^

Hälsa

A
A
A

Kroppsbyggnad

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Enligt konstitutionen förstås en organisms egenskaper som bestäms huvudsakligen av ärftlighet, men också bildas under inverkan av ett sätt att leva, miljö, inklusive sociala faktorer. Bildandet av morfologiska och funktionella egenskaper hos olika organ och system sker under påverkan av de nervösa och endokrina systemens reglerande roll.

Allmän undersökning gör att du kan bestämma korrespondensen mellan patientens utseende och hans ålder. En sådan bedömning är ganska subjektiv. Men hos en patient som ser äldre än sin ålder, finns det fler skäl att anta en sjukdom som uppträder i en mer mogen ålder.

I samband med detta har klassificeringen av människans temperament och karaktär, som är känd från antiken, en viss betydelse:

  1. kolerisk;
  2. phlegmatic;
  3. sanguine;
  4. melankolisk.

Karaktäriserar styrkan och förhållandet mellan excitatoriska och hämmande processer i centrala nervsystemet, IP Pavlov kännetecknade dessa temperament enligt följande:

  1. stark ohämmad;
  2. stark motvikt - långsam;
  3. stark motvikt - snabb;
  4. svag.

Mänsklig utveckling i den sociala miljön, det vill säga. E. Mänskliga samhället, ledde till bildandet av psyket egenskaper, kunskaper och förmågor som är under utveckling och ibland har en uttalad effekt på hans liv. Samtidigt är individuella prestationer möjliga, vilka betraktas som manifestationer av stor talang.

Detta gäller sådana typer som konstnärligt - konstnärligt; intellektuella - vetenskapliga och tekniska; social och så kallade "gyllene händer" (den senare hänvisar till en person som har förmågan att handarbete och utföra mer fysiska aktiviteter i en ganska stereotypa rörelser, är det ibland möjligt att upptäcka tecken på skador i rörelseapparaten).

Vid extern undersökning är det möjligt att fördela tre konstitutionella typer: astenisk, normostenisk och hypersthenisk.

Asteni karakteriseras av övervägande av längdmåtten över tvärgående, deras ben är långsträckta och tunna; Asteni är ofta tunna, deras muskler är relativt dåligt utvecklade. Asteni skiljer sig i deras tendens att sänka artärtrycket, metabolism fortskrider snabbare, absorptionen i tarmen är mindre intensiv. Asteni är mer benägna att ha tuberkulos, ulcerös magsjukdom.

Den hyperstheniska typen karakteriseras av övervägande av tvärgående dimensioner över de längsgående. Huvudet är rund, ansiktet är brett, har mjuka, nacken är kort, tjock, bröstkorgen är bred, kort, revbenen är nästan horisontella. Denna typ har en tendens att öka blodtrycket, fetma. Hypersthenics lider av metaboliska störningar oftare med utseendet av stenar i njurarna och gallblåsan, ateroskleros.

I allmänhet är uttalade konstitutionella typer inte så vanliga, den yttre konstitutionens inverkan på utvecklingen av specifika patologiska processer spåras inte så ofta och har ingen stor diagnostisk betydelse. Den psykologiska typen är viktig när det gäller att bedöma patientens sociala och fysiska aktivitet och livsstil.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.