Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Allergi efter vaccination

Medicinsk expert av artikeln

Allergist, immunolog
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Innan vi pratar om orsakerna till allergin efter vaccination, är det nödvändigt att bestämma konceptet - vaccinet. Så vaccinet är ett immunobiologiskt aktivt medel som orsakar specifika förändringar i kroppen, till exempel:

 • den önskade effekten, det vill säga vaccinet är bestämt att vara immun mot en viss infektion,
 • till oönskade - inkludera biverkningar.

Nu ska vi analysera kärnan i biverkningar, som inkluderar allergiska processer, som kan vara lokala och allmänna.

 • lokal - en förändring i stället för vaccination, nämligen: smärta, kondens, rodnad, klåda, svullnad, nässelfeber etc.,
 • Allmänna är relaterade till kroppen som helhet, det vill säga här handlar det om feber, svaghet, aptitförändringar, huvudvärk och så vidare.

Det bör förstås att biverkningarna, allergi efter vaccination skiljer sig från postvaccinkomplikationer. Vad är skillnaden?

Komplikationer efter vaccination uttrycks i mer komplexa grader av svårighetsgrad än biverkningar, inklusive allergier. I detta fall är en kraftig minskning av artärtrycket möjligt, vilket i medicin kallas anafylaktisk chock - den klassificeras som den farligaste allergiska reaktionen mot något enzym som ingår i vaccinet administrerat. Andra typer av komplikationer efter vaccination:

 • neurologiska störningar,
 • konvulsioner,
 • allergier och olika grader av deras manifestation.

Komplikationer efter vaccination är mycket sällsynta, säger encefalit, provocerad av mässlingvaccin, vilket statistiken visade - 1 fall på 5 - 10 miljoner.

Komplikationer kan också vara lokala och allmänna, vilka bestäms av sådana tecken:

 • tätning från 3 cm,
 • purulent formation, vilket är möjligt om reglerna för införande av vaccination inte observeras,
 • inflammation i vaccinationszonen - till följd av felaktig injektion av BCG.

Så här ser de lokala reaktionerna ut, de allmänna kännetecknas av andra symtom:

 • en mycket hög kroppstemperatur på 40 ° C och över,
 • berusning.

Barn kan vara utmattad gråt, vilket är ett nederlag i nervsystemet. Omedelbart konvulsioner, encefalopati, ett kortvarigt misslyckande av "skalet" av hjärnskalorna.

Det finns också fall där det finns en effekt på njurarna, lederna, hjärtat, GIT och mycket mer.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Orsaker till allergi efter vaccination

I allmänhet är biverkningar i allmänhet - det här är normalt, eftersom kroppen reagerar på detta sätt inför införandet av främmande antigen, vilket vanligtvis är en kamp mot immunitet.

Det är nödvändigt att förstå att feber inte är en allergi efter vaccination. Temperaturökningen i denna situation är en immunreaktion. Naturligtvis är en temperatur överstigande 40 ° C redan en anledning till oro.

Tänk på orsakerna till lokala reaktioner och allergier inklusive:

 • själva injektionen. När du injicerar nålen skadar den ytan av huden, som redan är kroppens skyddande reaktion,
 • ett främmande antigen, till vilket efter dess immunitet är producerad,
 • metod för vaccination. När det gäller intramuskulär administrering (bästa metoden) är vaccinet i skinkan inte den rätta lösningen, eftersom det kan fånga ischiasnerven eller skador på underhudsfett. Barn under 2 år är bättre tolererade inokulationer, om infallingsprocessen utförs i lårets främre-laterala plan i mitten av dess tredje. I den mer mogna åldern är den optimala platsen för vaccination deltoida muskeln i axeln.

Hudreaktionen efter vaccination genereras på grundval av:

 1. reproduktion av injektionsviruset i huden,
 2. allergi efter vaccination
 3. ökad blödning.

Många tycker att en mild utslag på huden är en allergi. Men det här är inte alltid fallet. Orsaken till detta kan vara en ökning av injektionsviruset i huden, vilket ofta finns efter vaccination mot mässling, röda hundar, dammar.

Samma sak bör sägas om spotutslag, där konsekvensen är ökad blödning, vilket är sällsynt efter vaccination mot rubella. Förloppet av detta fenomen kan vara lika enkelt (inte långvarig skada på blodproppsprocessen) och svår (hemoragisk vaskulit).

Vårdslösheten hos läkare kan också prova utseendet av vissa problem efter vaccination, till exempel:

 • bristande överensstämmelse med reglerna för lagring av vaccinet, nämligen förvaring i ett rum där temperaturen inte överensstämmer med den nödvändiga,
 • Fel injektionsväg, som är karakteristisk för BCG, som ska administreras subkutant,
 • försummelse av rekommendationer i instruktionerna för införande av vaccinet, till exempel missade grafen med kontraindikationer.

Yes! Det finns fall då allergin efter vaccination uppstår först efter återinförandet.

trusted-source[6], [7]

Allergi mot injektion av DPT

Biverkningar och allergi efter DTP-vaccination har sådana orsaker och symtom:

 • afefrilnye kramper, det vill säga utan ackompanjemang av temperatur, kan inträffa efter vaccination med DTP-vacciner, vilket händer en gång för 30 000 - 40 000 vaccinationer. Resultatet av denna effekt är irritationen hos vissa delar av hjärnan och dess DTP-kuvert - antigener. Varianten av epilepsi är inte utesluten,
 • Målet med vissa inokuleringar är avsiktliga lokala reaktioner. Exempelvis orsakar ämnen som aluminiumhydroxid, adjuvanser specifikt inflammation för att "bekanta" immunsystemet med det administrerade antigenet. Detta är gjort så att i framtiden, i händelse av en sjukdom, kan kroppen klara av sjukdomen utan mycket besvär.

Om vaccinerade efter vaccinationen märkt några biverkningar är det ännu inte ett faktum att orsaken är en allergi efter DPT-vaccinationen.

trusted-source[8], [9]

Allergi efter DTP-vaccination

Hittills finns det inget helt säkert, inklusive vaccinationer. Men, var är konsekvenserna av infektionerna själva som orsakar allvarliga sjukdomar farligare. Dessutom är de registrerade komplikationerna 1 per 15 000 - 50 000 portioner av helcellsinjektioner, till exempel Tetrakok, DTP, baserat på WHO-data. Tänk på lokala och allmänna komplikationer, där allergi efter DTP-vaccination är inget undantag:

 • lokal: ökad storlek, ökad densitet av vävnadsställen inom injektionsområdet; en allergisk reaktion åtföljd av svullnad och rodnad; storleken på "pricken" är mer än 8 cm. Förloppet av sådana fenomen är vanligtvis 1-2 dagar och passerar utan läkemedelsbehandling. För snabbare eliminering av allergiska symptom kan du använda, säg, troxevasin salva, som appliceras på platsen av ödem från 3 till 5 gånger om dagen tills fullständig återhämtning,
 • generellt: ett skrikande gråta "i ett andetag" av ett barn, som börjar bara några timmar efter vaccination, vars varaktighet är från 3 eller flera timmar. Det är inte ovanligt att kombineras med feber. Som regel försvinner dessa biverkningar på egen hand. Som en behandling kan antipyretika användas (t.ex. Paracetamol, men det är bättre att fråga läkaren). Det konvulsiva syndromet är en extremt sällsynt händelse efter DTP-vaccinationen (1 fall per 50 000 injektioner):
  • feberkramper förekommer som en följd av kroppstemperatur över 38 ° C, vanligtvis den första dagen men inte senare än tre dagar efter vaccinationen,
  • afefrilnye kramper kan uppträda vid vanligt eller vid en temperatur av högst 38 ° C - vilket händer extremt sällan, men deras konsekvenser är farliga. Om barnet har sådana symtom efter vaccinationen är det nödvändigt att vända sig till neurologen, eftersom det är möjligt på grund av den tidigare organiska skadorna i nervsystemet, av någon anledning inte identifierats före vaccinationen.

Det finns en allergi efter DPT-vaccinationen, som manifesterar sig som:

 • angioödem,
 • urtikaria,

C) anafylaktisk chock - visas nästan omedelbart efter injektionen av DTP, ungefär efter utgången av 20-30 minuter. Följaktligen bör barnet vara minst en halvtimme efter det att injektionen är under kontroll av läkare.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Allergi mot Mantoux-ympning

Innan du säger om allergi är möjlig efter Mantoux-vaccination, är det nödvändigt att förstå vad en Mantoux-vaccination är i allmänhet.

Mantoux-vaccinet är utformat för profylaktisk detektion av tuberkulos hos alla barn. Det kan hänföras till ett slags immunologiskt test, vilket på ett tillförlitligt sätt visar närvaron eller frånvaron av tuberkulös infektion i kroppen.

Om barnet har allergi efter Mantoux vaccination, då:

 • viktigast av allt är det nödvändigt att förstå orsaken till en positiv reaktion. Det är viktigt att veta att en positiv reaktion inte är ett faktum att barnet är sjuk med tuberkulos. Reaktionen på manteln hos ett barns organism, där ett prov av tuberkulin administreras, är allergiskt. Följaktligen bör den resulterande allergin efter Mantoux-vaccination påverka det slutliga resultatet av testet. I det här fallet kan den allergiska reaktionen vara helt annorlunda, till exempel mat, medicinering eller hud,
 • orsaken till en allergisk reaktion kan vara:
  • nyligen överförda sjukdomar,
  • åldersförändringar med avseende på hudkänslighet,
  • närvaron av maskar och mycket mer,
 • Om biverkningen på Mantoux ökar år efter år är det troligt att barnet befann sig i en region där han kunde möta en öppen form av tuberkulos. Samråd med en phthisiatrician är obligatoriskt i det här fallet,
 • allergi mot Mantoux vaccination manifesterar sig direkt efter vaccination vid injektionspunkten. Symptom på allergier: rodnad, klåda, blåsor är inte uteslutna. Innan du kan göra en baby (med en eventuell allergi mot vaccinet) Mantoux-vaccin, är det nödvändigt att varna läkaren om detta. Bättre än, kolla med en phthisiatrician.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Allergi mot hepatitvaccination

"Vi kan inte bli vaccinerade mot hepatit!" Oftast innebär denna fras att föräldrar helt enkelt inte vill ha ett barn att få ett hepatitvaccin. Anledningen till detta är annorlunda för alla, någon "avskyr" det faktum att barnet strax efter födseln hade en sjuk "gulsot" - därför är det omöjligt. Men för att veta exakt "kan inte" eller "kan" behöver du fråga läkaren. Läkare är inte heller intresserade av att göra misstag, åtminstone av anledningen att sådana handlingar är straffrättsliga. Det är uppenbart att någon förälder oroar sig för sin babys hälsa, men en vaccinering mot hepatit kan förhindra många konsekvenser i framtiden, provocerad av hepatitinfektion.

Allergi efter vaccination mot hepatit är ett sällsynt fenomen, eventuellt i närvaro av matallergier, nämligen kulinarisk jäst.

Allergi mot difterivaccination

Komplikationer efter vaccination mot difteri kan vara följande:

 • kroppstemperatur överstigande 39 ° C,
 • rodnad, ökning, svullnad från 8 cm på injektionsstället,
 • Barnets långa gråt.

Sannolikheten för förekomsten av sådana tecken: 1 med flera hundra.

Förutom alla ovanstående är det möjligt och en allergi efter vaccination från difteri, som manifesteras av sådana reaktioner:

 • ljusform: hudutslag,
 • allvarlig form: hög röst, anafylaktisk chock - uppträder inom 30 minuter (sällsynta fall).

Barnet efter vaccinationsmanipulering bör vara under överinseende av medicinsk personal i minst 30 minuter, eftersom sannolikheten för svåra strömmar av allergiska reaktioner sker exakt under denna tidsperiod. Och som ett resultat av allvarliga komplikationer som anafylaktisk chock, kommer barnet att få timlig hjälp.

trusted-source[26], [27]

Allergi mot influensavaccination

Allergi efter vaccination mot influensa eller vissa komplikationer kan förekomma hos personer som lider av:

 • en allergi mot kycklingägg eftersom kompositionen av vaccinet mot influensa innehåller ekorrar av kycklingägg,
 • katarralsjukdomar (ARVI) eller allergiska reaktioner under vaccinationsperioden. I detta fall är det nödvändigt att vänta 2 veckor efter återhämtning,
 • allvarliga komplikationer för tidigare vaccination mot influensa, som inkluderar: ett plötsligt utbrott, allergi, hög feber.

Vanligtvis går alla symtomen på egen hand. Men för att se läkaren är det ju värt det.

trusted-source[28], [29], [30]

Vaccination mot allergier

Immunoterapi innefattar immuniseringar från allergier. Deras funktion är inriktad på att förbättra kroppens förmåga att motstå olika infektioner som bidrar till förekomsten av en allergisk reaktion. De är gjorda för de personer som är allergiska mot allvarlig form och har en längd på minst 3 månader per år. Antiallergic vaccination eliminerar inte allergier helt, men stärker immuniteten i samband med allergiska manifestationer.

Frekvensen av vaccination mot allergier är ungefär 2 månader i rad. Denna process kräver regelbundna läkarbesök - 2 gånger i veckan som en vaccination mot allergier kan bidra till att det blir (om det görs på rätt sätt allergisk reaktion osannolikt) allergi efter vaccination (som kommer att diskuteras mer nedan).

Den initiala dosen av vaccinadministrering är minimal, vilket gradvis ökar till önskad nivå. Vid förbättring efter vaccination är frekvensen av samråd med en läkare följande: från 2 till 4 gånger i veckan i flera år. Under behandlingens gång försvagas allergiska symptom, och viktigast av allt kan de sluta.

Vad behöver du förbereda för dessa vaccinationer?

 1. Du kan inte träna 2 timmar före och 2 timmar efter vaccination. Under denna period, är det bättre att begränsa sig mot fysisk stress såsom sker spolas (amplifierades under aktiva rörelser) till vävnaderna och antigener, naturligt med en högre hastighet för att tränga in i blodströmmen.
 2. Det är nödvändigt att förstå att vaccination är ett läkemedel, och samtidig intag av flera (vissa) läkemedel kan prova allergi eller annan biverkning. På grund av okunnighet om sådana saker tror den vaccinerade personen ofta att han har allergi efter vaccination och att sådan vaccination inte passar honom. Innan vaccinationen ska ställas till läkare, vilka läkemedel som inte kan tas. Antag att beta-blockerare + vaccination mot allergier = inkompatibla saker. Under graviditeten eller om en kvinna planerar att bli gravid snart ska hon informera läkaren om det.

Så vad är de möjliga konsekvenserna efter vaccination mot allergier?

 • Vid slutet av en halvtimme efter vaccinering krävs en obligatorisk läkarundersökning för att fastställa eventuella biverkningar, till exempel rinit, svullnad i halsen, generell sjukdom och klåda. En sådan reaktion är möjlig efter att ha lämnat sjukhuset. I denna situation borde du gå tillbaka till var vaccinet gjordes,
 • Undvik panik om lokal irritation uppstår inom injektionsområdet, till exempel svullnad eller rodnad. Dessa symptom anses vara normala och stoppa maximalt efter 8 timmar från vaccinationstillfället.

Vi vet alla att det finns många sorter av allergier. Med vilken av dem bekämpar vaccinet mot allergier?

Denna typ av behandling är ganska effektiv för allergi mot insektsbett. Men, vad gäller matallergin finns det ingen data ännu.

Behandling av allergier efter vaccination

Många vaccinationer passerar inte utan spår, till exempel DTP - det är svullnad, rodnad och smärta på injektionsstället. BCG - en ömning bildas, som läker länge.

Behandling av någon typ av vaccination kräver ingen lokal terapi, eftersom vaccination är ett test för kroppens svar på ett visst antigen. Antag att om barnet ständigt repor i vaccinationsområdet är det tillräckligt att applicera ett gasbindband till denna plats.

Vissa tror att den framväxande "bumpen" på platsen för DTP-vaccination är en allergi efter vaccination. Det händer att denna "klump" är smärtsam, och barnet kan till och med lita på ett ben (om injektionen sätts in i låret). Men det här är ingen allergi, men en vanlig process som inte kräver någon terapeutisk verkan.

Att låta ett larm eller ringa till en läkare eller en ambulans är nödvändig när:

 • Det är omöjligt att ta ner barnets värme,
 • barnet har ett konvulsivt tillstånd eller värre - förlust av medvetande,
 • barnet förlorade sin aptit, är i rastlöst tillstånd,
 • På vaccinationsplatsen bildades en purulent abscess.

Förebyggande av allergier efter vaccination

Allergi efter vaccination är möjlig, som vi redan har förklarat ovan, om en person har allergi mot livsmedelsprodukter (jäst för bakning, kycklingägg), individuell intolerans mot vissa läkemedel, bristande överensstämmelse med vaccinationsvillkoren. Undvik eventuella konsekvenser, men för det här behöver du veta några regler:

 1. alla "kan" och "inte" före vaccination:
  • Innan vaccination krävs är det nödvändigt att undersökas för att detektera förekomst eller frånvaro av kontraindikationer mot vaccination,
  • innan vaccinationen påbörjas måste du få all information om injektionen i sig, då finns kontraindikationer, biverkningar, kombination med mediciner, försiktighetsåtgärder och så vidare. Det finns fall då vaccinationstiden bäst överförs till en annan dag på grund av olika omständigheter, till exempel en liten kroppstemperatur och en kall sjukdom;
 2. Det är viktigt att ordentligt förbereda ett barn för vaccinationer, även om de flesta inte behöver särskild vaksamhet i den meningen:
  1. rätt näring:
   • Det är bättre att inte introducera nya livsmedel i barnets diet inom två dagar före vaccinens införande. Vuxna ska glömma alkohol, minst 2 dagar före och efter injektion,
   • Barn med omvårdnad bör inte heller känna igen smaken av nya produkter, inklusive juice. En ammande mamma vid denna tidpunkt inte också konsumera inte känt för sina babyprodukter såsom in i en ny ingrediens kan orsaka barnet allergier, och min mor skulle kunna tro att barnet har en allergi dök upp efter vaccination,
  2. antihistamin och antipyretiska läkemedel:
   • "Suprastin" eller andra liknande droger kan tas dagen innan injektionen ges endast om barnet har allergi, till exempel urtikaria, astma, atopisk dermatit. Och även om vaccinen orsakade förkroppsligandet av ett starkt ödem eller rodnad med smärtsamma symptom,
   • tar antihistaminer bör diskuteras med läkaren, mer exakt dosen,
   • antipyretika som förebyggande medel rekommenderas inte att ta. Ett antal undantag inkluderar barn som är benägna att få kramper. I detta fall ska antipyretiska läkemedel tas omedelbart före och efter införandet av vaccinet,
   • friska barn, antihistaminer och antipyretika för förebyggande föreskrivs inte eftersom de förhindrar manifestationen av kroppens naturliga reaktion på denna eller den injektionen.
 3. efter vaccination:
  • vi har alltid bråttom, men det kan inte ske efter vaccinens införande. Det är nödvändigt att vänta en stund i en medicinsk institution, någonstans 30 minuter,
  • Det är nödvändigt att ta hand om barnet korrekt, vilket inkluderar kontroll av näring, nämligen införandet av nya produkter. Gott om att dricka, särskilt om barnet har diarré, kräkningar eller feber. Bada ett barn - det är möjligt om det inte har någon temperatur, även om det är tillrådligt att inte röra injektionsplatsen med en tvättduk. Om det är ett vaccin Mantoux, kan det inte botas tills läkaren har undersökt såret själv,
  • även om barnet har allergi efter vaccination, ska han inte vägra att gå i frisk luft. Om tillståndet för ett barn eller en vuxen åtföljs av en hög temperatur, då finns det behov av sängstöd, antipyretika eller bättre - ringa till en läkare.

ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.