^

Mejeriprodukter för pankreatit

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 22.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Mjölk och olika produkter från det är älskade inte bara för smak, utan också för näringsvärde, närvaron i dem av protein som är nödvändigt för livet, inklusive albuminer och globuliner, essentiella fettsyror, laktos, vitaminer, mineraler, särskilt kalcium. Protein är mycket viktigt för bukspottkörteln, det säkerställer en normal syntes av dess enzymer. Det är bara inte alla mejeriprodukter är användbara för pankreatit.

Vad är möjligt och vad är inte?

Den vanligaste komjölken. Det kommer i olika fetthalter, bearbetningsmetoder, många andra mejeriprodukter produceras av det. Vilka av dem kan och vilka kan inte ges till patienter med inflammation i bukspottkörteln?

Helmjölk med pankreatit är kategoriskt kontraindicerat. Ändå bör minst en tredjedel av mjölkproteinerna från den dagliga normen för alla proteiner finnas i sammansättningen av maten i den akuta fasen av sjukdomen och upp till 60% i remissionsstadiet.

Det är därför, efter 3 dagars botande fasta, under en exacerbation, introduceras den första mejeriprodukten - flytande riven gröt med lättmjölk. För att göra detta, använd en produkt med 2,5% fett, hälften utspädd med vatten.

Inte ens några månader efter akut pankreatit går de över till mer fet mjölk, om de inte späds ut med mindre vatten.

Getmjölk för pankreatit

Det anses vara det mest användbara, det innehåller lysozym, som främjar regenereringen av organvävnader skadade på grund av inflammation. Getmjölk orsakar inte allergier, neutraliserar saltsyra, berikar kroppen med vitaminer, mikro- och makroelement. [1]

Dess fett absorberas lättare av kroppen på grund av små fettkulor som inte är sammanlänkade, det har fler essentiella fettsyror än kors. Och ändå, med pankreatit, rekommenderas det att späda ut det och använda det som en del av rätter och inte dricka det hela.

Surmjölk med pankreatit

Företrädesvis för den drabbade bukspottkörteln jästa mjölkprodukter med låg fetthalt, är de en del av kosten nr 5p, designad för denna sjukdom. De är fulla av butikshyllor, det är ofta till och med svårt att navigera i deras sortiment. Men det viktigaste du måste vara uppmärksam på är fetthalten och tillverkningsdatumet. Och det är bäst att göra det själv för att vara säker på deras säkerhet.

Yoghurt mot pankreatit

Yoghurt erhålls i processen för interaktion av mjölk med speciella mikroorganismer. Det har en positiv effekt på mikrofloran i matsmältningskanalen, förbättrar immuniteten, vilket gör det möjligt att snabbt hantera den inflammatoriska processen, förbättrar tarmens motilitet och eliminerar förstoppning. Dess bakterier hjälper till att bryta ner laktos och protein till aminosyror, vilket minskar belastningen på körteln. [2]

Yoghurt introduceras i menyn efter att exacerbationen har eliminerats. Dess fetthalt får inte överstiga 3 % och fyllmedel måste saknas. Det är bäst att förbereda en drink hemma med surdeg, som kan köpas i butiker med hjälp av en yoghurtmaskin. Med god hälsa tillsätts olika frukter och bär, vilket gör det mycket mer aptitretande.

Ryazhenka med pankreatit

Traditionell surmjölksdryck från slaverna, tillagad av bakad mjölk. Den får sin krämfärg tack vare melanoider, som bildas som ett resultat av interaktionen mellan proteiner och mjölksocker under påverkan av höga temperaturer.

Ryazhenka är rik på kalcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, vitaminerna A, C, E, PP, B1, B2, betakaroten, mono- och disackarider. Tvåhundrafemtio gram av drycken ger en fjärdedel av kroppens dagliga behov av kalcium och en femtedel för fosfor. Det absorberas väl, normaliserar matsmältningsorganens arbete, hjälper till att återställa syra-basbalansen.

Med pankreatit är jäst bakad mjölk med låg fetthalt tillåten under en period av ihållande remission. Det rekommenderas att dricka det, avgränsa det från konsumtionen av andra proteinmat.

Gräddfil för pankreatit

Många rätter från vårt nationella kök är otänkbara utan gräddfil. Symtomen på exacerbation tillåter inte dess användning, men hur är det under en period av lugn? Den stabila frånvaron av smärtsamma manifestationer av pankreatit tillåter användning av en mejeriprodukt med låg fetthalt i små doser. Du måste börja med en tesked, medan du övervakar ditt tillstånd och gradvis ökar. Det är bäst att inte äta det i sin rena form, utan att krydda sallader, lägga till såser, soppor.

Serum för pankreatit

Vassle separeras från surmjölk genom upphettning och curdling. Det är en hälsosam produkt för kroppen på grund av dess låga fetthalt och lättsmälta protein. Det finns andra värdefulla näringsämnen i det, såsom mineraler: kalcium, kalium, fosfor, järn, magnesium; många vitaminer, inklusive grupperna B, A, C, PP, E.

Serum släcker väl törst på sommaren, såväl som hunger, utan att leda till viktökning, förbättrar blodcirkulationen, läker inflammatoriska foci i matsmältningskanalen, ökar kroppens motstånd och förhindrar utvecklingen av åderförkalkning.

Dess nackdel vid pankreatit är närvaron av laktos och förmågan att öka surheten i magen. Stabiliteten i patientens tillstånd gör att du kan lägga in drycken i kosten. Det är bäst att dricka det på morgonen, börja med ett halvt glas, gradvis öka till fullt. Företräde bör ges till en produkt som tillagas hemma.

Yoghurt med pankreatit

Yoghurt är resultatet av jäsande mjölk. Det absorberas mycket bättre på grund av att laktos lättare bryts ned av mjölksyrabakterier. Men just på grund av det höga innehållet av mjölksyra rekommenderas det inte att dricka det tidigare än en månad efter exacerbationen. Dessutom måste den konsumeras nyberedd, ju längre den förvaras desto surare blir den.

Du måste använda curdled mjölk som en oberoende produkt, och du kan söta den med honung eller ett sött bär.

Koumiss för pankreatit

Koumiss finns inte ofta på hyllorna i våra butiker, eftersom. är gjord av stomjölk, vars uppfödning inte är utmärkande för vår djurhållning. Faktum är att detta är en mycket näringsrik produkt som har en gynnsam effekt på många organ, inklusive bukspottkörteln. Det normaliserar sin sekretoriska aktivitet, lindrar inflammation. [3]

Milkshake för pankreatit

Själva receptet för att göra denna dryck gör det oacceptabelt för patienter med pankreatit, eftersom. Kyld mjölk, glass, bär och frukt används. Även om ingredienser med låg fetthalt används, är den kalla temperaturen på rätter oacceptabel för pankreaspatologi.

Kräm mot pankreatit

En annan oönskad produkt för pankreatit är kräm. Anledningen till detta ligger i deras höga fetthalt. Även om det varierar från 9% till 58%, kan även den minsta skada organet. Endast med en stabil och långvarig remission har du råd med en sked om dagen med minst fett.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.