^
A
A
A

Var får man vaccinera?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

18 May 2015, 12:00

Vaccination är det artificiella skapandet av immunförsvar mot vissa sjukdomar. Detta är en av de bästa metoderna för att skydda dig själv, dina barn och dina familjemedlemmar från olika infektioner. Dock blir vi ofta konfronterade med frågan: var ska vaccineras?

Var och till vem ska adressera i samband med en vaccination från denna eller den här sjukdomen? Trots allt är behovet av vaccination inte alltid planerad: ofta vänder vi oss till vaccination innan vi reser till andra länder, under epidemier och masssjukdomar. Låt oss prata om vilka vaccin är, och var de kan göras, i den här artikeln.

Var får jag vaccineras?

Vaccinet kan utföras både i en medicinsk institution och hemma. För att göra detta bör du kontakta statens polykliniska eller privata klinik, där du kommer att få mer fullständig och detaljerad information om vaccinationen som intresserar dig, såväl som kostnaden.

Barnens planerade vaccinationer utförs först i barnsjukhuset (från 4 till 7 dagar av barnets liv), och i framtiden - i ett barns poliklinik eller i en privat barnklinik. Och i det första och andra fallet har föräldrarna all rätt att ringa en sjuksköterska att vaccinera hemma.

Ofta före vaccinationen kan en läkare ordinera ett blodprov till en patient, konsultera andra medicinska specialister (till exempel en neurolog), i vissa fall kan en komplex undersökning krävas. Allt detta görs för att undvika eventuella negativa följder efter vaccination, liksom för att känna till nivån på kroppens beredskap att motstå infektion.

En förebyggande vaccinationsplan för barn kan erhållas från en hälsobesökare, samt från en barnläkare som arbetar i en offentlig eller privat sjukvård.

Var får man vaccinet från vattkoppor?

Vaccination från vattkoppor kan redan utföras med en ålder, inklusive vuxna (ingen åldersgräns). Var kan jag få ett vattkoppor vaccin? I kliniken på bostads- eller arbetsplatsen, om det finns vaccin för vattkoppor i denna institution. Du kan också kontakta speciella vaccinationscenter eller privata kliniker.

Du kan välja mellan två typer av vacciner: Okavax eller Varilrix, som produceras respektive i Japan (även i Frankrike) och i Belgien. Båda sera är lika effektiva. Skillnaden är endast i doseringen och i vaccinationstekniken.

Vaccinationer mot vattkoppor bör undvikas:

 • under graviditeten
 • under akuta infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar (eller förvärring av kronisk);
 • med leukocytopeni;
 • när organismen är överkänslig mot vaccination.

Vaccinationen utförs endast en månad efter återhämtning från infektioner och inflammationer i kroppen.

Barn under 13 år har bara en dos vassla från vattkoppor. Vuxna och barn efter 13 år administreras som regel två doser av läkemedlet. Endast i det här fallet kommer tillräcklig och stark immunitet, som enligt statistiken kan vara ca 30 år.

Efter vaccination kan följande observeras:

 • hög temperatur;
 • utslag på huden (som vattenkokare);
 • klåda i huden
 • känsla av svaghet och svaghet;
 • utvidgning av lymfkörtlar.

Alla dessa tecken passerar självständigt, men det är bättre att visa barnen vid denna tid till läkaren för att undvika negativa konsekvenser.

Var vaccineras Okavax?

Vaccination Okavax är mycket populär i många länder, eftersom det är det första officiella vaccinet för vattkoppor. Detta vaccin är säkert och tolereras relativt väl av barn.

Serum Okavaks används för förebyggande av varicella från ett år. Du kan också vaccinera patienter som inte har haft vattkoppor och som inte har vaccinerats tidigare men som varit i nära kontakt med den drabbade kycklingpoxen.

I regel administreras en dos av läkemedlet en gång i form av en subkutan injektion.

I brådskande fall är det möjligt att snabbt introducera serum under de första tre dagarna efter kontakt med patienten.

Under graviditeten kan Okavaks inte vaccineras.

Vaccinet används med stor försiktighet:

 • - med kroniska sjukdomar i hjärtat, blodkärl, njurar och lever
 • - med blodsjukdomar
 • - med en tendens till allergier
 • - med tendens till konvulsioner
 • - med immunbrist

Okavax-vaccinet bör finnas tillgängligt inom immunologiska och vaccinationscentra, såväl som hos barnens polikliniker och privata barncentra.

Var vaccineras hepatit?

För närvarande används vaccinationer mot hepatit A och B. Det finns inget serum för förebyggande av hepatit C eftersom det är tillräckligt att helt enkelt undvika kontakt med en sjuk person.

Vaccination mot hepatit består av det huvudsakliga immunogena virusproteinet HBs Ag. Hållbarheten för hela vaccinationsperioden är vanligtvis från 10 år till livslång immunitet.

I de flesta fall skiljer sig inte moderna hepatitvacciner i biverkningar och negativa komplikationer. Ibland kan du observera hög feber, allergiska manifestationer, smärta på injektionsstället.

Vaccination mot hepatit ingår i förteckningen över obligatoriska vaccinationer för barn:

 • den första ympningen sker under de första 12 timmarna av barnets liv;
 • den andra ympningen - när barnet vänder en månad
 • den tredje - i sex månader.

Om barnet av någon anledning inte har vaccinerats, har den genomförts sedan 13 års ålder.

Hos vuxna görs vaccinationer mot personer med risk för hepatit. Dessa är:

 • hälsovårdspersonal;
 • framtida hälsoarbetare (elever);
 • anställda av medicinska laboratorier;
 • anhöriga till en hepatitpatient
 • patienter som genomgår hemodialys
 • drogmissbrukare;
 • patienter med andra virusinfektioner som påverkar levern.

Vaccination från hepatit utförs på polikliniska och sjukhusinrättningar av privat eller statlig underordnad verksamhet.

Var är vaccination mot rabies?

Vaccination mot rabies utförs av personer som har blivit bita av misstänkta djur, liksom de som på grund av yrkesverksamhet eller andra aktiviteter ofta kommer i kontakt med olika representanter för vilda djur och husdjur.

Var är vaccination mot rabies? Du kan ansöka om speciella vaccinationscenter vid utbetalade läkarinstitut eller till närmaste poliklinik på din bostadsort. Förresten inkluderar vaccination mot rabies inte de notoriska "40 jabs i magen". Vaccination utförs med koncentrat av renat serum COCAV. Ett sådant vaccin administreras i form av fem injektioner (i vissa fall tre).

Vaccinet kan administreras praktiskt taget utan restriktioner, det vill säga under graviditeten med infektionssjukdomar och onkologi.

Av biverkningarna kan särskiljas förutom att den allergiska reaktionen i form av hudutslag och rodnad, som vanligtvis elimineras med användning av antihistaminer.

Var får man vaccinet från encefalit?

För ympning från encefalit kan dessa serum användas:

 • vaccin encefalitisk kultur renad, torrkoncentrat inaktiverad (Ryssland);
 • serum EnceVir (Ryssland);
 • serum FSME Immun Inject / Junior (Österrike);
 • serum Encepur (för vuxna eller för barn, Tyskland).

Ett vaccin från encefalit kan utföras från 12 månader och under hela livet, om det behövs. Som regel är vaccination obligatorisk för dem som bor i området, vilket betraktas som en riskzon för förekomst av fästbensad encefalit.

Vaccinet administreras endast till en kliniskt frisk person, utan tecken på inflammatoriska eller infektionssjukdomar.

Var får man vaccinet från encefalit? Sådan vaccination utförs endast i medicinska institutioner som har tillstånd att utföra anti-encefalitisk vaccination. Därför är det nödvändigt att klargöra tillgängligheten av en sådan licens när det gäller ansökan till en viss sjukvårdsinstitution. Olicensierat felaktigt förvaring av ett antiansfalitiskt vaccin kan leda till värdelöshet eller till och med risken för vaccination.

Om du ska lämna ett ogynnsamt område med encefalit, ska vaccinet ske ungefär 1-2 månader före resan, eftersom vaccinet introduceras i 2-3 steg. Efter en standard tre-stegs vaccination bildas immuniteten ca 3 år. Vid behov är det nödvändigt att inokulera igen.

Bland biverkningarna av vaccination mot encefalit kan identifieras:

 • lokal reaktion (komprimering, rodnad, smärta på injektionsstället);
 • en allergisk reaktion;
 • förhöjd temperatur;
 • sömn och aptitstörning
 • utvidgning av lymfkörtlar.

Var får man vaccinet mot rubella?

Rubella vaccinet kan administreras av fem typer av vacciner:

 • Indisk vassla;
 • produktion av Kroatien
 • produktion av Frankrike "Rudivax";
 • komplexa preparat (mässling, röda hund och parotit) Prioritet och MMRII.

Vaccination utförs hos barn två gånger: vid en ålder och 7 år.

Vanligtvis orsakar dessa vacciner inte biverkningar. I sällsynta fall finns det en ökning av temperaturindikatorer, en ökning av lymfkörtlar, utslag (1-2 veckor efter vaccination).

Flickor rekommenderas att vaccineras igen vid 12-13 års ålder, eftersom immunitet mot rubella är speciellt viktigt för dem. Råellas sjukdom under barnets bärbarhet kan leda till spontan avbrott av graviditeten.

Vaccination från rubella utförs inte:

 • med immunbristssyndrom, i närvaro av maligna sjukdomar;
 • när organismen är överkänslig mot aminoglykosider (som kanamycin eller monomycin).

I fall då barnet behandlades med immunglobuliner eller blodplasma, bör vaccinationen utföras inte tidigare än 2-3 månader senare.

Ett vaccin för rubella kan göras i nästan alla outpatienta institutioner, i en privat eller offentlig klinik.

Var får man Prioryx-vaccinet?

Det belgiska Prioryx-vaccinet skyddar i framtiden mot fåror, röda hund och mässling samtidigt. Läkemedlet kan användas från en ålder som en rutinmässig vaccination, eller akut - i tre dagar efter att ha kommunicerats med en sjuk person.

Inokulationsprioriteterna ska inte användas med allergier mot neomycin och äggvita, med immunbrist, graviditet och hög kroppstemperatur.

Prioritering är effektiv i 98% av fallen av sjukdomssannolikhet. I detta fall är graden av utveckling av biverkningar inte så stor: ibland finns det rodnad i injektionszonen, liksom ömhet och puffiness. Betydligt mindre kan detekteras svullnad av spytkörtlarna, liksom symtomen på infektionssjukdomar: rinnande näsa, hosta, sputum etc.

Du kan göra ett Prioryx-vaccin hos närmaste sjukhus, hos en immunolog i ett poliklinik, eller du kan bjuda in en specialist från en privat klinik till ditt hem.

Var vaccineras BCG?

BCG-vaccinering är förebyggande av tuberkulos hos barn, inklusive tuberkulös meningit, tuberkulos av ben och lungtubberkulos.

Den första ympningen sker på sjukhuset, den 4: e dagen i barnets liv. Den andra vaccinationen utförs vid 7 års ålder eller 14 år.

Efter injektion av serum bildas en liten komprimering, benägen att suppuration. Läkningsprocessen kan vara flera månader. Efter läkning återstår ett litet ärr.

Under senare år, för att testa immunförsvaret hos barnet, utförs tuberkulinprov (Mantoux), vilket indikerar graden av skydd av barnet från tuberkulos.

BCG-vaccinet kan tillverkas i ett barns poliklinik eller i ett privat barns vaccinationscenter. Vaccination rekommenderas inte:

 • vid en akut form av infektioner, vid hemolytisk sjukdom, etc .;
 • förtida försvagade barn;
 • med immunbristtillstånd, onkologi;
 • när det behandlas med kortikosteroider och immunosuppressiva medel;
 • med tuberkulos
 • med en allvarlig reaktion på den första injektionen av BCG.

Var får man DTP-vaccinet?

DTP-vaccinet är en kombinerad profylax av sjukdomar som kikhosta, difteri och tetanus. I utlandet kallas ett liknande vaccin Infanriks.

Vaccinationen utförs enligt det fastställda schemat och innehåller 4 injektioner:

 • I - 2-3 månader
 • II och III med ett intervall av 30-50 dagar;
 • IV - 1 år efter den tredje injektionen.

Vaccination av DTP är oftast svår att ta av ett barns kropp. Som regel uppkommer biverkningar inom tre dagar efter introduktionen och representerar följande symtom:

 • hög temperatur;
 • smärta, svullnad och hyperemi i injektionszonen;
 • förlust av aptit, apati, dyspeptiska fenomen;
 • patologisk gråtande av barnet (en slags skrikande, som kan vara 3 timmar och längre);
 • konvulsioner;
 • allergi.

DTP-vaccinet kan tillverkas i en pediatrisk klinik eller i en privat pediatrisk klinik med detta vaccin. Vaccination rekommenderas inte för barn med sjukdomar i nervsystemet, med inflammatoriska och infektionssjukdomar under akut period, med konvulsivt syndrom och immunbristtillstånd.

Var får man vaccinera med Pentaxim?

Ympning Pentaxim - en kombinerad administrering av läkemedlet, vilket ger en omfattande immunskydd mot kikhosta, difteri, stelkramp, polio och Haemophilus influenzae typ B (meningit, lunginflammation, blodförgiftning, etc.). Pentaxim tolereras lättare av människokroppen än till exempel DTP, och har betydligt färre biverkningar.

Bland biverkningarna på läkemedlet dominerar lokala reaktioner huvudsakligen i form av puffiness, rodnad och smärta i injektionsområdet.

Pentaxim vaccineras inte:

 • med sannolikheten för en allergisk reaktion;
 • vid förhöjd temperatur, akut stadium av inflammatoriska och infektionssjukdomar.

Vaccinet ges endast till friska barn, vilket måste bekräftas med blod och urinprov omedelbart före dagen för administrering av vaccinet. Det måste också finnas en positiv utvärdering av tillståndet i barnets nervsystem erhållet från en neurolog.

Det är möjligt att vaccinera Pentaxim i något immunologiskt center eller i ett polikliniskt immuniseringsrum i närvaro av detta vaccin (denna punkt bör förtydligas i förväg).

Var kan man få Infanrix-vaccin?

Inokulation Infanriks är en importerad analog av den kända DTP. Det vill säga att det är en ympning för att förhindra utveckling av kikhosta, stelkramp och difteri.

Infanrix används vanligtvis vid primärt barnimmunisering: vaccinationsschemat innehåller 4 injektioner av läkemedlet (vid 3 månader, vid 4,5 månader, på ett halvår och vid 1,5 år).

Infanrix bärs av barn mycket enklare än DTP, men vissa biverkningar kan fortfarande visas:

 • ett tillstånd av feber
 • långvarigt gråtande av barnet;
 • sömnstörningar
 • förändringar i blodtrycket;
 • mottaglighet för virusinfektion.

För att undvika komplikationer rekommenderas det inte att vaccinera vid hög kroppstemperatur, med koagulopati och trombocytopeni.

Du kan få vaccinerade i privata barncentra och kliniker, i immunologiska avdelningar på barnsjukhus eller i barnens poliklinik (beroende på tillgången till ett vaccin).

Var får man difteri vaccinet?

Vaccination från difteri kan utföras av flera typer av vacciner:

 • kombinerad DTP;
 • Pentaksym;
 • Infanriks.

Förebyggande vaccination i barndomen ger införandet av DTP-serum, som vi talade om ovan.

Och var ska man få vaccinet från difteri till vuxna? Sådan vaccination kan göras i det statliga polykliniken för vuxna, i immuniseringsrummet, liksom i många betalda kliniker som tillhandahåller tjänster för vaccinering av befolkningen.

Ett vaccin från difteri till en vuxen patient utförs en gång med användning av ADS-M-serum vart tionde år.

Vid vuxen ålder kan svaret på seruminjektion vara följande:

 • sjukdom, feber;
 • Utslag, svullnad och smärta i injektionszonen.

Som regel försvinner dessa biverkningar på egen hand i flera dagar.

Om den vaccinerade patienten har kroniska sjukdomar i lever, njurar, andningsorgan etc. Görs vaccination under överinseende av en läkare.

Var får man en tetanusvaccinering?

Vaccination mot tetanus ingår i komplexet DTP-vaccin, som utförs i barndomen och skyddar omedelbart från tre sjukdomar: kotke, stelkramp och difteri.

Vuxna patienter, om de vaccineras mot tetanus, är de i de flesta fall nödvaccinationer förknippade med misstänkta trauma som kan leda till sjukdomen. Tetanusvaccination vid vuxen ålder är administrering av tetanustoxoid eller ADS-M-vaccin, som består av en kombination av anatoxin mot tetanus och difteri.

Var får man en tetanusvaccinering? Oftast skickas nödvaccinationer till akutrummet eller till sjukhusets traumaavdelning. Schemalagda barndomsvaccinationer kan utföras på polikliniska eller vaccinations- och immuniseringscentrum.

Det bör noteras att vaccination inte ska utföras:

 • under graviditeten
 • under den akuta perioden av inflammatoriska och infektionssjukdomar;
 • med en tendens till allergi mot läkemedlet som administreras.

Omedelbart efter vaccination, för att undvika komplikationer, rekommenderas att äta lätt assimilerad mat utan överflöd av fett och kryddor, och också att avstå från att dricka alkohol.

Var kan man få ett influensavirus?

Det rekommenderas att göra ett influensavaccin absolut friska människor (inte lider av förkylningar, infektiösa och inflammatoriska sjukdomar) vid sex års ålder till 60 år. Den bästa tiden för en sådan vaccination är höstperioden mellan oktober och november, eftersom toppen av epidemierna för influensa faller under vinter-våren.

Vem är viktigast att bli vaccinerade mot influensan?

 • Kvinnor planerar att bli gravid under vinterns vårperiod.
 • Barn i åldern 6 månader till 2 år.
 • Vuxna med svagt immunförsvar, med kroniska sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, andningsorganen, diabetes mellitus.
 • Till läkare.

Vaccination mot influensa rekommenderas inte:

 • under graviditeten
 • om det finns en allergi mot proteinprodukter
 • om det finns en allergi mot vaccination.

Var kan man få ett influensavirus? Vaccinet kan göras i en distrikt eller stadsklinik eller på en betald klinik. Vidare öppnas vaccinationscentra ofta under säsongen av influensapidemier i skolor och daghem, där du kan ta ditt barn.

Vaccination mot influensa är inte specifik och det är önskvärt att genomföra det årligen.

Var får man ett vaccin mot poliomyelit?

Vaccination mot poliomyelit anses vara obligatorisk när man tar barn till dagis. Vaccinet administreras enligt följande schema: vid 3 månader, vid 4, vid 5, vid 18 månader, därefter vid 2 år och vid 6 år. Det är möjligt att införa två varianter av vacciner:

 • serum salk (injicerbar);
 • serum Sabin (oral).

Vid behov kan vuxna också ympas. Detta görs i fall där patienter inte har vaccinerats i barndomen och har besökt områden där det finns risk för infektion med poliomyelit.

Ett vaccin mot poliomyelit kan utföras i barnens polyklinik, i immuniseringsrummet vid en poliklinik på bosättningsorten, i en betald immunologisk klinik.

Vaccination rekommenderas inte att göra för personer med immunförsvar, med en tendens till allergier mot neomycin och streptomycin.

Biverkningar från vaccination är helt eller delvis borta.

Var får man vaccinering mot tyfus?

Det finns två varianter av vacciner för tyfusfeber:

 • inaktiverat injektionsserum;
 • dämpat oralt serum.

Den första typen av vaccin administreras från 2 år, senast 2 veckor före resan till riskzonen för tyfoidincidens. Om sådana resor är av permanent karaktär, eller om en person bor i ett farligt område, ska sådana vaccinationer utföras en gång vartannat år.

Den andra typen av vaccin (oral) kan användas från sex års ålder. I vaccinationsperioden ingår fyra injektioner med ett intervall om två dagar. Upprepad vaccination utförs vart femte år, om det behövs.

Introduktionen av vaccinet kan åtföljas av:

 • feber;
 • dyspeptiska störningar;
 • hudutslag;
 • en allergisk reaktion.

Vaccinationen ska inte utföras:

 • barn upp till 2 år
 • personer med immunbristtillstånd
 • personer med onkologiska patologier
 • Personer som genomgår behandling med kemoterapi, steroidhormoner eller utsätts för röntgenstrålar.

Var får man vaccinering mot tyfus? Sådan vaccination kan göras i immuniseringsrummet vid polykliniker, på privata kliniker, samt i vaccinations- och immunologicentra.

Var får man vaccinet för herpes?

Vaccination från herpes utförs med hjälp av Vitagerpawak-vaccinet - ett herpetiskt odlingsinaktiverat torrt vaccin. Detta vaccin låter dig förhindra exacerbationer av herpes av typ 1 och 2.

Att vaccinera mot herpes rekommenderas:

 • patienter med kronisk form av herpesinfektion med sjukdomens förvärringar mer än tre gånger per år;
 • äldre människor med försvagad immunitet
 • patienter med immunbrist I och II steg.

Det finns ett antal kontraindikationer för vaccinationen:

 • herpes i den aktiva fasen;
 • akut infektionsperiod och inflammatoriska sjukdomar;
 • onkologi;
 • graviditet;
 • tendens till allergi mot gentamicin och andra aminoglykosider;
 • aktiv fas av HIV-infektion.

En vaccination mot herpes kan utföras på medicinska institutioner (på sjukhus, dispensary, polyclinic) uteslutande under överinseende av en läkare. Det vanliga vaccinationsschemat innehåller 5 administreringar med ett intervall på 1 vecka mellan vardera.

I vissa fall kan vaccinet ha en svaghet, en temperaturökning. Sådana symtom passerar utan speciell behandling.

Var är vaccinet från papillomen?

Vaccinet mot papillom rekommenderas i många fall till tjejer från 11-12 år. Vaccination utförs i tre steg: mellan första och andra vaccinationen ska vara 2 månader och mellan andra och tredje - 6 månader. Det är viktigt att det första vaccinet utförs innan flickan börjar leva sexuellt.

Om en kvinna inte har vaccinerats, men redan haft sexuella kontakter, måste hon före vaccins introduktion genomgå ett test för närvaron av papillomviruset. Om viruset inte hittas, kan vaccinet göras. Vaccinet Gardasil kan också användas om viruset redan har avgjort i kroppen.

Två varianter av vacciner mot papillom är kända:

 • serum Gardasil;
 • serumcervarix.

Vaccinationer har inte tendens till allergier och under akut infektioner och inflammationer, såväl som under graviditet.

Vilka biverkningar kan orsaka ett vaccin mot papillomen:

 • feberisk tillstånd
 • komplikationer från CNS;
 • infertilitet.

Som regel kan du få en ympning mot papillomen i polikliniken på bosättningsorten (om vaccinet är tillgängligt) eller i ett speciellt vaccinationscenter som är tillgängligt i nästan alla större städer.

Var vaccinera en vuxen?

Vuxna är mottagliga för olika sjukdomar, inte mindre än barn. Därför är vuxna patienter ofta frågade om vissa vaccinationer. Vilka vacciner används oftast för att vaccinera vuxna:

 • vaccination mot influensa - före säsongen av influensapidemier
 • Inokulering mot hepatit B - utförs i tre steg;
 • Inokulering från hepatit A-2-injektioner administreras med intervall om sex månader.
 • Inokulering mot tetanus och difteri - vanligtvis gjort efter trauma eller annan vävnadsskada;
 • Inokulering mot rubella - utförs före den planerade graviditeten;
 • vaccination mot poliomyelit - görs före resor till de regioner som är farliga för förekomsten av poliomyelit
 • Inokulering från meningokocker - utförs före resan till länderna i Centralafrika och Sydamerika;
 • ympning från pneumokocker - med kroppens immunsvaghet.

Självklart förstår många att det är mycket säkrare att bli vaccinerad mot sjukdomen än att ha det. Därför har immunologin, stationära immunologiska enheter och immuniseringsrum i polykliniken i de flesta fall de mest eftertraktade vaccinerna och serum från olika sjukdomar. Innan du registrerar ett möte, specificera tillgängligheten av det nödvändiga vaccinet, samt villkoren för vaccinationen, hos den valda medicinska institutionen. I vissa fall, innan vaccination krävs, leverans av laboratorietester och samråd med specialiserade specialister.

Var vaccinera barn?

De första vaccinationerna för barn görs på modersjukhuset - en vaccination mot hepatit B och mot tuberkulos (BCG).

För att få vaccinationer kan du kontakta barnens poliklinik, eller ordna en tid med en sjuksköterska som kommer till ditt hem och genomföra en rutinmässig vaccination.

När barnet är äldre kan vaccinationer ges i dagis och i skolan, på sjukvårdspersonalets kontor.

Om föräldrar, av någon anledning inte vill använda till staten medicinska etablissemanget, är det möjligt att utföra någon vaccination (både planerade och akuta) i privata privata kliniker: barn immunologiska centra, kliniker för immunisering, barn vårdcentraler och så vidare.

Innan du går med barnet till nästa ympning mäta sin temperatur (normal - 36,6, och barn under ett år - till 37,2), samt besöka barnläkare, som slutligen ger "bra" för vaccination.

Vissa experter rekommenderar att du ger barnet före vaccinationen antiallergiska läkemedel. Det är dock upp till dig att bestämma om du ska göra det eller inte.

Var vaccinera en hund?

Vaccination kan utföras av hunden självständigt, genom att köpa ett vaccin från ett veterinärtapotek eller från hund uppfödare. Men om du behöver dokumentation av ympning dog, i detta fall, vaccination bör utföras i veterinärkliniker eller veterinärstationer, som har de nödvändiga licenser för att utföra vaccinationer. Dokument om vaccinationer i framtiden kan vara till nytta för dig när du besöker utställningar eller när du reser med en hund.

Innan vaccination, kom ihåg följande regler:

 • Vaccinera inte en hund som har maskar (först måste du bli av med dem);
 • Bitch är ympad till stickning;
 • De flesta vaccinationer för hundar bör upprepas årligen.
 • Inokuleringar utförs endast av friska djur. Ett undantag är en plågsjukdom: i detta fall administreras en nödvaccination intravenöst.

Men det är klokt att vaccinera under överinseende av en veterinär. Dessutom utesluter många kliniker inte möjligheten att skicka sin specialist till huset. Läkaren kommer att undersöka djuret, ge de nödvändiga rekommendationerna, vaccinera och observera hunden efter injektionen.

Var får man vaccinera mot en avgift?

Fritt vaccinationer kan i regel endast göras i offentliga medicinska institutioner, och då endast med användning av planerade (obligatoriska) vacciner av inhemsk produktion. Betald vaccination med importerat vaccin utförs i de vanliga vaccinationsrummen hos barnens polikliniker och i privata barns polikliniker, där du får erbjudas ett urval av flera alternativ för droger.

Där får du vaccinerade, gratis eller gratis. Det är upp till dig. Oftast är valet beroende på omständigheterna. Till exempel bör ett gratis vaccin i statens poliklinik vänta, och barnet måste vara registrerat i en dagis, så föräldrarna är tvungna att betala en betald vaccination.

Vissa mammor och pappor väljer en betald vaccination med ändamålsenlighet. I själva verket transporteras i själva verket importerade betalda sera lättare av barn, har ett minimum av biverkningar och ger mindre komplikationer.

Förresten, ibland betalas vacciner kostnadsfritt: detta gäller barn som redan har hälsoproblem i sin spädbarn. I kliniker finns speciella socialhjälpsprogram för sådana barn, inklusive gratis tillhandahållande av importerade vacciner.

När det gäller akuta eller oskadade vaccinationer för vuxna betalas de vanligtvis oavsett platsen för deras genomförande.

Var får man vaccinera i Kiev?

I Kiev, som i någon annan stad i Ukraina, vaccinationer kan göras i offentliga medicinska institutioner eller i betalda kliniker och medicinska centra. Rutinmässiga vaccinationer utförs vanligen vid närmaste barns polikliniker på bosättningsorten. När det gäller andra kliniker kan du till exempel hänvisa till följande:

 • klinik Medikom - st. Henri Barbusse 37/1 eller hjältarna i Stalingrad 6D;
 • klinik Hippokrates - Boulevard I. Lepse 4;
 • klinik Oberig - st. Zoologisk 3, byggnad B;
 • klinik Hälsosam familj - st. Round-the-Column 3/5;
 • medicinsk och diagnostisk centrum av Ditin - Alisher Navoi Avenue 3.

I privata kliniker kan rutin- eller nödvaccinationer göras. Det är lämpligt att ha ett vaccinationskort och ett poliklinikkort hos barnet.

Var får man vaccinera i Moskva?

I privata kliniker kan du vaccinera både direkt i centrum och hemma. Adresserna till de mest populära vaccinationsklinikerna i Moskva:

 • barnsjukhus Mobilmedicin - Michurinsky Avenue 25, byggnad 2;
 • Medical Center Prima Medica - SWAD, ul. Akademiker Chelomey, 10 B;
 • Centrum för vaccination Inpromed - Molodezhnaya, ul. Elninskaya 20, byggnad 2;
 • Centrum för förebyggande av vacciner Diavaks - ul. Solzhenitsyn 27 och st. Khovanskaya 6;
 • Institutet för. Gabrichevskogo - st. Admiral Makarov 10.

Var får man vaccinera i St Petersburg?

Vaccinationsprofylax för barn och vuxna utförs i följande sjukhus i St. Petersburg:

 • Centrum för hälsoskydd Blagoed - ave. Bogatyrsky 59, byggnad 3, upplyst. A;
 • European Center for Vaccine Prophylaxis - nab. Fontanka 132, lit. 3;
 • Inokulationsrummet vid Influensas Institut - Professor Popov 15;
 • International Center for Medical Prevention - Parkhomenko Ave. 29;
 • Centrum för vaccinprevention Almed - Kolomyazhsky Ave. 15/1.

Det bör noteras att sjukdomsförebyggande området i vårt land utvecklas snabbt. Därför frågan: "Var att bli vaccinerad?" Från denna eller den här sjukdomen är inte ett problem nu. Det finns många kliniker och centra där vaccinationer ges till både vuxna och barn. Det viktigaste är att göra det i rätt tid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.