^

Hälsa

Antiinflammatoriska och antibakteriella örter för cystit

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Den inflammatoriska processen i urinblåsan indikerar ett sjukdomstillstånd i kroppen. Å ena sidan är detta hans naturliga reaktion. Men å andra sidan, om kroppen själv inte kan klara av infektionen, utan hjälp utifrån, kommer inflammationen att bli kronisk, vilket märkbart undergräver försvaret, som är i händerna på någon annan infektion, särskilt en viral.

I fallet med en bakteriell infektion eller en akut inflammatorisk process, rekommenderar läkare inte att endast lita på kroppens krafter. Antibakteriell och antiinflammatorisk behandling är en viktig punkt i behandlingen av cystit. Och det är mycket bra att dessa ögonblick kan lösas med hjälp av örtbehandling i kombination med antibiotikabehandling (om vi pratar om bakteriell cystit) eller använda örter som huvudbehandling när infektionens ledande roll inte observeras i etiologin av sjukdomen.

Med hjälp av örter för cystit kan du uppnå en betydande förbättring av patientens tillstånd och hans tester på ganska kort tid. Detta är mycket bättre än att uthärda smärta och vänta på att allt ska gå över av sig själv. Dessutom finns det i arsenalen av alternativ medicin många örter som har en komplex effekt på det genitourinära systemet. Sådana användbara örter inkluderar kamomill, johannesört, gullviva, lingon, rölleka, vild rosmarin, enbär och några andra medicinalväxter.

Många känner till den antiinflammatoriska effekten av kamomill, men hur kan örten annars hjälpa mot blåsinflammation? Kamomill är bra inte bara i buketter, utan också i form av ett avkok eller infusion av blomställningar som har antihistamin (minskar känsligheten för en irriterande faktor), antimikrobiell (innehåller naturliga antibiotika - bioflavonoider), smärtstillande, lugnande och kramplösande verkan (hjälp till att minska smärta). Genom att ta vattenformuleringar baserade på kamomill kan du etablera regelbunden och fullständig urinering, särskilt om du förbereder ett avkok / infusion med kamomill och en av de urindrivande örterna. [1]

Avkoket bereds genom att ta 1-2 matskedar torra blomställningar per glas vatten uppvärmt till 90 grader. Denna komposition hålls i ett vattenbad i cirka 15 minuter. Därefter ska infusionen kylas, filtreras och bringas till den ursprungliga volymen.

Det rekommenderas att ta detta läkemedel 2-3 gånger om dagen. Enkeldos - ½ kopp. Effekten ökar om 1 tsk läggs till avkoket. Honung, som är känd för att ha "dödande" aktivitet mot mikrober.

Istället för ett avkok kan du ta en infusion av blomställningar (2 msk per glas kokande vatten, insistera 1,5-2 timmar i värme). Den rekommenderade engångsdosen är ¼ kopp. Du kan inte dricka mer än 1 glas infusion per dag.

Om du gör infusionen svagare (ta 1-2 tsk i ett glas och insistera i 15 minuter), kommer det att kallas kamomillte. Sådant te kan drickas under dagen i små portioner istället för andra teer och drycker.

Varma formuleringar baserade på ovanstående ört kommer också att vara till stor nytta vid kronisk cystit. I det här fallet kan eventuell hypotermi i benen eller kroppen som helhet tjäna som en signal för en exacerbation av sjukdomen. Varma avkok och infusioner, tagna omedelbart efter exponering för kyla, är ett bra förebyggande av exacerbationer och smärta.

Men oavsett hur användbar och säker kamomill kan verka, har växten också kontraindikationer för användning. Kompositioner baserade på det rekommenderas inte för patienter med tendens till diarré och psykiska störningar. Du bör inte ta kamomill under lång tid och med sjukdomar i magen av erosiv-ulcerös natur, eftersom dess effekt på surheten i magen fortfarande är en kontroversiell fråga bland läkare. Och, naturligtvis, gravida kvinnor måste vara försiktiga, särskilt i de tidiga stadierna, eftersom ökad östrogenproduktion stimulerad av kamomill kan vara en av orsakerna till missfall.

Ört johannesört kan också användas aktivt för cystit på grund av dess läkande egenskaper. Johannesört, även i stora mängder, innehåller flavonoider, som ger örten en antimikrobiell effekt. Växten lindrar effektivt inflammation, visar en måttlig diuretisk effekt, som i kombination med en antiseptisk effekt bidrar till effektiv rengöring av urinblåsan från patogener och bifogade mikrober. Johannesört och blommor har en hemostatisk och sårläkande effekt, vilket är mycket värdefullt om inflammation orsakas av den irriterande effekten av urinsediment (sand, stenar) med bildandet av blödande mikrosår på slemhinnan (blodelement uppträder) i urinen). [2]

Urolithiasis blir ofta en av orsakerna till kronisk cystit, som förvärras av bildandet av stenar som skadar slemhinnan. Starka diuretika kan bara förvärra tillståndet, men formuleringar baserade på johannesört hjälper till att försiktigt ta bort smärtsamma symtom, särskilt om örten används i kombination med kamomill, vilket ger en smärtstillande effekt.

Oftare än andra används ett avkok av örter vid behandling av cystit. Du kan förbereda det genom att ta 1 msk för ett glas vatten. Krossade växtbaserade råvaror. Koka buljongen i en kvart. Ta sedan bort från spisen och låt svalna i rumstemperatur. Ta en förfiltrerad sammansättning bör vara 50 ml tre gånger om dagen.

Du kan också förbereda en medicinsk infusion av johannesört. För att göra detta, ta 1,5 msk. örter, häll ett glas kokande vatten och håll i en halvtimme i ett vattenbad. Den kylda och filtrerade buljongen bringas upp till 200 ml med kokt vatten. Ett glas avkok dricks i tre doser, vilket måste göras en halvtimme före måltid.

Det måste sägas att ett rent avkok eller infusion av johannesört inte ofta används vid behandling av cystit. Vanligtvis ingår denna ört i sammansättningen av medicinska avgifter tillsammans med kamomill, rölleka, knotweed, gullviva och andra örter.

Kontraindikationer för användning av formuleringar med johannesört kan vara: högt blodtryck (ihållande arteriell hypertoni), förvärring av problem med blodkärl, en tendens till förstoppning. Gräs rekommenderas inte för gravida kvinnor. Amning kan också vara ett problem, eftersom johannesört tenderar att ge mjölk en bitter smak.

Goldenrod (alias gyllene stav) kan kallas guldstandarden för behandling av cystit inom alternativmedicin. Denna växt är en av de bästa örtantibiotika, som bland annat har en uttalad antiinflammatorisk och urindrivande effekt.

Goldenrod används både i form av ett avkok eller te, och i form av en kall infusion.

Ett avkok brukar kallas en infusion beredd i ett vattenbad. För honom, ta 1 msk. Torra vegetabiliska råvaror i ett glas kokande vatten. Kompositionen hålls i ett vattenbad i 10 minuter, varefter den får svalna i värme och filtreras.

Ett sådant avkok är användbart för cystit, provocerad av njure eller urolithiasis. Kompositionen bör tas i små portioner, inte mer än 50 ml per dag, eftersom växten är ganska giftig.

Kall infusion har en uttalad antimikrobiell effekt, nära apoteksantibiotika. För att förbereda det, ta ett glas kallt kokt vatten och 2 tsk. örter. Läkemedlet infunderas i fyra timmar, varefter det filtreras och dricks under dagen i 3-4 doser. Infusionen ska tas före måltid.

Goldenrod är en utmärkt blåsrengöring som används aktivt inom homeopati. Men på grund av växtens höga toxicitet är det nödvändigt att ta formuleringar baserade på den med stor försiktighet, efter samråd med din läkare.

Det är tydligt att gullvivan inte är lämplig för behandling av gravida kvinnor och ammande mödrar. Det är kontraindicerat vid glomerulonefrit (inflammatorisk sjukdom i njurarnas glomerulära system). Försiktighet vid intag av örtinfusioner bör iakttas av personer med diabetes och högt blodtryck.

Ett annat av de väletablerade urinantiseptika är lingon. Vid behandling av cystit används växtens löv, som kan lindra inflammation, har en bakteriedödande effekt (fytoncider är särskilt aktiva mot stafylokockinfektioner) och rengör också effektivt urinblåsan på grund av den komplexa antiseptiska och diuretiska effekten.

En viktig punkt i lingonterapi är det faktum att växten, som praktiskt taget inte är sämre än gullvivan med sin antibakteriella effekt, är giftfri och kan tas på kurser under lång tid (mer än sex månader utan konsekvenser, vilket är mycket viktigt i det kroniska patologiförloppet). Den goda toleransen för lingonbaserade formuleringar och frånvaron av biverkningar gör denna naturliga "medicin" nästan universell.

Med cystit är en infusion av lingonblad populär (hela växten kan också användas). För 2 koppar kokande vatten tar de vanligtvis 2 msk. Lingonblad, insistera i minst en halvtimme. Du måste ta infusionen före måltider i en halv kopp. Mångfald av mottagning - 3-4 gånger om dagen.

Du kan också förbereda ett läkande avkok. 1 msk löv hälls med varmt vatten (ett halvt glas) och kompositionen hålls på låg värme i 15 minuter, varefter den avlägsnas, kyls och filtreras. Den resulterande infusionen ska tas på morgonen före måltid.

Inte mindre användbart, men mer välsmakande kommer att vara ett avkok av löv och bär av lingon. För ett glas vatten måste du ta 2 msk. Grönsaksblandning, låt kompositionen koka upp och ta bort, låt svalna naturligt.

Med cystit kan du ta avkok, teer, lingonfruktdrycker, som blir ännu mer användbara om honung läggs till dem (med god tolerans mot biodlingsprodukter).

Lingon rekommenderas inte för patienter med lågt blodtryck och svår njursjukdom. För dem som har högt blodtryck eller en historia av gastrit med hög surhet, bör lingonformuleringar tas mycket försiktigt efter att ha konsulterat en läkare.

Juniper, som anses vara ett utmärkt naturligt antiseptiskt medel, används inte så ofta vid behandling av cystit, men erfarenheten visar att sådan behandling visar goda resultat. Med inflammation i urinblåsan kan den största helande effekten förväntas från infusion av växtens bär, kokta i ett vattenbad. [3]

För 200-220 ml varmt kokt vatten måste du ta 1 msk. Bär. En skål med varm blandning placeras i en annan skål med kokande vatten (vattenbad). Det är nödvändigt att ta bort kompositionen från spisen efter en kvart och filtrera den kyld genom gasväv, försiktigt pressa bären. Under kokning minskar volymen av infusionen. Du måste tillsätta kokt vatten så att glaset med infusion är fullt.

Ta infusionen 4 gånger om dagen efter måltider i mängden 1 msk. L. För mottagningen. Det har en diuretisk effekt och renar urinvägarna från patogena mikrober, lindrar inflammation, förbättrar tarmfunktionen (detta är också viktigt, för när ändtarmen är full och utbredd skapar det ett hinder för urinpassage).

Juniper är inte lämplig för gravida kvinnor (risk för missfall), patienter med kroniska patologier i njurarna och mag-tarmkanalen i det akuta skedet (i remission är korttidsbehandling i små doser tillåten med tillstånd av en läkare). En överdos av enbärsbaserade formuleringar kan orsaka problem med hjärtat och blodkärlen.

Yarrow är en växt med antiinflammatorisk och antiseptisk verkan. Det är effektivt både i infektionens bakteriella natur och vid sjukdomar som provoceras av svampar. [4]

Yarrow infusion bereds av 1 kopp kokande vatten och 1,5 msk. L. örter. Kompositionen ska infunderas i en timme, varefter den filtreras och dricks i 4 doser.

En sådan infusion kan förberedas i ett vattenbad. 15 minuter räcker, varefter kompositionen fortfarande ska stå i 45 minuter tills den är klar för användning. Med tanke på att volymen av vätskan minskar i vattenbadet, bringas den ansträngda infusionen till den ursprungliga volymen med kokt vatten. Ta denna infusion i en varm form 2-3 gånger om dagen i en halvtimme före måltid. Rekommenderad enkeldos är 100 ml. Om den bittra smaken och den specifika lukten av läkemedlet är svår att tolerera, kan du begränsa dig till 1/3 kopp per dos.

Ett avkok av rölleka är ett potent koncentrerat botemedel som måste tas 3-4 gånger om dagen, 1 msk. L. Förbered det från 1 glas vatten och 4 msk. L. Torrt gräs. Kompositionen kokas i 10 minuter, varefter den får infunderas i en halvtimme.

Gräs kan inte användas med ökad blodviskositet och en tendens att bilda blodproppar. Försiktighet bör iakttas för hypotensiva patienter, såväl som för personer med akuta gastrointestinala sjukdomar (starka formuleringar visas inte för gastrit och magsår). Höga doser av växtbaserade formuleringar har en toxisk effekt.

Yarrow är inte lämplig för behandling av cystit hos gravida kvinnor och ammande mödrar. I det första fallet ökar risken för missfall, särskilt i de tidiga stadierna, i det andra är det mer sannolikt att barnet vägrar bröstet på grund av den specifika smaken av mjölk.

Ledum med cystit kan anses vara ett utmärkt antimikrobiellt och smärtstillande medel (kramplösande effekt). Men samtidigt är det värt att överväga toxiciteten hos växten som används i höga doser eller under lång tid. [5]

Vid behandling av cystit är infusionen av växten mer populär, som framställs från 2-3 msk. L. (10g) finhackade örter och 1 dl kokande vatten. Kompositionen måste skickas till ett vattenbad, där den måste vara i en halvtimme. Efter det måste örtinfusionen kylas under naturliga förhållanden, filtrerat och kokt vatten bör tillsättas så att den totala volymen är 200 ml. Färdig "medicin" rekommenderas att tas efter att ha ätit. Enkeldos s - 2 msk. L. Mångfald av mottagning - 3 gånger under dagen.

Hypotension och graviditet är kontraindikationer för användning av vild rosmarin. På grund av att växten anses vara giftig bör den inte tas av ammande mödrar.

När man använder örter för cystit bör man inte glömma nässlor. Även om denna växt inte har en betydande antimikrobiell effekt, hjälper den till att stärka kroppen och bibehålla dess skyddande egenskaper, vilket är mycket viktigt för att förebygga komplikationer (och återfall vid kronisk cystit). Användbara egenskaper hos örten är vätskedrivande och sårläkande effekter (den senare egenskapen hjälper till att lindra inflammation när mikroerosioner uppträder på urinblåsans slemhinna), förmågan att minska vävnadssvullnad och smärta.

Trots de brinnande egenskaperna hos unga nässelblad täckta med små hårstrån är växten inte giftig, så behandling med den kan anses vara ganska säker. Om du häller kokande vatten över en sked torrt gräs och insisterar i en halvtimme, kan du få ett behagligt smakande nässelte, som du kan dricka upp till 3 glas om dagen varmt efter att ha ätit.

Genom att lägga till kamomill, hallon, echinacea, johannesört till nässelblad kan du ändra dryckens smakegenskaper samtidigt som dess helande egenskaper blir ännu högre.

Nässla med cystit kan användas i form av avkok och infusioner, ensam eller i kombination med andra örter, tillsätt färska blad till sallader, soppor och färska juicer, men det måste komma ihåg att växten har kontraindikationer. [6]

De hemostatiska egenskaperna hos nässlor kommer inte att gynna personer med en tendens till trombos och hög blodviskositet. Örten rekommenderas inte heller för lågt blodtryck, samt under graviditeten (ökar livmoderns tonus).

En uttalad antiinflammatorisk och diuretisk effekt är också karakteristisk för åkerfräken. Liksom johannesört eller nässlor tenderar denna medicinalväxt att stoppa blodet och läka sår, vilket är viktigt vid kronisk cystit mot bakgrund av urolithiasis. [7]

Ett avkok av åkerfräken anses populärt för inflammation i urinblåsan. Du måste laga det med en hastighet av 2 msk. örter per 1 liter vatten. Kompositionen hålls i brand vid låg kokning i 5 minuter, varefter den avlägsnas från spisen, får svalna och filtreras.

Du måste ta en sådan komposition 3-4 gånger under dagen, 3 msk. För mottagningen.

Åkerfräken ört passar bra med kamomill, björnbär, nässlor. En kombination av gräs med björklöv, enbär är tillåtet. Sådana samlingar av örter har en omfattande effekt på genitourinary och immunsystem, så effekten av deras användning är starkare och snabbare.

Avkok och infusioner av åkerfräken, kamomill, rölleka och många andra örter kan användas inte bara inuti, utan också användas för att förbereda terapeutiska bad (varma fotbad som lindrar spasmer och smärta, sittbad med en temperatur på cirka 37 grader), lägg till badet för att simma. Men samtidigt är det viktigt att förstå att termiska procedurer endast är användbara i frånvaro av purulenta processer i organet och blödning, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare innan du praktiserar dem.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.