^

Vad är ägglossning hos kvinnor?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Vad är ägglossning hos kvinnor? Svaret på denna fråga söks antingen av de som planerar ett barns födelse, eller de som ännu inte kommer att komplettera familjen med en bebis. Inte av en slump att beräkna ägglossning period, och så intresserad av en kvinna och hennes ansvarig, omtänksam partner: det var vid denna tid finns det en symbolisk möte i en av de många miljoner, den enda aktiva spermier och mogna kvinnliga ägget. Varje månad lever kvinnans organism enligt rytmerna, bestämda av naturen, alla biologiska processer måste ske i den givna regimen, helst utan misslyckanden och förändringar. Från och med 12-14 år uppträder en hormonell "revolution" i flickans kropp, vilket slutar med ett helt normalt fenomen - beredskap för reproduktion.

Naturligtvis är flickans kropp efter den första menstruationscykeln från biologisk synvinkel redo att bli gravid, men många av hennes system, inklusive den mentala, behöver flera år för en riktig och harmonisk förberedelse för ett nytt livs födelse. Ändå lanseras cykeln och i nästan varje månad (28-30 dagar) i kvinnokroppen finns det verkligen grandiösa omvandlingar, både fysiologiska och hormonella. En frisk kvinna varje månad är en potentiell förlossning, eftersom en cell mognar under en ägglossning i kroppen, redo för befruktning. Män i den meningen är mer reaktiva: processen med att bilda spermatozoer i dem är kontinuerlig och inträffar dagligen, med början av puberteten och fram till slutet av livet.

Vad är ägglossning hos kvinnor och hur är processen med mognad av ägget?

Innan du säger vad som är ägglossning hos kvinnor, är det nödvändigt att förstå flickans reproduktionssystem. I flickans kropp, född, finns det redan små äggstockar, inte större än en ärt. I dessa miniatyräggar från födseln finns cirka en miljon minsta vesiklar - follikeln, där det också finns innehåll - ägg. Ägget bär i sin tur all arvelig information på samma sätt som manliga spermatozoa.

Med tiden minskar antalet kvinnliga folliklar, en femtedel av dem dör och vid tiden för den första menstruationen finns det inte mer än 800 tusen. Hur och varför valet av nödvändiga bubblor äger rum, har vetenskapen ännu inte förtydligats, precis som det fortfarande finns en gåta till kriterierna för att välja en, fruktosfollikeln under ägglossningsperioden. Den dominerande follikeln börjar öka i början av menstruationscykeln, undertrycker sina "bröder", och efter ett tag bryts det helt och släpper det mogna gametet - ett kvinnligt ägg. Faktum är att tiden för frisättningen av den färdiga gödselcellen kallas ägglossning.

Vad är ägglossning hos kvinnor, varför behövs denna information för varje kvinna?

För damer som planerar att få barn är det viktigt att veta vilken ägglossning hos kvinnor, eftersom räkningen hjälper till att svara på en enda fråga - när man kan förvänta sig uppfattningen. Hur svaret ska användas är inte en hemlighet, det hjälper vanligtvis att lösa följande två uppgifter - efterlängtade uppfattningar eller skydd mot det. Det bör noteras att bestämning av tidpunkten för ägglossningen inte alltid hindrar oönskade uppfattningar, eftersom manliga och kvinnliga gameter (celler) kan förbli aktiva i ca två dagar. Dessa dagar kan inte sammanfalla med början eller slutet av ägglossningen. Den mest tillförlitliga när det gäller skydd mot graviditet är preventivmetoden.

På vilka villkor kan ägglossningen inträffa?

Ägglossning hos tonårsflickor bildas inte omedelbart. Detta förklarar den ofullständiga beredskapen att bli gravid, trots den kommande menstruationen. Självklart har en klok natur försett många risker, inklusive tidiga graviditeter. Under året, ibland och längre, bildas menstruationscykeln, dess normalisering uppstår. Vid denna tidpunkt kan det finnas störningar, raster, tills 15-16 år är sådana fenomen ansedda som normala. Så snart cykeln blir förutsägbar och inträffar under samma period kommer tiden för ägglossning. Standard ägglossning börjar två veckor efter starten av nästa föreslagna menstruation. Till exempel, början av menstruationscykeln är planerad till 28 september, därför kommer ägglossning troligen att inträffa den 14 september. I gynekologi finns det ett sådant beräkningsschema: 

  • Cykeln varar 26 dagar - ägglossningen sker under cykelns 12-13: e dag; 
  • Cykeln varar 28 dagar - ägglossningen inträffar under cyklens 14-15 dagar; 
  • Cykeln varar 30 dagar - ägglossningen inträffar under cykelens 16-17 dagar.

Självklart är det inte det enda sättet att beräkna dessa dagar, ju mer att de kan skiftas under påverkan av många faktorer - stress, matförgiftning, inflammatoriska processer, tidszon förändras under flytten och så vidare.

Metoder för bestämning av ägglossningsperioden

Det är mycket viktigt att veta vilken ägglossning hos kvinnor, eftersom denna information är nödvändig för att bestämma ägglossningsperioden. Mer nyligen, för några årtionden sedan, var det vackra könet omsorgsfullt engagerade i "vetenskaplig" forskning och analys av din kropps tillstånd under menstruationen. Med endast tagits av kvinnor för en mer exakt beräkning av ägglossning: rita komplexa diagram och mätning av basal kroppstemperatur som förutsätts sex timmars djup sömn och efter - en tio uppmätta temperaturer "stasis" position. Varje rörelse under mätningen eller en naturlig uppmaning till morgonturination gjorde alla ansträngningar till ingen effekt. Moderna metoder erbjuder enkla, korrekta och billiga metoder. Det mest populära är testet för LH-luteiniserande hormon som stimulerar ägglossningen och hjälper till att ansluta östrogen och progesteron. Testet bestämmer koncentrationen av LH i urinen, om hormonet detekteras där, så har ägglossningsprocessen påbörjats. Förutom testhormon i urinen finns det test som bestämmer LH i serum och även i saliv. Också effektiv är ultraljudsmetoden för bestämning av ägglossningen, när anordningen visuellt kan visa processen för rörelse av kvinnans gamete längs äggledaren - äggledaren. Denna metod kan inte förutsäga ägglossning, det är snarare ett resultat.

Vad är ägglossning hos kvinnor kan också vara oförståelig för de kvinnor som har problem med menstruationscykeln. Tyvärr finns det situationer när ägglossningen blir önskvärd, men tillfälligt ouppnåelig. Dessa är allvarliga patologier som utesluter hormonsystemets normala funktion. Dessa inkluderar följande sjukdomar: 

  • Anorexi, som blir ett problem i vårt århundrade. I strävan efter kroppens förökade kanoner och proportioner, undertrycker några unga damer bokstavligt de grundläggande instinkterna för överlevnad - mättnaden av mat. Det första svaret på aggressiv fasta svarar på ägglossningen, det stannar bara. Menstruationscykeln är då trasig och förlorad. Eventuella brist på kroppsvikt, åtföljd av fettförlust, påverkar direkt kvinnornas reproduktiva funktioner. 
  • Övervikt, fetma. Ägglossning svarar mot den stora mängden fett. Ursprungligen tappas ägglossningsperioden, stoppar sedan, följt av en menstruationsbrytning. Enligt statistiken övervakas mer än 20% av amenorré (frånvaro av cykel), mer än 25% dysmenorré (funktionsstörning i cykelmoden), härdas fullständigt endast genom normalisering av kroppsvikt. 
  • Endokrina sjukdomar, patologier - hypofys, sköldkörtelsjukdom, polycystisk äggstock (PCOS - polycystiskt äggstockssyndrom). Dessa faktorer kan också påverka ägglossningen och störa dess frekvens, eller "avstänga" ägglossningen i princip.

Vad är ägglossning hos kvinnor? Det här är information som hjälper en kvinna att hantera inte så mycket hennes skick - naturen har tagit hand om det, hur man planerar sin framtid. Enig, det är bättre om graviditeten kommer att realiseras och önskas, men inte oavsiktligt, oförutsedda och alarmerande.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.