^

Sexuell mognad av pojkar

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 17.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Sexuell mognad av pojkar kännetecknas främst av utseendet i deras förmåga att odla reproduktiv funktion, framväxt.

I åldersgruppen 11-13 år börjar den unga manliga representanten mekanismerna för att producera ett specifikt hormon gonadoliberin i hjärnans hypotalamus. Det bör noteras att frisättningen av detta hormon i pojkens kropp först i första hand äger rum endast på natten, i den djupa sömnens stadium. Under pojkens ytterligare puberteten tenderar beroendet av sömnfaserna att minska avsevärt och hormonet börjar utsöndras allt oftare under vakenhetstid. Resultatet av gonadoliberins verkan är aktivering av produktionen av spermatozoa-spermatogenes samt manliga hormoner androgener. Androgener orsakar i sin tur ett antal karakteristiska förändringar som sker med kroppen.

I synnerhet ökar den totala volymen muskelmassa och benen börjar skilja sig från den ökade mängden protein som de innehåller. Som ett resultat ökar kroppens dimensioner, och denna process är inte enhetlig men krampaktig. Vid olika åldrar av pojkestudiet hos pojkar kan det ske med olika, större eller mindre grad av intensitet. Toppet av tillväxtaktiviteten faller på 12 och 15-16 år. Tillväxten av en pojke under denna tidsperiod kan öka med mer än 10 cm per år. Efter 18 års ålder kan tillväxten av pojken, som vid denna tid redan blir ung, växa med ca 3 cm mer. På grund av det höga innehållet av androgenhormoner i kroppen börjar vid någon tidpunkt de långa benens tillväxtzoner avlägsna, vilket leder till att deras förlängning upphör i framtiden.

Könens könsorgan under puberteten genomgår utveckling under utveckling, som består i att testiklarna och pungen, prostatakörteln och departikelblåsorna blir större i storlek ökar penis. De första utlösningarna förekommer hos pojkar från 12 till 14 år.

Hormonet testosteron, som tillsammans med androgener produceras i stora mängder, orsakar uppkomsten av kroppshår för den manliga hårtyperna. Ett resultat av androgens verkan är att Adams äpple är aktivt utvecklad, kallad "Adams äpple". Detta åtföljs av förlängning av vokalband, vilket leder till bildandet av en relativt låg ton. I processen kan det finnas en "röstbrytning".

Sexuell mognad av pojkar är en i stort sett enskild process, och även om det i regel sker inom vissa allmänna åldersgränser, men ofta beror på många faktorer i varje enskilt fall. Till exempel kan pojkar av samma ålder ha en ganska signifikant skillnad i tillväxt, graden av uttryck av kroppens hår etc.

Puberteten hos pojkar

När puberteten uppträder hos pojkar kommer det endokrina systemet i framkant. Med egenheten hos hennes aktivitet, där hjärnans nedre axel - hypofysen - spelar en ledande roll i detta fall, förekommer en hel rad specifika förändringar hos barnet. Hormoner som produceras av hypofysen, i stora mängder som kommer in i blodet, transporteras till alla delar av kroppen, som verkar som en stimulator för kroppstillväxt och dess intensiva fysiska utveckling. Dessutom aktiverar hypofysens hormoner funktionen hos könkörtlarna hos män - testiklarna, som också börjar utsöndra motsvarande hormoner. För puberteten präglas pojkarna ofta av en ökning av innehållet. Reflektion av detta och i sin tur är de förändringar som sker bokstavligen inför våra ögon med barnet i övergången, ungdomar.

Betydande hormonella förändringar kan orsaka gemensamma för många tonåringar topppsyko emotionell instabilitet. Med otillräcklig uppfostran och när det inte finns någon inre kultur kan pojkar under puberteten visa nervositet, vara aggressiv mot sina äldste, ta en negativ attityd till allt som kommer från dem. Kännetecknas av impulsiva handlingar ungdomar tanklöshet, de är ofta oförutsägbara och inkonsekvent.

Särskild vikt för pojkar under puberteten får frågor och problem i samband med sexuella relationer. Och det här är inte förvånande, för själva väsen av allt som händer nu är att förbereda den mognande organismen att uppfylla en av de viktigaste i mänskliga livsändamål - fortsättningen av släktet.

Puberteten hos pojkar är en mycket viktig tid för utveckling och bildande av personlighet. Samtidigt bildar ungdomen i stor utsträckning självkänsla och självidentifiering, bestämmer framgången och karaktären av hans socialisering i framtiden, baserat på egenskaperna hos sociala roller som utförs av män i det mänskliga samhället.

Ålder av puberteten hos pojkar

Ålder av puberteten hos pojkar kan täcka tidsgränserna från 11 till 18 år. Början av pojkar av pojkar, huvudsakligen i åldern 9-14 år. Efter 2-5 år från början av övergångs- eller pubertetsperioden kallas denna tid även denna period i barnets liv, slutförandet av tecken på kön avslutas. De yttre könsorganen i penis och testiklar ökar i storlek. I testiklarna utlöses processerna med spermatogenes, mognad av spermatozoer, och manliga hormoner produceras. Effekten av dessa hormoner är att det finns en formation av sekundära sexuella egenskaper: Förutom de förändringar som sker med könsorganen, ökad kroppstillväxt, det visas på hårbotten med manligt kropps hår pubes och armhålor, börjar växa skägg. Vid pubertets ålder i pojkar aktiveras svettkörtlarna, vilket leder till ökad hudfettighet och kan prova utseendet på akne.

Åldern vid vilken puberteten uppträder hos pojkar bestäms av ett antal faktorer, inklusive ärftlighet, nationalitet, levnadsförhållanden, näring.

På grund av den konstanta överdriven fysiska belastningen kan tidpunkten för puberteten hos pojkarna gå över till en senare ålder och provocera sin avmattning. Under de senaste 100 åren har det funnits en trend mot en gradvis nedgång i den ålder där pubertalperioden börjar. Det anses allmänt att orsaken till detta är den ständigt förekommande generella förbättringen av levnadsförhållanden och näringskvalitet. Det är också möjligt att påverkan av miljöförhållanden också är möjlig.

Utgående från alla ovan angivna kommer vi att summera att pubertets ålder hos pojkar, i allmänhet, år från ett år till viss del minskar. Detta underlättas till stor del genom att äta tillräckligt med mat, vilket balanseras av innehållet i väsentliga ämnen, vitaminer och spårämnen, hög fysisk aktivitet och motion. För pojkens normala puberteten är det också nödvändigt att överge rökning och droger, från att andas in i ångor av giftiga ämnen.

När börjar puberteten för pojkar?

Ålder, när pojkens pubertet börjar, huvudsakligen - 10-12 år. Dessa siffror är emellertid inte en stel konstant och en entydig oförklarlig standard. Vid en viss sammanflöde av omständigheter och på grund av några befintliga faktorer av individuell, ärftlig eller social och inhemsk karaktär kan uppkomsten av sexuell modning skjutas upp till en senare tidpunkt. Därför bör det för föräldrar absolut inte vara en ursäkt för att alla klockor ljuder ett larm om barnet kom in i puberteten vid 14 eller 15 år. I förseningen för ett år eller två finns ingenting helt otroligt och övernaturligt.

Emellertid kan pojken i detta avseende upplever ångest och oro från det faktum att han på något sätt skiljer sig från sina kamrater, till exempel, som är lägre än deras tillväxt, och han gillar inte resten av vapnet på överläppen, som om vittnar om vuxenlivet . I det här fallet behöver han mycket stöd av nära människor som behöver stödja honom, uppmuntra honom.

Men ibland för sent, när pojkens pubertet börjar, kan det indikera att det finns vissa störningar. Denna situation kräver ansökan om samråd med specialister och utpekning av lämpliga korrigerande åtgärder. Med en fördröjning i utseendet på de första tecknen på pubertetspojkar med 12-13 år är det därför värt att besöka en läkare androlog eller urolog.

Standarder för pubertetspojkar

Varje person på egen väg, självklart, unik och unik, ser inte ut som alla andras höjd, vikt, ansiktsdrag och totaliteten av alla andra individuella egenskaper. Individuellt sätt från början av livet är redan den mest tillväxt och utveckling, omvandlingen från ett barn till en vuxen. Viktigt i detta är uppnåendet av sexuell mognad och självidentifiering av sig själv, i detta fall som män. När allt kommer allt kommer vi från barndomen, och denna underbara tid, liksom en övergångsperiod för puberteten från barndomen till vuxenlivet, är mycket viktigt. Det finns denna övergång i varje enskild person på olika sätt, men det finns några standarder för pubertetspojkar.

Det primära kriteriet är den ålder där de första tecknen på det faktum att barnets kropp aktiverar processer på grund av vilken den födande funktionen bör uppdateras över tiden bör noteras. Sexuell mognad av pojkar börjar 11-12 år. Överstiga gränserna för normen är också 14-15 årig ålder.

Vidare utvärderas förändringen i könsorganens storlek. Under puberteten ökar testiklarna från 2,7 cm på 7 år till 2,8-3 cm vid puberteten. Vid 13 år - upp till 3,6-3,7 cm.

En sexuell medlem från 7 år före puberteten växer från 3-3,5 cm till 3,8 cm och i 13 år är det 6,3 cm.

Vid 15 år ökar testikelns storlek vanligen till 4 cm och penis når 6,7 centimeter.

En annan indikator är hårets utseende på kroppen. Först växer håret på pubis och vid 14-15 år - i armhålorna. Samtidigt ökar den ungdomliga kanonen på hakan och över överläppen.

Ungefär samtidigt, vid det 14: e året börjar föroreningar ofta att dyka upp.

Under pojkens pubertetperiod finns det två huvudsakliga tillväxtpinnar. I åldern 10-11 år kan barnet sträcka sig i 10 cm. Vid 13 års ålder är det möjligt att lägga från 7 till 8 centimeter.

Standarderna för pubertetspojkar är givetvis vägledande och mycket genomsnittliga. Viss variation är givetvis möjligt och någonstans oundviklig. Men skillnaderna indikerar inte nödvändigtvis och inte i alla fall förekomsten av allvarliga avvikelser i barnets utveckling. Om naturligtvis är deras värden inte alltför vanliga.

Stage av puberteten pojkar

Under pubertetsperioden, en efter en, växlar olika stadier av pojkvännen hos pojkarna. Ofta fram till det ögonblick då barnet börjar visa de första tecknen på hans början som utgör förutsättningarna för att han i framtiden kommer att förvärva förmågan att utföra genitalfunktionen är hans allmänna utveckling stabil och enhetlig. Samtidigt finns det inga uppenbara och signifikanta förändringar i den hormonella bakgrunden. Till deras toppaktivitet kommer alla processer som är förknippade med pojkarnas pubertet mestadels två år senare än de unga kvinnorna. Märkbara förändringar som uppträder hos pojkar blir tydliga först efter att ha fyllt 12-13 år.

Enligt många androloger, hur stark kommer den framtida människans sexuella konstitution främst att bero på hur tidigt pojkens pubertet började. När det gäller detta uttalande är det dock nödvändigt att notera att det är rättvist endast när barnet inte har avslöjat några störningar i det endokrina systemet.

Bland de viktigaste tecknen på att öka vuxen ålder är en ökning i penis, som börjar omkring det 11: e året. Inledningen av den aktiva omstruktureringen av organismen indikeras också av början av en ökning av testikelns storlek vid åldern 11-12 år.

I åldern 12-13 år börjar könshår att växa i puberteten puberteten. Först är hårets form liknande rhombusen, och i framtiden, från 17-18 år, går lårens inre ytor i hårväxten. Därefter finns det fullständigt kroppshår på den manliga hårtyperna. Vegetation på ansiktet i form av den första försiktiga pistolen över överläppen visas först 13-14 år. Vid 15-16 kan vissa ungdomar flaunt en tillräckligt uttalad och uttrycksfull mustasch. Utseendet på ett fullskägg bör förväntas i åren till 17-18.

En sådan egenskap hos puberteten pojkar fenomen som "Breaking röst", som muterar beror på det faktum att sköld brosk i struphuvudet utvecklas i "struphuvudet" visas på 13-14 åriga liv. Adams äpple, som slutligen bildades, blir som regel 17 år gammal. Vid denna ålder finner den unge mannen sin egen röst med en karakteristisk manlig timbre.

Produktionen av manliga könsceller - Spermatogenesprocessen startas från 14-15 år, vilket åtföljs av fall av ofrivillig utlösning - föroreningar.

Barnens pubertetsstadier upphör i åldern 16-20 år. Ändå innebär uppkomsten av sexuell mognad inte automatiskt att den unge mannen definitivt kan betraktas som helt mogen psykologiskt. Psykologisk mognad och bildandet av personlighet kommer och går något senare.

Tecken på puberteten hos pojkar

Tecken på puberteten hos pojkar manifesteras i ett antal specifika förändringar som äger rum under pubertalperioden och återspeglas både i deras yttre manifestationer och påverkar hur olika organ och kroppssystem fungerar.

Pojkens kropp under puberteten växer intensivt, barnet blir längre, den totala muskelmassan ökar. Bredden på axelbandet ökar, figuren börjar förvärva proportioner som är typiska för hankroppen. Sexuella organ - penis och testiklar ökar i storlek.

Gradvis utvecklar kroppen en hårbotten, som börjar med ljummen, skrotan, armhålan och sedan över hela kroppen. Då visas håret på ansiktet. Först kan några hår bryta igenom i hörnen av överläppen och på kinderna i den övre delen av dem. För ett år efter detta uppträder juveniluppen också över överläppen i mitten.

I pubertetsprocessen kan pojkar ha problem med huden. Med tanke på hormonet i kroppen påverkar svett- och talgkörtlarna kroppens funktion, vilket medför ett ökat fettinnehåll i huden. Och detta kan i sin tur prova utseendet på akne och akne på kropp och ansikte.

Ökning av storleken på stämbanden och halsmusklerna utvecklas, och utöver detta är bildandet av struphuvudet - "struphuvudet" som fungerar som anledningen till att bryta upp sin röst och grövre. Denna process börjar vid ungefär 13 års ålder och efter utgången av en tvåårsperiod leder den slutliga bildandet av rösten.

Utöver ovanstående förändringar, att de genomgår pojkens kropp under puberteten är det nödvändigt förutom att få dessa egenskaper som är utmärkande för den psyko emotionella tillstånd är svårt för barnet del av sitt liv. Centralnervsystemet är i ett extremt excitabelt tillstånd, beteendemässiga reaktioner kan ofta vara oförutsägbara och starkt motsägelsefulla.

Dessa tecken på pubertet hos pojkar orsakade en snabb takt som ursprungs med omstruktureringen av hela kroppen, och ändra hela självkänsla och en ny bedömning av sig själv i ljuset av ett antal faktorer som är förknippade med processen för puberteten. För dem kan en pojke som befinner sig på vägen från att vara ett barn till en man vara mycket svårt att anpassa sig, och därför är förståelse och stöd från föräldrar och nära människor mycket viktiga.

Tidig puberteten hos pojkar

Att säga att tidig puberteten uppstår hos pojkar är möjlig främst på grund av det faktum att om de första pubertetskyltarna noteras hos ett barn tidigare än att han lyckades nå 9 års ålder.

Liksom försenad sexuell utveckling, är för tidigt uppkomsten av mognad ett kraftfullt argument till förmån för att inte fördröja den här frågan på sparlåga för att konsultera en läkare. Misstanke i detta sammanhang bör leda till att den observerade ökningen av storleken på testiklarna, en onormalt snabb tillväxt av kroppen överstiger andelen medelålders norm, akne på huden, kroppsbehåring blygd och hår under armarna tillväxt i ansiktet, liksom för låg och grov, bröt barnets röst.

För tidigt inträde i pojken i puberteten kan ha som dess främsta orsakerna till förekomsten av onormal utveckling av reproduktionsorganen, sköldkörtelsjukdom aktivitet, tumörbildning i hjärnan, konsekvenserna av skallskador, komplikationer av tidigare infektionssjukdomar, såsom encefalit och meningit, samt andra strukturella hjärnstörningar.

Detta baseras huvudsakligen på det faktum att det är hypofysen och hypothalamus som deltar i reglering av hormonell utsöndring av perifera kökklider. Förutom den tidiga puberteten kan pojkar ta med några av arvets faktorer. Så sannolikheten för för tidig puberteten är hög när barnet har överdriven kroppsvikt.

Eftersom den främsta negativa konsekvensen av pojkarnas tidiga pubertet kan kallas det faktum att när ett barn slutar växa. Detta beror på det faktum att könshormonerna på så sätt påverkar benen som tillväxtzonerna stänger - de områden som ger ökad längd. På grund av detta blir för tidigt att bli sexuellt mogna pojkar mycket sämre i tillväxten till sina kamrater.

Tidig puberteten hos pojkar behandlas framgångsrikt med moderna medicinsk utrustning. Den enda förutsättningen är en tidig upptäckt av tecknen på en sådan process och lämpliga metoder. Den medicinska effekten riktas beroende på de etablerade orsakerna mot den underliggande sjukdomen, eller speciella läkemedel som hämmar utsöndringen av könshormoner kan ordineras tills tillväxtprocesserna är färdiga.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Försenad pubertet hos pojkar

Fördröjning i puberteten hos pojkar är generellt noterat om barnet efter åldern 14 år inte har några tecken på puberteten.

Detta faktum betyder emellertid inte att det borde orsaka misstanke, eftersom det provoceras av närvaron av någon form av anomalier i utveckling. Och kanske är det konditionerat av vissa genetiska särdrag, den ärftliga predispositionen hos alla eller de flesta av de manliga företrädarna för en viss familj till sena början av utvecklingen av deras förmåga att föröka sig. Detta fenomen är ganska ofta känt som den konstitutionella förseningen av fysisk och sexuell mognad. Sexuell mognad av pojkar i detta fall föregås av en period med en absolut normal tillväxt, vars intensitet och utseendet på egenskaper som kännetecknar pubertalet kan börja och endast om 15 år.

Att fördröja puberteten hos pojkar är kapabel till närvaron av sjukdomar, vilket leder till signifikanta störningar av den hormonella bakgrunden. Detta kan inträffa i samband med en tumör som påverkar hypofysen och hypotalamusen - hjärnans appendages som är ansvariga för puberteten. Förhindra sexuell utveckling kan vara otillräcklig eller fullständigt upphörande av produktionen av hormoner som är viktiga för tillväxten av könsorganen - gonadotropiner. I ett antal kroniska sjukdomar i njurarna, diabetes mellitus, etc., fördröjs pubertalperioden också ofta.

När fördröjnings pubertet hos pojkar, med relativt långa övre och nedre extremiteter, indikerade närvaron av bräckliga kropp, hög midja, en bredd kroppsproportioner låret överstiger bredden av axlarna. Det finns underutveckling av könsorgan, penis är mycket liten, inte sloka pungen, ingen kropp hår pubes och armhålor, våta drömmar inte hända.

Om det finns en fördröjning av puberteten hos pojkar, måste vi komma ihåg att det är förenat med ett minimum av försämring av den psyko emotionella tillstånd av en tonåring med detta problem i framtiden hotande infertilitet. Samtidigt uppvisar behandlingen inga särskilda svårigheter om tidiga skäl upprättas och nödvändiga medicinska åtgärder är föreskrivna. I ungdomar kan du klara det inom 2-3 månader.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Senare puberteten hos pojkar

Sen pubertet hos pojkar, i vissa fall, kanske inte direkt samband med utvecklingsstörning och vara en norm inom vissa enskilda familjer där män börjar puberteten vanligtvis senast den ålder som är den totala genomsnittliga normen. Det här är en allmän trend för en sådan familj och pojkens pubertet börjar lite senare, med en helt normal tillväxt och utveckling.

Det finns ett antal karakteristiska särdrag på grundval av vilka det blir möjligt att fastställa senare början av pubertalperioden hos pojkar. Den mest uppenbara och uppenbara skillnaden hos dessa barn är hypostat - det vill säga att de i princip har lägre tillväxt än sina kamrater. Nästa symptom är att när pojken fyllde 15 år hade han inte en ökning av testiklarna. Prata om sen pubertet hos pojkar kan också baseras på det faktum att i dessa år finns det ingen tillväxt av pubhår.

I slutet av puberteten pojkar kan få närvaron av ett barn av vissa kromosomavvikelser, såsom Klinefelters syndrom. I denna genetiska sjukdom förenas den kvinnliga kromosomen Y till hankromosomuppsättningen XY i en enda kvantitet eller flera på en gång. Följaktligen finns det alla typer av dysfunktion i det endokrina systemet, en manifestation som är minskad produktion av manliga könshormoner i testiklarna. Neoplastiska lesioner i hypothalamus eller hypofysen - område i hjärnan som är associerad med puberteten processer framkallar minskning av mängden av gonadotropiner, vilket sker under inverkan av aktiv tillväxt av könsorgan.

Så är senare pubertet hos pojkar på grund av ärftlighet, samt på bakgrunden av ett antal sjukdomar med hormonell obalans i kroppen som finner sin spegelbild i bromsa tillväxten av kroppen och utveckling av könsorgan pojkar. När puberteten uppträder vid en något senare tid än vid åldern av vad som anses vara normen, och sedan går i normal takt, kan detta ofta inte kräva särskild korrigering. Medicinska åtgärder vid en onormal försening av barnets inträde i pubertetsperioden reduceras huvudsakligen till behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade den.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.