^
A
A
A

För tjocka skogar - inte mindre ett problem för miljön

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

01 September 2018, 09:00

Ekologer är oroliga inte bara på grund av den massiva avverkningen av träd. Som det visade sig är täta gröna zoner också osäkra, eftersom de kan leda till torka.

 "Skogen är planetens lungor" - de lärde oss i skolan, så de måste skyddas och skyddas. Men vad händer om det finns för många skogar? Stora mängder gröna plantager på en begränsad tomt kan utlösa jordens torkning. Varför? Huruvida det är nödvändigt att förklara, vad för att plantera till fukt som de får från djupet. Med vatten får träden näringskomponenter. Dessutom är flödet av de flesta biokemiska processer utan det, omöjligt.

Men sådana processer förbrukar cirka 1% av fukt som kommer genom rotsystemet. Resten av vattnet avdunstar genom bladen - utan detta fenomen, kallat transpiration, kan inte trädet existera. En konstant cirkulation av fukt säkerställer dess närvaro i växtvävnader, så att den cirkulerar från nedre till övre sektionerna.

Nu föreslår miljöaktivister att man kan föreställa sig att i vissa torra områden där fukt saknas växer gröna områden. Massan av plantager skickar stora volymer vatten till atmosfären. Det är inte känt när detta vatten kan återgå till marken med nederbörd. Om regionen kännetecknas av långa torra årstider med fullständigt upphörande av nederbörd, kan stora skogar bli stora problem.

Ett exempel är att skogarna växer i Kalifornien i Sierra Nevada. Forskare som representerar universitetet i Merced analyserade förändringen i total transpiration i gröna områden i Kings River och American River Basins under en 18-årig period. Dessutom jämförde ekologerna volymerna av förångning av fukt och dynamiken i skogsbränder.

Det visade sig att i de tider då starka bränder uppstod i skogarna var sparsmakandet av färskvatten genom ekosystemet mer uttalat. Om skogarna brändes mindre, blev ekonomin mindre (motsvarande 17 miljarder ton vatten och 3,7 miljarder ton årligen). Generellt i åren år ökade vattentillförseln i Sierra Nevada-floderna i torra år med 10% - på grund av att skogsavlägsnandet avbrändes av bränder.

Mänskligheten har vant sig att bara bedöma skogsbränder från en negativ synvinkel. Men i själva verket är det enligt forskare ett slags naturligt urval som är nödvändigt för att stabilisera ekosystemet. Naturligtvis är för ofta tändning i alla fall inte bra. Men bristen på sådan gör skogen för hård, och torrperioden kan bli ännu torrare, eftersom en stor massa plantager sänder massor av fukt i atmosfären.

Således kommer skiktets tidiga utspädning att leda till påfyllning av lokala floder och andra vattenkroppar, och torkperioden kommer att bli mer bekväm, först och främst för skogsbyggarna själva.

Problemet beskrivs på sidorna för Ecohydrology (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eco.1978).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.