^
A
A
A

Forskare har lyckats bestämma skillnaden mellan kärlek och lust

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

21 June 2012, 13:44

För första gången i historien har forskare kunnat bestämma skillnaden mellan kärlek och lust på neurologisk nivå. Det visar sig att dessa känslor påverkar olika delar av hjärnan.

Forskare från Canadian University of Concordia utförde 20 olika experiment, vilket gjorde att vi kan bestämma att kärlek och lust aktiverar olika områden av striatum (striatum i hjärnan). Lust påverkar området som är ansvarigt för nöjen, och kärleken aktiverar den zon som bestämmer meningen med nöjen.

Under experimentet visades volontärer antingen erotiska bilder av män och kvinnor för att väcka lust eller bilder av deras älskade. Allt detta bidrog till att föra fram den vetenskapliga kärleksformeln.

Det visade sig att striatumen är involverad under förekomsten av båda känslorna. Men om lust aktiverar att dess zon, som också är ansvarig för reaktionen på god mat (det vill säga rent nöje), så brukar också engagera en annan del. Vetenskapen anser att det är ansvarigt att utvärdera de saker som vi älskar. Det betyder att en person inte bara upplever en fysisk attraktion för någon, men förstår också hur mycket den här personen betyder för honom. Vilket är kärlek.

Kärlek kan emellertid inte ur vetenskaplig synpunkt kallas en "ren" känsla. En del av striatumen, ansvarig för kärlek, är också ansvarig för bildandet av narkotikamissbruk, enligt Journal of Sexual Medicine. Nu blir det klart varför kärlek kallas så ofta ett läkemedel.

Enligt författarna till studien är kärlek en vana som bildas när man tänker på sexuell lust och ger det speciellt värde. Med andra ord uppstår en stor känsla när objektet av våra sexuella lustar blir kära för oss, inte bara som en potentiell sexuell partner. Detta är den moderna formeln för kärlek.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.