^

Hälsa

Örter för cystit

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 21.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Oavsett hur effektiva vissa läkemedel är, föredrar läkare alltid komplex behandling. Detta är förståeligt, för med rätt val av läkemedel kan du uppnå en ökning av den terapeutiska effekten och samtidigt säkerställa förebyggande av komplikationer.

Till exempel är antiinflammatorisk verkan karakteristisk för antibiotika, NSAID och kortikosteroider. Men med en infektion kan du inte klara dig utan antimikrobiella medel, och själva antibiotikan ger en antiinflammatorisk effekt endast när det gäller att förstöra den provocerande faktorn. I det här fallet kommer kroppen att behöva tid för inflammationen att avta, och under denna period kan ytterligare en infektion ansluta sig och sjukdomen blir gradvis kronisk.

Men hur är det med örtmedicin? Faktum är att de örter som används för cystit, även om de har flera egenskaper, uttrycks inte alla i samma utsträckning. Dessutom ger den kombinerade användningen av olika örter med olika effekter, med deras korrekta kombination, förstärkning av verkan, vilket förstärker den terapeutiska effekten.

Detta förklarar denna punkt: både traditionell och alternativ medicin i förhållande till behandling av inflammatorisk blåssjukdom tenderar att inte använda så mycket individuella örter som deras samlingar. Så i den akuta formen av cystit kan du använda följande blandningar av örter:

 • Gräsbråck och groblad (10 g vardera), apotekssparris, citronmeliss, taggig tandsten (20 g vardera), harv (30 g), oregano (50 g).

Vi tar 1 msk. Blandning av växter, brygg med kokande vatten (0,5 liter) och låt stå i rumstemperatur tills kompositionen har svalnat helt. Infusionen måste filtreras före användning. Du måste ta medicinen för 2 msk. Med ett intervall på 2 timmar.

 • Vattenkrasse (alias vattenkrasse), iris och malört (10 g vardera), gravplats (aka harmala), lycopodium och svalstrå (20 g vardera), björnbär (30 g).

Vi förbereder infusionen i analogi med föregående recept. Enkeldos - en halv kopp.

 • Björnbär, groblad, kamomill. Vi tar växter i lika delar. För 750 g kokande vatten måste du ta 4,5 matskedar. Samling av örter. Förvara infusionen i 3 timmar i rumstemperatur. Du måste ta det ett halvt glas i taget, tills vi använder hela volymen. I det här fallet måste du dricka infusionen inom 2-3 timmar. För att förbättra smaken och förbättra antimikrobiella egenskaper kan du lägga till en sked honung till infusionen. Effekten räcker för en dag.
 • Slipade delar av moderört och åkerfräken, johannesört i form av gräs med blomställningar, blommor av tricolor violett. Alla plantor tas i lika stora mängder. För ett glas kokande vatten, använd 1 msk. Samling. Vi gör infusionen först i ett vattenbad (10 minuter), lägg den sedan på en varm plats i en halvtimme. Kompositionen bör drickas i mängden 2-3 glas per dag för akuta inflammatoriska processer i njurarna och urinblåsan.

Behandling av den kroniska formen av cystit har sina egna egenskaper, och därför ett annat urval av örter:

 • En samling nässelblad, johannesört och björnbär, groblad och nypon är ganska lämplig för detta ändamål. Vi tar växter i lika stora proportioner. För 750 ml vatten rekommenderas att använda 3 msk. Samling. Vi kokar kompositionen i 5 minuter och insisterar på ytterligare en kvart. Ansträngd sammansättning bör drickas under dagen i 3-4 doser. Det bör tas en halvtimme före måltid.

Avkoket rekommenderas att användas i kurser i sex månader eller mer.

 • Kamomill, ringblomma, rölleka, majssilke. 4 msk uppsamling, häll ½ liter kokande vatten och insistera i 2 timmar. Vi tar 150-160 ml tre gånger om dagen i en halvtimme före måltid.

Behandlingsförloppet är 10 dagar. Du måste upprepa kurserna varje månad i sex månader.

 • Enbär, björklöv, björnbär, åkerfräken. För en halv liter kokande vatten tar vi 2 msk. örtsamling, låt stå i termos i 8 timmar. Vi tar 50-70 ml inte mer än 5 gånger om dagen före måltider. Behandlingsförloppet är cirka 2 månader, varefter du behöver ta en 2-veckors paus och upprepa behandlingen.

Det finns också sådana avgifter som kan tas med någon form av inflammation i urinblåsan:

 • Lingon, nässlor, kamomill, marshmallow, renfana. Vi tar 1 msk för ett glas kokande vatten. Samling, insistera i en termos i 4 timmar. Vi dricker istället för te i små portioner tre gånger om dagen efter måltiderna.

Vid akut cystit rekommenderas att ta örter i olika mängder, förutom ett lingonblad. Det måste tas 4 gånger mer än de andra komponenterna i samlingen.

 • Basilika, johannesört, humle, centaury (2 delar vardera), bergsbestigare (4 delar). För 2 liter kokande vatten tar vi 4 msk. Samling, insistera i en timme, filtrera och ta 1 glas upp till 7 gånger om dagen.

Detta recept är användbart för purulenta former av sjukdomen.

För dem som har för avsikt att självständigt sammanställa en samling örter från cystit kan du följa dessa tips:

 • Samlingen bör innehålla 3 eller fler örter som har gynnsamma effekter på inflammation i urinblåsan, tillför en växt med en allmänt stärkande och immunstimulerande effekt.
 • Den kramplösande effekten, som är mycket viktig för att lindra smärta vid akut cystit, har sådana örter: kamomill, johannesört, cinquefoil, renfana, immortelle, cudweed och några andra.
 • När du sammanställer samlingen är det nödvändigt att ta hänsyn till kroppens tolerans för olika örter och växternas toxicitet.
 • Det är bättre att använda bekanta örter, med tanke på deras kontraindikationer.

Det är tydligt att behandling med hempreparat är en viss risk som måste realiseras, eftersom vi inte alltid har den nödvändiga kunskapen om örter och konsekvenserna av deras användning, kombinationsmöjligheter m.m.

Örtpreparat kan göras självständigt eller köpas färdiga. Örtkomplex för behandling av cystit är mindre vanliga än de som används för inflammatoriska patologier i njurarna, men de är vanligtvis utbytbara. Njurinsamling för cystit rekommenderas även av läkare.

Till exempel, vid inflammation i någon del av urinvägarna, kan en urindrivande njurinsamling rekommenderas: björnbärsblad, enbär och lakritsrot. Insamlingsåtgärder: diuretikum, antiinflammatorisk, kramplösande (smärtstillande, eftersom smärtan av cystit är krampaktig), antimikrobiell.

Diuretikasamling används enligt följande: ta 1 msk för ett glas kokande vatten. Samling, insistera i en halvtimme och ta ansträngd 1 msk. 20 minuter före måltid. Mångfald av mottagning - 3 gånger om dagen.

Låt oss uppmärksamma njure örtte. Här är sammansättningen av en av dem: johannesört, knotweed, majsstämplar, tranbär, gullviva, bläckfisk, mynta, kalendula, nässlor, åkerfräken. Denna samling av flera komponenter innehåller de flesta av de örter som används vid behandling av akut och kronisk cystit, vilket innebär att den kan användas för denna sjukdom, trots allt är urinsystemet ett komplex av sammankopplade organ, så komplex behandling ger en mer stabil resultat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.