^

Godis för pankreatit: vad kan och vad kan inte?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.04.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Inflammation i bukspottkörteln kräver ett speciellt tillvägagångssätt för näring. Å ena sidan är det nödvändigt att förse kroppen med allt som behövs för dess fulla funktion, å andra sidan att välja produkter som inte kan skada organet. Sådana balanserande krafter att hitta en ständig kompromiss mellan "jag vill" och "jag kan". Ibland är det svårt att ge upp din favoritmat till förmån för din hälsa. Den söta tanden är orolig över frågan, vad kan och vad kan inte vara godis med pankreatit? [1]

Glass med pankreatit

Genom att studera rekommendationerna om näring kommer en patient med pankreatit säkert att snubbla över regeln att inte äta för kall eller varm mat. Oavsett stadiet av sjukdomen: exacerbation eller remission, är glass kontraindicerat av ett antal skäl:

  • kall mat kan provocera en spasm i bukspottkörteln och gallgångarna, vilket kommer att leda till ett utbrott av sjukdomen;
  • det är en fet och kaloririk produkt som kräver ökad produktion av matenzymer för att spjälka, vilket är en extra belastning för kroppen;
  • den är söt, vilket indikerar tillräckligt med sockerhalt; socker i sig i pankreatit är tillåtet i små volymer under en stabil period, men en för söt produkt kräver ökad utsöndring av insulin, vilket är svårt för en skadad körtel;
  • den innehåller konserveringsmedel, smakämnen, olika smaker och komponenter (nötter, choklad, frukt, kondenserad mjölk) som inte är lämpliga för inflammation.

Marshmallow för pankreatit

Lyckligtvis är inte allt godis förbjudet för pankreatit. Ett exempel på detta är marshmallow. Och allt för att den är gjord av äggvita, pektin, vitaminer och mineraler, agar-agar.

Det finns många varianter av denna delikatess: vit, rosa med tillsats av fruktfyllmedel, i chokladglasyr. För att undvika skadliga tillsatser (tillverkarna använder inte alltid den deklarerade användbara ingrediensen) är det bäst att välja vitt.

I det akuta skedet av sjukdomen och de kommande 2 månaderna bör den överges helt. Tillåt dig sedan en halv marshmallow med osötat te. Om det inte fanns något negativt svar från bukspottkörteln, ät 1-2 saker dagligen.

Gryta för pankreatit

Alla bakade produkter är mycket hälsosammare än stekta och godare än kokta. I det här fallet kan kesogryta kombinera smak och nytta: enkelt, med äpplen, morötter och andra; med ris och pumpa eller sådana som det finns tillräckligt med fantasi för.

Det enda villkoret i det första fallet är att keso är låg fetthalt, det finns lite socker och endast proteiner används från ägg. För att få en luftig effekt, vispas proteiner med socker, kombineras med huvuddelen av välmald keso, en nypa salt och 1-2 matskedar mannagryn förblöts i gräddfil. Toppen kan stjälas med frukt eller bär.

Sylt för pankreatit

Sylt är ett sätt att skörda bär och frukter för vintern, men det är tillagat med tillsats av socker, vilket är oönskat för en sjuk bukspottkörtel. I akuta former är det helt uteslutet, och under perioder med stabil remission har du råd att lägga till lite till te, yoghurt, kefir, utspädda fruktdrycker, laga gelé.

Frånvaron av diabetes gör att du ibland kan skicka en sked precis i munnen, men du bör bara ge företräde åt en produkt från de frukter som är tillåtna för pankreatit. Dessa inkluderar äpplen, aprikoser, vinbär, körsbär, plommon, jordgubbar, persikor.

Hemlagad sylt är bäst, där värdinnan försökte bevara så många vitaminer och mineraler som möjligt, vilket innebär att hon inte smälte och förstörde allt användbart.

Pajer för pankreatit

De flesta av recepten på pajer går ut på att tillaga dem med jäst och detta är det största hindret för en sjuk bukspottkörtel. Olika komponenter läggs alltid till degen för dem: fett, socker, ägg, vilket gör dem kaloririka och skadliga för kroppen. Alla färska bakverk är oacceptabelt för kosttabell nummer 5 som föreskrivs för pankreatit.

Konserveringsmedel, färgämnen, smakämnen läggs till köpta produkter, vilket inte heller är lämpligt för patienter. Därför är den mest lämpliga kex från en lång limpa, torkad med egna händer, kexkakor "Maria", "Zoologisk".

Med en lång frånvaro av klagomål kan du tillåta havregrynskakor (havregryn innehåller enzymer som liknar de som produceras av själva körteln), torkade kex, keso-mörgåsar, maräng, men inte mer än 50 g per dag.

Godis för pankreatit

Kan godis skada pankreatit? För att veta säkert måste du förstå vad de är gjorda av. De innehåller socker, de flesta sorter använder fasta fetter, palmolja, färgämnen, förtjockningsmedel, smakämnen, det kan finnas mjölkpulver, laktos, konjak, likörer, nötter, choklad.

Varje komponent individuellt talar redan inte till deras fördel. Sötsaker är kaloririka, höga i kolhydrater, vilket är förknippat med en ökad belastning på bukspottkörteln, mycket allergiframkallande, kan provocera dysbakterios och orsaka flatulens.

Även i långa perioder av lugn utan exacerbationer bör konsumtionen av denna delikatess minimeras så mycket som möjligt, och de säkraste varianterna bland dem är godis för diabetiker, "Bird's Milk" soufflé, gelé, "Korovka".

Karamell, kola, klubbor anses olämpliga för denna sjukdom.

Halva med pankreatit

Halva är en helt icke-dietprodukt, eftersom den framställs av rostade kärnor av oljenötter eller frön med tillsats av karamellmassa, till vilken en stor mängd melass tillsätts för att bibehålla produktens plasticitet.

För friska människor är denna konfektyr en utmärkt leverantör av energi, på grund av fleromättade fettsyror förhindrar den utvecklingen av åderförkalkning, och tack vare kalium och magnesium är den användbar för muskel-, hjärt-, reproduktions- och nervsystem.

I akuta perioder av pankreatit läggs ett strikt tabu på halva, och först efter flera månader av frånvaro av symtom kan du försiktigt försöka inte mer än 20-30g per dag, och inte alla.

Kondenserad mjölk med pankreatit

Kondenserad mjölk är en koncentrerad mejeriprodukt med hög sockerhalt. Dessutom, i avsaknad av ordentlig kontroll av staten över kvaliteten på produkterna, ersätts naturlig mjölk i produktionen ofta med vegetabiliska fetter.

Kondenserad mjölk med pankreatit är en farlig produkt som kan orsaka en exacerbation. Om bukspottkörteln har återgått till det normala och inte stör på länge, kan du ibland unna dig en sked godsaker, om du är säker på tillverkaren.

Marmelad med pankreatit

Naturlig marmelad framställs på basis av bär- och fruktjuicer. Även om en betydande del av de användbara komponenterna smälts under beredningen, återstår något, inklusive pektiner, som har en gynnsam effekt på matsmältningssystemet. De bidrar till tarmperistaltiken, renar kroppen från toxiner och toxiner, sänker kolesterolet.

För förtjockning, använd agar-agar erhållen från alger, eller gelatin (från brosk eller djurben). För att minska kostnaderna för produkter kan smakämnen, färgämnen användas. Därför är marmelad för patienter med inflammation i bukspottkörteln positionerat som relativt säkert.

Med en strikt diet används den inte. Ihållande remission möjliggör denna sötma och bör startas med en tugga, men inte mer än fyra per dag.

Kvaliteten på alla produkter visas på priset i riktning mot dess ökning, så du måste välja en produkt baserad på den, bättre förpackad, vars förpackning innehåller en tryckt sammansättning, ljus i färgen utan färgämnen. Det bästa alternativet är att laga det själv med hjälp av recept från Internet eller kokböcker.

Tuggummi för pankreatit

I tuggningsprocessen stimuleras produktionen av bukspottkörtel- och magsafter. I själva verket är matsmältningsreflexen lurad: kroppen är inställd på mat, men det är den inte. I det här fallet "äter" bukspottkörteln sina egna celler.

Å andra sidan använder tuggummi sötningsmedel, inte alltid naturliga smaker, antioxidanter som påverkar kroppen negativt.

Den enda möjliga sammanfattningen föreslår sig själv: använd inte. Råd till stora fans är att vägra helt under exacerbationer av patologin och begränsa den till ett minimum i andra, lugna perioder.

Pastila för pankreatit

Denna typ av efterrätt kommer inte att skada kroppen på något sätt, förutom för akuta perioder, om du lagar den själv, särskilt från gröna äpplen.

Receptet är ganska enkelt: skär frukten i skivor utan att skala (den innehåller de mest användbara näringsämnena), lägg i en kastrull, tillsätt lite vatten för att inte brännas, låt sjuda. Töm den resulterande juicen, frigör varje bit från huden manuellt eller med hjälp av en sil, tillsätt socker (låt dig inte bäras med), vänd den till en homogen massa med en mixer. Förbered en bakplåt, lägg bakplåtspapper smord med vegetabilisk olja på den, sprid den resulterande purén på den med ett tunt lager. Torka marshmallowen i en och en halv timme i en ugn som är uppvärmd till 130 0 C, medan luckan ska vara lätt öppen (lägg ett föremål som inte bränner).

Majspinnar för pankreatit

I majsgryn, som majsstavar tillverkas av, finns mycket fibrer, vilket är ogynnsamt för körteln. Även om stickorna i sig är lätta och luftiga använder de socker eller strösocker, salt, vegetabilisk olja och för att utöka sortimentet olika andra tillsatser (chokladglasyr, kryddor), smakförstärkare.

I den kroniska formen av pankreatit med lång frånvaro av attacker har du råd med en liten del, men inte torr, men lägg till yoghurt, jäst bakad mjölk, drick te. Och till frukost är det fortfarande bättre att föredra ris och havregryn.

Fruktos vid pankreatit

Med en sådan negativ roll av socker på det sjuka organet uppstår frågan, är det inte bättre att använda sötningsmedel i kosten? Läkare håller med om detta påstående, särskilt när det gäller naturliga sådana, de är sötare än socker, så de behöver mindre för att få de vanliga känslorna.

En av dessa är fruktos, som finns i honung, bär och frukt. Dess inträde i kroppen åtföljs inte av frisättning av insulin, till skillnad från glukos. Du kan dock bara använda det under sjukdomens avtagande.

Gelé mot pankreatit

Gelé kan inte bara vara välsmakande utan också en hälsosam efterrätt om du använder produkter som inte är förbjudna vid pankreatit, såsom äpplen, plommon, persikor, i den. Gelade skivor av frukt utan mycket socker kommer att ge nöje och kommer inte att skada, förutsatt att det inte finns någon skarp process.

Genom att göra gelé hemma kan du minimera ämnen som kan skada bukspottkörteln. Ändå är gelningsmedel, även om de är användbara för leder, brosk, bindväv, inte särskilt önskvärda för pankreatit, särskilt mot bakgrund av gallsten, så du bör inte bli alltför borttagen.

Maräng med pankreatit

För att förbereda maräng används äggvita i kombination med socker. Om du lagar det hemma kan du eliminera alla risker för bukspottkörteln: söta det inte för mycket, lägg inte till skadliga tillsatser. Endast i det här fallet blir efterrätten villkorligt tillåten under en kronisk sjukdom, ett tillräckligt tidsavstånd från utbrottet av patologi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.