^

Hälsa

A
A
A

Hur ökar nivån av dopamin?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hur man höjer nivån av dopamin är ett brådskande problem för personer som lider av depression, dåligt humör och depression. Låt oss titta på vad dopamin är och hur det kan förbättras.

Var och en av oss hade dagar när stämningen är låg, det finns ingen önskan att kommunicera med andra, och det finns pessimistiska synpunkter på framtiden. Anledningen till detta tillstånd är en brist på dopaminhormonet. Dopamin, som ett antal andra hormoner, kan regleras. Det är nu det finns all chans att övervinna ett dåligt humör.

Dopamin är ett ämne som ansvarar för det psykologiska tillståndet, det vill säga humöret. Hormonet stöder hjärnans och hjärtfunktionerna, låter dig styra vikt, men viktigast av allt - är ansvarig för effektivitetsnivån. Utan det lyckliga hormonet skulle kroppen vara i ständig depression och trötthet, och alla människor led av övervikt.

trusted-source[1], [2]

Symtom på låg dopaminnivå

Symtom på låg dopaminhalt leder till allvarliga konsekvenser. Brist på detta hormon är orsaken till negativa manifestationer både på kroppens psykologiska tillstånd och på fysisk hälsa. De viktigaste symptomen på en låg nivå av dopamin manifesterar sig som:

 • Övervikt och metaboliska problem. 
 • Depression, apati, irritabilitet. 
 • Anhedonia, diabetes. 
 • Störningar i det kardiovaskulära systemet. 
 • Patologisk aggressivitet. 
 • Parkinsons sjukdom och dyskinesi. 
 • Kronisk trötthet och hallucinationer. 
 • Minskad sexuell lust. 
 • Giperkinesi och demens.

Brist på dopamin leder till mycket allvarliga konsekvenser som påverkar livskvaliteten, både patienten och andra. Men bristen på dopamin kan alltid fyllas, det viktigaste i tid att reagera på de manifesterade symtomen.

Vem ska du kontakta?

Hur ökar nivån av dopamin med alternativa medel?

Hur man ökar nivån av dopamin med alternativa medel är ett brådskande problem för personer som lider av brist på detta hormon. Låt oss titta på hur man ökar dopaminen genom alternativa medel, vilka droger effektivt påverkar ökningen av lyckosjukdom.

 1. Produkter med tyrosin syntetiserar nöjeshormonet, det vill säga dopamin. Sådana produkter inkluderar vissa frukter och vissa grönsaker (rosbetor och grönsaksallad med maskros och nässlor), skaldjur, mat rik på protein, grönt te och ginseng.
 2. Regelbunden motion är nyckeln till att hålla dopamin på en normal nivå. Fysisk aktivitet är nyckeln till bra humör, god hälsa och en vacker, smal kropp. Dessutom stimulerar sporten produktion av inte bara dopamin, men också serotonin. Därför, om du plågas av melankoli, gå och springa, cykla eller ta en promenad.
 3. Att ha sex, det vill säga fysisk intimitet mellan en man och en kvinna är ett annat alternativ som ökar nivån av dopamin. Regelbunden affinitet är ett löfte av gott humör, god hälsa och självförtroende.
 4. Utöver fysisk närhet påverkas utvecklingen av hormondopaminet av kärlek och kärlek. Kärlekens tillstånd, speciellt om denna känsla ömsesidigt gör att hjärtat slår oftare, fyller livet med känslor och trevliga intryck. Det vill säga att bli kär är ett utmärkt tillfälle att höja nivån på dopamin och ta hand om sin hälsa.

Om du följer alla ovanstående regler, men symptomen på brist på dopamin inte går bort, är det möjligt att utveckla ett hormon från någon av följande faktorer:

 • Rökning, alkohol och droger är människans värsta fiender. De blockerar helt enkelt den normala produktionen av dopamin och skapar ett falskt intryck av tillfredsställelse, vilket snabbt går. Det är på grund av denna känsla att dåliga vanor är beroendeframkallande och helt beroende.
 • Livsmedel som är höga i mättade fetter är en annan orsak till låg dopamin. Dessutom påverkar sådana produkter det kardiovaskulära systemet och leder till blockering av artärer och vener. Detta gäller även livsmedel med hög sockerhalt.
 • Frekvent förbrukning av kaffe fördröjer produktion av dopamin. Kaffe ökar produktionen av serotonin, men koffein, som ingår i drycken, minskar nivån av dopamin.

Överskott av dopamin är orsaken till blodkoagulerbarhet och humörstopp. Den normala nivån av lyckans hormon påverkar positivt njurarnas arbete, övergripande välbefinnande och känslomässigt tillstånd.

Produkter som ökar nivån av dopamin

Att veta produkter som ökar nivån av dopamin kan göra en kost som kommer att upprätthålla välbefinnande och humör på hög nivå. Produkter som stimulerar lyckans hormon - det här är det enklaste och mest läckra sättet att uppmana och förbättra det emotionella tillståndet. För produktion av dopamin är produkter med högt tyrosininnehåll ansvariga. Så de produkter som är ansvariga för nivån av dopamin i kroppen:

 • Fisk och skaldjur - omega-3 fettsyror, som är rika på skaldjur, är direkt relaterade till produktion av dopamin.
 • Ägg - är av särskilt värde, eftersom de innehåller en hög mängd tyrosin.
 • Rödbetor - grönsaken verkar på kroppen som ett antidepressivt medel, innehåller betain och dopamin.
 • Kale (kål) - hjälper kroppen att producera dopamin och innehåller folsyra.
 • Äpplen - förhindra degenerering av nervceller och öka nivån av lyckans hormon.
 • Bananer - denna frukt innehåller aminosyratrosinen, som syntetiserar dopamin. Trots bananernas höga kaloriinnehåll ökar de humöret och förbättrar det emotionella tillståndet, bekämpa depression.
 • Jordgubbar är en annan frukt med högt tyrosininnehåll.
 • Grönt te är en hälsosam dryck som positivt påverkar hela kroppen, stimulerar hjärt-kärlsystemet och påskyndar produktionen av dopamin.

Läkemedel som ökar nivån av dopamin

Läkemedel som ökar nivån av dopamin - detta är ett utmärkt verktyg för människor som lider av låga halter av lyckonhormonet. Kosttillskott som är säkra för människokroppen tjänar som regel som läkemedel som ökar nivån av dopamin. Låt oss titta på de viktigaste drogerna som ökar nivån av dopamin i kroppen.

 • Fenylalanin är en aminosyra som omvandlar tyrosin och syntetiserar den i dopamin.
 • Tyrosin är ett ämne som finns i många produkter. Tyrosins främsta effekt är att det blir dopamin. Så syntetiseras preparatet tyrosin från fenylalanin och blir till ett lyckosjukdom.
 • Ginkgo bilobat är en örtberedning, ökar flödet av syre till hjärnan och säkerställer normal blodtillförsel. Läkemedlet ökar nivån av dopamin och främjar normal överföring av nervimpulser.

Mycket ofta är psykoterapeuter och neuropatologer ordinerade till patienter som lider av långvarig depression av antidepressiva medel och läkemedel som ökar nivån dopamin. Men rätt, friskare kost, regelbunden träning är det bästa sättet att höja nivån av dopamin och återställa det normala psyko-emotionella tillståndet.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Örter som ökar nivån av dopamin

Örter som ökar nivån av dopamin - ett alternativ till alternativ medicin som hjälper till att återställa det normala kroppsarbetet och skapa en känslomässig bakgrund. Låt oss titta på de örter som oftast används för att öka dopaminnivåerna.

 • Ginkgo bilobat är en växt som har en komplex kemisk sammansättning. Ginkgo innehåller dopamin i sin rena form, liksom asparagin, bilobetin, tymin, kalcium, fosfor och andra ämnen.
 • Nettle - växten har en toning och stimulerande effekt på kroppen. Nässla används för att göra sallader. Netteln innehåller en hög mängd dopamin, det uppskattas särskilt för att förbättra kardiovaskulärsystemet och stimulera granulering av de drabbade vävnaderna.
 • Maskros - har en diuretikum, laxerande och lugnande effekt på kroppen. Liksom nässlor rekommenderas maskros att använda i sallader eller att brygga torkad maskros i te eller infusioner för att öka dopaminhalten.
 • Ginseng är en växt som förbättrar minne och syn, normaliserar metabolismsprocessen, förbättrar kardiovaskulärsystemet. Men viktigast av allt är ginseng en källa till dopamin. Daglig användning av te med ginseng är ett utmärkt sätt att bli belastad med energi och ett positivt humör för hela dagen.

Hur ökar nivån av dopamin? En hälsosam livsstil, rätt näring och en positiv attityd är de enklaste reglerna som hjälper till att återställa produktionen av lyckans hormon och förbättra det psyko-emotionella tillståndet. Avslag på dåliga vanor är en garanti för att depression och nervositet inte kommer att störa dig, eftersom nivån på dopamin kommer att vara normalt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.