^
A
A
A

Hälsosystemet i Ukraina anses vara moraliskt föråldrat

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

Världsbankens experter, en organisation som är uppmanad att bidra till världsbefolkningens gemensamma välbefinnande, uppskattade det ukrainska hälsovårdssystemet som moraliskt föråldrat. Enligt statistiken är den genomsnittliga livslängden för personer i Ukraina idag 71 år - och det här är ett dussin år mindre än i de flesta europeiska länder.

Specialister uppmärksammar det faktum att det är de föråldrade principerna om hälsa och de är orsakerna till det otillfredsställande tillståndet för människors hälsa i landet. Finansiering av medicin utförs felaktigt och ineffektivt, vilket kräver radikal reform under lång tid. Sådana slutsatser gjordes av experter i Världsbankens tematiska adress.

"System principer för ukrainska hälsa i stort sett oförändrad även med period av Sovjetunionen - på den tiden i fokus för medicin ansågs episodisk behandling av exacerbationer och akuta tillstånd", - som anges i överklagandet. Minns att det sovjetiska systemet för sjukvård grundades på Semashkos välkända schema, som ursprungligen innebar att sjukvården tillhandahölls till alla i nöd. Vid ett tillfälle kallades ett sådant schema bäst i Europa, men för närvarande i Ukraina är det lite kvar.

Experter konstaterar att dödsgraden för företrädare för den vuxna befolkningen i Ukraina idag är mycket högre än den europeiska - med 65%. Av detta antal inträffar inte mindre än 80% av dödsfall hos patienter med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och med maligna tumörer.

Minst en fjärdedel av vuxna representanter för nationen - från 18 till 65 år - har kroniska patologier och 6-8% drabbas av tre eller flera kroniska sjukdomar samtidigt.

Experter tror att omtänksamt reform av medicin är nu en mycket viktig, både för hälsan hos invånarna i Ukraina, liksom för ytterligare ekonomisk tillväxt i landet: den dåliga kvaliteten på invånarnas hälsa har en direkt inverkan på minskningen av produktivitet och effektivitet.

Enligt den information som erhållits som ett resultat av forskningen kan en ökning av den totala livslängden på bara ett år öka BNP per person med cirka 4%.

Enligt Världsbanken måste reformen av medicin i Ukraina snabbt genomföras. Först av allt måste du vara uppmärksam på den ekonomiska sidan av frågan. Men här uppstår många svårigheter, och först och främst i den ukrainska lagstiftningen. Genom att göra globala anpassningar till hälsoskyddssystemet är det nödvändigt att förbereda gällande lagar i förväg - i själva verket är det enligt lagen enligt lagen lagligt att läkemedlet i landet anses vara socialt orienterat.

Dessutom finns det ytterligare en "men": ukrainare själva är inte särskilt optimistiska om förändringar i hälsovårdssystemet, och några innovationer från hälsovårdsministeriet orsakar panik hos många ukrainare. Därför är det här problemet fortfarande hittills utan en bestämd lösning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.