Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Allergier hos vuxna: Orsaker

Medicinsk expert av artikeln

Allergist, immunolog, pulmonologist
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020

Allergi är reaktionen från det mänskliga immunsystemet mot ingreppet av allergener i organismen - ämnen som systemet anser som en alieninfektion och börjar kämpa mot det.

Allergi hos vuxna kan uppstå på grund av olika orsaker, till exempel:

  • psykologiska problem. I vår depressiva tid är det svårt att upprätthålla inre fred, eftersom de ständiga psykologiska störningarna har en negativ inverkan på nervsystemet. Skandaler hemma med familjen, problem med chefen på jobbet, en brist på förståelse hos familjemedlemmar, en svår ålder bland barn och andra liknande faktorer gör en person ständigt under stress, depression, nedstämdhet, aptitlöshet, och även humör. På denna mark blir immuniteten kraftigt försvagad, så att en allergi hos vuxna kan förekomma på någon faktor.
  • undernäring - en annan orsak till allergi. Idag fler och fler människor är vana vid att äta lagad mat är inte ensam, och färdigköpta och värms i mikrovågsugn eller kokas i några minuter. Av sådana skadliga matar inbegriper beredda livsmedel, snabbnudlar, tepåsar, konserverade produkter, samt cigaretter, defekt alkohol och så vidare. I denna mat tillsättes en stor mängd av konserveringsmedel, färgämnen och andra ämnen som skadar matsmältnings och nervsystemet, lever och andra organ. Behöver jag säga att allergi hos vuxna som äter sådana livsmedel inte gör dig lång övertygad?
  • rökning, som också kan bli en källa till allergi hos vuxna. Kroppen upplever ständigt nikotinförgiftning, vilket påverkar människors hälsa, i synnerhet på dess immunförsvar. Och svag immunitet, som det är känt, är orsaken till allergiska reaktioner på olika stimuli;
  • En allergi hos vuxna kan också vara på hushålls damm. Hemdamm innehåller mikropartiklar av hud och hår hos människor, liksom djurens hud och ull. En gång i kroppen orsakar dessa partiklar en allergisk reaktion;
  • matallergier - en av de mest utbredda sorterna av allergier. Oftast är allergener livsmedelsprodukter som citrusfrukter, mjölk- och surmjölkprodukter, havsfisk och skaldjur, exotiska frukter och grönsaker och andra. Matallergi hos vuxna utvecklas mycket långsammare än hos barn;
  • alkohol är också en mycket vanlig orsak till allergiska reaktioner hos vuxna. Ofta provocera en attack av allergier kan vermouth, sprit, olika cocktails, eftersom de innehåller ett stort antal färgämnen och andra konstgjorda tillsatser. Det är också värt att notera att ju mer vin lagras, desto högre förmåga att orsaka allergi hos vuxna, eftersom koncentrationen av specialämnen i en sådan dryck bara ökar med åldern.
  • droger. Till skillnad från barn tycks vuxna ofta ta vissa mediciner. Läkemedel, ibland en blandning av många olika kemikalier, kan prova en allergisk reaktion på en komponent i dess komposition, så allergiker behöver bara ta mediciner efter att ha hört en läkare.

Här är de främsta orsakerna till förekomsten av en sådan sjukdom, som en allergi hos vuxna. Om några röda fläckar eller utslag, följt av klåda och flingor finns på kroppen, ska du omedelbart kontakta en medicinsk anläggning för kvalificerad medicinsk hjälp.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]


ILive-portalen ger inte medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.
Informationen som publiceras på portalen är endast referens och bör inte användas utan att konsultera en specialist.
Läs noggrant regler och policy på webbplatsen. Du kan också kontakta oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alla rättigheter förbehållna.