^
A
A
A

Skåpen introducerar ett nytt system för utfärdande av fria droger

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Nu i Ukraina får patienter med kroniska sjukdomar (astma, högt blodtryck, etc.) recept på att få de medicin som krävs på apoteket (gratis eller rabatt). Ministerrådet har för avsikt att ändra systemet från och med nästa år och starta ett ersättningsprogram. Naturligtvis finns det vissa risker för det nya systemet för att erhålla läkemedel, först och främst korruption, när ett läkemedel betalas två gånger. Det kan också påverka kvaliteten - läkare kan ordinera ukrainska analoger istället för utländska droger för att spara pengar.

Huvudskillnaden mellan omförbättring och det nuvarande systemet är en begränsad lista över läkemedel för läkare som kommer att ges till patienter. Från och med nästa år kommer endast droger som rekommenderas av ministerrådet att utfärdas.

Listan över läkemedel kommer att sammanställas i början av året, det antas att det kommer att finnas 22 droger i den, och denna lista kommer inte att revideras under året.

För flera år sedan introducerades ett liknande program för patienter som lider av högt blodtryck, som förskrivit recept och ett läkemedel gavs till honom på apoteket. För alla utgivna läkemedel fick apoteket ersättning.

Nästa år kommer de lokala apoteken att kompenseras av lokala hälsoavdelningar. Enligt den tidigare chefen för hälsovårdsministeriet Oleg Musia, och nu en medlem av hälsokommittén för Verkhovna Rada, kommer den nya principen att dispensera droger till kroniska patienter att föra vårt land närmare försäkringsmedicinen.

Nu reimburnatsii program fortfarande på att färdigställas, som noterades av Alexander Yabchanka expert BP reform intensivvård paket, är nu känt exakt vilka läkemedel kommer att ges till patienter och vilka apotek kommer att delta i programmet, och för att undvika olika manipulationer bättre rekommenderar mot den aktiva substansen i stället för specifika medicin.

Frågan om att byta till billiga analoger av utländska droger är fortfarande en öppen fråga. I april i år lanserades ett liknande program för patienter med diabetes som rekommenderades att byta till ukrainskt gjort insulin, men många anser att det är mindre kvalitativt.

Yabchanka uttryckte också oro över försäljningen av droger, när apotek kan ge dem fiktiva recept och få ersättning för dem och sedan sälja igen till regelbundna priser. I det här fallet kan ett enda patientregister hjälpa till, men nu finns det inte ens ungefärliga utvecklingar av detta dokument.

Enligt Oleg Musiya kommer ersättning att undvika korruption, eftersom det inte finns några mellanhänder mellan läkemedelsföretag och patienter.

Men läkemedel kommer inte att ges till alla patienter utan kostnad, ministerråd noterade att helt eller delvis ersättning av läkemedelskostnaden kommer att bero på patientens sociala status. Till exempel är det planerat att ge droger till tjejer, tjernobyloffer och invalider gratis, rabatten kommer att göras till barn under 17 år.

Det är värt att notera att patienter i praktiken stöter på olika obehagliga problem när de får medicin. Enligt patienterna själva bör behandling av högt blodtryck vara konsekvent, det är nödvändigt att ta vissa droger och de måste väljas individuellt. Ofta är inga dyra analoga från inhemska producenter helt ineffektiva.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.