på vattnet.
 • Det rekommenderas att föra matdagbok.

Vad kan och vad kan inte?

Vad kan du äta?

4-dagarscykler av en 90-dagars diet med separat näring alternerar i en strikt rekommenderad ordning. Dagarna ser ut så här:

 1. protein;
 2. stärkelse;
 3. kolhydrat;
 4. vitamin.

Det är proteindagen som avgör början av varje cykel. Efter 7 sådana cykler börjar en fastedag. Det kallas också aqua day, för då behöver du inte tänka på vad du kan äta?: den 29:e dagen dricker de vatten - utan gas och några tillsatser.

 • Det är lätt att räkna ut att 90 dietdagar innehåller följande element: 21 hela cykler, 3 vattendagar, plus en kort tredagarscykel utan vitamindag.

3-månadersperioden ger en möjlighet att anpassa sig till matordningen, lutande mot hälsosammare vanor och näringsbehov än tidigare.

Varje morgon bör du börja morgonen med en portion mineralvatten blandat med en tesked vinäger och honung. Varmt vatten och äppelcidervinäger är att föredra. Efter att ha druckit är det dags för frukost som består av 1-2 frukter och en portion bär. Du kan använda vad som helst: säsongsbetonad, exotisk, favorit.

Proteindagens kost innehåller allt kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, grönsaker som inte innehåller stärkelse, en skiva fullkornsbröd.

Stärkelsedagen är mindre varierad. Maten består av baljväxter, spannmål, potatis, grönsaker, grönsaksbuljong. Vid lunch är också en bit av samma bröd tillåten.

 • Kolhydratdagen är ett paradis för älskare av mjöl. Pasta och jästfria produkter, pizza med grönsaker, kex, även tårta till middag; menyn kompletteras med grönsaker, tomatsås, flingor, 20 g choklad.

Vitamin Day, som du kanske kan gissa, är full av frukt- och grönsaksprodukter, inklusive torkad frukt, frön, nötter, juicer. I kursen är en infusion som erhålls genom blötläggning av torkad frukt.

Dricksregimen inkluderar 2 liter vanligt vatten, te och kaffe är inte förbjudna (med mjölk - endast på proteindagar). Färska juicer och smoothies betraktas som mat, inte dryck, så de kan endast tas på dagar då sådan mat är tillåten. Alkohol är strängt förbjudet av författarna, eftersom det stör viktminskning.

Vad kan inte ätas?

Varje viktminskningssystem svarar först och främst på frågan: vad kan inte ätas? Detta är viktigt för en person som ska gå ner i vikt, men som alltid hoppas kunna göra det "med lite blod", det vill säga om möjligt utan att förändra sin livsstil för radikalt. Och om han förbjuds allt han älskar, då kan han vägra denna metod.

 • Det är först senare, under dieten och med tillkomsten av lovande tips om det önskade resultatet, kan en förståelse för vikten av förändringar komma.

90-dagarsdieten med separat näring är bra eftersom den eliminerar övervikt och dåliga vanor, gör att du inte får det igen och skaffar dig hälsosamma vanor. Och allt detta utan att kräva speciella matbragd i gengäld!

En av principerna för systemet är att inte kombinera proteinkomponenter från olika källor i en måltid. Det vill säga, kombinera inte kött med bönor, utan fisk med ägg. Koka inte mjölk eller ostmassasåser för kött och fisk.

Ät flytande föda först efter fast föda. Tillåtet att använda buljongtärning, koncentrerade industrisoppor.

 • Bröd kan inte ätas i vanliga mängder, du kan bara en bit uteslutande vid lunch.

Kompensera för bristen på salt i matlagningsprocessen med kryddor. Du kan inte äta när som helst, mer än standard tre gånger om dagen. Mellanmål - endast frukt.

Du kan inte äta mer än hälften av den vanliga volymen. Till middag bör du laga mindre mat än till lunch.

Kontra

Varje diet har kontraindikationer. Som regel är ett besök hos läkaren nödvändigt för att upptäcka dem, och detta bör inte försummas.

Förbudet mot en 90-dagars separat diet gäller för gravida och ammande kvinnor, barn, patienter på gastroenterologiska avdelningar. Resten av dem som vill gå ner i vikt, systemet utgör ingen fara.

Eventuella risker

Alla som är bekanta med problemet med överdriven fullhet bör förstå att nyckeln till en vacker figur är en hälsosam livsstil, som består av en uppsättning goda vanor. 90-dagars dieten är inte bara effektiv för att minska vikten, utan hjälper också till att utveckla dessa vanor.

Om reglerna följs och rätt utgång är riskerna förknippade med kosten minimala. Portioner av mat bör ökas gradvis, och det är önskvärt att hålla separations- och intagsregimen desamma.

Med en snabb återgång till det tidigare sättet att äta, om det är långt ifrån perfekt, kommer de överflödiga kilona tillbaka lika snabbt, ibland tillsammans med "kollegor".

Komplikationer efter proceduren

För att undvika eventuella komplikationer bör du inte agera under påverkan av känslor. Det är nödvändigt att ta hänsyn till hälsotillståndet och i själva verket behovet av att tillgripa en 90-dagars diet med separat näring. Den bästa rådgivaren i denna fråga är en husläkare.

Det är kontraindicerat att använda systemet i närvaro av gastrointestinala sjukdomar, under graviditet och amning.

Recensioner

Dela recensioner av tjejerna hävdar att dieten fungerar. Larisa skriver att i början av 90-dagarsdieten med separat näring behövde hon verkligen viljestyrka. Och sedan, efter att ha sett resultatet, blev den framväxande spänningen en assistent.

Junata rapporterar en trevlig bonus: uppstramad hud efter en 5-månadersperiod. Sandra skriver att han och hans kollegor gick ner i vikt "lätt och roligt".

Resultat

Författarna till dieten lovar inte ett snabbt resultat. Det rekommenderas att efter avslutad 90-dagarsperiod inte sluta dricka kvalitetsvatten på morgonen och äta 2 frukter vardera, iaktta principerna de föreslår. Det vill säga, blanda inte typer av mat och fortsätt att äta tre måltider om dagen.

De bevisar på ett övertygande sätt att 90-dagarsdieten verkligen förändrar matkulturen. Aptiten minskar, jag vill äta "i enlighet med schemat" och något mindre. Fast om så önskas får matvolymen öka något. Psykologer bekräftar denna tes: verkligen, vilken ny vana som helst om 3 månader. Blir stabil.

Om resultatet mäts i siffror, ser de ut så här: med ett litet överskott av vikt går 1-3 kg per månad förlorat per månad; för tjocka människor kan gå ner 18–25 kg på 3 månader. Under denna tid vänjer sig kroppen vid hälsosam mat och reglerar energin som tas emot jämnt under dagen. Detta hjälper till att hålla sig i ett glatt tillstånd av kropp och själ och att inte lagra överskott i fettdepåer.

Bland överflödet av viktminskningsmetoder är 90-dagarsdieten med separat näring relativt lätt. Allt är möjligt, men inte alltid. Dieten är lämplig för dig som är redo att "jobba" på sig själv under lång tid och metodiskt, utan att begränsa sig för hårt. De som vill ha en snabb effekt kan leta efter andra alternativ.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.