^
A
A
A

Vad du behöver veta om programmet "Tillgängliga läkemedel"

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Sedan april i år kan ukrainare ta emot några läkemedel gratis eller med ett symboliskt tillägg: det sociala programmet "Tillgängliga läkemedel" har lanserats i landet.

Medarbetare i hälsodepartementet påpekar att enligt det föreslagna programmet kan människor köpa mediciner som vanligtvis används för hjärtsjukdomar, för typ 2-diabetes, för bronkial astma. Enligt statistiken är det dessa sjukdomar som oftast orsakar död eller försämring av människors livskvalitet i Ukraina.

För att få de förmånliga läkemedel som tillhandahålls av programmet måste du träffa läkaren. Läkaren skriver ut receptet på en speciell form, som kommer att indikera den aktiva komponenten av det önskade läkemedlet. Därefter måste du komma med receptet till apoteket, som serverar patienter under programmet "Tillgängliga läkemedel" och hämtar läkemedel.

"Tillgängliga läkemedel" är ett system med gradvis ökad omsättning av läkemedel, eftersom apotekskedjorna kommer att expandera listan över apotek för att tjäna människor enligt programmet. Apotekare kommer frivilligt att ingå ett avtal med medicinska institutioner att delta i systemet.

Listan över apotek, som redan serverar patienter genom programmet, kan hittas i deras medicinska institution.

Vilka frågor ställs oftast av patienter som vill få "rimliga läkemedel"?

Vad ska jag göra för att få en gratis medicinering?

  • Du måste komma för att se en läkare som skriver ut ett speciellt recept. Med denna recept måste du komma till apoteket, som fungerar som stöd för programmet "Tillgängliga läkemedel". På apoteket kommer apotekarna att förklara vilka läkemedel som kan erhållas gratis, och för vilka du måste betala extra. Om du har mediciner kan du få dem genast.

Vad händer om det inte finns några medicinska läkemedel på apoteket eller säljs de bara till fullo?

  • Du kan ange när det nödvändiga lediga läkemedlet ska visas och vänta. Men det bör tas i åtanke att receptet är giltigt i en månad.

Hur kan man ta reda på vilka läkemedel som ska få gratis och vad ska betala?

  • Gratis billigare förberedelser ges ut från listan som föreslås i registret över försäljningspriset.
  • Om drogen är ursprungligen dyrare än dess motsvarigheter, måste du betala en skillnad när det gäller minimikostnaden och försäljningspriset för läkemedlet.

Är det möjligt att köpa läkemedel gratis om det inte finns något recept?

  • Varje apotek i en gratis order bestämmer huruvida ett läkemedel ska släppas ut till en patient utan att presentera recept.

Listan över läkemedel, vars värde återbetalas på bekostnad av staten, publiceras på sidorna på Ukrainas ministeriums webbplats. Dessutom bör en liknande lista finnas tillgänglig för den behandlande läkare och apotekare som betjänar patienter i apoteket.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.