^

Hälsa

Mjölktänder behandling

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Behandling av spädbarns tänder är mer ett nödvändigt förfarande, av det skälet att eventuella tandproblem bör behandlas.

Ofta tror föräldrar att det inte finns någon mening att behandla mejeritänder, eftersom de under alla omständigheter kommer att falla ut. Detta är inte sant, behandling av mjölktänder nödvändiga på grund av att den destruktiva processen i tanden är en grogrund för infektion, och ett stort antal av patogena bakterier som utlöser utvecklingen av olika typer av faryngit, laryngit, akuta luftvägsinfektioner, till dess gastrointestinala sjukdomar. Och en ytterligare anledning till varför det är nödvändigt att behandla baby tänder är naturligtvis deras estetiska utseende.

Behandling av spädbarn hos barn

Mycket ofta kan man höra ett sådant uttalande att barn inte behöver ha mjölktänder. Det här är en felaktig tanke, eftersom tänderna måste behandlas, vare sig det är mejeri eller permanent. Det vanligaste problemet hos barn är tandförfall, vilket på mjölktänderna reflekterar lite annorlunda än karies hos vuxna på permanenta tänder. Emalj av baby tänderna är mycket raffinerad, särskilt i områdena mellan tänderna, så om det finns åtminstone den minsta skadan på tandemaljen blir det mycket lätt för bakterier att nå dentin (huvudtandvävnaden). Externt kan tandförfall övervägas, i karies tandemaljen kan det bara vara ett litet hål, men i själva verket inuti tanden kan det finnas betydande kariesskador.

Caries av baby tänder hos barn är mycket lätt att behandla, så härdning är det inte ett problem. Under behandlingen avlägsnar tandläkaren alla patienter som drabbats av kariesvävnad, steriliserar hela det utrymme där det har funnits karies och hermetiskt stänger hålet i tand med speciella material. Sålunda botas den carious tand och bakterierna har ingen stroke mot tanden.

Metoder för behandling av mjölktänder

Normalt, när den smärtsamma processen inte startas, använder tandläkare de mest skonsamma metoderna för behandling. Men om sjukdomen fortskrider (särskilt karies), är det nödvändigt att tillgripa avlägsnandet av den drabbade tandvävnaden och tandfyllningen. I modern tandvård finns flera av de vanligaste metoderna för behandling av spädbarn. Bland dem:

 • Plätering av tänder med fluorlack. Detta är den mest försiktiga metoden att behandla tändernas initiala karies. Använd endast den här metoden när de första symptomen på karies uppträder när det inte finns något behov av tätning. Tack vare det här förfarandet kan du avbryta kariesframsteg och skydda tandemaljen.
 • Emalj silver emalj. Detta är en av de mest effektiva metoderna för kariesbehandling i de inledande stadierna. Dess väsen är att applicera en lösning av silvernitrat till kariesande tänder. Silvernitrat producerar i sin tur utmärkt antibakteriell verkan och stopp för tandavfall.
 • Fördelen med metoden är smärtlöshet, men metoden har också en signifikant nackdel: tänder behandlade med silvernitrat är svarta och förblir så tills de ändras till permanent.
 • Ozone. I stort sett detsamma som emaljsilvering, endast här istället för silver ozon, vilket också hjälper till att bli av med patogena och patogena mikroorganismer. Fördelen med denna metod är att det inte finns någon svart beläggning på tänderna.
 • Remineralisering. Denna metod är mer förebyggande av karies, snarare än det direkta sättet att behandla det. Metoden består av att använda speciella pastaer med fluor, kalcium eller fosfor. De stärker och förnyar emalj och kan även användas i karies i "fläck" -fasen.
 • Fissurförsegling. Denna metod är den mest moderna inom tandläkarutbildning, det möjliggör behandling och förebyggande av karies. Med denna metod appliceras en speciell glasögon substans på tandens tygyta, som täcker den med ett tätt skikt. Tandytan blir jämn och skyddad mot karies och patogena mikroorganismer. Förfarandet för försegling av sprickor är smärtfritt och kan utföras vid vilken ålder som helst.
 • Fotodynamisk terapi. Denna metod har blivit populär relativt nyligen, dess väsen är att införa speciella material på tanden, som därefter bestrålas med en laser. Därför frigör materialen under behandling av terapeutiska substanser och bidrar därigenom till behandling av tandförfall hos baby-tänderna. Metoden är absolut smärtlös, vilket är mycket praktiskt att använda även för små barn.
 • Behandling med en borr. En av de mest tillförlitliga metoderna i kampen mot dentala sjukdomar. Tandläkaren avlägsnar den drabbade tandvävnaden och tätar tanden.
 • Protetik. Denna metod används sällan, men det används fortfarande för att förhindra bildandet av en felaktig bit.

Behandling av karies av en barntand

Trots vissa övertygelser om att karies hos barn inte ska behandlas är det fortfarande ett behov av behandling. Det första skälet att - karies tänder alltid fokusera på infektion för hela kroppen, som inom en karies tand i samtliga fall är det möjligt att upptäcka patogena flora som streptokocker, stafylokocker och andra bakterier. De kan bidra till utvecklingen av ENT-sjukdomar, samt komplicera behandlingen av dessa sjukdomar. De initiala stadierna av kariesbehandling, när det bara är ytligt, reduceras till minsta tillämpning av borren. I dessa fall används ozonering, remineralisering eller silver emalj. I mer komplexa fall, när kariesna förstörde emaljen och interna dentalvävnader, används en borr och alla kaviteterna är permanent förseglade, så att sjukdomen inte fullständigt skadar hela tanden. Om karies har helt täckt hela tanden och det inte finns någon "levande plats" på den, så är det bästa sättet att ta bort den sjuka tanden.

Behandling av pulpit hos spädbarn

Pulpitis är en inflammation i tandens neurovaskulära bunt. Det finns en pulpitis på grund av djupa karies och att avvärja denna sjukdom är ganska verklig, det räcker bara att besöka tandläkaren regelbundet och behandla alla tidiga manifestationer av karies. Men om det trots allt har uppstått pulpitis, då är behandlingen av mjölktänder mer komplicerad och innebär användning av både konservativa och kirurgiska metoder, det beror helt på sjukdomsstadiet och på barnets individuella egenskaper.

Konservativ behandling innebär behandling av tand med möjlighet att spara massa. Den används för akut partiell pulpit och för kronisk fibrotisk pulpit. Kärnan i förfarandet är att öppna karieshålan och ta bort de drabbade vävnaderna i tanden, sedan håligheten behandlas med antiseptiska lösningar och förseglas. Konservativ behandling under lokalbedövning och endast i frånvaro av flera karies.

Kirurgisk behandling används i mer komplexa fall och innebär användning av flera av de mest populära metoderna. Bland dem:

 • Vitalmassampututation - denna behandlingsmetod används vid rotbildning. I detta fall avlägsnas koronalmassan, och roten förblir livskraftig.
 • Vitalmassutstrykning används endast när tanden är fullständigt formad och denna procedur utförs på grundval av vuxna patienter - massan avlägsnas helt. Men i pediatrisk tandvård används denna metod inte mycket allmänt på grund av procedurens ökade sjuklighet.
 • Massans devital amputation är den mest populära idag. Dess väsen är att avlägsna koronalmassan genom att tillfälligt sätta in en arsenisk pasta i tandkaviteten, som främjar massornas "nekros" och det smärtsamma avlägsnandet av massan.

Behandling av mjölktänder under anestesi

I barntandvård, det finns tillfällen då normalt och effektivt behandla ditt barns tänder är helt enkelt omöjligt på grund av hektiska och hysterisk karaktär barnet när det är nödvändigt för en tid för att behandla mer än 4 tänder eller när ett akut behov av akutvård. I sådana situationer tvingas tandläkare att utföra tandvård under allmänbedövning, eftersom anestesi möjliggör snabb, högkvalitativ och effektiv behandling och inte kommer att orsaka stress för barnet.

Inte varje tandvårdsklinik kan utföra tandvård under narkos, eftersom det kräver en särskild licens och ett team av experter som en del av en narkosläkare, sjuksköterska narkosläkare, barns tandläkare och hans assistent. För idag i stomatologi spenderas endast en typ av allmänt eller gemensamt narkos - inandning. Allmänna inandningsanestesi är i sig säker och orsakar inte skada. Nästan i alla fall används droger "Sevoran" eller "Supran". Dessa läkemedel har nästan inga biverkningar och tas väldigt snabbt bort från kroppen från det ögonblick de slutar mata (efter 15-20 minuter).

Innan barnet generellt bedöms, måste han genomgå omfattande läkarundersökning och passera många tester för att säkerställa att det inte finns kontraindikationer för anestesi. Algoritmen i narkos följande: barnet tar några andetag genom en särskild mask, och efter 2-3 minuter han somnar och sedan läkarna att börja behandling under hela behandlingsperioden leverans av anestesi slutar inte efter behandlingen är avslutad och tillförsel av anestesi efter en 15- 20 minuter kommer barnet till sig själv. Efter uppvaknande kommer han att vara sömnig och trög i 6-12 timmar, så han måste få lov att sova helt, särskilt det här är viktigt de första 6 timmarna efter anestesi.

En annan mycket viktig punkt är att informera barnets föräldrar om utvecklingen av det allmänna anestesi-förfarandet och dess eventuella konsekvenser. I själva verket är narkos under tandingrepp behandling mjölk inte farligt och leder inte till några överträdelser på den del av barnets hälsa, särskilt i nervsystemet, så anledning till oro hos föräldrarna bör inte vara.

Behandling av periodontit hos spädbarn

Periodontit är en inflammatorisk sjukdom hos peri-tandade vävnader, som inkluderar ben, ligament, tandkött och slemhinnor. Parodontit hos barn är mycket mindre vanligt än hos vuxna, men samtidigt i fördelningen är det andra efter karies. Denna komplexa sjukdom och dess behandling bör vara tillräckligt lång. Orsaken till dess förekomst är oftast åldersrelaterade förändringar hos barn och lider dem främst barn 8-10 år.

En känsla av barndomsperiodontit är att den påverkar omogen och ständigt bildande vävnader. Dessutom kommer lokala faktorer som dålig munhygien, tandsten, en kort frenum i tungan eller underläppen, avvikelser och deformationer av tänder och käkar och tuggummiskador också att spela en viktig roll. Barn med endokrina sjukdomar, hypovitaminos, diabetes mellitus har också risk för denna sjukdom. När det gäller sjukdomsförloppet skiljer sig kronisk och akut periodontit, lokal och generaliserad prepubertal (under tänder) och pubertal (i tonåren).

Metoden för behandling av periodontit beror på de faktorer som orsakas av sjukdomen och i vilket stadium det äger rum för tillfället. För att utföra kvalitativ behandling av mjölktänder under parodontit, använder tandläkare både kirurgiska och konservativa metoder. Konservativa metoder innefattar eliminering av lokala orsaker till sjukdomen, sanering av munhålan, avlägsnande av kalk och plack, behandling av karies. Till kirurgiska metoder tillvägagångssätt till en svårare sjukdom. Dessa inkluderar plastöverdrag, kirurgisk behandling av interdental och gummifickor, applikationer med läkemedel. Efter behandlingen, både kirurgisk och konservativ, måste man följa reglerna för munhygien, använda antibakteriella sköljmedel och utföra vitaminterapi. Om du behåller alla dessa komplex, så kan du i framtiden återvända till denna sjukdoms återfall.

Behandling av mjölktänder utan borrning

Mjölktänder behandlas inte alltid med borrning och borrning. Ofta barn har ytliga karies, vilket inte kräver borrning. De huvudsakliga metoderna för behandling av tänder utan borrning är silverning av emalj, ozonering, remineralisering, fotodynamisk behandling och beläggning av tänder med fluorfärg. Med dessa metoder kan du sakta ner karies progression så snart som möjligt och förstöra patogena mikroorganismer som ligger på tänderna.

Behandling av hypoplasi av emalj av mjölktänder

Mammär hypoplasi emalj av tänder - av tänderna på denna defekt, när, under bildandet och eruption av mjölktandemaljen det otillräckligt bildas. För tillfälliga tänder är detta inte särskilt farligt, men det är fortfarande nödvändigt att ta medicinska åtgärder, eftersom denna sjukdom kan prova utseendet på djupa karies, pulpitis och bildandet av en felaktig bit. Orsaken till hypoplasi i 90% av fallen är graviditetspatologin hos barnets mor. Det kan vara olika toxicos, prematuritet, födelsetrauma, blodsjukdomar.

Också orsaken kan överföras smittsamma sjukdomar, metaboliska störningar, allergier. Det bästa sättet att förebygga denna sjukdom är kontrollen över den gravida kvinnan och i synnerhet kontrollen över hennes välbefinnande och balanserad näring. Men om hypoplasi hos det nyfödda barnet redan är närvarande, är det då nödvändigt att ta till dess behandling metod för att öka mineralisering av tanden och tandemaljkaries behandling (om någon) samt återställa den yttre estetiska utseendet av tänder.

Behandling av mjölktänder - detta är ett mycket viktigt steg, som i alla fall inte kan ignoreras, eftersom de sjuka mjölktänder - det är platsen för infektion (särskilt stafylokocker och streptokocker), som kan utökas till alla system i kroppen, särskilt om barnets immunförsvar försvagas. Därför bör föräldrar ständigt övervaka hälsotillståndet hos barnets tänder och regelbundet göra förebyggande besök hos en barnläkare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.