^

Hälsa

Hur och vad kan du ta bort vårtor hemma?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 10.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Utseendet på ytan av huden av foci av tillväxt av epiteliala keratinocyter i form av vårtor är ett mycket vanligt dermatologiskt problem. Och många är intresserade av hur man snabbt tar bort en vårta, och med vilka tillgängliga medel och metoder detta kan göras. [1]

Hur tar man bort en vårta hemma?

Man bör komma ihåg att en vårta är resultatet av skador på hudceller  av humant papillomvirus  (HPV), vilket får dem att föröka sig mer intensivt och på grund av detta förökar den sig och replikerar dess DNA till epitelceller. Även i ICD-10 klassas vårtor inte som dermatologiska sjukdomar, utan som en klass av virusinfektioner som påverkar hud och slemhinnor.

Läs i detalj -  Vårtor: orsaker, symtom, diagnos, behandling

Om hudläkaren, efter att ha genomfört en undersökning, exakt fastställt att du har en vårta, kommer han att rekommendera att använda sådana externa medel som Imiquimod (Aldara), Tretinoin (Retinon-A), Panavir, Dithranol, Kolhamin salva, etc. Alla detaljerna -  Salvor för vårtor . [2]

Hur vårtor på händer, fingrar, fötter, sulor tas bort beskrivs i detalj i publikationerna:

Hur man tar bort en vårta i ansiktet - på näsan, på kinden eller på läppen, läs artikeln -  Hur man blir av med vårtor

Och detaljerad information om de medel som hjälper till att ta bort en vårta på ögonlocket, i materialet -  Vårtor på ögonlocken

Hur tar man bort en vårta på anus? Anogenitala vårtor är virala papillom, även kallade genitala vårtor. De tas bort med hjälp av en vårtcauterizer Kondilin - en lösning av podofyllotoxin, som bör appliceras på vårtan i tre dagar (två gånger om dagen) och lämnas att torka helt. För att skydda den omgivande huden från oavsiktlig kontakt med läkemedlet måste det smörjas med en vaselinbaserad kräm.

Mer fullständig information om medlen för att ta bort sådana vårtor i materialet -  Behandling av genitala vårtor

Hur man tar bort hängande virala vårtor (papillom) med hjälp av externa medel, i detalj i artikeln -  Salvor för papillom

Hur tar man bort roten av vårtan på fotsulorna)? På grund av konstant mekaniskt tryck är plantar- eller plantarvårtan platt på toppen, och dess nedre del, som kallas roten, djupnar in i det underliggande lagret av huden. För att ta bort dessa keratiniserade vävnader måste de mjukas upp, för vilket de använder den mest populära keratolytiska - 15-30% salicylsyra, applicerar den på vårtan och täcker denna plats med tejp - i tre till fyra dagar. Det är också tillåtet att använda 15 % hydroxiättiksyra (glykolsyra), 20 % triklorättiksyra, pyrodruvsyra och myrsyra samt glutaraldehyd och 15 % formaldehyd. Efter att du tagit bort plåstret ska den mjukgjorda vårtan som fäster vid den tas bort tillsammans med "roten". Ibland kan en fin nagelsax eller en skalpell krävas för att ta bort resterna av virusinfekterad vävnad. 

Föräldrar vill veta hur man tar bort en vårta från ett barn som stör honom eller förstör hans utseende. I barndomen kan ett eller två år efter vårtan debut försvinna utan någon behandling, se för mer information -  Vårtor hos barn

Och när det är nödvändigt, används samma salicylsyra (som används för att smörja vårtan varje dag, ibland varar sådan behandling mer än två månader), samma salvor och lösningar, samma kauterisering av vårtor med jod. Och om vårtorna har valt framträdande delar av kroppen, tillgriper de att frysa ut dem - kryoterapi (men mer om det senare).

Hur tar man bort vårtor med alternativa medel?

Inte alla populära botemedel hjälper till att bli av med detta dermatologiska problem, och många av dessa "traditionella" metoder kan klassificeras som vidskepelse. Till exempel, hur kan du ta bort en vårta med kött genom att gnugga den på en vårta och begrava den här biten i en ödemark? Det finns ett sådant alternativ: de gnuggar vårtorna med en brödsmula (nödvändigtvis stulen!) Och sedan matar de det till vilda fåglar. Eller vad är poängen med att blöta vårtan med saliv på morgonen, det vill säga direkt efter att ha vaknat (efter att ha ätit). Det rekommenderas också att flytta ett sugrör runt varje vårta (varje vårta behöver ett separat sugrör), samla dem i en bunt, knyta en knut och bränna.

Hur man tar bort vårtor med en tråd och hur man gör det på rätt sätt finns i publikationen -  Att ta bort en vårta med en tråd

Hur man tar bort vårtor med ett äpple

De rekommenderar att skära äpplet på mitten, gnugga vårtan växelvis med båda halvorna, sätta ihop dem och gräva ner dem i jorden...

Du kan förmodligen klara dig utan instillation: Journal of Biological Sciences 2014 rapporterade om resultaten av traditionella medicinstudier utförda av specialister från University of Medical Sciences i Teheran (Iran), som fastställde en viss fördel för behandling av sura hudvårtor äppeljuice som innehåller mycket magnesium. [3]

Hur man tar bort en vårta med potatis

Alla åtgärder liknar proceduren med ett äpple, men utan instillation. Gnugga helt enkelt vårtan två gånger om dagen (morgon och kväll) i 15-20 dagar, låt den råa potatisjuicen tränga in i huden. Det finns inga bevis för att potatisjuicesyror dödar HPV. Dessutom anger inte detta "recept" vad potatisen ska vara. Och potatisen måste vara grön på utsidan, för först då har den tillräckligt med glykoalkaloider - solanin och α-chakonin, som är giftiga insekticider och fungicider som produceras av växten.

Hur man tar bort vårtor med vitlök

Detta botemedel har visat sig fungera eftersom daglig applicering av en pasta av hackad färsk vitlök på vårtorna (under en till två veckor) hjälper till att döda viruset som orsakar dem. Vitlökens kraftfulla antimikrobiella och antivirala egenskaper beror på svavelföreningen allicin. [4], [5]

Dessutom används sådana medel för kauterisering av vårtor, såväl som deras behandling för att stimulera lysen av patologiska vävnader:

  • juice av malda delar av frätande smörblomma (Ranunculus acris);
  • maskrosmjölk (saft som utsöndras från växtens blomstjälk när den plockas);
  • juice från blad och stjälkar av silvermalört (Artemisia argi);
  • alkoholextrakt från fröna och bladen från färgören (Genista tinctoria);
  • milkweed juice (Euphorbia resinifera);
  • alkoholisk tinktur av garveriets löv (Cotinus coggygria);
  • alkoholextrakt av podophyllin rhizom (Podophyllum hexandrum);
  • saft av omogna frukter av ett fikonträd (fig).

Slutligen används traditionellt kauterisering av vårtor med celandine (Chelidonium majus), mer exakt, med sin färska juice. Den innehåller alkaloiden chelidonin, som stoppar celldelningen i den mitotiska fasen. Men det är nödvändigt att applicera juicen så ofta som möjligt - upp till 15-20 gånger under dagen, och själva processen kan ta två till tre veckor. Läs också -  Borttagning av vårtor med svalört

Frågan uppstår, hur tar man bort vårtor med Supercleaner? Det finns ingen celandinejuice i produkten med detta namn: det är en lösning av natriumbikarbonat (bakpulver), natriumklorid (bordssalt) och stark alkali - natriumhydroxid (kaustiksoda), som fräter på huden. Därför appliceras detta botemedel på vårtan endast en droppe per dag, och användningsperioden är begränsad till tre dagar.

Hur man tar bort en vårta med ättiksyra och vinäger

Ingen använder ättiksyra med en koncentration på cirka 100 % (den så kallade istiden); Användningen av ättiksyra (70% vattenlösning av ättiksyra) bör också överges, eftersom koagulativ vävnadsnekros kan vara för djup. Vårtor försöks avlägsnas med 30% ättiksyralösning genom att blöta dem två gånger om dagen och låta dem torka.

Du kan ta bort en vårta med vinäger (6-9%) genom att applicera en fuktad bomullstuss på den (i tre till fyra timmar), fixera den med tejp. Det rekommenderas att använda naturlig äppelcidervinäger, som kan blandas med färsk citronsaft (1:1).

Att ta bort en vårta med vinäger och mjöl är också lätt: efter att ha blandat mjölet med vinäger, gör en liten kaka, lägg den på vårtan och sedan allt, som i föregående fall.

Sättet att ta bort en vårta med lök och vinäger är att, efter att ha skurit av toppen av löken och tagit bort en del av fruktköttet från den, hälls salt i det bildade hålet. När juice dyker upp under dess verkan, blandas den med samma mängd 9% vinäger; fukta en bomullspinne i denna vätska och applicera den på vårtan i flera timmar (fixera den med tejp). Detta görs varje dag tills vårtan faller av. [6], [7]

Hur man tar bort en vårta med en penna

Lapispenna kauteriserar tyger, eftersom den består av silvernitrat. En torr vårta smetas två gånger om dagen med en penna, vars spets först måste fuktas (med vanligt vatten). Appliceringstiden är individuell (upp till en till en och en halv månad), men inte särskilt gamla vårtor försvinner i hälften av fallen efter tre veckor. Denna metod kan användas av barn och gravida kvinnor.

Hur man tar bort en vårta med väteperoxid

Den reaktiva formen av syre i sammansättningen av väteperoxid (peroxid) när den utsätts för huden leder till oxidativ stress i hudcellerna (i detta fall i vårtvävnaden), vilket orsakar en kemisk brännskada och efterföljande nekros.

För att ta bort vårtan appliceras en droppe 3-5% peroxidlösning på dess yta, den hjälps åt att absorbera (du kan använda bomullstussar) och får torka. Dermatologer säger att om denna manipulation utförs varje dag var 4-5 timmar, kommer det inte att finnas några spår av vårtan efter 12-14 dagar.

Men svartkummin eller kalonjiolja – svartkumminolja från vårtor hjälper inte, trots dess antioxidant- och antihistaminegenskaper. När den appliceras externt, minskar fröolja från frukten av Nigella sativa-växten, enligt Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, förekomsten av psoriasisplack, minskar akneutslag och underlättar läkningen av inflammatoriska hudskador. Men borttagning av vårtor och papillom med det nämns inte av experter. [8]

Kauterisering av vårtor

Vårtor ser ut som platta, halvklotformade eller vassa utväxter av epidermis. Vanligtvis är deras beläggning ganska tät, bestående av platta celler, under vilka det finns en mjuk, lätt blödande vävnad som bildas av keratinocyter. Om vårtan inte har försvunnit av sig själv (och detta händer när kroppens immunförsvar stärks), så kan ablativa metoder användas om den stiger betydligt över hudytan.

Dessa utövas för närvarande kauterisering med elektrisk ström (diatermokoagulering) och kauterisering av vårtor med laser (puls, fotoselektiv, koldioxid, neodym). Dessa procedurer är ganska invasiva, och ärr kvarstår efter dem. Detaljer i publikationen -  Borttagning av vårtor . [9]

Men idag är det mest populära sättet frysning eller kauterisering med flytande kväve. Det appliceras snabbt, men, som praxis och randomiserade studier visar, är kryokauterisering av vårtor inte effektivt i alla fall, till exempel har den slutat användas för plantar vårtor. Läs mer -  Borttagning av kvävevårtor [10]

Hur många kauteriseringssessioner tar det för att ta bort en vårta? Det beror på storleken på formationen, dess lokalisering och även på hur länge sedan den uppstod. Enligt experter, efter tre eller fyra procedurer, mörknade vårtan efter kauterisering, blev gul och föll av hos mindre än en fjärdedel av patienterna. Med lokaliseringen av vårtor på händerna togs de bort i 63% av fallen.

Enligt vårdstandarden upprepas cauteriseringssessioner med flytande kväve var 2-3 vecka tills ett positivt resultat uppnås; Det högsta tillåtna antalet sessioner är högst sex. Användning av laser kan ge resultat efter två procedurer. [11]

Möjliga konsekvenser efter kauterisering av vårtor inkluderar skador på friska vävnader med deras inflammation och nekros; kränkning av integriteten hos väggarna i blodkärlen eller nervändar med partiell lokalt begränsad hypestesi; skada på hudpigmentceller med utveckling av fokal hyper eller hypopigmentering; ärrvävnadsbildning.

Hur ser en vårta ut efter kauterisering med flytande kväve? Huden runt vårtan efter det första förfarandet förlorar sin naturliga färg och blir vit (från frostskador), och efter ett tag uppstår en rödaktig nyans som snabbt förvandlas till ihållande hyperemi.

Det är ganska naturligt att efter kauterisering av vårtan uppträdde en svullnad runt platsen som behandlats med flytande kväve. Och om vårtan gör ont efter kauterisering, är detta också i sin ordning, eftersom dess nociceptiva receptorer irriteras under exponeringen för huden.

Det är också helt normalt ur medicinsk synvinkel att en bubbla fylld med seröst exsudat, en blåsa bildas på ytan av huden efter kauterisering av vårtan - som en oundviklig konsekvens av exponering för extremt låg temperatur av flytande kväve (-195,8 ° C) och frisättning av förstörda epidermala celler och vätska i det intercellulära utrymmet under hudens lager.

Förresten, frånvaron av en bubbla efter kauterisering av vårtan indikerar otillräcklig exponeringstid för kylmediet på huden, så det frös inte som förväntat, och vårtan - om dess storlek är betydande - är osannolikt att snabbt försvinna utan proceduren igen. [12]

Det är också normalt när en bubbla spricker några dagar efter att vårtan har kauteriserats med kväve (annars måste läkaren öppna den förr eller senare). Men du kan inte specifikt genomborra bubblan, men du kan applicera ett mjukt bandage - så att det av oaktsamhet inte fångar och slits.

Vad ska man göra efter kauterisering av en vårta?

Garantin för snabbast möjliga återställande av det normala tillståndet i hudområdet och frånvaron av stora ärr är korrekt vård av vårtan efter kauterisering.

Till exempel, när bubblan spricker ska dess skal aldrig skäras av eller rivas av: under det bildas friska epitelceller och epidermis regenereras.

Är det möjligt att blöta en vårta efter kauterisering? Tills en sårskorpa har bildats på platsen för kryoförbränningen är exponering för fukt inte önskvärd.

Hur behandlar man huden efter kauterisering av vårtor?

För att undvika utveckling av infektion kan du behandla huden med Klorhexidin eller Miramistin, och krämer och salvor med dexpanthenol, zinkoxid, Levomekol och andra antiseptiska medel rekommenderar att man smetar ut vårtor efter kauterisering.

Sammanfattningsvis. De som bestämmer sig för att bli av med vårtan med den ablativa metoden är naturligtvis intresserade av hur ofta vårtor kan dyka upp efter kauterisering. Klinisk statistik fixar sällan frekvensen av återfall, och klinisk praxis betraktar återkomsten av vårtor som ett tecken på immunsuppression, eftersom, minns, vårtor dyker upp på alla delar av kroppen när det humana papillomviruset aktiveras.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.