^

Hälsa

Kalciumglukonat

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 14.08.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Kalciumglukonat är ett kalciummedicin som anses vara ett mineraltillskott.

trusted-source[1], [2], [3]

Indikationer Kalciumglukonat

Det används för att behandla många patologier.

I sjukdomar mot vilka det finns hypokalcemi, öka permeabiliteten hos cellväggar, och oordning av nervimpulser öppenhet inuti muskeln.

När hypoparatyreoidism (latent tetani och osteoporos), kalciferol metaboliska störningar (i sjukdomar såsom spazmofiliya rakitis och osteomalaci) och hyperfosfatemi hos patienter med kronisk njurinsufficiens i grader.

När de närmare kroppens behov av kalcium (under intensiv tillväxt av tonåringar, graviditet eller amning), en kalciumbrist i konsumtion av livsmedel, störningar i kalciummetabolismen hos postmenopausala period av utveckling, och dessutom benfrakturer.

Med ökad kalciumutskiljning (på grund av långvarig bäddstöd, kronisk typ av diarré och också på grund av hypokalcemi på grund av långvarig användning av antikonvulsiva medel, diuretika eller SCS).

Som ett medel för kombinerad behandling: vid blödningar som har olika ursprung, såväl som allergier (såsom kupor med serumsjuka, och dessutom feber syndrom, angioödem och kliande dermatoser typ), lungtuberkulos, astma, degenerativ svullnad livsmedelstyp. Dessutom, även med parenkymtyp av hepatit, eclampsia, nefrit och leverförgiftningar.

I form av antidot vid förgiftning av oxalsyra, eller magnesiumsalter lösliga salter av fluorvätesyra (genom interaktioner med medicinering för att bilda icke-toxiska olösliga komponenter: fluorid och med dessa kalciumoxalat).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Släpp formulär

Utsättningen är gjord i tabletter, i en mängd av 10 stycken inuti blisterförpackningen. Förpackningen innehåller 3 eller 10 blister med tabletter.

Kalciumglukonathälsa (stabiliserad) tillverkas i form av en medicinsk lösning för intramuskulära såväl som intravenösa förfaranden. Släpp i ampuller med volymen 1, 2 eller 3, samt 5 eller 10 ml. Läkemedelspaketet innehåller 10 ampuller.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Farmakodynamik

Kalciumglukonat är kalciumsaltet av aldonsyran, som innehåller 9% kalcium. Kalciumjoner är deltagare i processen för att genomföra nervimpulser, och förutom denna minskning av skelett- och släta muskler och myokardiearbetet. De är också inblandade i blodupptagningsprocessen och är mycket viktiga vid bildandet av benvävnad och andra organers stabila drift med system. Kalciumjonerindexen i blodet minskar med utvecklingen av olika sjukdomar. Den uttalade formen av hypokalcemi leder till utvecklingen av tetany.

Förutom att behandla hypokalcemi reducerar läkemedlet vaskulär permeabilitet, har antiinflammatoriska, antiallergiska och hemostatiska egenskaper och minskar utsöndringen. Kalciumjoner är ett plastmaterial som är nödvändigt för tänder och skelett, de deltar i många enzymprocesser, korrigerar hastigheten av impulsöverföring längs nerverna och påverkar också cellväggarnas permeabilitet.

Kalciumjoner krävs för att genomföra impulser inuti musklerna och nervändarna, och hjälper också till att stödja myokardiums kontraktile aktivitet. Kalciumglukonat har en svag lokal effekt, till skillnad från kalciumkloridmedicin.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Farmakokinetik

Efter oral administration av tabletten absorberas den aktiva substansen delvis, huvudsakligen i tunntarmen. Högsta plasmavärden noteras efter ett förfall på 1,2-1,3 timmar.

Halveringstiden för kalciumjoner från plasman är 6,8-7,2 timmar. Läkemedlet kan passera genom moderkakan och tränga in i moderns mjölk.

Utsöndring sker med urin och avföring.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Dosering och administrering

Använd kalciumglukonat måste tas oralt innan du äter. Det är nödvändigt att tugga den mottagna tabletten eller förbereda den för att mala den.

Enkeldoser:

 • för ungdomar över 14 år och vuxna - 1-3 g (tar 2-6 tabletter);
 • barn i åldern 3-4 år - 1 g (tar 2 tabletter);
 • barn i åldern 5-6 år - 1-1,5 g (tar 2-3 tabletter);
 • barn inom 7-9 år - 1,5-2 gram (tar 3-4 tabletter);
 • barn i åldern 10-14 år - 2-3 gram (tar 4-6 tabletter).

Du måste ta p-piller 2-3 gånger om dagen.

Äldre kan ta en dag inte mer än 2 gram mediciner (4 tabletter).

Varaktigheten av behandlingstiden ordineras av behandlingsläkaren och beror på patientens hälsotillstånd.

Läkemedlet i form av en lösning administreras i / m eller in / in metoder.

Före injektionen ska ampullen som innehåller lösningen upphettas till kroppstemperaturen. Läkemedlet injiceras långsamt, under 2-3 minuter.

Ungdomar från 14 år och vuxna behöver injektioner med 5-10 ml lösning, som administreras varje dag eller i intervall om 1-2 dagar (administrationsfrekvensen beror på hälsotillståndet och arten av sjukdomsförloppet).

Barn läkemedelslösning administreras uteslutande i / i metoden, och storleken på den administrerade delen beror på ålder:

 • spädbarn upp till sex månader - 0,1-1 ml;
 • under perioden 0,5-1 år - 1-1,5 ml;
 • inom gränserna av 1-3 år - 1,5-2 ml;
 • barn 4-6 år - 2-2,5 ml;
 • i perioden 7-14 år - 3-5 ml.

Om den färdiga injektionslösningen har en dos som är mindre än 1 ml, måste den bringas till önskad sprutvolym med en lösning av natriumklorid (0,9%) eller glukoslösning (5%).

trusted-source[35], [36], [37]

Använd Kalciumglukonat under graviditet

Användning av kalciumglukonat är endast möjligt om den troliga nyttan för moderen överstiger risken för utseendet av negativa reaktioner hos fostret. Bestäm detta förhållande kan bara vara en läkare.

Läkemedlet kan passera in i mors mjölk, så det rekommenderas inte att använda droger när de ammar.

Kontra

Bland kontraindikationerna:

 • intolerans av element i ett läkemedel;
 • hypercalcemia, liksom hypercalciuri av uttalad typ;
 • giperkoagulyatsiya;
 • benägenhet att bilda blodproppar
 • allvarlig form av ateroskleros
 • ökad blodcirkulation;
 • nefrourolithiasis av kalciumtyp;
 • njursvikt i svår form;
 • sarkoidos;
 • användningen av digitalis betyder.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Bieffekter Kalciumglukonat

Ofta tolereras läkemedlet utan komplikationer, men ibland uppstår följande biverkningar:

 • överträdelser i CAS-området: utveckling av bradykardi;
 • Störningar av metaboliska processer: Utseendet av hyperkalciuri eller hyperkalcemi;
 • problem med funktionen i mag-tarmkanalen: utseende av förstoppning eller diarré, kräkningar med illamående och förutom denna epigastriska smärta. Vid långvarigt intag av stora doser av läkemedel i tarmen kan bilda kalciumstenar;
 • skador på urinvägarna: problem med njursjukdom (ökad urinering samt svullnad på benen);
 • immunförändringar: du kan förvänta sig förekomsten av allergysymtom.

De symptom som beskrivs ovan övergår snabbt efter en minskning av dosering eller återtagande av läkemedelsanvändning.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Överdos

Vid långvarigt intag av kalciumglukonat i stora delar kan hyperkalcemi inträffa, mot vilken kalciumsalter avsätts i kroppen. Risken för hyperkalcemi ökar med kombinationsbehandling med stora doser kalciferol eller dess derivat.

Bland tecken på hyperkalcemi: en känsla av svaghet och sömnighet, buksmärta, förstoppning med illamående och kräkningar. Dessutom utvecklas anorexi, polyuri med polydipsi, känsla av irritabilitet och ökad trötthet, ett tillstånd av depression, dålig hälsa och uttorkning. Du kan också räkna med utvecklingen av myalgi, oregelbundenhet i hjärtslagets rytm, artralgi och ökat blodtryck.

När behandling krävs för att avbryta medicinen. Om det är tungt överdosering - kalcitonin administreras parenteralt i en mängd av 5-10 IE / kg / dag (läkemedel måste spädas 0,9% lösning av natriumklorid (500 ml)) - i / genom infusion under 6 timmar. Du kan också använda en långsam jetinjektions IV-metod: 2-4 gånger om dagen.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Interaktioner med andra droger

Läkemedlet minskar absorptionshastigheten för etidronat (och annat bisfosfonat) och estramustin, och även kinoloner och tetracykliska medel, fluoridläkemedel och järnberedningar för oral administrering. Därför bör de tas i intervaller om minst 3 timmar.

Kalciumglukonat försämrar effektiviteten av fenytoin.

Vid kombination med kalciferol eller dess derivat observeras en ökning av graden av kalciumabsorption. Kolestyramin minskar kalciumabsorptionen i mag-tarmkanalen.

Som ett resultat av kombinationen med hjärtglykosider förstärks deras kardiotoxiska egenskaper.

På grund av samtidig administrering av tiaziddiuretika kan det finnas en ökning i sannolikheten för hyperkalcemi.

Läkemedlet kan försvaga effekten av kalcitonin under hyperkalcemi, liksom biotillgängligheten av fenytoinämnet. Tillsammans med detta har den effekten att blockera kanalerna i Ca.

Vid samtidig användning med kinidin kan intraventrikulär ledning hämmas, liksom en ökning av ämnets toxiska egenskaper.

Former dåligt lösliga eller olösliga kalciumsalter med salicylater, karbonater och sulfater.

Absorption av kalcium från matsmältningsorganet kan minskas genom att man äter vissa livsmedel - som kli och rabarber, liksom spenat och spannmål.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50]

Förvaringsförhållanden

Kalciumglukonat bör hållas borta från små barn. Temperaturen vid förvaring får inte överstiga 25 ° C.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55]

Speciella instruktioner

recensioner

Kalciumglukonat används oftast vid behandling av allergier - detta framgår av de flesta recensionerna. Läkemedlet är ordinerat för vuxna och spädbarn. Många patienter anser att det är ett mycket effektivt alternativ till dyrare läkemedel.

För att kompensera för bristen i kalciumkroppen används ofta piller, även om det ibland används en lösning som administreras i / m eller i / i metoden.

När det gäller I / M-injektioner av läkemedlet anges att sådana injektioner är ganska smärtsamma, och smärta brukar inte uppträda under proceduren, men efter det.

Bedömningarna visar också att införandet av IV / IV-lösningen tolereras lättare än injektionerna / m. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till att efter en sådan injektion är det omöjligt att stiga kraftigt, rekommenderas att lägga sig ett tag.

Även om injektioner av läkemedlet är mycket smärtsamma, är det mycket effektivt vid behandling av rosa lungor, allergiska symptom och dessutom med kraftig menstruation, herpes med långvarig ont i halsen och andra sjukdomar.

Gravidt kalciumglukonat hjälper till att väsentligt försvaga krampen som uppstår i benen, och stärker också tänderna med naglarna.

Det är nödvändigt att komma ihåg att detta är ett läkemedelsmedel, så det kan endast ordineras av en läkare.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Hållbarhetstid

Kalciumglukonat tillåts användas under 5 år från dagen för frisättning av läkemedlet.

trusted-source[60], [61], [62], [63]

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Kalciumglukonat" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.