Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Röntgen av tänder ökar risken för att utveckla hjärncancer

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021

Röntgen anses för närvarande vara den mest tillförlitliga, men också den farligaste metoden för diagnos. Trots att effekten av strålning på en patient i medicin nu har blivit minimal, rekommenderas det ofta inte att göra en röntgen av tänderna.

Amerikanska forskare har funnit att människor ofta från vanliga dentala röntgen av sina egna käkar löper större risk för att hitta meningiom - en godartad tumör som växer från spindelvävshinnan.

Studien innebar en grupp neurokirurgforskare under ledning av Dr Elizabeth Claus (Elizabeth Claus) från Yale Institute, som presenterade resultaten av studierna som gjordes i tidskriften Cancer.

Forskningen genomfördes av Elizabeth Klaus och hennes kollegor sedan 2006: totalt antal 1 443 personer med sjukdomen av meningiom passerade, åldern för patienter var 20 till 79 år. Bland annat deltog 1.350 friska personer i studierna, som hade ett behov av att besöka tandläkarens röntgenrum, men som inte hade ett meningiom.

Den högsta risken för att utveckla meningiom förekommer hos personer som har genomgått minst 1 gång pan-röntgen av hela munhålan. I denna grupp av meningiom träffades tre gånger oftare än hos personer som inte besökte röntgenrummet. Den största risken för denna sjukdom förekommer hos barn under 10 år. En betydande faktor forskare samtal och medicinsk utrustning används för röntgenfotografering av tänder. Nya röntgenapparater gör den minsta skadan för en person.

På råd av forskare, för att minimera risken för sjukdomen med meningiom, är det nödvändigt att minimera besöket i radiologiska rummet. Det vanliga förfarandet för en röntgen av hela munan rekommenderas dock med följande frekvens: barn under 10 år - inte mer än en gång i 1-2 år, skolbarn och ungdomar - en gång i 1,5-3 år och vuxna - inte oftare en gång var 2-3 år.

Meningiom anses vara en godartad tumör. Det ökar ganska långsamt och anses inte vara ett så farligt hot mot människokroppen. Även om det i vissa fall leder till funktionshinder och nästan en hundra procent förlust av förmåga att arbeta


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.