^

Medicinsk expert av artikeln

Barnens ortopedist, barnläkare, traumatolog, kirurg

Cykeltävling

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 24.11.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Loppet på cyklar visade sig tydligen från den första cyklens födelse. Det är inte viktigt som uppfann denna underbara fordon - den store Leonardo, en enkel rysk bonde Artamonov eller tyska bakgrund Dresen, cykling i dag, veloigry blev en av de mest eftertraktade och populära program.

Den första tävlingen på cykel fasta nyfikna reportrar i slutet av XIX-talet, var år 1869 präglas av cykellopp Paris-Rouen, som har vunnit en företrädare för Albion har nått hastighet av 11 kilometer i timmen. Europas kapplöpare älskade tävlingen på motorvägen, och britterna, på grund av väderets fruktansvärda tillstånd, föredrog på den tiden spårcykeln. Sedan 1896 har en snabbt utvecklande sport varit med i OS-programmet.

Senare började cykelkörning varas flera dagar och den allra första, betydande mångdagsbanan var 1200 km-tävlingen - Paris-Brest-Paris, som startade 1891 år. Faserna i det var inte tänkt, varje deltagare bestämde själv sin egen hastighet i strävan efter det eftertraktade priset. Tolv år senare föddes en verkligt grandiös ras, som nu är en av de mest prestigefyllda i cykling - en turné, kallad Tour de France. Modern cykeltävling har en mängd olika alternativ, typer, discipliner, inklusive extrema. Regler och förordningar som styr cykelprocessen utvecklades under 1900, då de tävlande förenades i organisationen - det Internationella cykelförbundet, UCI senare skapade flera divisioner som styr tävlingar mellan amatör och professionell cykling.

trusted-source[1]

Rider på cyklar, kategorier, typer

Motorcyklar, som idag är ganska mycket, men de mest populära cyklarna är i form av enskilda raser. Individuell cykeltävling hålls enligt följande: varje cyklist startar tävlingen separat, vanligtvis en minut efter nästa. Syftet med cykeltävlingen är att passera ett visst avstånd så fort som möjligt eller att gå så långt som möjligt under en bestämd tidsperiod. Avståndet kan vara från 16 kilometer till 160 kilometer, och den vanliga fasta tiden för sådana tävlingar passar mellan 12 timmar och dagar.

Det finns sådana vägarcykelracer, när starten ges samtidigt till alla racers eller lag, om vägtävlingen ska vara en lagkonkurrens. "Criterium" är en variant av en cykeltävling, där en ganska kort ringdel av motorvägen är inställd, som regel, inte mer än fem kilometer, som ligger inom stadens gränser. Idrottarnas uppgift är att komma först till mållinjen efter att ha passerat ett visst antal varv. Det finns också möjlighet att tävla på en öppen motorväg eller en längre cykel. Ringcykeln varar inte mer än en dag.

Längre, multi-dagars väg tävlingar på cyklar - en milstolpe längs öppen, lång motorväg, uppgift idrottare - att gå igenom processen med minimal tid, oavsett mästerskapet i varje steg. Den mest prestigefyllda internationella konkurrensen av denna typ - en internationell tävling i Tour de France, som innebär att övervinna ca 5000 kilometer (4000 till 4800) på vägarna i Frankrike och andra grannländer. Varje år byter researrangörerna vägen, inklusive nya vägar och bergspass. En ryttare som blir stolt ägare av "gula shirts", är hela året stolta titeln av de bästa, snabb, uthållighet cyklist i världen.

Vägcykel innebär tävlingar och uthållighet, när racers får en mycket lång, svår väg, som de måste övervinna nästan utan stopp och vila, fortsätter loppet bokstavligen dygnet runt.

Cykeltävling längs motorvägen ingår också i flertyps tävlingen - triathlonen, där idrottare tävlar om seger, inte bara på cyklar utan även i simbassänger och löpning.

Spårcykellopp är tävlingar på branta vändningar gjorda artificiellt (på velodrome) eller byggd under öppen himmel. Spåret är en oval stängd väg som har en viss grad (42 grader) på böjningar, med betong eller träbeklädnad. Längden på spåret är i genomsnitt 333 meter, men i luften kan nå 500 meter.

Cykeltävling med handikapp är en tävling med en massiv start och bestämning av idrottarnas prestationer, som tidigare visat sig både i hastighet, uthållighet och skicklighet.

Sprint-tävlingar på spåren är en tävling i flera varv (upp till tre), när segern bokstavligen bryts ut från motståndaren under de senaste 200 meter. Sprint - det här är en av de äldsta tävlingarna, som ryttarna är noga utvalda med hjälp av kvalificerade tävlingar.

Scratch-races är gruppraces, när många deltagare startar samtidigt. Den som ligger bakom med bara ett varv, omedelbart elimineras från tävlingen, som är före alla konkurrenter på cirkeln, som går framåt, bestämd som vinnare, och loppet är klar.

Japanarna uppfann den ursprungliga typen av cykling på banan - Keirin, samtidigt som startspelarna rusar på "turf" - en motorcykel. Nästan till mållinjen (i 2,5 omgångar) måste idrottarna flytta sig bakom motorcykeln utan att övervinna den. Så snart "derni" kommer från banan, börjar idrottarna tävla om seger mellan sig. Självklart är vinnaren den som kommer först till målstrecket.

Racing cyklar spår kan vara i form av gemensamma tävlingar på en kortare sträcka, det finns ett lopp, ett spel som liknar cyklar, cykling hastighet, tid, och det genomsnittliga avståndet.

Terrängcykling - Europeiska cykelvägar upp till 25 kilometer i en cirkel med övervinna hinder - gräv, fallna träd, stormar, barriärer, flodbäddar och strömmar. Cykelkorsningarna hålls under hösten-vinterns perioden, självklart för att lägga till ytterligare svårigheter i form av väderförhållanden. Cykelrörarna startar samtidigt, under resan kan de även springa eller gå i närheten av cykeln, de har också assistentassistenter. En sådan tävling, lek och cyklar måste matcha varandra, så fordonet är utrustat med breda speciella däck och har starka hjulfälgar. I USA hålls terrängcykelraces med de svåraste hindren, som ibland gränsar till extrema.

Det finns också mer extrem racing på cyklar, bland vilka mauntibayk - ras på de speciella, mountainbikes, dertdzhamping - hoppa baktriska hopp, åka snålskjuts, fyra-cross, dual, BMX, racing, gata, och många andra intressanta alternativ velodistsiplin. .

Spel på cyklar

Självklart var cykelfläktarna inte tillräckligt med tävlingar och självständig träning, så sedan slutet på XIX-talet fanns det spel på cykeln. Cykeln utesluter inte spel, eftersom processen med att styra ett tvåhjuligt fordon liknar ett slags spel med egen samordning och uthållighet. Cykling är en lagkonkurrens, riktad som någon annan tävling för att få det eftertraktade priset.

Cykelpolo - Cykelpolo eller cykelpolo

Detta är det mest kända och "gamla" spelet, vilket innebär att man byter ut hästar med cyklar. Cykel Polo bildades äntligen som en självständig art år 1891, tack vare den irländska cykelfläktens insatser - Richard Mekredi. Enterprising cyklist lyckades till och med få ett registrerat patent för sin "uppfinning", kallad i den ursprungliga Cycle Polo. Sedan 1908, då spelen var på cyklar ingår i programmet för de olympiska tävlingar, upp till andra världskriget Cycle Polo var en av de mest populära evenemangen i Europa och USA. Den andra födelsen av "spelcyklar" fanns i 80-åren av förra seklet i Indien och sedan i Amerika. Dagens spel cyklar skiljer sig mycket från konkurrens tidigare perioder, vilket skedde Bike Polo, som döptes om Urban Cycle Polo. För samtida spel cykel måste vara utrustade med skyddsskivor på hjulet ekrarna, en idrottsman som behövs attribut i form av bitar och bollen eller pucken, som faktiskt behöver göra mål i motståndarens mål. Den snabba tillväxten i popularitet Urban Cycle Polo lämnade inga likgiltiga medlemmarna i International Cycling Association, som erkänt veloigru officiella och ingår det i sin lista över planerade årliga evenemang. Trots officiellt erkännande av Bike Polo i varje region har sina egna nyanser och regler som gäller antalet gruppmedlemmar, varaktigheten av spelet. Det finns också förenade regler som är följande: 

  • Atletaren har ingen rätt att vidröra fötterna på ytan, marken, utom när det är nödvändigt att röra en fladdermus i en speciellt tilldelad zon mitt i spelplanen. För brott är en bot. 
  • Påverkan på bollen bör endast göras av den smala sidan av sportslaget, annars kommer sparken eller målet inte räknas. 
  • Laget som gjorde mål måste vänta tills motståndarna korsar mittfältet, eller bollen passerar linjen. Till dess att "Rubicon" är korsad av en boll eller motståndare måste scoring-idrottarna ligga inom gränserna för sin egen zon.

Bike Polo fortsätter att vinna popularitet som en spännande, beroendeframkallande spel som kräver förmåga mäster deltagarna egen cykel, tänka strategiskt, att ha snabbt tänkande och snabb reaktion. 

Cykelboll - eller cykling

Denna kombination av "spel och cyklar" liknar fotboll, med sina unika nyanser eftersom alla spelare gör bollen i motståndarens mål inte med sina fötter men med hjälp av ett cykelhjul. Cykling hålls både i slutna hallen och i öppna områden, men spelet i hallen är det mest populära. Laget kan bestå av endast två spelare, det maximala antalet deltagare i en grupp är sex. Cykling är ett barn av amerikanska cyklister, som föddes nästan samtidigt med cykelpolo. Enligt legenden träffade någon Kaufman en aggressiv hund och kasta honom under hjulen när han gick på en cykel. Som om en cykelturens virtuos smidda en hund med ett hjul och slängde den bort, utan att skada det onda djuret. Så det var tanken på att manipulera bollen med ett cykelhjul. År 1883 överraskade den resursfulla Kaufman i samarbete med fellow Ferley allmänheten genom att spela boll tillsammans på cyklar. Velobol blev förälskad i amerikanerna, då pisketten plockades upp av europeiska cyklister. Moderna cykelspel är ännu mer överraskande, det finns även cyklar på isen, som dock inte är lika utbredd som Cykelboll. Velobol är indelad i följande specifika kategorier: 

  • Spel på cyklar med deltagande av 4 spelare - två lag av två deltagare. Fältet är 11 med 14 meter i storlek. 
  • Cykling, som omfattar 10 personer, två lag av fem cyklister. Fältets storlek motsvarar storleken på fältet för handboll. 
  • Cykling med två lag, var och en med sex spelare. Spelet spelas med en fotboll på ett öppet stort område.

Spelarens uppgift liknar målet för något lagspel som innebär att man manipulerar bollen - för att göra så många mål som möjligt. Bollen är igensatt med hjälp av framhjulet, du kan också använda ditt huvud eller bagage. Det är otillåtet att röra bollen med händerna eller fötterna, angriparens poäng av bollen har strikta begränsningar på samma sätt som olika motstånd mot kraften (träffar, poäng). Varaktigheten av denna typ av cykel är bara 14 minuter - två halvor på sju minuter vardera. Bryt - inte mer än 2-3 minuter, om en så kort period inte vinner, lägg till ytterligare en gång. I bikeballen används en speciell boll, en färdig plattform och själva cykeln med ett mycket rörligt, manipulerande ratt. 

trusted-source[2], [3]

Flash Cross

Detta är ett av de yngsta spelen som föds vid korsningen av "spelcykeln", där deltagarna behöver mycket bra sportträning, resursförmåga, snabb reaktion. Ett blixtkors kallas också ett cykelsök eller ett fotocykelkors, på grund av att kameran används under spelet. Uppgiften för spelet är att komma till mållinjen först genom att utföra vissa uppgifter parallellt. Innan starten får deltagarna en detaljerad karta över området och en fotosession. Idrottare bör i den riktiga platsen hitta poängen förseglade och fixa sin ankomst till punkten i bilden. Egenheten hos cykeldragningen är att bilden ska vara så nära originalet som möjligt. Även på bilden måste deltagaren präglas av sin trofasta "vän" - en cykel. I mållinjen beräknar juryn poängen för hela laget och sammanfattar varje deltagares prestationer. Om platsen fotograferas av samtliga lagmedlemmar, ställs en minsta poäng, för en enskild "hitta" poängen är högre, för en mycket svår och förvirrande plats i sökandet efter en plats ges maximal poäng. Flash-korset varar under dagen och slutar vid en viss timme, för försening antas en straff i form av berövad poäng.

Spel och cyklar, racercyklar, cykling och bara cykla - det är ett bra sätt att ladda batterierna, för att upprätthålla muskeltonus och därmed hälsa, få positiva känslor. Det är uppenbart att så länge en person är "vänner" med en cykel, kommer nya typer av racing och spel att visas. Frukta försvinnandet av cykel sporten i nästa århundrade, förmodligen inte värt det, och utsikterna till mänsklig utveckling i enlighet med författaren Mark Twain verkar ganska positiv, eftersom han hävdade följande :. "När och litsezreyu man på en cykel, jag inte är rädd för mänsklighetens framtid"

trusted-source[4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.