^

Lågkolhydratkost för typ 1 och typ 2 diabetes

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 25.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Många diabetespatienter tycker att mat med lågt glykemiskt index har en positiv effekt och avsevärt förbättrar deras tillstånd. Faktum är att en lågkolhydratdiet vid diabetes hjälper till att undvika en kraftig ökning av blodsockernivåerna. Detta är lätt att verifiera om du regelbundet mäter denna nivå före måltider, och igen en och en halv timme efter det. En särskilt uttalad effekt observeras om patienten inte tar insulinbehandling och justerar sockernivån med rätt näring.[1]

Indikationer

En lågkolhydratdiet rekommenderas särskilt för patienter med svår diabetes (glukosvärden högre än 15 mmol/liter) eller svår fetma. Att begränsa intaget av kolhydrater bidrar till snabb viktminskning, en minskning av mängden kroppsfett och stabilisering av mängden glukos i blodomloppet.[2]

Användningen av en lågkolhydratdiet gör i de flesta fall behandlingen av diabetes mer framgångsrik, och används ofta för att bli av med överflödig kroppsvikt.

Näringsförändringar består i en strikt begränsning av mängden kolhydrater, jämfört med den vanliga kosten: inte mer än 30 g (bättre - mindre) dagligen. Under ett strikt förbud faller pasta, bageriprodukter, potatis. Vi kommer att diskutera mer ingående om förbjudna och tillåtna livsmedel med lågkolhydratkost senare.[3]

 • En lågkolhydratdiet för typ 1-diabetes ordineras mot bakgrund av insulinbehandling, men endast under medicinsk övervakning. Felaktig näring kan leda till en försämring av patientens tillstånd. Det är viktigt att äta mat som inte orsakar en topp i blodsockret, och även överväga mängden kolhydrater som konsumeras med varje måltid. Bokföringstabellen över brödenheter som erbjuds patienterna hjälper till att välja lämpliga kolhydratprodukter utan problem, och undviker fluktuationer i blodsockret.
 • En lågkolhydratdiet för typ 2-diabetes i ett tidigt utvecklingsstadium kan ersätta läkemedelsbehandling: om du normaliserar kroppsvikten och justerar näringen kan du klara dig utan att ta hypoglykemiska läkemedel. De mellersta och svåra stadierna av typ 2-diabetes kräver också kostkorrigering, men redan mot bakgrund av ytterligare intag av lämpliga mediciner.
 • En lågkolhydratdiet för graviditetsdiabetes ordineras individuellt, eftersom kostförändringar till stor del beror på kvinnans nuvarande kost. Det viktigaste är regelbunden övervakning av mängden kolhydratmat, nivån av socker i blodomloppet. Det är nödvändigt att minska andelen kolhydrater i kosten och mängden av de återstående jämnt fördelade över flera måltider under dagen. Detta tillvägagångssätt hjälper till att hålla glukosnivåerna under kontroll och undviker plötsliga fall. Experter rekommenderar att överge sådana produkter vid graviditetsdiabetes:
  • råa ägg, halvråa ägg (mjukkokta);
  • godis, bakverk, socker och rätter med det;
  • lever;
  • helmjölk.

Vid graviditetsdiabetes är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes. Därför bör näringsförändringar bibehållas efter att barnet är fött.

Allmän information lågkolhydratkost för diabetes

Från namnet på dieten blir det tydligt att dess huvudmål är att minska mängden kolhydrater som konsumeras och följaktligen förhindra fluktuationer i glukosnivåerna i blodomloppet. Detta är dock inte alla faktorer som lågkolhydratregimen är baserad på:

 • De flesta patienter med diabetes är överviktiga, vilket i sig blir orsaken till utvecklingen av olika glykemiska störningar. Därför är ett av målen med en lågkolhydratkost att minska kroppsvikten till normala nivåer.
 • Förutom att minska mängden snabba kolhydrater måste du vara uppmärksam på att minska andelen mättade fettsyror i kosten. Det är tillrådligt att drastiskt minska konsumtionen av animaliska produkter, eliminera transfetter, bli av med beroende av snabbmat och inte köpa processad mat.
 • När du konsumerar kött och mejeriprodukter måste du välja mindre feta alternativ. Men kroppen behöver fleromättade fettsyror: de hjälper till att förhindra inflammation och förhindrar utvecklingen av aterosklerotiska förändringar i kärlen.
 • Grunden för en lågkolhydratdiet för diabetes bör vara mat med lågt glykemiskt index. Det är särskilt bra att ta med färska grönsaker, spannmål, baljväxter, örter, osötade bär och frukter, vegetabiliska oljor, ost, kefir och naturell yoghurt, äggvita i menyn.

Diabetes är en komplex sjukdom som till en början fortsätter utan uppenbara smärtsamma tecken. Men det är i inledningsskedet som det är lättast att stoppa denna sjukdom, och det är den korrekta lågkolhydratkost som spelar den avgörande rollen i detta.[4]

Detaljerad meny för varje dag

 • På måndag är frukosten äggröra med fullkornsrostat bröd och en skiva hårdost. De äter lunch med grönsaksmorotssoppa, bovetegryta. Middagen är bakad fiskfilé med stuvad blomkål. Under dagen är ett mellanmål med naturlig yoghurt tillåtet, du kan äta ett äpple eller grönsakssallad.
 • På tisdag är frukosten havregrynsgröt på vattnet med bär och pumpafrön, utan sötningsmedel. De äter med stuvade bönor med grönsakssallad och en liten mängd tonfisk. Middagen är grönsaksgulasch med en bit nötkött med låg fetthalt. Under dagen småäter de avokado, naturell yoghurt, kesopudding.
 • Onsdagsfrukosten är couscous med mandel, blåbär och pumpafrön. Lunch grönsaksgryta med kycklingkotlett. Till middag serveras en köttgryta med grekisk yoghurt och morotssallad. Mellan måltiderna kan du äta ett mellanmål med bovetemjölskakor, ett äpple.
 • På torsdag, till frukost, tillagas en svampomelett med tomater. De äter med bovetesoppa och en bit ångkokt kött med hallonsås. Till middag tillagas fiskfilé med sallad, bärkompott. För ett mellanmål denna dag är bitar av hård ost, grillade grönsaker lämpliga.
 • På fredag är frukosten en omelett med fullkornsbröd och gurka. De äter med löksoppa, korn garnera med en bit nötkött. Middagen är en kycklingångkotlett med brunt ris och blomkål. Under dagen äter de lite keso med bär, jäst bakad mjölk.
 • På lördag kan du servera rostad fullkornstoast med svamp och ost till frukost. Till lunch tillagas linser med kycklingkött och grönsallad. Middagen är fiskbiff och hackade grönsaker. Till mellanmål är solrosfrön, yoghurt och keso perfekt.
 • På söndagen är frukosten bovete med riven ost och sesamfrön. De äter med sellerisoppa, gurksallad med kycklingkött. De äter middag med stuvad sparris, ångkotletter med yoghurt. Som mellanmål används flera oliver, kefir med bär.

Lågkolhydratdietrecept för diabetes

Rätter medan de följer en lågkolhydratdiet för diabetes har sina egna egenskaper, men det betyder inte att de kommer att vara smaklösa och av samma typ. Till frukost, lunch eller middag kan du till och med servera lätta versioner av välkända traditionella rätter, och även desserter med bär och keso.

 • Lök omelett.

Hacka fjädrar av grön lök. Ägg hälls i en skål, vispad med lök. Fördela massan på en stekpanna uppvärmd med olja, täck med ett lock och strö över riven ost några minuter innan beredning. Salt är inte nödvändigt: för diabetes räcker salt från ost.

 • Kalkonbiff.

Skär kalkonfilén fint med en kniv. Hackade gröna och lök, ett uppvispat ägg, salt och peppar, lite gräddfil, ett par matskedar mannagryn och mjöl tillsätts till den resulterande massan. Vispa. Sätt en stekpanna med olja på elden. Blöta händer bildar biffar av massan, sprid ut på en stekpanna, stek på varje sida tills de är genomstekta.

 • Hirsgröt med pumpa.

Koka hirsgröt (3 koppar vätska ta ½ kopp hirs). Finhackad pumpamassa tillsätts, fortsätt koka på låg värme, under konstant omrörning. Så fort gröten tjocknar tas den från värmen, lite smör, bär, och lite russin tillsätts. En gryta med gröt slås in i en varm filt och får stå i ett par timmar för att tyna bort. Efter en sådan tröghet blir rätten särskilt smakrik.

Recept som erbjuds för en lågkaloridiet för diabetes bör använda både kaloririka och balanserade ingredienser. Det är optimalt att laga rätter baserade på linser, soja, grönsaker och flingor. De flesta recept kräver inga seriösa kulinariska färdigheter: du kan laga mat utan problem i ett vanligt hemkök. Rätterna passar både patienter med diabetes och friska personer.

Fördelar

En lågkaloridiet vid diabetes minskar kolhydratbelastningen på kroppen och låter dig kontrollera glukosnivåerna utan att behöva ta hypoglykemiska läkemedel. Grunden för näring är i sådana ögonblick:

 1. berikning av kosten med fiber;
 2. konsumtion av omega-3 omättade fettsyror;
 3. upprätta en måltidsregim, eliminera överätande och svältperioder;
 4. mättnad av rätter med vitaminer och mineraler.
 5. Vilka livsmedel rekommenderas mest för en lågkaloridiet och varför?
 • Baljväxter är en utmärkt källa till protein och fibrer på samma gång. Till exempel mättar bönor bra och stabiliserar samtidigt sockernivåerna. I bara hundra gram mörka bönor finns det 8 g fibrer och protein, och det finns inga onödiga fetter. Baljväxter kan framgångsrikt användas för soppor, sallader, tillbehör.
 • Mejeriprodukter är huvudleverantören av kalcium och vitamin D till kroppen. Enligt forskare minskar 1200 mg kalcium i kombination med 800 IE vitamin D dagligen sannolikheten för att utveckla diabetes med mer än 30 %. Experter rekommenderar på morgonen att äta havregryn med kefir eller ryazhenka, istället för efterrätt, äta yoghurt eller lite keso.
 • Fisk är en rik leverantör av omega-3-fettsyror till kroppen, som skyddar mot kärlsjukdomar, stärker immunförsvaret och ökar insulinkänsligheten. Fiskrätter rekommenderas att ingå i kosten för diabetes upp till två gånger i veckan. Du kan lägga till fiskmassa till sallad, laga omeletter och kassler från den.
 • Spannmål innehåller fibrer, vitaminer och användbara spårämnen, samt de så kallade långsamma kolhydraterna som inte orsakar en kraftig minskning av glukosnivåerna i blodomloppet. Därför kan deras användning inte ignoreras. En portion gröt sänker kolesterolnivåerna, bromsar upptaget av kolhydrater och förbättrar insulinresistensen. Spannmål är idealiska för frukost, eftersom de ger kroppen energi och mättar perfekt.
 • Bär, grönt och grönsaker är rika på fibrer, polyfenoler, mineral- och vitaminkomponenter. Deras regelbundna användning förbättrar funktionen av matsmältningskanalen, förhindrar kränkningar av hjärtfunktionen, sänker innehållet av socker och dåligt kolesterol i blodomloppet.

Med diabetes är det mycket viktigt att ta hänsyn till alla kolhydrater som kommer in i kroppen. För att förenkla sammanställningen av en lågkolhydratkost definierades en specialenhet för diabetiker som mäter kolhydratinnehållet i livsmedel – vi pratar om en brödenhet (XE). Denna indikator reflekterar mängden kolhydrater i 25 g bröd (cirka 12 g socker). Det visade sig att en XE ökar nivån av glukos med 2,8 mmol / liter. Därför har experter bestämt den dagliga hastigheten för XE-konsumtion: den beräknas separat för varje patient, och denna hastighet bör följas. Vanligtvis varierar det från 7 till 28.[5]

Dessutom måste den totala kolhydratmängden som patienten får dagligen matcha mängden insulin som kommer in i blodomloppet.

Vad kan och vad kan inte?

Vad kan du äta?

En lågkolhydratdiet för diabetes innebär användning av följande rätter och livsmedel:

 • magert och magert kött, skinnfritt vitt kycklingkött;
 • färsk eller fryst fisk i dess lågfettversioner (karp, kummel, pollock, torsk, öring);
 • äggvita (kyckling, vaktel);
 • hårdost, mejeriprodukter;
 • bönor, spannmål (optimalt - bovete och havregryn, korn och vete spannmål, linser, bulgur, couscous);
 • grönsaker;
 • te, tomatjuice, lätta bärkompotter utan sötningsmedel;
 • vegetabiliska oljor.

De första rätterna bör tillagas på grönsaksbuljonger, men det är bättre att vägra bröd - till exempel till förmån för fullkornskrutonger eller semlor.

Vad kan inte ätas?

Med diabetes av vilken typ som helst är det bättre att "glömma" sådana rätter och produkter:[6]

 • socker, godis, choklad;
 • bakverk, inklusive kakor och bakverk, kakor och till och med bröd;
 • alkohol, läsk, fruktjuicer;
 • söta frukter, torkade frukter;
 • majs, potatis;
 • varma kryddor och kryddor, senap, adjika, chilipeppar, wasabi, etc.;
 • ister, feta köttdelar;
 • färsk mjölk, smör, grädde, fet gräddfil, bearbetad och rökt ost;
 • marinader, sura och salta snacks och snacks.

Kontra

Diabetes är en komplex och farlig sjukdom, och en felaktigt vald diet kan orsaka betydande skador på hälsan och förvärra patologins förlopp. Svält, obalanserad och överdrivet begränsad näring, de så kallade "monodieterna", är kontraindicerade för diabetiker . Om en läkare ordinerar en lågkolhydratdiet till en patient, bör den utvecklas av specialister specifikt för denna sjukdom.

Dietbehandling är en viktig punkt i den övergripande behandlingen av diabetes mellitus, oavsett om patienten tar insulin eller hypoglykemiska läkemedel . Förutom att förbättra välbefinnandet, låter en lågkaloridiet dig behålla normal vikt. Med överdriven kroppsvikt rekommenderas att minska den med cirka 6% under ½-1 år. En lågkaloridiet hjälper dig att sakta men stadigt gå ner i vikt genom att skapa ett kaloriunderskott på 500 till 1000 kcal/dag. Det totala dagliga kaloriintaget för kvinnor med diabetes bör inte vara mindre än 1200 kcal, och för män - minst 1500 kcal. Det är omöjligt att kategoriskt svälta patienter som lider av diabetes.

Eventuella risker

Kan en lågkolhydratkost för diabetes lösa alla problem som är förknippade med sjukdomen? Tyvärr kan det inte. Fördelarna med sådan näring kan bara diskuteras om patienten noggrant observerar jämviktskombinationen av proteiner och fetter med ett lågt intag av kolhydrater. Men kolhydrater i kosten för en diabetiker måste vara från kategorin långsamma - till exempel spannmål. Vilka risker finns om denna balans inte iakttas?

För det första kan det bli en procentuell minskning av muskelvävnaden. Denna risk kan dock mildras om en adekvat protein-fett-kolhydratbalans återställs i tid. Detta händer ofta när det är brist på proteinmat i menyn.

En mycket allvarligare komplikation av diabetes kan vara ketoacidos. Fettutnyttjande för energiomsättningen i kroppen kallas ketos. Detta tillstånd kan inte kallas farligt. Men bildandet av många ketonkroppar och acetonföreningar vid diabetes är ett mycket allvarligt tillstånd. Det finns oftare hos patienter med typ 1-diabetes, men förekommer ibland i variant 2 av sjukdomen. Det anses vara en nödsituation, så om kräkningar, buksmärtor, uttorkning, en ovanlig lukt från munnen, förlust av medvetande, bör du omedelbart konsultera en läkare.

Komplikationer efter proceduren

Även om den är effektiv i viktkontroll och stabilisering av blodsockernivåer, kan en lågkolhydratdiet vid diabetes resultera i ett antal komplikationer. En skarp begränsning av kolhydrater i kosten kan faktiskt inte associeras med utvecklingen av ketoacidos, störningar i matsmältningen. Patienter upplever ofta förstoppning eller diarré, dålig andedräkt, huvudvärk och en konstant känsla av trötthet. Med ett felaktigt förhållande av proteinkomponenter kan proteinbelastningen på njurarna öka, syrabalansen kan störas, vilket kan orsaka läckage av mineraler från benvävnaden, vilket försvagar benen.

En lågkolhydratdiet för diabetiker är dock ett sätt att snabbt och effektivt få tillbaka vikten och sockernivåerna till det normala. Komplikationer kommer inte att uppstå om du väljer rätt diet, uppmärksammar den korrekta balansen mellan proteiner, fetter och kolhydrater. I allmänhet bekräftas säkerheten för en korrekt formulerad lågkolhydratdiet av ett stort antal patienter som inte märkte någon försämring av deras tillstånd, förutsatt att alla principer för terapeutisk näring följs.

Lågkolhydratdietrecensioner för diabetes

Om vi analyserar de befintliga recensionerna, tolereras lågkolhydratdieten för diabetes av patienter utan större svårighet. Sådan näring eliminerar helt svält och plötsliga förändringar i blodsockernivåerna, och som ett resultat behöver kroppen inte hantera stress. En mindre nackdel är att hjärnan kan sakna energi. Detta kan manifesteras av dåsighet, nedsatt mental aktivitet, huvudvärk.

En lågkolhydratdiet för diabetes är mer en dietförändring än en diet. Denna kur bör följas åtminstone tills vikten normaliserats och sockernivåerna i blodomloppet stabiliserats. Många diabetespatienter har accepterat kosten som den enda sanna näringsprincipen, baserad på begränsningen av vissa (främst kolhydrater) livsmedel. Frågan om varaktigheten av sådana kostförändringar bör dock ställas till din läkare: för vissa patienter rekommenderas kosten under en period på två till tre veckor, medan det för andra kan bli en permanent livsstil. Att konsultera en läkare om detta hjälper till att undvika negativa konsekvenser för kroppen.

Resultat

En av egenskaperna hos diabetes mellitus är att sjukdomen fortskrider "tyst", utan någon form av attacker och exacerbationer. Tyvärr leder detta ofta till att patienter inte tar sjukdomen på alltför stort allvar och tror att ingenting behöver ändras i livsstil och kost. Men vi bör inte glömma att när diabetiska komplikationer uppstår, kommer det att vara för sent att ändra något.

Med diabetes är det mycket viktigt att patienten själv tar ansvar för sin egen hälsa, och inte bara litar på läkaren. Inte ens den bästa läkaren kommer att kunna övervaka patientens livsstil och kost dygnet runt. Men resultatet av behandlingen beror till stor del på vad en person äter eller dricker, inom vilka gränser hans vikt hålls etc. Varje patient måste förstå: en lågkolhydratdiet för diabetes hjälper verkligen till att förbättra välbefinnandet och normalisera blodsockernivåerna. Denna fråga måste dock tas på allvar och ansvarsfullt och lita på sig själv och sina egna styrkor.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.