Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Shigellosis (dysenteri) hos barn

Medicinsk expert av artikeln

Internist infektionssjukdom
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Shigellosis (dysenteri) är en akut infektionssjukdom hos en person med en enteral infektionsmekanism som orsakas av bakterier av släktet Shigella. Kliniken manifesterar sig sjukdomen som ett kolit syndrom och symtom på allmän förgiftning, ofta med utvecklingen av primär neurotoxikos.

ICD-10-kod

  • A03.0 Shigellosis orsakad av Shigella dysenteriae.
  • A03.1 Shigellosis orsakad av ShigellaJlexneri.
  • A03.02 Shigellosis orsakad av Shigella boydii.
  • AOZ.Z Shigellosis. Kallad Shigella sonnet
  • A03.8 En annan shigellos.
  • А03.9 Šigeloza nespecificirana.

Mer än 50 arter av humant shigella och djur (apor) är kända.

Epidemiologi av shigellos hos barn

Shigellosis är en av de vanligaste akuta tarminfektionerna hos barn, vilket orsakar både sporadiska fall och epidemiska utbrott. Andelen barn bland alla med shigellos är 60-70%, främst barn i åldern 2-7 år, särskilt de som går i förskola och i skolan. Barn av det första året av livet lider av shigellos mycket mindre ofta.

Källan till infektion är bara en person - en patient eller ett bakteriovirus. Speciellt patienter med milda och utslagna former av sjukdomen.

Beroende på överföringsfaktorerna (händer, vatten, mat, flugor, etc.) isoleras kontakt, mat, vatten, mjölk och andra infektionsvägar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Orsakerna till shigellos hos barn

Shigella är morfologiskt omöjliga att skilja från varandra - är fortfarande gram pinnar, kapslar och flag har inte, inte bildar sporer, de lätt förökas i konventionella näringsmedier, fakultativa anaerober.

Sjukdomen utvecklas bara när patogen kommer in i matsmältningsorganet genom munnen. Införandet av levande shigellakultur direkt i ändtarmen orsakar inte sjukdom.

Vad orsakar dysenteri (shigellos)?

Symtom på dysenteri hos barn

Inkubationsperioden beror huvudsakligen på infektionsväg och antalet patogener. Vanligtvis varierar det från 6-8 timmar till 7 dagar, i genomsnitt 2-3 dagar.

Sjukdomen börjar nästan alltid akut, med en ökning av kroppstemperaturen till 38-39 ° C och däröver, vilket inte längre än 3-5 dagar. Ofta under den första dagen av sjukdomen noteras en enda och upprepad kräkning, som vanligtvis inte upprepas nästa dag. Kräkningar, varande 3 dagar eller mer. Okarakteristisk för shigellos.

Symptom på dysenteri (shigellos)

Klassificering av shigellos (dysenteri)

Klassificeringen baseras på uppdelning av shigellos enligt etiologi (Shigellosis Sonne, Shigellosis Flexner, etc.). Och även efter typ, gravitation och flöde.

I typiska fall av shigellos uttrycks de viktigaste kliniska manifestationerna klart och i första hand kolit syndromet med fenomenen "distal kolit" och neurotoxikosyndromet. Beroende på närvaron och svårighetsgraden av manifestationerna av infektiös toxicos och djupet av lesionerna kännetecknas mag-tarmkanalen av en lätt, måttlig och svår form av sjukdomen. Svårighetsgraden av sjukdomen kan bero på förekomsten av olika symtom:

  • Typ A - Förekomst av symtom på infektiös toxicos
  • typ B - svårighetsgraden av lokala manifestationer (frekvens och natur av avföring, smärt syndrom, tenesmus, etc.);
  • typ B - blandad typ - samma svårighetsgrad av generella toxiska och lokala syndromer.

Uppdelningen av shigellos i typ A, B och B ges endast för typiska medium-tunga och tunga former.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Diagnos av shigellos hos barn

Diagnosen fastställs på grundval av kliniska och epidemiologiska data med obligatorisk laboratoriebekräftelse.

Användning av PCR, såväl som bakteriologiska och serologiska metoder för undersökning. Coprologic metod, liksom resultat av sigmoidoskopi. Ha ett extra värde.

Diagnos av dysenteri (shigellos)

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Vad behöver man undersöka?

Vem ska du kontakta?

Behandling av dysenteri hos barn

Behandling kan göras hemma. Antibiotika ordineras vanligtvis i svåra former och tar företrädesvis hänsyn till känsligheten hos shigellor som cirkulerar i området (region). Applicera gentamycin, polymyxin M. Ampicillin, amoxiklav, amoxicillin, neviramon. Med måttliga och lätta former av shigellos är det bättre att ordinera nitrofuraner (furazolidon, nifuroxazid), 8-hydroxikinoliner (klorinaldol etc.). Behandlingsförloppet ska inte överstiga 5-7 dagar.

Behandling av dysenteri (shigellos)

Mediciner

Förebyggande av shigellos

Förebyggande shigellos (dysenteri) baseras främst på strikt överensstämmelse med tekniken för matlagning, lagring och timing av mat och anti-epidemisk regim i förskola och skolinstitutioner.

Betydelsen är den tidiga diagnosen och isoleringen av patienten (eller shigella baciller) på ett sjukhus eller hemma. Alla patienter med shigellos och bacillärutsläpp fylls med nödanmälan i SES (formulär nr 58). I infektionens fokus efter isolering av patienten utförs den slutliga desinfektionen. Kontaktbarn får tilldelats medicinsk övervakning i 7 dagar, karantän är inte pålagt. I infektionsfokuset under observationsperioden utförs den nuvarande desinfektionen, strikt kontroll av barnens stol utförs, i barnkammaren är det ett bord med stolar. Varje barn med tarmdysfunktion måste isoleras och undersökas med en bakteriologisk metod. Det används också inokulering från solens dysenteri.

Förebyggande av dysenteri (shigellos)


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.