^

Hälsa

A
A
A

Torra förhårdnader på händerna

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.11.2022
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Om den vanliga förhårdnen i form av en blåsa bildas på grund av friktion, så har hårda torra förhårdnader på händerna - på händer och fingrar - ett lite annorlunda ursprung och behandlas annorlunda.

Orsaker torra förhårdnader på händerna

Den främsta orsaken till uppkomsten av torra förhårdnader på händerna är långvarigt och/eller konstant mekaniskt tryck med lokalisering på ett visst område av huden. Eftersom hudens funktion är skyddande anses bildandet av hård callus vara en av dess manifestationer.

Samtidigt noteras specifika zoner där trycket ökar under ett antal aktiviteter med hjälp av verktyg och utrustning. Så roddarens kallus från åran bildas på handflatornas metakarpofalangeala ytor; mellan metacarpalbenen och fingrarnas proximala falanger - en vanlig plats för täta förhårdnader hos tyngdlyftare och kettlebelllyftare; juvelerare, gravörer och människor som ständigt manipulerar små verktyg lider av den arbetande handens tumme, pek- och långfingrar. Frisörer med saxens handtag och trädgårdsmästare med handtaget på en beskärare trycker på en förhårdnad på pekfingret. Även den som skriver mycket för hand kan "tjäna" en sådan förhårdnad på en av långfingrets falanger.

Riskfaktorer

Förutom de aktiviteter som nämns ovan, inkluderar riskfaktorer för bildandet av torra förhårdnader på händerna  vitamin A-brist , vilket leder till hyperkeratos, och  torr hud på händerna , inklusive den som är typisk för äldre.

Personer med systemiska och metabola sjukdomar är mer mottagliga för keratotiska hudskador: diabetes, reumatoid artrit, sklerodermi, gikt.

Sannolikheten för uppkomsten av sådana förhårdnader med patologiska förändringar i metakarpalbenen ökar; interfalangeala leder i händerna; styloid process av ulna (processus styloideus ulnae); uppkomsten av ett benigt utsprång av det pisiformade benet i handleden (os pisiforme) från sidan av handflatan - på grund av trauma, saltavlagringar, polyartrit, artros eller deformerande artros, när osteofyter bildas.

Patogenes

För att förklara patogenesen för bildandet av torra förhårdnader, associerar experter det med svaret från hudkeratinocyter på upprepade traumatiska effekter - i form av ökad keratinisering av epitelet för att skydda djupare lager av dermis från skador.

Begränsad i yta, men intensivt och ofta upprepat tryck på huden på händer och fingrar leder till aktivering av migrerande makrofager i epidermis (Langerhans-celler), som reglerar uppdelningen av keratinocyter i basalskiktet och deras differentiering upp till den slutliga stadium - omvandling till döda celler (corneocyter), som bildar stratum corneum i huden.

Det finns också en direkt relation till de komplexa vävnadsspecifika biokemiska processerna av tillväxtfaktorer - epitelial (EGF) och transformerande (TGFα), vilket stimulerar motsvarande keratinocytreceptorer; adhesionsmolekyler på deras membran; vissa interstitiella enzymer.

Som ett resultat, på grund av en ökning av proliferationen av de viktigaste epidermala cellerna till nivån av hyperkeratos och komprimering av korneocyter, uppstår en lokal förtjockning av stratum corneum, som i själva verket är torr majs.

Om en torr kallus uppträder med en stav på handen, betyder detta bildandet av en hård keratinkon eller rot i mitten av zonen med ökad keratinisering av epidermis, som under inverkan av mekaniskt tryck djupnar in i den underliggande lager av huden.

Symtom torra förhårdnader på händerna

När de första tecknen på bildandet av torra förhårdnader visas på handen, på handflatan eller fingrarna, som utsätts för konstant tryck, blir huden tätare och strävare.

Senare uppträder symtom som hårdhet och förtjockning av hudområdet, som ser ut som en torr, hyperkeratolytisk plack av en gråaktig eller gulaktig färg, mindre känslig för beröring än den omgivande huden. Eller så kan det finnas en ganska mjuk gul ring som sticker ut något på hudens yta (på grund av en ökning av kollagenfibrer i stratum corneum) med ett hårt grågult vaxartat centrum bestående av cementerat keratin: detta är en torr förhårdnad i kärnan på handen. Det är hon som åtföljs av ödem och är smärtsam, eftersom den solida staven förskjuter hudvävnaderna och börjar sätta press på nervändarna. Och samtidig klämning och skador på kapillärerna kan orsaka petechial blödning.

Komplikationer och konsekvenser

Om du inte vidtar åtgärder är konsekvenserna och komplikationerna av långvariga torra förhårdnader på händerna nästan oundvikliga:

  • konstant smärta;
  • sprickbildning och sårbildning i de övre skikten av huden och skador på djupare vävnader i form av fibros;
  • inväxt i kroppen av kallus av nervändar och blodkärl;
  • infektion och inflammation (ofta purulent).

Diagnostik torra förhårdnader på händerna

Diagnos av liktornar utförs på grundval av anamnes, undersökning och klinisk bild.

Instrumentell diagnostik med  dermatoskopi  kan hjälpa till att klargöra storleken på kallus - området för hyperkeratos. Och om patienten har patologiska förändringar i benstrukturerna i handen eller fingrarna, utförs en röntgen.

Differentiell diagnos

Differentialdiagnos bör utesluta: fokal palmoplantar keratoderma, papulär keratoderma Buschke-Fischer, epidermolytisk hyperkeratos av fingrarna, verruciform akrokeratos och annan  keratoderma , såväl som keratos i handflatorna med pityriasis versicolor och hyperkeratotisk form av mykos.

Behandling torra förhårdnader på händerna

För människor som står inför detta problem är huvudfrågan hur man blir av med torra förhårdnader på händerna. Detaljerad information om förhårdnader med en kärna i materialet -  Förhårdnader: orsaker, struktur, behandling

De viktigaste läkemedlen som hjälper till att ta bort sådana förhårdnader är externa medel med en keratolytisk effekt, som tillhandahålls av salicylsyra, urea (urea) eller ammoniumlaktat (mjölksyrasalt) som ingår i deras sammansättning:  salicylsalva , Solkokerasal,  Hemozol , Keratolan, Karboderm, etc., majsvätska Kollomac

Läs mer:

Men innan du applicerar salvan eller krämen på majsen måste den göras mjukare med ett varmt bad som varar en kvart - i en tvållösning med tillsats av natriumbikarbonat (bakpulver) och ammoniak (högst 10-12 droppar per halv liter lösning); med salt och bakpulver löst i vatten (en tesked per 0,5 l) eller med tillsats av äppelcidervinäger (en halv kopp per 500 ml). Den uppmjukade majsen gnuggas med en pimpsten, sedan sköljs handen, torkas torr och en salva används. Det rekommenderas att sådana procedurer utförs varannan dag.

Denna procedur föregår också användningen  av plåster från torra liktornar .

Och terapeutiska handkrämer bidrar till att återfukta och mjukgöra huden .

Dessutom rekommenderar hudläkare att ta vitamin A, C och D.

Den alternativa behandlingen skiljer sig från den ovan beskrivna metoden genom att efter ett varmt bad inte appliceras ett farmaceutiskt medel på majsen, utan till exempel rå lök, aloebladmassa, riven vitlök, tallharts.

Och örtbehandling utförs med samma varma bad med avkok av sådana medicinalväxter som lakrits (med roten), kamomill (blommor), salvia. Och på den ångade majsen lägg en kompress med saften av färska celandineblad. Om det finns en nödsituation utförs kirurgisk behandling - laserborttagning eller kryodestruktion med flytande kväve, även om frekvensen av återfall efter sådan behandling är ganska hög. I fall av torra liktornar med en djup kärna tillgrips kirurgisk excision.

Förebyggande

För de flesta är förebyggandet av torra förhårdnader på händerna användningen av skyddshandskar.

Det är också nödvändigt att ta  hand om händernas hud ordentligt  - med användning av exfolianter för att rengöra huden från döda celler och förhindra dess förtjockning och naturliga vegetabiliska oljor (oliv, linfrö) som ger näring åt huden.

Prognos

Läkare anser inte att torra förhårdnader på händerna är ett allvarligt hälsoproblem; i de flesta fall kan du bli av med dem. Därför är prognosen utmärkt. Men om orsaken till deras utseende kvarstår, är problemet kroniskt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.