^

Hälsa

Inhalationer för hosta med en nebulisator för barn och vuxna

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 14.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Om du tar olika hostmediciner, sirap och droppar för hosta, missa inte möjligheten att öka effektiviteten av behandlingen och återhämta dig snabbare med en så enkel och effektiv metod som hostinandning med en nebulisator.

Inhalator eller nebulisator: vad är det?

Inom medicin kallas processen för inandning av läkemedel och terapeutiskt aktiva (mukoaktiva) ämnen - i form av ångor eller flytande suspensioner i ett gasformigt medium - inandning (från latin inhalare - att andas in). På så sätt injiceras de direkt i andningsorganen: nasofarynx, struphuvud, luftstrupe, bronkier och lungor, vars inflammation orsakar hosta. Fördelarna med riktad läkemedelsleverans är tydliga: de börjar agera snabbare. Frågan om högre effekt är fortfarande diskutabel, eftersom farmakokinetiken för vissa läkemedel som tas oralt inkluderar stadiet av deras absorption i mag-tarmkanalen. Beroende på det inhalerade läkemedlet kan systemiska biverkningar reduceras eftersom en lägre dos kan ge den önskade lokala koncentrationen.

Vad är en inhalator? Detta är en speciell medicinsk utrustning (apparat eller enhet) med vilken läkemedlet sprayas. Det kommer direkt in i andningsorganen, där det avsätts på slemhinnorna och kan tas upp.

Förresten, i den nasofaryngeala regionen - på grund av den stora storleken på slemhinnecellerna och den snabba rörelsen av luft genom den nasofaryngeala regionen - är absorptionen minimal. I den trakeobronkiala delen av andningsorganen absorberas endast lösliga ämnen, medan olösliga ämnen transporteras av det cilierade epitelet tillbaka till nasofarynx och munhålan. Men i lungornas alveoler absorberas även relativt lösliga ämnen snabbt i den systemiska cirkulationen (och olösliga ämnen absorberas av alveolära makrofager).

Och nu - vad är en nebulisator. På engelska betyder nebulisator atomizer, och nebulosity betyder molnighet, nebula, även om latinet tydligt spåras i etymologin: nebula - dimma. Detta är alltså en sorts inhalator, som först omvandlar det inhalerade läkemedlet till en aerosol - en blandning av luft- och vätskedroppar, som är nära dimma vad gäller spridningsgrad (med en maximal partikeldiameter på 0,005 mm). För att uppnå denna droppstorlek används tryckluft i pneumatiska (kompressor) sprutor, och i ultraljudsnebulisatorer används högfrekventa ljudvibrationer, som induceras av en piezoelektrisk emitter.

Aerosolen med läkemedlet andas in genom munstycket, men för äldre ersätts det med en ansiktsmask. Också - med en mask - en nebulisator används för barn från hosta, rinnande näsa och inflammation i luftvägarna.

Användningen av ett munstycke har dock fördelen att mer aerosol avsätts i bronkerna och lungorna, medan vid inandning genom en mask uppstår en diffus spray av lösningen, främst i de övre luftvägarna.

Indikationer för förfarandet

Inhalationsmetoden används för akuta luftvägssjukdomar åtföljda av rinit, hosta, inflammation i nasofarynx och hals. Vilken typ av hosta används en nebulisator för? Det kan användas vid behandling av både torr (improduktiv) hosta och våt - produktiv: för att minska viskositeten hos den slemhinnan i bronkierna (sputum) och underlätta dess upphostning.

De huvudsakliga indikationerna för inhalation med en nebulisator inkluderar laryngit, laryngotrakeit (inklusive akut stenosering), bronkit (akut, kronisk, astmatisk, obstruktiv), bronkiolit, trakeobronkit, bronkialastma, bronkiektasis, lunginflammation och bronkopneumoni, luftvägsobstruktiv sjukdom, fibrmonell obstruktiv sjukdom. (cystisk fibros), emfysem och lungtuberkulos.

Hur man utför inhalationer för bronkit, vilka läkemedel för deras genomförande ordineras oftast av läkare, i detalj i publikationerna:

Dessa artiklar och materialet -  Inhalationer för laryngit med en nebulisator  - beskriver beredningen och tekniken för denna procedur, ger de viktigaste läkemedlen och medicinska rekommendationer för deras användning och ger också recept på en nebulisator för hosta av olika etiologier.

Du kan använda en hostnebulisator under graviditeten; vilka läkemedel är tillåtna att användas, i detalj i artikeln -  Hur man behandlar hosta under graviditeten  och i materialet - Inandningar under graviditeten

Dessutom görs inhalationer för förkylning, speciellt allergiska och vasomotoriska, mer om detta -  Behandling av förkylning med inhalationer

Teknik inandning när du hostar med en nebulisator

Man bör komma ihåg att på grund av de tekniska egenskaperna hos nebulisatorn (och detta anges i instruktionerna för enheterna) kan den inte användas för inandning med avkok av medicinalväxter och lösningar som innehåller eteriska och andra oljor. Och för utspädning av läkemedel används endast 0,9 % isotonisk saltlösning eller destillerat vatten.

Inandning för torr hosta hemma

För att utföra inandning med torr hosta hemma är det nödvändigt att lösningarna, preparaten, dropparna för inandning som motsvarar diagnosen ordineras av den behandlande läkaren - med hänsyn till den specifika diagnosen och befintliga kontraindikationer. Detta gäller särskilt för barn, såväl som gravida kvinnor, som inte rekommenderas eller förbjuds att ta många läkemedel.

Vad man ska göra inhalationer med en torr skällande hosta med en nebulisator, se -  Inandningar från torrhosta för ett barn och en vuxen: är det möjligt att göra, vad, recept  (inklusive med hjälp av en nebulisator).

Rekommendera mukolytiska medel - lösningar för inhalation med en nebulisator med ambroxolhydroklorid (trans-4-cyklohexanolhydroklorid - den aktiva metaboliten av bromhexin): Mucosolvan, Amobronk, Ambroxolo EG, Muciclar, Gammaxol eller Lintos (15 mg / 2 ml), Fluibron eller Broxol (0,75%). Läs mer -  Ambroxol för inhalation [1]

Lazolvan lösning (synonym med Ambroxol) används, läs i detalj -  Lazolvan för inandning vid hosta: hur man späder, proportioner, hur många dagar man ska göra . [2]

Det som är användbart för torr hosta är inandning av mineralvatten med en nebulisator, hur någon inhalator med terapeutiskt kolkarbonatmineralvatten och en nebulisator med Borjomi används för hosta, i detalj i artikeln -  Inhalationer med mineralvatten

Förbättrar tillståndet hos slemhinnorna i luftvägarna genom att spraya saltlösning i dem -  Inhalationer med koksaltlösning för barn och vuxna

Inandning vid hosta med sputum

Mukolytika och slemlösande medel är huvudgrupperna av läkemedel som används för inandning när man hostar med sputum.

Om bronkialsekretionen är trögflytande, använd Acetylcystein (ett derivat av aminosyran L-cystein): 20% lösning, i genomsnitt 2-5 ml per procedur.

När man hostar med sputum förbättrar inandning med samma slemlösande läkemedel Amboxol eller Lazolvan (de diskuterades ovan) slemhinnan i luftrören. Dessa medel kan användas genom en nebulisator för barn från hosta först efter fem år.

Glöm inte natriumbikarbonat eller bakpulver, som är en alkalisk förening och tillhör sekretoriska slemlösande medel. Recensioner av läkare vittnar till förmån för  inhalationer med läsk vid hosta , vilket bidrar till en snabb ökning av pH-nivån i lungorna och bronkierna, vilket neutraliserar surheten i bronkialsekretionen och gör den mindre tjock. Därför kommer inandningar av läsk när du hostar med en nebulisator - en eller två procedurer om dagen, 8-9 g natriumbikarbonat per 100 ml destillerat vatten - avsevärt underlätta upphostningen av sputum.

Antiseptisk lösning Miramistin hänvisar till kvartära ammoniumsalter, är ett bakteriedödande medel, ett derivat av bensen och myristinsyraanhydridklorid. Det används lokalt och externt inom kirurgi, gynekologi, urologi och dermatovenereologi) i ÖNH-praktiken kan användas för inflammation i paranasala bihålor (för att tvätta dem) och tonsillit (för att gurgla). Och enligt de officiella instruktionerna utförs inte inhalationer med Miramistin när man hostar med purulent sputum. Det är bättre att använda Dekasan antiseptisk.

I sådana fall ordineras orala antibakteriella läkemedel, eller deras injektioner (med bakteriell etiologi av sjukdomar). Antibiotika för inandning vid hosta med en nebulisator kan också förskrivas, i synnerhet -  Antibiotikum Fluimucil för inandning  [3]

Nebulisator för allergisk hosta

För inandning genom en nebulisator för allergisk hosta, astmatisk hosta eller förknippad med obstruktiva bronkopulmonella sjukdomar, såväl som bronkial spasmer, ordineras läkemedel av den sympatomimetiska gruppen (selektiva beta2-adrenerga agonister), eftersom alla bronkovaskulära effekter förmedlas av den sympatiska beta- adrenergt system.

Läkemedlen i denna grupp expanderar lumen i bronkerna, och dessa inkluderar: Salbutamolsulfat (Salbutamol) och dess synonym  Ventolin för inandning ; Fenoterol (andra handelsnamn - Bronchoterol, Berotek); Salmeterol (Serobid, Serevent); Formoterol (Foratec). Den övervägande delen av dessa produkter är tillgängliga i aerosolform, vilket förenklar användningen och minimerar överdosering. [4]

Kombinerat läkemedel Berodual som innehåller fenoterol (stimulerande beta2-adrenerga receptorer) och ipratropiumbromid (blockerar m-kolinerga receptorer av bronkial muskelfibrer och minskar produktionen av bronkial sekret). Hur detta läkemedel späds ut, i vilken dos det används, kontraindikationer för dess användning och möjliga biverkningar, i alla detaljer i materialet -  Berodual för obstruktiv bronkit [5]

Fler och fler experter anser att Dexametason för inandning med en nebulisator för hosta inte bör användas, eftersom denna kortikosteroid (injektionslösning i ampuller) är ett läkemedel för systemisk användning (parenteralt), och Dexametasondroppar är avsedda för användning inom oftalmologi. Även om detta läkemedel kan inhaleras före operation hos patienter som genomgår generell anestesi genom endotrakeal intubation (för att minska frekvensen och svårighetsgraden av postoperativ smärta och halsont). [6]

Och inhalerade glukokortikoider - de mest effektiva för denna användningsmetod - inkluderar Budesonid (synonymt med Pulmicort), Beclomethason (Beclazone, Beclocort, Beclovent, Aldecin), Flutikason (Fluticason Propionate), Mometason (Asmanex, Zenhale, Nasonex), Triamcinolone (Azmacort) ). Många av dem finns i form av sprayer med dispenser, vilket minskar risken för överdosering, fylld med systemiska biverkningar. [7]

Syftet med dessa läkemedel motiveras av deras antiinflammatoriska effekt och förmågan att minska hyperreaktiviteten i näs- och bronkial slemhinna. Läs -  Pulmicort för obstruktiv och akut bronkit: inhalationsbehandling

Kontraindikationer till proceduren

I vissa fall finns det kontraindikationer för inandning eller deras begränsningar på grund av möjliga negativa resultat. Detta gäller personer med instabilt och högt blodtryck, med hjärtarytmi och/eller takykardi.

Utför inte inandning med feber och hypertermi, störningar i cerebral cirkulation, ödem i lungvävnad och lungblödning, en tendens till spasmer i struphuvudet.

Konsekvenser efter förfarandet

Efter inandning med en nebulisator är negativa konsekvenser möjliga, men de inträffar mycket sällan och kan i de flesta fall visa sig som biverkningar av de använda läkemedlen, särskilt som en allergisk reaktion på dem.

Till exempel kan en kraftig hosta efter en nebulisator tillfälligt uppstå när du använder Ambroxol eller Lazolvan.

Och inandning med Berodual kan leda till ökad hjärtfrekvens, huvudvärk, hyperhidros och tremor i fingrarna.

Komplikationer efter proceduren

Efter upprepade inhalationer med kortikosteroider är det teoretiskt möjligt att utveckla en svampinfektion (candidiasis) i munnen eller dysfoni (heshet), även om sådana komplikationer efter proceduren är ganska sällsynta.

Spasm i bronkerna uppstår oftare, illamående kan uppstå (och med ökad excitabilitet av kräkningscentrum - kräkningar), takykardi, feber, trötthet.

Skötsel efter proceduren

Inom en timme efter inandning drick inte vätska och ät inte. Sjung, skrik och prata inte heller, gör fysiska övningar eller gå en promenad. Allt detta kan göras tidigast 2-2,5 timmar efter proceduren.

Hur man tar hand om nebulisatorn bör du ta reda på i förväg - från bruksanvisningen som är bifogad den.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.