^

Hälsa

A
A
A

Prediabetes hos vuxna och barn

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Om en sådan sjukdom som diabetes mellitus skrev och pratade så mycket att inte ha en uppfattning om honom kan bara ett mycket litet barn. Men i medicinsk praxis finns också en sådan sak som prediabetes (eller prediabetes), som tydligt är kopplad till den tidigare diagnosen, men skiljer sig fortfarande markant från den.

Det bör omedelbart noteras att prediabetes inte är en riktig diagnos. Läkare ta ut en sådan dom, när patientens tillstånd till en kränkning av assimilering glukos, men detta symtom inte är tillräcklig för framställning av en sådan diagnos som icke-insulin diabetes, som också kallas diabetes av typ II.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Epidemiologi

Trots att en fast ålder anses vara en av riskfaktorerna för utvecklingen av prediabetes, diagnostiseras denna patologi i barndomen. Enligt statistiken är antalet "sjuka" barn lika med antalet vuxna patienter med denna diagnos. Orsaken till denna sjukdom metabolism i detta fall de mest frekventa infektionssjukdomar, som tillsammans med en ärftlig predisposition skapar en ond cirkel som orsakar inhiberingen av glukosmetabolism. Diagnos av prediabetes hos barn såväl som hos vuxna.

Kvinnor kan drabbas av pre-diabetes oftare än män. Detta beror på den kvinnliga kroppens fysiologiska egenskaper, som kallas för att fortsätta mänskligheten. Eventuella onormala fenomen under graviditet och förlossning, inklusive den nyfödda storvikten, kan i framtiden ge upphov till symptom på prediabetes.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Orsaker prediabetes

Ett sådant tillstånd som prediabetes manifesteras främst av en ökning av nivån av socker i blodet. Oftast avslöjs det ganska av misstag när en person ger blod i samband med en annan sjukdom, för profylaktiska ändamål, när graviditet upptäcks, etc. Högt blodsocker kan inte bara oroa sig både doktorn och patienten, som omedelbart väcker en brådskande fråga: Hur kan detta hända och vad orsakade en stor koncentration av glukos i blodplasma?

Orsaken till patologisk ökning av sockerns nivå i biologiska vätskor, som är huvudkarakteristiken för prediabetes, är osannolikt att det är ett stort antal sötsaker, om inte kroppen bryter mot glukosupptagningen. Om sockret är lågt är det fortfarande för tidigt att prata om utvecklingen av diabetes, så att dessa patienter anses vara en riskgrupp för denna patologi.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Riskfaktorer

Men riskfaktorerna för utvecklingen av prediabetes hos olika patienter kan vara olika. Så för kvinnor kan en provocerande faktor vara:

 • Gestationsdiabetes eller glukosuri vid graviditet
 • Födelse av ett stort barn som väger mer än 4 kg
 • födelse av ett barn med missbildningar eller ett dött barn
 • aborter
 • utveckling av polycystiska äggstockar.

Hos patienter, både män och kvinnor, är sannolikheten för utveckling före diabetes högre om de redan är 45 år och dessutom är det övervikt. Prediabetes kan också utvecklas hos ungdomar med ett kroppsmassindex på över 25.

Faktorer för utveckling av prediabetes kan vara högt blodtryck (från 140/90 och över) och dålig ärftlighet. När det gäller ärftlig predisposition är prediabetes mer sannolikt att utvecklas hos dem vars släktingar lider av diabetes (minst en av föräldrarna).

Förmodligheten att utveckla prediabetes observeras hos representanter för enskilda raser. Europoid-tävlingen har inte en sådan förutsättning. Men om barnet blev frukten av ett blandat äktenskaps kärlek, och en av hans föräldrar är en representant för asiatisk eller negroid-rasen eller som kommer från Amerika, kommer barnets sannolikhet att utveckla före diabetes bli mycket högre än den för sina europeiska motsvarigheter.

Hög risk för utvecklingen av det före diabetiska tillståndet präglas också av identiska tvillingar om diabetes diagnostiserades hos en av föräldrarna eller nära släktingar.

Vissa sjukdomspatologier kan bidra till utvecklingen av prediabetes. Patienter med fetma, ateroskleros, hypertoni, gikt, kronisk leversjukdom, njur- och gallvägarna, UTI, infektiösa skador i andnings och neuropatier löper också risk för störningar i kolhydratmetabolism.

Prediabetes kan framkalla sådana sjukdomar och patologiska tillstånd som hyperurikemi, matsmältnings- och renala glykosuri, episodisk hyperglykemi och glykosuri, manifesteras i spänningstillståndet, periodontal sjukdom, furunkulos, spontan hypoglykemi. Och det är naturligtvis inget överraskande om prediabetes utvecklas hos patienter med nedsatt bukspottkörtel.

Förekomsten av en av riskfaktorerna betyder inte att någon gång kommer glukosen i blodet att upptäckas. Detta är mer sannolikt om det finns 2 eller fler provokationsfaktorer. Till exempel, åldern över 45 år och en stor kroppsvikt eller högt blodtryck, ett stort barns födelse i ung ålder och störning i bukspottkörteln hos äldre etc.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Patogenes

Vår kropp är ett komplext system för det fulla arbetet som proteiner, fetter och kolhydrater är lika nödvändiga. Allt detta kan vi få i sammansättningen av mat. Och vår kropp får sedan någon nytta av detta.

Således innehåller kolväteinnehållande produkter glukos till vår kropp, vilket för det är den främsta energikällan. För att celler ska kunna extrahera denna energi från glukos utan hinder, skapar bukspottkörteln ett speciellt enzyminsulin. Insulin är inblandad i glukos metabolism, vilket resulterar i ett normalt liv i kroppen.

Om bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin på grund av vissa omständigheter absorberas sockret bara delvis, resten kommer in i blodet, där det hittas som ett resultat av testen. I det här fallet talar de om utvecklingen av diabetes mellitus.

Om utseendet av glukos i analysen inte är anslutna så mycket med otillräcklig produktion av insulin, men med nedsatt cell känslighet för insulin, prata om utvecklingen av staten som en pre-diabetes, som är början på den sista raka leder till diabetes.

Prediabet anses inte som en sjukdom än, men det är också omöjligt att namnge en patient med högt blodsockernivå helt friskt.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Symtom prediabetes

I många patienter diagnostiserar läkare en sådan patologi som prediabetes, absolut av misstag. En person, till exempel, klagar på njursmärta och de föreskrivna testerna visar en liten men kliniskt signifikant ökning av glukosnivån i blodplasman. Patienten kanske inte ens känner några förändringar i hans kropp, men förändringar i blodets sammansättning tvingar läkaren att ta en sådan person för kontroll.

Om det finns ett enda fall av utseendet av socker i blodet, och det är förknippat med missbruk av sötsaker, finns det ingen anledning att oroa sig särskilt. Men om den upprepade analysen visar närvaron av socker, måste du tänka och vidta alla åtgärder för att förhindra före diabetes från att eskalera till en allvarlig, nästan obotlig sjukdom som får en person att hålla sig till vissa restriktioner för livet.

Normalt bör sockernivån i blodet inte överstiga 5,5 mmol / l. Om det blir större, men ändå inte når den kritiska punkten på 7 mmol / L, är detta det första tecknet på utvecklingen av prediabetes. Svängningar i koncentrationen av blodsocker i dessa gränser betraktas inte som ett tecken på diabetes, men endast dess möjliga harbinger.

Andra symtom på prediabetes på många sätt liknar manifestationerna av insulinoberoende diabetes mellitus. Vad är tecknen att uppmärksamma?

 1. Den metaboliska störningen orsakar hormonella störningar i kroppen, och de orsakar i sin tur problem med vila på natten (sömnlöshet, svårigheter att somna, frekventa orimliga uppvakningar, etc.).
 2. En ökning av sockerconcentrationen orsakar en ökning i viskositeten hos blodet vilket gör det svårt att flyta genom små kärl. Patienten börjar känna dessa svårigheter i form av kliande hud.
 3. Av samma anledning kan synskärpa förvärras, eftersom på grund av ökad täthet av blod inte ger tillgång till syre och näringsämnen till den optiska nerven.
 4. Om sockerkoncentrationen överstiger 6 mmol / l, finns det en konstant, smärtsam törst, som försvinner först efter sänkning av sockernivån. Ju högre blodsockret desto mer börjar vår kropp att behöva vätska. Han behöver vatten för att späda blodet och bibehålla cellernas vitala funktioner, som på grund av glukosverkan börjar uppleva ett fuktunderskott.
 5. Snabb urinering orsakas återigen av glukosens inverkan på njurarna och användningen av en stor mängd vätska.
 6. En orimlig minskning av kroppsvikt orsakas också av en förhöjd nivå av socker. Personen fortsätter att äta på samma sätt som tidigare, men på grund av störningar i glukosmetabolismen lider han ständigt av brist på energi. Energiförbrukningen förblir densamma, vilket medför en ökning av omvandlingen av fetter till energi och därmed en minskning av vikt. Patienten börjar känna sig mycket utmattad, trött.
 7. Varje metabolisk störning orsakar försämring av den cellulära näringen, vilket framkallar utseendet av konvulsivt syndrom.
 8. En kraftig ökning av socker i blodplasmen provocerar ett tillstånd som kännetecknas som varma blixtar eller plötsliga värmepåverkan.
 9. Brott mot blodflödet i kärlen kan prova migrän huvudvärk, en känsla av tyngd och klämma i benen, särskilt i benen.
 10.  Hos män kan nedsatt blodtillförsel till organ på grund av ökad blodtäthet orsaka problem med potens.

När sådana symptom uppträder är det avgörande indexet för diagnosen fortfarande blodsockernivån. Det är för honom att bestämma vad vi har att göra med: den första etappen av diabetes mellitus eller dess föregångare.

Prediabetes och graviditet

Under graviditeten börjar alla organ och system i framtida mamma fungera i ett förstärkt läge. Mamma andas nu och äter för två. Det är uppenbart att produktionen av insulin i kroppen ökar också. Denna situation kännetecknas av en tung belastning på den isolerande apparaten.

Om en pre-diabetisk patient med glukosupptagning diagnostiserades före graviditeten, kan det i framtiden lätt utvecklas till diabetes mellitus typ 2, även utan påverkan av andra provokationsfaktorer.

Dessutom kan kroppens behov av insulin under graviditeten öka kraftigt. Oftast händer detta bara mitt i termen (från 20 till 24 veckor). Bukspottkörteln kan inte klara de uppgifter som tilldelats den och den gravida kvinnan måste pricka insulinhaltiga läkemedel. I det här fallet, ju längre perioden, desto högre kan dosen av insulin behövas.

Men även med övergången av diabetes före en mild grad av öppen diabetes är det inte alltid möjligt att justera blodsockernivån genom dietbehandling, och vi måste återigen använda sig av insulininjektioner.

Komplikationer och konsekvenser

Det faktum att prediabetes ännu inte anses vara en patologi betyder inte alls att man ska behandla detta tillstånd lätt. Ökande blodsockernivåer över 5,5 mmol per liter betraktas inte längre som normen, men med denna indikator är en fruktansvärd dom inte uttagen. Och några avvikelser från normen visar att kroppen inte är så mjuk.

Ignorera sådana signaler provocerar vi processens övergång från det ursprungliga embryonala steget till en uppenbar sjukdom, vilken är typ 2-diabetes. Konsekvenserna av pre-diabetes i frånvaro av lämpliga åtgärder för förebyggande och behandling är sådana manifestationer av diabetes, fetma, sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, synnedsättning, förvärrade hälsa, exponering för olika infektiösa agens.

Inte så farligt, men inte mindre obehagliga symptom utvecklar diabetes, är outhärdlig klåda (kvinnor, påverkar detta symtom könsorgan), långsiktiga läkning av olika hudskador, humörsvängningar, tendens att nervösa sammanbrott och försvagning av kroppen som helhet.

Alla dessa obehagliga manifestationer av att utveckla diabetes mellitus kan anses vara komplikationer av prediabetes, som inte upptäcktes i tid, eller personen helt enkelt ignorerade de alarmerande symptomen.

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Diagnostik prediabetes

Prediabetes är ett tillstånd som kännetecknas av nedsatt glukostolerans. Det kan vara asymptomatisk eller ha mild symptomatologi, som påminner om symptom på diabetes mellitus. I det första fallet identifieras patologiska förändringar i kroppen som ett resultat av bloddonation för analys.

En ökad nivå av socker kommer att visa till och med ett allmänt blodprov, men du kan inte göra en diagnos av dess resultat. Faktum är att utseendet av glukos i blodet kan orsakas av överdriven konsumtion av kolhydrater och sötsaker på tröskeln till testen. Om en liten ökning av glukosnivån fungerar som ett enda fall är det inget att oroa sig för. Det är en annan sak om situationen upprepas.

Patienten kan komma till doktorn och med vissa klagomål, bland vilka kan vara följande:

 • utseende av furuncles på huden,
 • Problem med tänderna, till exempel, förlorar de för tidigt och faller ut och tandköttet blir ont och börjar blöda,
 • klåda på huden, särskilt i området för de yttre könsorganen,
 • huden blir mycket torr, håret börjar falla ut, naglarna är knäckta,
 • Sår och skador på huden läker inte under lång tid,
 • utseendet på sexuell svaghet hos män och menstruella oegentligheter hos kvinnor,
 • oförklarlig törst, etc.

En sådan symptomatologi bör varna läkaren, men han kommer endast att kunna göra en definitiv diagnos efter att ha utfört en allmän analys av blod och urin, ett blodprov för socker och vid behov ytterligare prov.

Blod för socker tas vanligtvis på morgonen, före frukost. Intervallet mellan sista kvällsmåltid och tiden för donation av blod ska vara minst 8 timmar. Vatten är inte förbjudet att dricka vid denna tidpunkt.

Blod för socker, som ett allmänt blodprov, tas från fingret. Normalt bör plasmaglukos inte vara mer än 5,5 mmol per liter, men även dess förbättring till 6 mmol / liter kan tillskrivas fel i förberedelse för analys, vilket kräver att det återtar. Om resultatet överstiger 6,1 mmol / l, indikerar detta utvecklingen av prediabetes. Analys av urin vid detta stadium visar inte närvaron av socker i den.

För att klargöra den preliminära diagnosen kan du genom att genomföra en annan analys - ett muntligt glukostoleransprov. Patienten tar blod från fingret på tom mage, då erbjuds han att dricka ett glas vatten där 75 g glukos är upplöst. Efter 2 timmar tas ett andra blodprov. Om resultatet 2 timmar efter mottagandet av en sötdryck varierar mellan 7,8-11 mmol per liter, är detta troligt att indikera utvecklingen av prediabetes. De högre procentsatserna talar om diabetes mellitus.

Det finns ytterligare en möjlighet att bestämma det patologiska tillståndet - att mäta glykerat hemoglobin i flera månader. Dess andel av den totala blodvolymen och kommer att vara en indikator på glukostolerans. Om procentandelen glykerat hemoglobin ligger under 5,5-6,1 under en tid, indikerar detta ett stadium som föregår utvecklingen av diabetes.

Helst bör parallellt med dessa studier bestämning av nivået av insulin på en tom mage också utföras. Normalt överstiger denna siffra inte 7 μIU / ml. Om han nått 13 μIU / ml är det brådskande att börja justera kroppen till normalt. Okej, denna typ av forskning utförs inte alltid, och inte alla läkare kan tolka det korrekt.

Instrumentdiagnosen vid diabetes är endast meningsfull om patienten klagar över andra hälsoproblem, som bara kan identifieras på detta sätt. Vanligtvis utförs det med misstanke om hjärtat och blodkärlens patologi (blodtryck och puls mäts, EKG och andra diagnostiska procedurer utförs).

trusted-source[61], [62], [63], [64]

Differentiell diagnos

Differentiell diagnos sker mellan pre-diabetes och nästa steg i diabetes mellitus. För andra typer av diabetes (icke-socker- och insulinberoende) är utvecklingen av pre-diabetisk tillstånd inte karaktäristisk.

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69], [70], [71], [72], [73], [74], [75]

Vem ska du kontakta?

Behandling prediabetes

Om läkaren diagnostiserat "prediabetes" är det inte nödvändigt att panik speciellt, detta tillstånd är reversibelt. Uppfyllandet av vissa krav kommer att bidra till att normalisera bukspottkörteln och återställa blodet till normalt.

I det här fallet innebär behandling av före diabetes inte bara mediciner som hjälper till att minska blodsockret, men också vissa förändringar i en persons livsstil. Han kommer att behöva ge upp sådana dåliga vanor som att röka, dricka, äta.

Om det finns övervikt (eller till och med fetma), måste han också slåss. Det här kommer inte vara så svårt om du anser att kost och regelbunden motion (aktiv promenad i luften, övningar, arbete i trädgården etc.) i minst en halvtimme, vilket hjälper till att kontrollera sockerhalten och kolesterol i blodet. Aktiva fysiska belastningar stimulerar behandlingen av glukos till energi, och korrekt näring underlättar arbetet i bukspottkörteln som är ansvarig för produktionen av insulin som är involverat i glukosmetaboliken.

Varför är det viktigt att bli av med fettbutiker? Inte konstigt att de säger att övervikt är en av riskfaktorerna för utvecklingen av prediabetes. Saken är att fettceller som inte behöver energi från glukos gör det svårt för dem att komma åt muskelvävnad, vilken energi är helt enkelt nödvändigt. Glukos kommer in i kroppen, men förbrukas inte i sin helhet. Dess överskott hittas senare i blodet, vilket som ett resultat blir tätare.

Om blodtrycket ökar måste du vidta åtgärder för att normalisera det. Detta kan vara att ta speciella läkemedel (Enalapril, Fenigidin, etc.) enligt läkarens föreskrifter eller använda produkter och örter som sätter trycket tillbaka till det normala.

Fysioterapeutisk och kirurgisk behandling för prediabetes är inte relevant.

Korrigering av blodsockernivån med droger

Till medicinsk behandling av pre-diabetes använder läkare inte så ofta. Indikation för användningen av denna behandlingsmetod är bristen på positiva resultat av behandling med diet och ett särskilt utvecklat träningssystem.

Oftast, patienter med pre-diabetes i ett framskridet skede läkare ordinera antidiabetiska läkemedlet "Metformin", som förbättrar känsligheten hos vävnader för insulin, hämmar absorptionen av glukos i tarmen, vilket minskar utsöndringen av glukos i levern och stimulerar utnyttjande av dess överskott sänker kolesterolet.

"Metformin"  med pre-diabetes ordineras av den behandlande läkaren individuellt i dosering, beroende på svårighetsgraden av den patologiska processen.

Kontraindikationer för användningen av läkemedlet är:

 • insufficiens eller nedsatt njurfunktion (ökad nivå av kreatinin),
 • tillstånd som negativt påverkar njurarnas funktion (kroppens uttorkning, svår infektionsprocesser, chock, intravaskulär injektion av kontrastlösningar innehållande jod etc.)
 • patologier som leder till syresvält av vävnader (hjärtsvikt, svåra sjukdomar i andningssystemet, nyligen myokardinfarkt),
 • brist på leverfunktion,
 • alkoholmissbruk,
 • amning
 • graviditetstiden och på tröskeln till befruktningen,
 • överkänslighet mot metformin och andra läkemedelskomponenter.

Läkemedlet används inte i barnläkemedel.

Biverkningar Oftast klagar patienter som tar metforminbaserade läkemedel klagomål på illamående, kräkningar, aptitförhöjning, diarré, epigastrisk smärta och smaksättning i munnen i munnen. Symtom som erytem, laktatacidos (ackumulering av mjölksyra i blodet) verkar oftare och absorptionen av vitamin B12 försämras.

Försiktighetsåtgärder. Läkemedlet kan användas som en del av monoterapi och i kombination med annan saharoponizhayuschimi innebär att i avsaknad av kontroll över sammansättningen av blodet kan leda till hypoglykemi, vilket i sin tur leder till försämrad koncentration och en oförmåga att utföra arbete som kräver koncentration.

Under behandlingen med läkemedlet är det nödvändigt att övervaka njurarnas arbete, särskilt om patienten tar mediciner för vissa indikationer för att minska blodtryck, diuretika (diuretika) eller NSAID.

Under behandlingen med läkemedlet ska du sluta använda alkoholhaltiga drycker och alkoholbaserade läkemedel som förbättrar läkemedlets biverkningar.

Vid förberedelse för en operation som kräver anestesi, avbryts läkemedlet två dagar före operationen.

En analog av läkemedlet "Metformin" är det antidiabetiska medlet av samma biguanidklass  "Siofor", som administreras med prediabetes för samma indikationer. Företrädesvis ges läkemedlet med en lägre dos av "Siofor 500".

Administreringssätt och dos. Den första dagliga dosen av läkemedlet är 2-3 tabletter. Du måste ta dem en åt gången eller efter en måltid. Efter 1,5-2 veckor justeras dosen beroende på resultaten från blodprovet för socker. Maximal dos är 6 tabletter per dag.

Kontra till användning. Samma som läkemedlet "Metformin".

Biverkningar Identisk med vad som observeras under mottagningen av Metformin.

Ovanstående preparat med före diabetes kan användas i kombination med sockerreducerande läkemedel, såsom "Maninil 5", "Amaryl" och andra.

Det perorala hypoglykemiska läkemedlet  "Maninil 5"  hör till sulfonamider, derivat av urea. Den aktiva substansen i läkemedlet är glibenklamid, som stimulerar beta-celler i bukspottkörteln och därigenom ökar utsöndringen av insulin.

Läkemedlet används både för behandling av patienter med diabetes mellitus och för korrigering av sockernivån vid diabetes före diabetes.

Val av effektiv dos utförs av en läkare, baserat på patientens kropps och kroppsviktens individuella egenskaper. Börja behandlingen med minimala doser av läkemedlet: 0,5-1 tabletter per dag. Vidare justeras dosen beroende på patientens välbefinnande och blodtal.

Ta drogen före måltiderna. Tabletterna sväljs hela och tvättas med vatten. Ta drogen på samma gång varje dag. Behandlingsförloppet justeras beroende på patientens tillstånd.

Kontra till användning. Läkemedlet är inte avsett för behandling av typ 1-diabetes. Det används inte vid en hög sannolikhet för utveckling av acidos, efter resektion av bukspottkörteln, med svåra patologier i njurarna och leveren. Behandla inte läkemedlet under graviditet och amning. Används inte i barnläkemedel.

Förskriv inte läkemedel mot överkänslighet mot dess komponenter, med ökad känslighet mot sulfonamider och sulfanylureapreparat.

Biverkningar Som ett resultat av att drogen kan utvecklas hypoglykemi, öka kroppsvikt, störa matsmältningsstörningar. I början av behandlingen upplevde de enskilda patienterna korta visuella och obehagliga besvär, klåda, hudutslag och ökad ljuskänslighet. Svåra reaktioner är extremt sällsynta.

"Amaryl" är ett sockerreducerande läkemedel av samma klass som "Maninil 5". Läkemedlets aktiva substans är glimepirid.

Administreringssätt och dos. Den ursprungliga dosen av läkemedlet är 1 mg. Om det visar sig vara otillräckligt, granskar läkaren utnämningarna i riktning mot att öka dosen eller byta drogen.

Med pre-diabetes ordineras läkemedlet vanligtvis vid ineffektivitet av Metformin-behandling.

Kontra till användning. Läkemedlet rekommenderas inte för behandling av barn, gravida kvinnor, ammande mödrar.

Förskriv inte läkemedlet till patienter med nedsatt lever- och njurefunktion, såväl som de som har ökad känslighet för innehållet i läkemedlet och sulfonamiderna.

Biverkningar är identiska med läkemedlet "Maninil 5".

Med ovanstående och liknande preparat är det nödvändigt att ta hänsyn till att det utan att uppfylla kraven på en kolhydrat diet är helt enkelt omöjligt att förbättra situationen. Läkemedelsbehandling ger endast mening i kombination med rätt näring och motion.

Håll dig aktiv och ta emot alla nödvändiga ämnen för att hjälpa kroppen att ta vitaminer och vitamin-mineralkomplex.

Prediabetes är ett tillstånd som kräver särskild uppmärksamhet åt sin hälsa och avvisning av dåliga vanor, vilket innebär att alkohol och cigaretter åtminstone tillfälligt ska glömmas bort. Dessutom kan antidiabetika och alkoholhaltiga drycker i många fall leda till obehagliga följder.

trusted-source[76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83]

Alternativ behandling

Eftersom medicineringen inte är grunden till pre-diabetesbehandling, och kost och motion föredras, bör användningen av alternativa metoder för behandling av glukostoleransstörningar diskuteras med den behandlande läkaren. Om han anser att denna behandling är lämplig, kan alternativa läkemedelsrecept användas för att förbättra bukspottkörteln, minska glukosupptaget i tarmen och optimera ämnesomsättningen.

 1. I 3 veckor före varje måltid drick en kvart kopp av en blandning av färsk betorjuice och koksaltlösning (ta in lika stora mängder). Efter en vecka kan kursen upprepas. Om patienten diagnostiseras med pankreatit bör möjligheten att använda en sådan "medicin" diskuteras med en gastroenterolog.
 2. På morgonen mala 2 matskedar. Bovete och häll ett glas fettfattigt kefir, äta 30 minuter före middagen. Samma sak gjort på natten och på morgonen före frukost.
 3. Medicinsk sallad: en stor lök och en bra nypa dill och persilja blandning chop och krydda med olivolja. Löken ska dåsas med kokande vatten. Ät sallad varje dag.
 4. Positiv effekt på matsmältning och metabolism orsakas av avkok av linfrö (1 matsked per glas vatten). Ta det på morgonen på en tom mage.

Behandling av prediabetes med örter är användningen av användbara och välsmakande buljonger baserade på roten av elecampan, bladen av blåbär och jordgubbar, höfter, körsbärs örter, vinbärsskott.

trusted-source[84], [85], [86], [87], [88], [89], [90]

Homeopati

Eftersom många av symtomen på prediabetes liknar manifestationer av typ 2-diabetes kan den homeopatiska behandlingen av detta tillstånd också utföras med samma läkemedel som används för uppenbar diabetes. Men innan du börjar behandling med homeopati behöver du rådfråga en läkare i detta avseende.

Det första läkemedlet, som bör vara uppmärksam på en person med högt blodsocker, anses vara natriumfosforum. Det ordineras när det finns initiala symtom på att utveckla typ 2-diabetes. Koncentrationen av fosforsalter väljs individuellt i enlighet med glukosnivån i blodet.

Som förebyggande åtgärd av diabetes mellitus, när symtom på prediabetes uppträder, kan du använda sådana homeopatiska läkemedel som Arsenika, Grafit, Sekale kornutum. Kontraindikationer mot sådana droger kan vara individuell intolerans av komponenter eller alkoholmissbruk (vid utnämning av alkoholtinkturer).

Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att homeopatiska läkemedel verkar på "kil-wedge knockout" -principen, vilket innebär att patientens tillstånd i det första skedet kan förvärras, vilket inte indikerar ineffektivitet eller risk för terapi. En annan sak är om drogen inte visar några resultat under en längre tid (mer än 2 månader). Då ska det ersättas eller revideras dosering.

Mer information om behandlingen

Förebyggande

Förebyggande av utvecklingen av prediabetes och dess komplikationer är först och främst ett bekymmer för sin hälsa. Hälsosam livsstil, brist på dåliga vanor, viktkontroll, rätt kost, årliga läkarundersökningar, snabb behandling av alla akuta och kroniska sjukdomar i många fall bidragit till att undvika nedsatt glukostolerans, även mot bakgrund av dåliga ärftlighet.

Avslag på en akut, mycket saltad, stekt, alla skräpmat orsakar bukspottkörteln att arbeta med ångest, hjälper till att hålla dess prestanda under en lång tid, och därmed problemen med utvecklingen av insulin skulle uppstå. För att upprätthålla hälsan i matsmältningssystemet kommer hjälp och förmåga att hantera stressiga situationer, depression.

trusted-source[91], [92], [93], [94], [95], [96]

Prognos

Prognosen för diabetes förebygger i stor utsträckning hur tidigt detta patologiska tillstånd uppenbarades och hur exakt patienten fortsätter att utföra läkarens utnämningar. Med en icke allvarlig inställning till sin hälsa och sena diagnoser kan prediabetes snabbt utvecklas till en allvarlig, praktiskt taget obotlig patologi som kommer att diktera dess förutsättningar för ytterligare sameksistens.

trusted-source[97], [98], [99], [100], [101]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.