^
A
A
A

Mjölkprodukter i kosten: att vara eller inte vara?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

30 December 2018, 09:00

Många som bryr sig om sin hälsa, försöker minska mängden animaliska fetter i kosten på grund av övergivandet av mejeriprodukter. Det är trots allt känt att sådana fetter har en negativ inverkan på hjärt-kärlsystemet. Forskare från Polen varnade: fördelarna med att konsumera kefir, yoghurt eller ost är mycket större än den upplevda eller sannolika skadan.

Experter har visat att de patienter som regelbundet innehåller hårda ostar eller fermenterade mjölkprodukter i deras dieter, är mindre benägna att få stroke och kardiovaskulära komplikationer. Det enda undantaget kan vara färsk mjölk: den här produkten har länge varit förknippad med en ökad risk att utveckla kranskärlssjukdomar.

Dr Maciej Banash, som representerar Medical University i одód, analyserade informationen som erhållits under amerikanska opinionsundersökningar. Doktorns tal vid konferensen under det europeiska kardiologiska gemenskapsmötet i München kom som en överraskning för många.

Professorn påpekade vissa motsägelser i resultaten av vetenskapliga verk.

Sjukdomar i hjärtat och blodkärlen - till exempel hjärtattacker och stroke - orsakas av skador på vitala kärl. Även med uppkomsten av nya effektiva medicinska tekniker, såsom tromboextraktion eller trombolys, fortsätter graden av mortalitet efter en stroke att vara extremt hög. I USA sägs stroke vara en av de bakomliggande orsakerna till döden.

Under lång tid trodde läkare att en stor mängd mättade fetter från mejeriprodukter ökade risken för för tidig död - till exempel från stroke eller onkologi. Men idag är forskare alltmer benägna att tro att den fullständiga uteslutningen av mejeriprodukter är fel och inte har en tydlig bevisningsbas. Utvärdering av information som erhållits under tre dussinundersökningar av vuxna amerikaner, bekräftas endast: de produkter som erhålls från mjölk är inte så skadliga.

För ungefär tjugo år sedan genomförde det amerikanska centret för kontroll och förebyggande av patologier en storskalig studie, som kallas NHANES. I tio år har medicinska specialister bedömt hälsotillståndet, kost och livsstil hos nästan 25 tusen volontärer som spårar eventuella faror. Analys av den mottagna informationen utfördes av polska forskare. De kunde konstatera att intaget av några mejeriprodukter bidrar till att minska andelen dödlighet från någon orsak med 2%. Och älskare av vanliga måltider av hård ost bodde 8% längre än andra deltagare.

Därefter granskade forskarna kursen av ytterligare tolv experiment, analyserade information om mer än 600 tusen patienter från olika delar av världen. Baserat på resultaten har forskare gjort en intressant slutsats: fördelarna med mjölkprodukter är väldigt betydelsefulla, vilket kanske inte kan sägas om friskt helmjölk. Att dricka ren mjölk kan öka dödligheten med 4%. Men från naturliga yoghurt är ost, ost, fortfarande inte värt det.

Information publicerad på sidan https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.