^

Hälsa

Sputumtest för tuberkulos

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 06.11.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Lungtuberkulos är en infektionssjukdom som orsakas av Kochs baciller. I de första stadierna kan infektionen vara asymptomatisk, med tidströtthet, slöhet, svettning, blekhet i huden uppträder och en låg temperatur kvarstår. Under utvecklingen av sjukdomen börjar en hosta, först torr, sedan med sputumurladdning - en patologisk hemlighet, som indikerar skada på organets vävnader.

Vad är sputum för tuberkulos?

Baserat på färgen på sputumet kan man göra ett antagande om diagnosen, men det krävs en seriös undersökning för en slutlig slutsats. Med patologier i de nedre luftvägarna kan det variera från färglös eller vit till kanariefågel, gulgrön, grön och även med blodfragment.

Tuberkulos i de inledande stadierna kännetecknas av transparent glasartad sputum, vit indikerar bildandet av protein och djupare vävnadsskador, brun, orangebrun med en antydan av rost - förstörelsen av blodkärl.

Purulent sputum är gulaktig-grönaktig till färgen, vilket indikerar utvecklingen av sjukdomen, där pus separeras. I svåra fall, i de sista stadierna av tuberkulos, finns blod i den, och ibland hostas bara blod upp, vilket är ett tecken på inre blödning.

Det finns en annan kurs av tuberkulos, när ackumuleringen av sputum inte åtföljs av en hosta. De är koncentrerade i halsen, skapar en känsla av en klump, orsakar en obehaglig kittling och en önskan att bli av med, men det finns ingen hosta.

Sputumtest för tuberkulos

Ett blodprov för misstänkt tuberkulos visar endast vissa abnormiteter, såsom förhöjd ESR, anemi, leukopeni. Detta kräver ett sputumtest. Vilka är metoderna? [1]

Analysen av hemligheten för tuberkulos inkluderar studier:

  • makroskopisk (volymen av den tilldelade hemligheten, dess färg, lukt, skiktning, föroreningar bestäms);
  • mikroskopisk (för att upptäcka syraresistenta bakterier);
  • bakterioskopisk (för Mycobacterium tuberculosis - MBT).

Sputuminsamling för tuberkulos

Du kan ta sputum för att upptäcka tuberkulos både i offentliga medicinska institutioner och i privata laboratorier med en remiss från en läkare. Det finns en viss algoritm. Så för att upptäcka mykobakterier måste du samla in tre prover.

För det första får patienten en fickspott utrustad med en etikett som anger namn, födelsedatum och samling. Innan proceduren, skölj munnen med vatten för att ta bort matrester. Behållaren måste föras till munnen, ta 3 djupa andetag och hosta kraftigt, spotta sputum i behållaren. Laboratorieassistenten ser till att det finns en tillräcklig volym material (3-5 ml), stänger det tätt med ett lock och placerar det i en låda för transport.

Patienten får med sig ytterligare en spottkopp för självinsamling av analysen på morgonen nästa dag efter att ha borstat tänderna, som han själv levererar till sjukvården. Det finns också ett sista test. [2]

En del av sputumet skickas till laboratorietanken för odling, denna metod är mycket känsligare än den föregående, eftersom kan upptäcka även en enda mykobakterie.

Hur lång tid tar ett sputumtest för tuberkulos?

En fullständig sputumanalys görs 3 månader. En så lång period förklaras av det faktum att tuberkelbaciller kan växa mycket långsamt. Det finns också snabba metoder som fortfarande håller i minst 42 dagar.

Bakterioskopi av sputum vid tuberkulos är enkel och ekonomisk, men tar lång tid.

PCR-sputum för tuberkulos

Metoden med polymeraskedjereaktion (PCR) är mycket exakt. Den upptäcker närvaron av ett virus med 100 % säkerhet, när andra tester med ett litet antal mykobakterier kan ge ett negativt resultat. Den bygger på detektering av bakteriellt DNA i de prover som tas.

Under påverkan av enzymer och temperatur (från 50º till 95ºС) bildas två DNA-molekyler från en DNA-molekyl. Det tar 3 minuter. För att få resultatet räcker det med 30-40 cykler, vilket innebär en och en halv till två timmar. PCR-metoden upptäcker tuberkulos i de tidigaste stadierna av dess utveckling.

Mikroskopisk undersökning av sputum vid tuberkulos

Mikroskopisk undersökning av sputum avslöjar eosinofiler - en av undertyperna av leukocyter, ett stort antal erytrocyter vid lungblödning, elastiska fibrer, Kurshmans spiraler, Ehrlichs tetrad.

Trots det faktum att det i naturen finns många andra syraresistenta bakterier än tuberkulos, är detta ändå en av de viktigaste metoderna för att bestämma tuberkulos, eftersom. Skiljer sig i enkelhet och hastighet (från en timme). Mikroskopisk undersökning av sputum gör det möjligt att identifiera de farligaste patienterna för omgivande patienter, samt att spåra behandlingens dynamik. [3]

Sputumresultat för tuberkulos

Ett positivt sputumtestresultat betyder att Kochs bacill har upptäckts och detta bekräftar diagnosen. Negativa indikatorer utesluter det inte och kräver andra studier: tuberkulintest, enzymimmunanalys, histologisk, fluorografi, radiografi, datortomografi.

Hur skiljer sig sputum från lunginflammation från tuberkulos?

Med lunginflammation observeras oftast slemhinna och mukopurulent sputum, men blodföroreningar kan inte bara vara med tuberkulos utan också med fokal lunginflammation. Den orange-bruna färgen är inneboende i både lobar pneumoni och tuberkulos.

Båda patologierna kännetecknas av fibrinösa proppar i sputum, men med lunginflammation finns det inga risformade kroppar (Koch-linser), mindre protein och galla kan upptäckas.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.