^

Hälsa

Klebsiella i avföringen av en vuxen och ett barn

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 09.11.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Klebsiella är en typ av enterobakterier, som är en opportunistisk patogen. Dessa är kapselformade gramnegativa stavar, arrangerade var för sig, i par eller i kedjor. De anses vara mycket farliga, eftersom. Resistent mot befintliga antibiotika. De finns på huden, luftvägarna, vatten, jord, grönsaker och frukter, avföring. Skalet hjälper dem att överleva i vilket näringsmedium som helst, de kan existera utan luft, och bara kokning förstör dem.

Klebsiella norm i avföringsanalys

Klebsiella detekteras i studien av avföring för dysbakterios. Dess närvaro är inte ett tecken på patologi om den inte överskrider normen - 10 5  celler per gram.

För att bakterien ska bli aktiv är faktorer som bidrar till detta nödvändiga: försvagad immunitet, långvarig användning av antibiotika, ignorering av hygienreglerna (otvättade händer, mat), diabetes, alkoholism och drogberoende. [1]

Klebsiella lunginflammation i avföring

Det finns 7 sorter av Klebsiella , varav en är Klebsiella pneumoniae. Det upptäcktes ursprungligen som det orsakande medlet för lunginflammation, därav namnet. Senare fann man att dess reproduktion leder till frisättning av toxiner, vars nederlag orsakar andra sjukdomar, inklusive urogenital cystit, bölder i mjälten, lever, pleurit och ett antal andra sjukdomar. Bacillen finns i avföringen. [2]

Klebsiella oxytoca i avföring

En annan typ av bakterier som finns i avföring är Klebsiella oxytoca. Det provocerar störningar i matsmältningssystemet, lunginflammation, klebsiellosis. [3]

Klebsiella i vuxen avföring

Klebsiella överförs via fekal-oral och kontakt-hushållsväg. Den försvagade kroppen hos en vuxen, som ignorerar regeln om rena händer, tillräcklig värmebehandling av produkter, attackeras av en opportunistisk bakterie, vilket orsakar akuta symtom. Fekal analys avslöjar en exponentiell ökning av baciller.

Om en person i familjen blir sjuk är sannolikheten stor att andra blir smittade.

Klebsiella i avföringen av ett barn

Barn är särskilt mottagliga för sjukdomen, eftersom de ofta kommer i kontakt med djur och inte inser vikten av hygien. Klebsiella kan för närvarande samexistera fridfullt inom dem, men bara det rätta ögonblicket för deras aktivering kommer och sjukdomen manifesterar sig.

Fall av Klebsiella-infektion hos spädbarn är vanliga. Immuniteten hos nyfödda är svag, inte fullständigt bildad, slemhinnorna i de inre organen är sterila, därför är de mycket mottagliga för de skadliga effekterna av baciltoxiner. De har vanligtvis oxytoxer i avföringen.

Man kan bli smittad från vuxna av luftburna droppar, medan bärarna själva inte lider, deras försvar klarar av bakterien. Andra sätt att fånga patologi är smutsiga nappar, bröstvårtor, leksaker, och även när man matar - fermenterade mjölkprodukter kan kött innehålla det.

Symtom

Symtom på Klebsiella-infektion beror på platsen för lesionen. Om mag-tarmkanalen påverkas, kommer symtom på akut förgiftning att visas:

  • buksmärtor;
  • illamående och kräkningar,
  • hög kroppstemperatur;
  • diarre;
  • kroppssmärtor;
  • ingen aptit.

Lunginflammation orsakad av Klebsiella ger ett kraftigt hopp i temperatur över 39ºС, en kraftig hosta, ibland med blodfragment i sputum. Det är också möjligt att utveckla rinit, bihåleinflammation, konjunktivit med manifestationer som är karakteristiska för dessa sjukdomar: rinnande näsa, lacrimation, smärta och smärta i ögonen, nästäppa.

Det genitourinära systemet påverkas ofta: cystit, pyelonefrit diagnostiseras, åtföljd av frekvent urinering, smärtsam urinering, grumlig urin, smärta i nedre delen av buken, ofta strålande till ryggen, feber.

Hos kvinnor och flickor kan Klebsiella orsaka vaginit, som kännetecknas av riklig vit eller grå flytning från slidan med en obehaglig lukt, klåda.

Inget undantag är skelettsystemets inblandning i den patologiska processen, inklusive provokation av inflammation i lederna.

Behandling

Med Klebsiellas nederlag ordineras antibiotika som är känsliga för patogenen. Det kan vara gentamicin, amikacin, cefalosporiner: cefotaxim, cefuroxim. Bacillen förstörs också med hjälp av virala medel - bakteriofager: klebsiel lunginflammation, oxycyte, polyvalent.

Parallellt används enzymer: pankreatin, linex, festal; rehydreringslösningar. I svåra fall är immunstimulerande medel lämpliga. Behandlingsförloppet kan pågå från en vecka till tre. För rehabilitering används probiotika, vitaminpreparat, örtpreparat.

Korrekt och snabb behandling ger en gynnsam prognos för återhämtning, men utvecklingen av bacillers reproduktion orsakar farliga konsekvenser, till och med döden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.