^

Hälsa

A
A
A

Analys av cerebrospinalvätska

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Studien av cerebrospinalvätska (CSF) är den huvudsakliga metoden för diagnos, differentiell diagnos och utvärdering av effektiviteten vid behandling av infektionssjukdomar i centrala nervsystemet (CNS). Den cerebrospinalvätska för undersökning erhålls genom punktering av ryggmärgs subaraknoida utrymme (ryggmärgspunktur).

Indikationer för analys av cerebrospinalvätska

  • Misstanke om infektionssjukdomar i centrala nervsystemet.
  • Utvärdering av effektiviteten av behandlingen.
  • Endolumbal administrering av antibiotika och andra läkemedel.

Kontraindikationer för analys av cerebrospinalvätska

Kontraindikationer för ryggradspunktur: kränkningar av vitala funktioner, konvulsivt syndrom. I dessa fall är en spinal tap utförs efter återvinning av hemodynamiska, andning eller patient översättning i konstgjord lunga ventilation (AV) koppning anfall. Med tanke på den kritiska betydelsen studiet av cerebrospinalvätska för att tillhandahålla effektiv lindring för patienten, med en relativ kontraindikation (misstänkt volymetriska process, luxation av hjärnan), i fall av tvivel bör cerebrospinalvätska härledas från strödroppar utan att avlägsna dornen från lumen av nålen, i volymen av inte mer än 2,0 ml .

Förberedelser för forskning

Den planerade studien utförs på morgonen på tom mage, för akut indikationer - när som helst på dagen.

Forskningsmetodik

Lumbalpunktion producera speciella punkteringsnålen (nål Vir) med diametern 1,0 och 1,2 mm och en längd av 120 mm och 60,90, med en vinkel av fasning av 45 ° och kanalhuvudet hos nålen i en kon form som gör det lätt att införa och dra tillbaka dornen in i lumen nål. Spinal punktering utförs i patientens position strikt på sin sida med ben klämda till buken och ett böjt huvud. Punktionsstället är planerad längsgående linje, drabbades jodlösning på spinalutskotten av kotorna från toppen och nedåt, och den tvärgående linje som sammanbinder höftbenskammen. Positionen av skärnings motsvarar avståndet mellan kotorna L 3 och L 4 - det mest bekväma för lumbalpunktion (hållpunktion tillåts mellan L 4 och L 5 och mellan L 2 och L 3 ). Då, huden runt den föreslagna punktionsstället behandlades försiktigt med jod i en radie av 5 cm, och alkohol i en radie av 4 cm. Patienter med akuta neurologiska symptom som utvecklades en punktering utförs utan bedövning. Om nödvändigt framkallade anestesi i huden och subkutan vävnad 1-2% lösning av novokain. En ytterligare referenspunkt för att specificera platsen för punkteringen är den utskjutande spinnprocessen L 4, vilken är fixerad med tummen på vänster hand. Nålen införs nära fingret, med en lätt bakåtlutning (30 °), strikt mittlinje till en känsla av "misslyckande" när punktering av dura mäter. Därefter tas mandrilen långsamt tillbaka från nålens lumen (tillåta inte att ryggradsvätska strömmar ut genom strömmen!), Trycket i cerebrospinalvätskan mäts och samplas för forskning. Efter punktering ska patienten ligga horisontellt på baksidan i 2 timmar utan en kudde.

Fel vid utförande av ryggradspunktur

På grund av patientens felaktiga position (torso, bekkenrotation) passerar nålen ryggkotan och går inte in i ryggradskanalen. I det här fallet är det nödvändigt att kontrollera att patientens position är korrekt.

På grund av felaktig lutning vilar nålen mot kotan. Det är nödvändigt att kontrollera den korrekta bestämningen av nålens orientering och lutning och efter att ha dragit nålen 2-3 cm utåt, repetera punkteringen.

Om det inte finns någon känsla av "misslyckande" av nålen och den ligger an mot den främre väggen av ryggradskanalen, för att dra nålen 1 cm och dra ut spindeln från nålen lumen.

I sällsynta fall, med en tekniskt korrekt punktering, kan en spinalvätska ej erhållas på grund av vätskans höga viskositet eller uttalad cerebrospinalvätska. I det här fallet kan du försöka få vätskan genom noggrann sugning med en spruta.

Komplikationer av ryggradspunktur

  • Traumatisering av vaskulär plexus av den främre väggen i ryggraden. I de första dropparna i cerebrospinalvätskan finns en blandning av blod ("vägblod").
  • Röra på ryggradsnerven (cauda equina), som hänger i kanalens lumen. I det här fallet finns det en reflex sammandragning av musklerna i underbenet, patienten upplever en känsla av "elektrisk chock".
  • Konvulsioner och andningssjukdomar som orsakas av hjärnans förskjutning är extremt sällsynta.

I de två första fallen krävs inga speciella åtgärder. I det senare fallet är det nödvändigt att injicera 5-15 ml steril isotonisk natriumkloridlösning i ryggradskanalen, dra tillbaka nålen och placera patienten på baksidan med den nedre huvudänden. I avsaknad av effekt - att utföra akutbehandling (IVL, antikonvulsiva medel).

Efter utförande av ryggradspunktur

  • Likvoreya.
  • Post-punktur syndrom (huvudvärk, yrsel, illamående, kräkningar).

När det gäller liquorrhea är det tillräckligt att applicera ett tryckbandage. I post-punktur syndrom bör tilldelas bäddstöd, riklig dryck, droppinjektion av 0,5 liter polyjonlösning, avstå från utnämning av eventuella diuretika.

Ta en cerebrospinal vätska för undersökning

Cerebrospinalvätska för studien samlades upp i tre rör: 2 ml - för allmän analys, 2 ml - för biokemisk analys, 1 ml - för bakteriologisk undersökning i ett sterilt rör. Två eller tre droppar av vätska för bakteriologisk undersökning appliceras på petriskål med näringsmedium (agar med choklad polivayteksom) och två eller tre droppar av ett provrör med 0,01% halvflytande agar.

Det rekommenderas också att ta 1-2 ml cerebrospinalvätska i ett reserv sterilt rör. Före transport till laboratoriet lagras spinalvätskan för allmän och biokemisk undersökning i ett hemkylskåp och för mikrobiologiska studier - i en termostat vid en temperatur av 37 ° C. Transport av cerebrospinalvätska för dessa ändamål måste utföras vid samma temperatur med användning av termoelement vid behov.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Var gör det ont?

Vad behöver man undersöka?

Hur man undersöker?

Vilka tester behövs?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.