^

Hälsa

A
A
A

Konvulsivt syndrom

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Ett konvulsivt syndrom är ett symptomkomplex som utvecklas med ofrivillig sammandragning av strimmiga eller släta muskler. Om spasm kan det vara i de fall där det är bara tonic kontraktion av muskelfibrer, längden på en lång period av nedgång, ibland upp till en dag eller mer i konvulsioner inträffar tonic och kloniska (eller tetanic) reduktion, varaktighet vanligtvis upp till tre minuter, men kan vara och mer. En tydlig parallell mellan dem är ofta inte möjlig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Orsaker konvulsivt syndrom

Beroende på orsaken kan det konvulsiva syndromet generaliseras och lokalt, som kan fånga en viss grupp av muskelfibrer, kan vara permanent och övergående. Av karaktären av kliniska manifestationer utmärks: spastisk reaktion, konvulsivt syndrom och epileptisk sjukdom. Utvecklingen av konvulsioner beror på spastisk tillgänglighet, beroende på nervsystemet och dess genetiska egenskaper. Hos barn utvecklas anfall 4-5 gånger oftare än hos vuxna.

Spastiska reaktioner kan förekomma i någon frisk person i extrema situationer och förhållanden :. Utmattning, hypertermi, hypotermi, förgiftning, speciellt alkoholist, hypoxiska förhållanden och andra spastisk reaktion är kortvarig, vanligen sporadisk, men kan upprepas, som beror spastisk beredskap. I det här fallet måste vi tänka på utvecklingen av ett tillstånd som kramper.

Det konvulsiva syndromet utvecklas med aktivt pågående patologiska processer i nervsystemet, vilket resulterar i att den förvärvade minskningen av spasticitet i hjärnan med en extremt ökad excitabilitet i hjärnan bildas. Härd upphetsning, som bildas i hjärnan spelar en dominerande roll i utvecklingen av den patologiska processen som kramper, yttre faktorer spelar alltså en mycket mindre roll, och kramper kan återkomma, ofta redan vid slutet av sin verksamhet.

Epilepsi uppträder mot bakgrund av en ärftlig konditionerad ökning av hjärnans spasticitet. För utveckling av liten eller stor epileptisk status är det vanligtvis inget behov av någon märkbar provokationsfaktor, en hel del irritation.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Symtom konvulsivt syndrom

Kloniskt konvulsivt syndrom (myokloni) kännetecknas av kortvariga spasmer och avslappning av musklerna, snabbt efter varandra, vilket leder till stereotypa rörelser med en annan amplitud. De uppstår från överstimulering av hjärnbarken och åtföljs somatotopical spridning av muskler, respektive position motor kortikala centra: Börja med en person konsekvent fånga fingrar, hand, underarm, överarm, och sedan hans fötter.

Det kan vara lokaliserad kloniska konvulsioner: horeynye med rytmisk sammandragning av muskler - nacke, axlar, skulderbladen (kikhosta Bergeron syndrom), bilateral myoklonus ansikte, hals, bröst, axlar och armar (kikhosta Bergeron-Henoch syndrom) när kortikala genesis - Kozhevnikov som epilepsi (arytmiska konvulsioner vissa kroppsgrupper) eller Jacksonian epilepsi (spastisk kontraktion lem på sidan motsatt hjärnskada), medan stamceller lesioner - kramper syn, inte mjuk ba, språk, ansiktsmusklerna i ansiktet, halsen (nickar spasm), etc. Deras utmärkande drag (för att skilja kramper i stelkramp) -. Smärtfritt eller trötthet.

Generaliserad myoklonus i ett kaotiskt muskelryckningar och lemmar av kroppen kallas konvulsioner som också är kännetecknande för lesioner i hjärnbarken efter trauma, tumörer, meningit, hypoxi, diabetisk koma och annan hög temperatur.

Toniska konvulsioner som åtföljs av förlängda (upp till 3 minuter eller mer), muskelspänningar. Uppstår både under stimulering av subkortikala hjärnstrukturer och perifera nerver, samt i störningar i neurohumoral reglering, i synnerhet / bisköldkörteln funktion, rubbningar, särskilt kalcium och fosfor, hypoxi, etc. .. Allmänna toniska konvulsioner (opisthotonos) är sällsynta. Oftast uppstår lokala kramper, när det finns så att säga en återhållsamhet "stel" enskilda muskelfibrer, exempelvis ansiktet, tar det i form av "fish mouth" - symptom chvostek, kalv eller rygg osteokondros (Kornoova symptom), fingrar ( "skrivkramp" ), hand ( "hand förlossningsläkare" - Trousseau s tecken), tummen och pekfingret (daktilospazm) - skräddare, musiker och andra, vars arbete är relaterad till stimulering av nerver som innerverar dessa muskler. Diagnos uttryckte myospasm inte orsakar svårigheter i Interiktal period och i hemlighet genomfört en rad provocerande metoder för detektion av ökad retbarhet av nervstammar.

Knacka en hammare på stammen av ansiktsnerven framför ytterörat kan orsaka kramp i muskler innerverade av ansiktsnerven {symptom chvostek I), vingarna i näsan och munnen hörn (symptom chvostek II), bara vinkeln på munnen (III chvostek symptom). Rapping vid den yttre kanten av banan under zygomatic grenen av ansiktsnerven orsakar sammandragning av den cirkulära muskeln och frontal ögat (Weiss symptom). Kläm manschetten apparat för mätning av blodtryck i 2-3 minuter orsakar spastisk reduktion borste av typen "hand förlossningsläkare" (Trousseau s tecken).

Passiv flexion i höftledet med ett rät knä i patientens position på baksidan orsakar myopati i lårens extensorer och fot supination (Stelsinger-Poole symptom). Att knacka längs den mellersta delen av skinnets främre yta orsakar en bärplansböjning av foten (Petens symptom). Irritation med en svag galvanisk ström av mindre än 0,7 mA av median, ulnar eller peroneala nerver orsakar spastisk sammandragning, innerverad av dessa nerver (Erbs symptom).

Karakteristiska krampaktig syndrom av tetanus - Sårinfektion förorsakad av ett toxin absolut anaeroba sporbildande stavar Clostridium tetani, som kännetecknas av skador på de nervsystemet anfall och toniska-kloniska anfall. Med en lång inkubationsperiod (ibland upp till en månad) kan konvulsivt syndrom utvecklas redan med helande sår. Det konvulsiva syndromet och dess svårighetsgrad beror på mängden toxin.

Med en mycket liten mängd toxin sprider den sig längs lokala vävnader (muskler) med skador på nervändarna hos dessa muskler och regionala nervvästar. Processen utvecklas lokalt, vilket oftast orsakar en icke-abstinent reduktion och fibrillering.

Med en liten mängd toxin sprider den sig genom muskelfibrerna och perineuralt, inklusive nervändar, nerver till ryggmärgs synapser och rötter. Processen är av en lätt stigande form med utvecklingen av tonisk och klonisk kramper i lemssegmentet.

I måttliga till betydande mängd av toxin förökning sker peri- och endoneurial och intraksonalno slå i främre och bakre hornet av ryggmärgen, neuroner och synapser och motor nucleus av ryggmärgen och kranialnerver med utvecklingen av allvarliga former av stelkramps upplänken. Det åtföljs av utvecklingen av vanliga toniska anfall, mot vilka det också finns kloniska.

Vid mottagandet av toxinet in i blod och lymfa utvecklar nedåt tetanus form i vilken den uppträder spridas över hela kroppen, vilket påverkar alla grupper av muskelfibrer och nervstammar och intraoksalno från neuron till neuron når olika motoriska centra. Spridningshastigheten beror på längden på varje neurala bana.

Den kortaste neurala väg i ansiktet nerver, så konvulsiv sjukdom som utvecklas i första hand påverkar musklerna i ansiktet och tuggmusklerna med bildandet av tre patognomoniska symptom: lockjaw, som orsakas av tonic sammandragning av tuggmusklerna, lämnar patienten kan inte öppna munnen, en hånfull ( gäckande, huggorm) le ansiktsmusklerna orsakade konvulsioner (panna rynkor, ögon slitsar minskat, läppar sträckta och mun hörn sänks); Dysfagi på grund av spasma som är involverad i att svälja. Sedan påverkar centra nackmusklerna och rygg, senare extremiteter. Samtidigt utvecklar den typiska bilden opistatonusa patienten på grund av en kraftig minskning av muskler böja båge, teckning bakhuvudet, hälar och armbågar "

Till skillnad från hysteri och katalepsi ökar krampsyndromet med ljud (tillräckligt för att klappa händer) eller ljus (tänd ljuset) irritation. Dessutom i stelkramp, den process som krävs endast de stora muskelfibrer hålla händer och fötter rörlighet, som aldrig händer i hysteri och katalepsi - tvärtom, handen knuten i en knytnäve, fötter förlängas. Med tetaniska sammandragningar i ansikte och nacke rör sig tungan framåt och patienten brukar bita den, vilket inte sker med epilepsi, hjärnhinneinflammation och huvudskada, som kännetecknas av tungvridning. Slutligen är respiratoriska musklerna i thoraxen och membranet involverade i processen. Hjärnan är tetanus toxin påverkas inte, så patienterna är även i de mest allvarliga fallen medvetna.

För närvarande hänvisas alla patienter som har ett konvulsivt syndrom, inklusive tetanus, till specialiserade sjukhus med en neurologisk och återupplivningsavdelning.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Vem ska du kontakta?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.