^

Hälsa

Effektiva salvor från svamp

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 09.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Har svampdödande egenskaper salva av svampen är en special lokala läkemedel som används vid behandling av svampinfektioner - ytliga hudskador patogena svampar-dermatofyter, mögel och jäst.

Syftet med att använda sådana salvor är att neutralisera och förstöra svampar, som upptar den fjärde platsen i förekomsten av orsakade mänskliga sjukdomar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Indikationer Salvor från en svamp

Medicinska indikationer för användning av salvor svampen täcka nästan hela området av icke-systemet (extern) svamp patologier som utvecklas på grund av svampattack Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton, Malassezia, Exophiala, Pityrosporum, Scytalidium, Onychocola, Aspergillus, Candida, Fusarium et al. (Över 40 arter).

Till sådana sjukdomar inkluderar mykologer:

 • dermatomykos av olika lokalisering (rubrophytic, epidermophytic feet, inguinal epidermophytic);
 • Microsporia orsakad av Microsporum spp. (Ringorm);
 • dermatofytos i hårbotten (trichosporia, trichophytosis, favus);
 • onychomycosis (skador på nagelplattorna) och paronychi (skada på skottkroppen);
 • ytlig candidiasis;
 • mångfärgad, pitybearing och bältros.

En effektiv salva behövs från svampen och med pseudomycos (erytras, axillär trichomycosis, etc.).

Se även - Patogener av ytliga mykoser

trusted-source[7], [8]

Släpp formulär

Följande namn på salvor från svampen är uppdelade i undergrupper - enligt deras huvudsakliga syfte för behandling av specifika svamppatologier. Synonymer av preparat med samma aktiva substans, men framställda under andra handelsnamn anges i parentes.

Salvor från svampen för behandling av dermatomykos, mikrosporia, candidiasis hos huden:

 • salva Terbinafin (Terbifin, Terbinox, Termikon, Lamikan, Lamizil, Lamizilil, Medofloran, Mikoterbin, Exifin, Fungoterbin);

 • salva Nizoral (Ketokonazol, Ketodin, Mikosept, Mykosoril, Fungoral, etc.);

 • Klotrimazol salva (Klotrimafarm, Oför salva Kanesten, Canison, Klomazol, Klotriran, Vikaderm, Lotrimin, Mikosporin, Fungitsip et al.).

Analoger av salvor från svampen Terbinafin, Nizoral och Klotrimazol - Preparat av Kanespor (Bifonazol, Bifosin, Bifunal, Mycospor); Mikonazol (mikonazol hexal, mycison, dactarin); Mifungar (Oxiconazol).

Även med dermatofytos av olika lokaliserings- och jästsvampsjukdomar kan billig salva från Undecin-svampar (Tsinkundan, Mikoseptin) användas.

Svavelsalva är idag erkänd som en mycket effektiv salva från svampen som orsakar favus, liksom Malassezia furfur, som är orsakssambandet till seborrheisk dermatit.

Nyckel namn av svampen salvor som används vid behandling av onykomykos: Exoderil (naftifin), klotrimazol, Mifungar, mikonazol, Lamisil (Terbinafine etc. Synonymer.). Det rekommenderas från nagelsvamp Kanespor och salva, som har en lämplig form av frisättning i form av ett kit bestående av en salva med tillsats av urea (för att mjuka upp de drabbade spikplattor), lim och skrapan (nagelbädden för rening av mjukat keratin).

Vidare är det för behandling av onykomykos möjligt att använda den antimykotiska nagellack Lotseril eller Lotseril lösning (innehållande antimykotika amorolfin) och en speciell uppsättning för att avlägsna infekterade kåta nagelplattan - Mikozan.

Läs också - Salvor och krämer från svampen på naglarna

Rekommenderade hudläkare salvor för att förebygga svampar (särskilt med nedsatt immunitet) - Mifungar och Miconazol, som inte ska användas längre än 4-5 månader.

De som vill skydda sig mot fotsvamp kan ge all möjlig assistans för kosmetiska foten Gribkosept, ofta förekommer som en salva av svampen 911. Som en del av gel innehåller ett bakteriedödande medel triklosan, fenol, zink torkar ut huden, liksom en uppsättning av eteriska oljor (eukalyptus, enbär, tea tree, lavendel och salvia). Antiseptisk mot överdriven svettning på fötterna är salvan Teymurova (Teymurova pasta). Tja, den så kallade norska salva - detta är naturligtvis en fransk kräm för att mjuka upp huden på hälarna och förhårdnader på sulan på Neutrogena Norvegienne® Formule (norska formel).

Balsam från smärta som ofta kallas "grön salva" och "blå salva" (enligt salvans bottenfärg), som produceras i Thailand, har inget gemensamt med salvor från svampen. Kanske var det ovanstående salva från Undecin-svampen, som innehåller undecylensyra och ger mediet en blågrön färg av koppar-undecylenat.

Kinesiska salvor från svampen: Au Kah Chuen Fugical Cream (PN Phramaceutical) och Hua Tuo Xian Gao Antifungal Salva (Song Hua Pharmaceutical). Första organ, i enlighet med instruktionen, kan användas i mykos och ringorm, avlägsnande av klåda och inflammation på grund av innehållet av zinkoxid salva och difenhydramin klorid (Demerol). Den andra salvan är för behandling av mykos, skabb och eksem. Den består av: klotrimazol, salicylsyra, kamfer, ekstakt växter Chimonanthus Praecox och olja Simmonsdia shinensis (jojoba).

Ytterligare medel för att behandla svampen är:

 • salicylsalva (används för akne, oljig seborré, eksem), som kan användas för att mjukna keratinisering eller avlägsna scab på platsen för festering svampinfektion;
 • zinksalva (det är ett desinfektionsmedel och en astringent, det vill säga ett torkmedel);
 • salva av Yam (salicylsyra + zinkoxid).

I fall av komplikationer av svampsjukdomar på en bakteriell infektion är föreskrivna läkemedel såsom: Triderm, tetracyklin salva, antibiotisk salva Levomekol. I lesioner organism svampen Sporothrix schenckii (sporotrikos) - om de inflammerade subkutana noduler att bilda pus - kan behöva ihtiolovaya salva eller salva Wisniewski, och efter avlägsnande av exudat - väl läker propolis salva.

Antisvampmedel är inte bor eller borsyra vaselin salva (antiseptisk mot löss), och salvan Stellanin (avsedd för behandling av variga sår och bölder, samt skrubbsår, skärsår och andra. Hudlesioner).

Baserat på rekommendationer från dermatologer och terapeutiska effektivitet rating salvor svamp huvudet svampdödande läkemedel klotrimazol, ketokonazol (Nizoral), bifonazol, mikonazol, terbinafin och Mifungar.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Farmakodynamik

Farmakodynamiken hos många salvor från svampar, trots olika aktiva farmaceutiska ingredienser, är identisk.

Sålunda, enligt den aktiva medlet och Candid Klotrimazol salva Ointment (klotrimazol) Kanespor (bifonazol) Nizoral (ketokonazol), mikonazol (mikonazolnitrat) är en grupp av läkemedels imidazol antimykotika. De stör cellmembranet hos svampar genom att blockera syntesen av ergosterol, triglycerider och fosfolipider som behövs för att bilda cellväggar svampar. Det vill säga, svampar kan inte reproducera och dö.

Liknande mekanism för verkan av den aktiva beståndsdelen salva Terbinafine (Terbinoks, Termikon, Lamisil, Fungoterbin et al.) - terbinafin hydroklorid, såväl som grundläggande substans salvor Exoderil - naftifin-hydroklorid, som är syntetiska allylamin antimykotika grupp. Samma princip fungerar på svampen och som är en del av salvor Mifungar substansgrupp av azoler oxikonazol.

Den antifungala effekten av Triderm salva ger clotrimazol; Den antibiotika gentamicin, som är närvarande i preparatet, bekämpar bakteriell infektion, och GCS av betametason tar bort inflammation och minskar klåda i huden.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Farmakokinetik

I regel ges i instruktionerna för läkemedels farmakokinetik för läkemedel utanför läkemedlet inte heller förklaras eller uppgifter om upptagningsmekanismen och eliminering av ämnen i orala varianter av läkemedlet ges.

Terbinafin som finns i salvor Terbinoks, Lamisil et al., Diffunderar in i huden och agera i stratum corneum, kommer in i blodomloppet i en minimivolym (inte mer än 5-6%) och matas ut via njurarna under dagen. Så den systemiska effekten av läkemedlet är knappast möjligt.

På samma sätt beter sig naftifin-hydroklorid - Exoderil salva, den aktiva ingrediensen, men det utsöndras från kroppen dubbelt så lång (halv-liv varar 48-72 timmar).

Beskrivande farmakokinetiken för salva från Nizoral-svampen, tillverkarna noterar att ketokonazol inte tränger igenom den systemiska blodbanan.

I anvisningarna till övriga läkemedel som nämns i översynen är frågan om adsorption och biotransformation inte täckt.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Dosering och administrering

Salva från svampen ska appliceras ett tunt skikt på ren hud (eller naglar):

Terbinafin, Miconazol, Nizoral - 1-2 gånger om dagen (morgon och kväll) kan behandlingen ta upp till en och en halv månad med daglig applicering av salvor.

Clotrimazol - 2-3 gånger om dagen (med efterföljande gnidning), ansökningsvaraktighet - mer än en månad;

Triderm - två gånger om dagen, i 15-30 dagar;

Mifungar, Exoderyl - En gång under dagen varierar behandlingstiden från två till fyra veckor, men kan ta upp till två månader. Vid onychomycosis, mjukna och ta bort de drabbade nagelplattorna, kan Kanespor och Mikozan-kit hjälpa.

Salvor Undecine, Tsinkundan och Mikospor ska appliceras dagligen i tre veckor - en gång om dagen.

Som noterat av tillverkare av dessa salvor har deras överdos i praktiken inte identifierats.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Använd Salvor från en svamp under graviditet

Trots att salven från svampen appliceras topiskt, kan inte alla preparat av denna farmakologiska grupp användas under graviditeten.

Det finns ingen information om möjligheten att använda Triderm, Miconazol och Undecin för gravida kvinnor.

Salva Mifungar är förbjuden under graviditet och amning. Salva klotrimazol, terbinafin och Kanespor används inte under första trimestern av graviditeten, och beslutet om behovet av att använda dem vid ett senare tillfälle accepteras av den behandlande läkaren, som måste ta hänsyn till möjligheten att risken för fostret.

Samma principer för användningen av salvor från svampen under graviditeten gäller för läkemedlen Exoderyl och Nizoral.

Kontra

Nästan alla salvor från svampen har vissa kontraindikationer för användningen.

Salter Terbinafin, Clotrimazol, Miconazol, Mifungar och Kanospore gäller inte om individuell överkänslighet för ämnena i dessa läkemedel upptäcks (inklusive tillägg).

Terbinafin är kontraindicerat vid behandling av svamp hos barn yngre än två år och Minungar - yngre än sex år;

Triderm används inte för hudt tuberkulos, syfilis, rubella, kycklingpox;

Miconazol och Nizoral rekommenderas inte för leverproblem.

Exodermil och Kanospore är kontraindicerade för barn och om det finns skador på huden i applikationerna för salva.

Eventuella inflammatoriska processer på huden är en absolut kontraindikation för användningen av salvor baserade på undecylensyra (Undecin, Tsinkundan, Mikoseptin).

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Bieffekter Salvor från en svamp

De salvor som appliceras på hudens hud från svampen har inga systemiska biverkningar, men sådana oönskade dermatologiska effekter är möjliga:

Terbinafin - utslag på huden, rodnad, svullnad i subkutan vävnad, nekros av epidermala celler.

Clotrimazol, Miconazol, Exodermil, Nizoral och Undecin - lokal hudirritation åtföljd av hyperemi och klåda.

Mifungar, Kanespor - allergisk dermatit, ömhet i applikationsfält, inflammation av hårsäckar, utseende av sprickor och mossa.

Triderm - lokal irritation med klåda, torkning av de behandlade hudområdena, ökad hårväxt på kroppen, utseende av missfärgade fläckar.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Interaktioner med andra droger

Interaktioner av salvor från svampen Terbinafin, Triderm, Exoderyl, Miconazol och Nizoral detekteras inte, Mifungar Undecin salvor har inte studerats.

Samtidig applicering av salvor med klotrimazol och salvor baserade på polyeniska antimykotika (Nystatin och andra) minskar effektiviteten hos den senare.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49]

Förvaringsförhållanden

Salva från svampar (oavsett de aktiva farmaceutiska ingredienserna) bör förvaras vid t <25 ° C, på en mörk plats.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55]

Hållbarhetstid

Hållbarhet Exozderil och Nizoral är 5 år, Kanespor - 3 år, Undec - 2 år; De återstående salvorna är lämpliga för användning fram till det datum som anges på förpackningens förpackning.

trusted-source[56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Recept för salva från svamp

För de som föredrar att bli behandlade med hemmet, kommer vi att recitera salva recept från svampen. Den vanligaste är den så kallade ättiksyra.

Detta är populärt, men bedömer sig genom recensionerna, en inte mycket effektiv salva med ättika och ägg från svampen är gjord av ett rå kycklingprotein, en tesked vinäger och mycket vaselin eller glycerin. Eftersom ättiksprit kan orsaka frätskador på huden, applicera botemedlet är nödvändig endast på det drabbade området av huden (eller spik) och gör det mycket noggrant.

Det finns också sådana recept av hemlagad salva från svampen:

 • riven rotginger (matsked) + äppeläger (matsked) + sesamolja (tesked).
 • fint riven vitlök (matsked) + 9% bordsvinäger (matsked) + majsstärkelse (1-1,5 teskedar);
 • zinksalva (30 g) + granolja (10-12 droppar) + tea tree oil (15 droppar).

Kanske någon av dessa medel kommer att bidra till att bli av med svampen, men utan effekt, är det bättre att vända sig till läkemedel och på läkares råd, köpa salvan av svampen (en av dem som nämns i denna översyn).

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Effektiva salvor från svamp" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.