^

Medicinsk expert av artikeln

Obstetrician-gynekolog, fertilitetsspecialist

Tredje screening för graviditet

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den tredje screeningen för graviditet (ultraljudsundersökning av fostret) - liksom de två första - genomförs för att bestämma överensstämmelsen av fostrets utveckling med fysiologiska standarder.

Tyvärr är ingen immun mot överträdelser av dessa normer, men till dags dato har medicin förmågan att bestämma förekomst av medfödda abnormiteter hos fostret, liksom att identifiera olika avvikelser i utvecklingen av det ofödda barnet som uppkommer under graviditeten. Denna uppgift löses genom prenatal diagnostik - biokemiska och ultraljudsundersökningar, som utförs vid olika graviditetsperioder.

Biokemisk screening utförs under första och andra trimestern - på 11-13: e och 16-18: e obstetriska veckovården. Dess syfte är att identifiera eventuell utveckling i fostret av vissa genetiskt bestämda brister. Ultraljudsscreening för gravida kvinnor ska ske tre gånger. Första gången - vid 10-14 veckan, den andra - mellan 20 och 24 veckor.

Den tredje screeningen under graviditeten (ultraljudsundersökning av fostret) utförs vid en period av 30-32 veckor.

Vem ska du kontakta?

Villkor för den tredje screeningen för graviditet

De angivna termerna för biokemisk och ultraljudsundersökningar valdes inte av misstag, men dikteras av det faktum att det är enligt dessa termer att bära barnet att de viktigaste förändringarna i hans intrauterinutveckling äger rum. Så, den grundläggande uppbyggnaden av fostrets organssystem avslutas den 10-11: e veckan, och graviditeten från embryonperioden går in i fostret, som varar fram till barnets födelse.

Biochemical screening (blodanalys) är en gravid kvinna som hölls, om det är i riskzonen för att ha ett barn med Downs syndrom, Edwards syndrom eller en neuralrörsdefekt (ryggmärgsbråck, anencefali, hydrocefalus). Denna grupp av läkare är kvinnor, blev gravid för första gången vid 35 års ålder eller äldre, förekomst av genetisk sjukdom bland nära släktingar, tidigare födslar av sjuka barn, samt upprepade spontan abort (vanliga aborter) hos kvinnor. Biokemisk screening utförs genom att undersöka blodnivån av humant choriongonadotropin, alfa-fetoprotein och fri estriol. Uppgifterna i dessa analyser med en tillräckligt hög grad av tillförlitlighet gör det möjligt att bestämma risken för uppkomsten av ovanstående patologier hos barnet.

Ultraljudsundersökning av fostrets strukturella missbildningar baseras huvudsakligen på ultraljud under graviditetens andra trimester. Till exempel avslöjar hotet av Downs syndrom av tjockleken på krageutrymmet i fostret.

Kvinnor som inte är i fara är ultraljudsskärningar som utförs tre gånger under graviditeten. Särskilda villkor för tredje screening under graviditeten på grund av det faktum att under denna period - i 30-32: e veckan - signifikant ökar storleken och vikten av fostret, aktivt växande sitt huvud och ökad hjärn vikt, lungorna komprimeras hud intensivt utvecklat och bildade subkutana fettvävnad. Volymen av fostervätska i livmodern ökar och vid 31-32 veckor bör barnet ta ställningen upp och ner - en fysiologiskt normal presentation.

Normen för den tredje screeningen för graviditet

För att utvärdera det framtida barnets biometriska data med hjälp av ultraljud utvecklades speciella tabeller av fostrets genomsnittliga fysiska och fysiologiska parametrar för alla graviditeter.

Normen för den tredje screeningen för graviditet är:

  • Fostrets längd (tillväxt): 39,9 cm (30 veckors gestation), 41,1 cm (31 veckor), 42,3 cm (32 veckor);
  • vikt: 1636 g (30 veckors dräktighet), 1779 (31 veckor), 1930 (32 veckor);
  • biparietalstorlek av fosterhuvudet (huvudbredd enligt avståndet mellan parietal tubercles): 78 mm (30 veckors graviditet), 80 mm (31 veckor), 82 mm (32 veckor);
  • kranens omkrets: 234 mm (30 veckors graviditet), 240 mm (31 veckor), 246 mm (32 veckor);
  • Bröstdiameter: 79 mm (30 veckors gestation), 81 mm (31 veckor), 83 mm (32 veckor);
  • bukhalt: 89 mm (30 veckors gestation), 93 mm (31 veckor), 97 mm (32 veckor);
  • Långlängd: 59 mm (30 veckor), 61 mm (31 veckor), 63 mm (32 veckor).

Ökningen i fostrets buk i förhållande till huvud och bröstkorg mot bakgrund av förtvivling av placenta hänvisar till de tydliga tecknen på hemolytisk sjukdom hos nyfödda. Denna patologi uppträder i Rh-rhesus-inkompatibiliteten hos moderns och fostrets blod och uttrycks i förstöringen av röda blodkroppar i barnets blod både före och efter födseln.

Dessutom överstiger den genomsnittliga indexet för buken omkrets experter attribut eller attribut fetal leverhypertrofi eller present ascites - vätskeansamling i magen.

Längden på lårbenet är också en viktig parameter för den tredje ultraljudsscreeningen under graviditeten. Eftersom det är möjligt att bedöma längden på armar och ben, och med ett lägre värde på detta index (i jämförelse med normen, och andra biometriska data) det finns anledning att anta att barnet dvärgväxt, d.v.s. Dvärgväxt. Denna abnormitet är förknippad med fetalt hypofysdysfunktion och tillväxthormonbrist (somatotropin).

Enligt Världshälsoorganisations statistik har upp till 6% av barnen som förekommer årligen av kvinnor från hela världen haft vissa medfödda missbildningar. Befintliga förebyggande metoder för att bestämma risken för ett barns födelse med medfödd patologi är screeningar under graviditeten, inklusive en tredje screening under graviditeten.

Indikatorer för den tredje screeningen under graviditeten

Indikatorer för tredje screening under graviditeten - vid undersökning med ultraljud - ge underlag för att bedöma status och graden av utveckling av fostret, dess motorik och position av livmodern (Previa), samt att dra slutsatser om tillståndet i moderkakan.

Den tredje ultraljud under graviditeten screening kunna upptäcka överträdelse placenta funktioner - placenta insufficiens, vilket är en faktor som hotar den normala utvecklingen av fostret. Granskaren gravid i sent andra eller tidigt tredje trimestern kan avslöja oproportionerlig fostertillväxt: fördröjning av längden av kroppsvikt, size mismatch buken och mellanbröst normer (indikerande en fördröjningsleverutveckling) etc.

Vid den tredje ultraljudsscreeningen bestämmer en särskild formel också mängden fostervätska. Deras patologiskt ökade volym kan vara en indikator på intrauterin infektion hos fostret eller närvaron av diabetes i barnet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.