^
A
A
A

Hormoner och hud

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hormoner spelar en viktig roll i hudens fysiologi, så överträdelsen av hormonbalansen påverkar omedelbart dess tillstånd. Till exempel kan en obalans av sköldkörtelhormoner leda till överdriven torrhet i huden. En minskning av nivån hos könshormoner i klimakteriet leder till snabbare åldrande av huden, ökad hårväxt i ansiktet och kroppen.

Med ett överskott av östrogener kan hudpigmentering öka och mörka fläckar dyker upp på den. Manliga könshormoner (androgener) orsakar atrofi av hormonberoende hårsäckar på huvudet, vilket leder till håravfall och stimulera utsöndringen av talg, som är en viktig bidragsgivare till patogenesen av fet seborré och akne. Undersök nu aktivt effekten på huden av tillväxthormon och försök att använda den för att föryngra hela kroppen hos äldre.

Det finns praktiskt taget inget hormon som inte påverkar huden, så hormoner kan vara ett kraftfullt sätt att påverka huden. Men i kosmetologi är användning av hormoner (liksom andra substanser av systemisk verkan) förbjuden. Därför är populariteten hos ämnen som, när de appliceras på huden, kan ha en effekt som liknar effekten av ett hormon (detta är den uppenbara effekten och inte den molekylära verkningsmekanismen) så stor. Genom sin struktur kan detta ämne likna en molekyl av hormonet (fastän denna likhet ibland är mycket avlägsen). Sådana föreningar inkluderar exempelvis fytoöstrogener - den mest populära gruppen av kosmetiska "hormonutbyten" som härrör från växter. Fytoöstrogener kommer att ägnas åt en separat sektion på webbplatsen.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.