^

Hälsa

Örter för cystit orsakad av virus och protozoer

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 23.06.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Behandling av cystit av icke-infektiös natur reduceras till avlägsnande av den irriterande faktorn och avlägsnande av inflammation i urinblåsan. I det här fallet räcker det med en växtbaserad behandling med ett urval av växter som ger en diuretisk och antiinflammatorisk effekt. Det finns visserligen en risk att självmedicinering kan leda till komplikationer, dvs. Till bakteriell infektion. Och då klarar man sig inte utan antibiotika.

Inflammation i urinblåsan i vissa fall orsakad av virus. Även om dessa situationer är mycket mindre vanliga, är det viktigt att veta att behandlingen av icke-bakteriell cystit skiljer sig från behandlingen av inflammation orsakad av bakterier och protozoer. Vid en virusinfektion kommer immunterapin i förgrunden, eftersom immunförsvaret klarar av de flesta virus på egen hand. Och redan för att hjälpa henne att identifiera ett ihållande virus kan antivirala läkemedel förskrivas.

Många örter har förmågan att påverka vår immunitet. Echinacea, Eleutherococcus, ginseng, Rhodiola rosea är primärt ansvariga för att öka den allmänna immuniteten, vilket förhindrar virusets penetration i kroppen, dess införande i levande celler och aktiv reproduktion av patogener. Genom att ta in avkok och infusioner av dessa växter förebygger vi många infektionssjukdomar, inklusive cystit.

Med den virala naturen hos cystit ger sådan behandling kroppen styrkan att effektivt bekämpa infektionen, vilket innebär att de kan inkluderas i den komplexa behandlingen, som också inkluderar användningen av diuretika, antiinflammatoriska, toniska medel.

Jag måste säga att många örter innehåller användbara vitaminer och mineraler, så att använda dem för cystit får vi också en allmän stärkande effekt. Dessutom hjälper några av de växter som har en diuretisk, antiinflammatorisk, antimikrobiell effekt också till att öka den lokala immuniteten. Sådana växter inkluderar kamomill, rölleka, johannesört, lingon, liksom citronmeliss, tranbär, fläder och många andra växter som är användbara för både smittsam och icke-bakteriell cystit.

Vi kan säga att växtbaserad behandling av viral cystit i allmänhet liknar behandlingen av en vanlig bakteriell form av sjukdomen. Du kan använda samma örter och växter, med fokus på föreningar som stimulerar immunförsvaret och ökar kroppens skyddande egenskaper, vilket minskar blåsvävnadernas känslighet för infektion. Genom att ta sådana naturläkemedel internt säkerställer vi att de verkar både genom blodet och urinen och läker inte bara urinblåsan utan hela urinsystemet.

Nyligen har klamydiainfektion blivit utbredd (dess egenhet är att klamydia är en intracellulär parasit som har egenskaperna hos både bakterier och virus), liksom infektioner orsakade av protozoer: Giardia, Trichomonas, etc. De kan komma in i urinblåsan både genom blodet och utifrån (från könsorganen och perineum till urinröret och vidare längs urinvägarna).

Läkare, efter att ha bestämt typen av parasit, ordinerar lämplig medicin. Men för att göra det mer effektivt kan du komplettera traditionell örtterapi (med tillstånd av en läkare!).

Den vanligaste orsaken till cystit är en sexuellt överförbar protozo. Vi pratar om Trichomonas, som provocerar allvarlig inflammation i vävnaderna. Dessa parasiter är mycket känsliga för antibakteriella läkemedel från imidazolgruppen (som vissa andra protozoer). En enstaka dos antibiotika räcker för att förstöra infektionen helt.

Trots det faktum att sådan behandling kan förskrivas även för gravida kvinnor, vill många, som har en partisk inställning till antibiotika, inte ta till det, så de letar efter andra metoder för att hantera protozoer och vänder sig ofta till alternativ behandling.

Vi kan säga att vissa örter verkligen har en hög aktivitet mot protozoer. Bland sådana örter kan man peka ut: Amur berberis eller vanlig, björklöv och knoppar, immortelle, bittersöt (saussurea pil).

Berberis

Berberis har antiparasitiska, bakteriedödande, antiinflammatoriska, smärtstillande, hemostatiska och diuretiska effekter. Dessa egenskaper kan vara användbara vid behandling av alla former och variationer av cystit. Samtidigt har barken, roten, frukterna och växtens blad helande egenskaper. Blad och mogna frukter kan läggas till sallader och andra rätter, vilket ger en behaglig surhet, men ett avkok av växtens bark och rötter kan tas som ett läkemedel mot cystit tre gånger om dagen, 1 tsk.

Ett avkok bereds med en hastighet av 10 g vegetabiliska råvaror per 200 ml vatten. Det kokas i en halvtimme, varefter det får infunderas i minst 45 minuter, filtreras, bringas till den ursprungliga volymen med kokt vatten och används som nämnts ovan.

Ett avkok av berberis rekommenderas inte för gravida kvinnor, såväl som patienter med allvarlig leversjukdom, gallsten (har en uttalad koleretisk effekt), med ökad blodpropp. [1]

Björkknoppar

Björkknoppar, samlade tidigt på våren under blomningen, har antiinflammatoriska, urindrivande, antiseptiska, antivirala, svampdödande, stärkande effekter och är också effektiva mot protozoer. Detta är ett universellt läkemedel för cystit orsakad av olika patogener (bakteriell, viral, svamp, orsakad av protozoer och icke-infektiös).

Ett läkande avkok kan framställas av björkknoppar. Ta 1 msk för ett glas kokande vatten. Med ett objektglas av vegetabiliska råvaror (löv eller knoppar), koka på låg värme i 20 minuter, ta sedan bort och låt dra i 3 timmar.

Ta ett avkok av björkknoppar två gånger om dagen för 1 glas. Det är bäst att göra detta en halvtimme före måltid. En sådan dryck kommer att rengöra urinblåsan och stärka kroppen som helhet.

En infusion av björklöv för cystit används för sittbad. En trelitersburk fylls halvvägs med björklöv, fylls på med kokande vatten, slås in och får dra i 2 timmar. 10 liter vatten uppvärmt till ett varmt tillstånd hälls i en skål, filtrerad infusion av björkknoppar läggs till där och ett sittbad tas i en halvtimme och tillsätter regelbundet varmt vatten.

En kontraindikation för användningen av björkknoppar kan bara vara en individuell intolerans mot växten, vilket visar sig i form av allergiska reaktioner. [2]

Immortelle

Immortelle-recept har antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter, läkare tror att de är effektiva mot protozoer.

Med cystit är oral administrering av en infusion av torkade blommor av växten effektiv. Den bereds enligt följande: 10 g vegetabiliska råvaror hälls med 2 koppar kokande vatten och insisteras på värme (det är bättre att använda en termos) i minst 1 timme.

Ta infusionen i en kur på 20 dagar, 1,5 koppar i 3 uppdelade doser. Det är bättre att dricka infusionen en halvtimme före måltid.

Detta recept kommer också att hjälpa dem som har helminthic invasion som orsak till cystit.

Kompositioner baserade på immortelle bör inte tas under lång tid, eftersom ackumuleringen av aktiva substanser i kroppen leder till uppkomsten av överdossymtom. Använd dem inte för gravida kvinnor, ammande mödrar, personer med hög surhet av magsaft, med leversjukdomar, manifesterade i form av gulsot. [3]

Saussurea pil

En lågtoxisk växt med en uttalad antimikrobiell och antiinflammatorisk effekt, som används för behandling och förebyggande av infektion med Giardia och Trichomonas, som kan orsaka utveckling av cystit. Dessutom bidrar örten till normaliseringen av tarmmikrofloran, vilket har en gynnsam effekt på dess rening (vanlig avföring gör att du kan ta bort skadliga ämnen från kroppen som förgiftar den och provocerar inflammatoriska processer) och immunitetstillståndet. [4]

Med cystit orsakad av protozoer är infusion av Saussurea indikerad. Ta 1 msk för ett glas kokande vatten. Krossade vegetabiliska råvaror (finns på apoteket) och låt dra i 3 timmar. Den filtrerade kompositionen dricks tre gånger om dagen, 1 msk.

I avsaknad av kontraindikationer för att ta alkoholformuleringar kan Saussurea-tinktur användas. Växten och vodka tas i ett förhållande av 1 till 10, kompositionen lämnas på en mörk plats i 14 dagar. Ta tre gånger om dagen i en halvtimme före måltid. Den rekommenderade enkeldosen är 20-30 droppar utspädda i ½ kopp vatten. Behandling av cystit med tinktur utförs i högst 2 veckor.

Man tror att växten inte kan användas för ökad blodpropp och en tendens till trombos, hypotoni, kronisk förstoppning och tarmobstruktion. Det är inte önskvärt att ta växten under graviditet eller amning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.