^

De huvudsakliga fysiologiska funktionerna i den intestinala bakteriella floran, näringsströmmen

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

En obligatorisk förutsättning för matassimilering är demontering av dess komplexa strukturer till enkla föreningar som uppstår vid matsmältningen. De befriade monomererna (aminosyror, monosackarider, fettsyror, etc.) saknar artsspecificitet och är övervägande desamma för alla organismer. I vissa fall kan oligomerer (di-, tri- och ibland tetramerer) bildas, vilket också kan likställas. I högre organismer demonstreras transporten av oligomerer genom exemplet av dipeptider. När denna spjälkning realiseras i tre faser: den extracellulära (IHÅLIG) matsmältningen - membran matsmältning - absorption, och ett antal organismer - i fyra, med deltagande av intracellulär spjälkning.

Flödet av hormoner och andra fysiologiskt aktiva föreningar

Nyligen visat att de endokrina celler i mag-tarmkanalen och tyroidstimulerande hormon syntetiseras och AKTT, dvs. Hormoner, typisk för hypotalamus och hypofys och hypofysceller - gastrin. Följaktligen tycks de hypotalamiska hypofys- och gastrointestinala systemen vara relaterade till vissa hormonella effekter. Det finns också data som celler i mag-tarmkanalen utsöndrar vissa steroidhormoner.

Under lång tid trodde man att de endokrina cellerna i mag-tarmkanalen utsöndrar hormoner och andra fysiologiskt aktiva faktorer inblandade i huvudsak själv matsmältning och absorption av näringsämnen. Emellertid är det nu känt att den fysiologiskt aktiva substansen styrs inte bara funktionen av matsmältningssystemet, men också en viktig endokrina och metabola funktioner i hela organismen. Det visade sig att de så kallade klassiska hormoner i det gastrointestinala området (sekretin, gastrin, kolecystokinin) och ett antal oidentifierade andra än lokal, eller lokal hypotetiska hormoner, handling, utför olika funktioner beroende på regleringen av andra organ. Ett exempel på hormoner med allmän verkan är också somatostatin och artereter.

Brott mot det endogena flödet av fysiologiskt aktiva faktorer från mag-tarmkanalen till organismens interna miljö orsakar allvarliga konsekvenser. Vi har visat att avlägsnande av jämn del av matsmältningsapparatens endokrina system under vissa förhållanden leder till dödsfall eller allvarlig sjukdom hos djuret.

Exogent flöde av fysiologiskt aktiva ämnen består huvudsakligen av specifika ämnen som bildas vid uppdelning av mat. Så när man hydrolyserar pepsinproteiner av mjölk och vete, bildas ämnen som kallas exorfiner, det vill säga naturliga morfinliknande (genom åtgärd) föreningar. Under vissa förhållanden kan de resulterande peptiderna penetrera i blodet i vissa kvantiteter och delta i moduleringen av organismens övergripande hormonella bakgrund. Det kan också antas att vissa peptider, inklusive de som bildas under normal uppslutning av vissa livsmedelskomponenter, utför regulatoriska funktioner. Sådana peptider hör till casomorfinen, en produkt av hydrolys av mjölkprotein (kasein).

Näringens roll i bildandet av fysiologiska och psykologiska normer för människan förbättras ytterligare genom upptäckten av vissa aminosyror som neurotransmittorer och deras föregångare.

Således är näring inte en enkel åtgärd att äta som kan reduceras för att berika kroppen med näringsämnen. Samtidigt existerar en komplex ström av hormonella faktorer, vilket är extremt viktigt, och kanske nödvändigt för reglering av matassimilering, ämnesomsättning och, som det är uppenbart, vissa funktioner i nervsystemet.

Flöden av bakteriella metaboliter

Med deltagande av den bakteriella tarmfloran bildas tre flöde riktat från den gastrointestinala kanalen i den inre miljön i kroppen. En av dem - Nutrient Feed modifierade mikroflora (t ex aminer, aminosyror uppstår genom dekarboxylering), den andra - flöde av produkter från bakterierna själva och den tredje - Flödet modifierat bakteriellt flora grovfoder. Med hjälp av sekundära mikrofloran bildade Näringsämnen, inkluderande monosackarider, flyktiga fettsyror, vitaminer, essentiella aminosyror och så vidare. E., Ämnen som på den nuvarande nivån av kunskap representerade likgiltig och giftiga föreningar. Det är närvaron av toxiska föreningar gav upphov till idén om det är lämpligt att undertrycka den intestinala mikrofloran, har uttryckt II Mechnikov. Men kanske giftiga ämnen, om deras antal inte gå över vissa gränser, fysiologiska, och är konstanta och oundvikliga följeslagare exotrophy.

Vissa giftiga ämnen, i synnerhet giftiga aminer som bildas i matsmältningsapparaten under inflytande av bakteriell flora, har länge uppmärksammats. Bland aminer som har en hög fysiologisk aktivitet beskrivs kadaverin, histamin, oktopamin, tyramin, pyrrolidin, piperidin, dimetylamin och andra. Vissa av innehållet i dessa aminer i kroppen ger nivån på deras utsöndring. Vissa av dem påverkar väsentligt kroppens tillstånd. I olika former av sjukdomar, särskilt dysbacteriosis, kan amin nivåerna ökar dramatiskt och bli en av orsakerna till ett antal störningar av kroppsfunktioner. Produktionen av giftiga aminer kan undertryckas av antibiotika.

Tillsammans med det endogena finns det ett exogent histamin som huvudsakligen bildas i tarmen som ett resultat av bakteriell aktivitet. Därför kan användningen av antibiotika leda till ett antal skift i kroppens hormonella status. Kanske utmanas många patologiska förändringar i kroppen inte av hyperfunktion i magsceller som utsöndrar histamin, men på grund av dess överproduktion i tarmarna av bakteriefloran. Så, med hyperproduktion av histamin av bakteriens flora i tarmen, uppstår magsår, en tendens att störa hypotalamus-hypofysfunktionerna, allergier och så vidare.

Den fysiologiska betydelsen av sekundära näringsämnen indikeras av en kraftig ökning av efterfrågan på vitaminer hos människor och djur där bakteriefloran undertrycks av antibiotika.

Transformationen av ballastämnen i tarmen sker huvudsakligen under inverkan av anaerob mikroflora.

Förutom dessa strömmar finns det ett flöde av ämnen som kommer från livsmedel som är förorenade till följd av olika industriella och jordbruksteknologier, eller från en förorenad miljö. Denna ström innehåller också xenobiotika.

Nu väl fastställt att kostfibrer spelar en betydande roll i normalisering av mag-tarmkanalen (särskilt tunn- och tjocktarmen), öka massan av muskelskiktet, påverka dess motorisk aktivitet, hastigheten för absorption av näringsämnen i tunntarmen, trycket i kaviteten av matsmältningskanalen organen , elektrolyt metabolism i kroppsvikt av elektrolyten kompositionen och avföring och liknande. D. Det är viktigt att kostfibrer har förmåga att binda gallsyror och vatten, såväl som adsorberar giftiga föreningar Jag är Förmågan att binda vatten har en signifikant inverkan på innehållets hastighet längs mag-tarmkanalen. I litteraturen, finns det bevis för att kostfiber kli ansluta 5 gånger mer vatten än sin egen vikt, och fiber grönsaker såsom morötter och rovor - 30 gånger mer. Slutligen påverkar kostfibrer bakteriernas levnadsområde i tarmarna och är för dem en av näringskällorna. I synnerhet, mikroorganismerna används cellulosa, hemicellulosa och pektin, delvis metaboliserande dem till ättiksyra, propionsyra och smörsyra.

Kostfibrer är nödvändiga för den normala aktiviteten hos inte bara matsmältningsapparaten utan även hela organismen. Ett antal sjukdomar, inklusive åderförkalkning, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, gastrointestinala besvär, diabetes och andra. I många fall är det inte bara ett resultat av överdrivet intag av protein och kolhydrater, men också en följd av bristande användning av grovfoder. Det finns bevis för att bristen på dietfibrer i kosten kan provocera koloncancer. Utan kostfiber stör metabolism av inte bara gallsyror utan också kolesterol och steroidhormoner. (Det är slående att Avicenna och hans föregångare redan visste om skadorna på renade livsmedel.)

Många former av patologi i mag-tarmkanalen och ämnesomsättningen är mottagliga för förebyggande och behandling på grund av kostfiber som införs i kosten. Så, dessa fibrer kan öka glukos tolerans och modifiera dess absorption, som kan användas för att förebygga och behandla diabetes, hyperglykemi och fetma. En ökning av mängden dietfibrer i kosten minskar kolesterolhalten i blodet, vilket är förknippat med fibrernas deltagande i gallsyracirkulationen. Den antitoxiska effekten av vegetabilisk dietfibrer visas också. Samtidigt minskar absorptionen av vissa spårämnen, i synnerhet zink, vid användning av ett antal dietfibrer.

Långvarig användning av kostfiber leder till en minskning av svårighetsgraden av irritabelt tarmsyndrom och divertikulos av tjocktarmen. Kostfibrer bidrar till framgångsrik behandling av förstoppning, hemorrojder, Crohns sjukdom och andra sjukdomar i mag-tarmkanalen, och kan också fungera som en förebyggande åtgärd mot återfall av magsår och duodenalsår. I synnerhet med kronisk pankreatit ger en diet berikad med fiber, det vill säga med kostfiber, i de flesta fall en positiv terapeutisk effekt.

Därför är det nödvändigt att inte bara proteiner, fetter, kolhydrater, spårämnen, vitaminer etc. Ingår i matranteringar utan även kostfiber, vilket är en värdefull komponent i mat.

Så, på grundval av den klassiska teorin, gjordes försök att skapa förbättrad och berikad mat genom att ta bort dietfibrer, vilket ledde till utvecklingen av många sjukdomar, de så kallade civilisationssjukdomarna. För närvarande utvecklas motsatt riktning intensivt - sökningar görs för adekvata matranter som motsvarar behoven hos organismen som uppstod under utvecklingen. Hos människor innehåller en sådan evolutionärt adekvat mat en betydande andel ämnen som misslyckats kallat ballast under lång tid.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.