^

Hälsa

Blödningens varaktighet (enligt hertigen)

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Varaktigheten av blödning (enligt hertigen) är en specifik teknik för att utvärdera cirkulationssystemet, mer exakt - kärlen. Normalt enligt denna metod bör perioden från början till stopp av blodförlust inte vara mer än tre minuter.

Hemostas är en mycket viktig funktion, ett helt biologiskt komplex, som syftar till att stoppa blodet i tid, så att kroppen inte förlorar den över den fysiologiska normen. Genom mekanismer för reglering av blödning delas hemostas in i vaskulär blodplätt eller primär och sekundär, korrekt koagulering av blodflödet.

Varaktigheten av blödning (enligt hertigen) är en utvärdering av tillståndet av trombocyter. Om kärlväggarna är skadade ska blodplättarna helst aktiveras omedelbart för att delta i koagulations - hemokoagulering. Fartyg med normal elasticitet spasmodiruyutsya och igensatta aggregerade blodplättar (aggregering - limning, klumpceller). Således stängs kärlet av en primär, mycket viktig formation, som kallas en "vit trombus".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Hur utförs provet?

Ofta utförs blödningstiden (enligt hertigen) av en speciell nål, den kallas också nålen av franken. Den består av en ihålig kropp med en utlösare. Å ena sidan har nålen en koppling för en fjäder, å andra sidan ett litet spets. Nålen i denna design är väldigt bekväm, eftersom labtekniker kan reglera det exakta djupet av punkteringen. Med hjälp av att dra avtryckaren, när våren är rakt, görs en mycket liten punktering. Duque-testet ger ett stängsel av högst 1 ml material, det vill säga blod. Punkteringen görs i fingret, oftast i namnlösa eller i öronloben.

Finns det alternativa sätt att bestämma varaktigheten av blödning?

Varaktigheten av blödning (enligt hertigen) är inte den enda metoden i det moderna diagnostiska komplexet. Ofta använder laboratorietekniker i stället för att skarpa det mänskliga öratets löv mer sofistikerade och känsliga metoder. Artificiellt provocerade svårigheter för venös utflöde - stasis (ofta med hjälp av en anordning för övervakning av blodtryck), då görs en punktering i skarens övre del av underarmen. Speciella bloddroppar droppas var 20-30 sekunder med speciella sterila dukar. Normalt, efter tre minuter på sista servett, blir fläckarna små och efter ytterligare två minuter slutar blödningen.

Ändå har blödningstiden (enligt hertigen) som en metod som testats av seklet haft rätt att existera. Dessutom fortsätter hundratals laboratorier att använda detta test, och läkare brukar lita på denna teknik, med hjälp av beräkningar för att klargöra diagnosen och justera terapeutiska åtgärder.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Med hjälp av vilka indikatorer utvärderas primära hemostas?

Dessutom bestäms blodplättaktiviteten, som bestäms av varaktigheten av blödningen (enligt hertigen), med användning av:

  • Beräkning av antalet blodplättar;
  • Beräkning av en specifik blodplättsformel;
  • Beräkningar av aggregering av adenosindifosfat (ADP) och blodplättar;
  • Bedömning av blodplättarnas förmåga att aggregera med kollagen;
  • Bestämning av möjligheten att blodplättar aggregeras med adrenalin;
  • Koagulationsestimat är aktiviteten hos von Willebrand-faktorn.

Metoden för att bestämma den tid då ett blockering av skadade kärl bildas har utvecklats av den amerikanska forskaren, patologen William Duke i början av 20-talet. Tidigare togs provet av en scarifier eller en tunn nål från öronlocket, senare - från ett finger.

Hur beräknas varaktigheten av blödningen (enligt hertigen)?

Normal hemostas kan klara av blodförlust, desto mer mikroskopisk, om två eller tre minuter. Om koaguleringen är fördröjd resp. Varaktigheten av blödning (enligt hertigen) blir större. Detta kan indikera en bakgrund av andra indikatorer som avviker från normen, om leversjukdomar, hemofili och andra sjukdomar. Det bör noteras att den period som mäts kan bero på blodprovplatsen - fingertoppen eller örat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.