^
A
A
A

Intestinal mikroflora förbättrar hjärnans funktion

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

01 October 2021, 08:55

Det har länge varit känt att tarmmikrofloran påverkar inte bara matsmältnings- och metaboliska processer, utan också många andra funktioner i kroppen, inklusive hjärnaktivitet. Forskare har redan visat att tarmbakterier direkt påverkar sömnkvaliteten, hjälper nya nervceller att utvecklas och till och med förbättrar autismens gång hos barn . I sin nya studie har experter studerat möjligheten att föryngra hjärnstrukturer med hjälp av bakterieflora.

Gnagare deltog i experimenten. I två månader använde forskare en matslang för att leverera avföring av unga gnagare i tarmarna hos gamla individer. Således kom den "unga" mikrofloran, i lämpliga proportioner, in i tarmen hos de "gamla" mössen, vilket resulterade i att beteendet hos den senare förändrades dramatiskt. Till exempel började de bättre navigera i labyrinten, deras minne och tankeprocesser förbättrades. När forskare började studera hippocampus - ett av de viktigaste hjärncentren för minne - upptäcktes det att det är tydligt föryngrat och på nivån för de cellulära och molekylära komponenterna. För din information är hippocampus ansvarig för mekanismerna för känslobildning, processerna för övergången av korttidsminne till långtidsminne, liksom för det rumsliga minnet som är nödvändigt för orientering i rymden.

Man bör dock komma ihåg att den "unga" mikrofloran lanserades över gnagarnas egna vanliga bakterier. Detta faktum påverkade troligen det faktum att några av de "gamla människors" egenskaper förblev oförändrade - till exempel förändrades inte graden av sällskaplighet hos möss under och efter experimentet.

Mikrofloran i matsmältningskanalen producerar mycket av alla typer av ämnen som direkt eller indirekt påverkar arbetet i nästan alla organ och system i kroppen. Emellertid ändrar mikrober själva sin sammansättning och egenskaper under påverkan av olika molekylära impulser. När kroppen åldras förändras kvaliteten på mikrofloran, bakterieförhållandet omfördelas. Det är fullt möjligt att en radikal förändring av mikrobiomet med infusion av "unga" mikroorganismer kommer att bidra till föryngringen av inte bara hjärnstrukturer utan även andra organ. Samtidigt medger forskare att vissa specifika bakterier, och inte mikroflora i allmänhet, kan ha en föryngrande effekt, så mer detaljerad forskning bör utföras i framtiden. Om detta antagande bekräftas, för att förbättra hjärnans funktion, kommer det att räcka med att bara få i sig det nödvändiga rena bakteriella preparatet. Det är också möjligt att specialister direkt kan identifiera molekylen som påverkar föryngringsprocesserna - samma som produceras av en eller annan representant för bakteriefloran.

Studien genomfördes av högskolepersonalen vid University of Cork. De pratade om sina prestationer på sidorna i tidskriften Nature Aging. Du kan läsa artikeln på länken

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.