^

Kaffe och tryck

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 09.08.2022
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Många av oss har vant sig att dricka på morgonen en kopp eller två av doftande nybryggt kaffe. Denna unika dryck gör oss vakna, ger styrka och energi, anpassar sig till en ny dag. För de flesta blir morgonen utan en kopp kaffe något sämre, ofullständigt. Men många kaffeälskare störs ofta av de många myter och förbud som hänger runt en vanlig kopp kaffe: kaffe och tryck, hjärta, blodkärl. Är kaffe så hemskt som det är "målade"? Hur påverkar kaffet trycket och kan det användas av hypertensiva? Vi kommer att prata om allt detta i detta ämne.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Ökar kaffet eller sänker trycket?

Det faktum att koffein ökar blodtrycket är känt under lång tid: det har varit en hel del studier om detta ämne. Till exempel för några år sedan genomförde specialisterna av den medicinska profylaktiska ordföranden vid Universitetet i Madrid vid universitetet i Madrid ett experiment som bestämmer de exakta indikatorerna för ökningen av trycket efter att ha druckit en kopp kaffe. Under försöket konstaterades att koffein i mängden 200-300 mg (2-3 koppar kaffe) ökar det systoliska indexet av blodtryck med 8,1 mm Hg. Och det diastoliska indexet är 5,7 mm Hg. Art. Ökat tryck observeras under de första 60 minuterna efter konsumtion av koffein och kan hållas i ca 3 timmar. Experimentet utfördes på friska människor som inte lider av högt blodtryck, hypotension eller hjärt-kärlsjukdomar.

Men nästan alla specialister är otvivelaktigt övertygade om att för att säkerställa "ofarlig" koffein krävs långsiktiga studier som gör det möjligt för oss att observera användningen av kaffe i flera år och till och med årtionden. Endast sådana studier kommer att medge noggrannhet de positiva eller negativa effekterna av koffein på trycket och organismen som helhet.

trusted-source[5], [6], [7]

Hur påverkar kaffet trycket?

De följande studierna genomfördes av italienska specialister. De tilldelade 20 volontärer, som varje morgon var tvungna att dricka en espressokopp. Enligt resultaten sänker en espressokopp det koronära blodflödet med ca 20% i 60 minuter efter intag. Om det i början finns några problem med hjärtat kan användningen av bara en kopp starkt kaffe orsaka hjärtsmärta och perifer cirkulationssjukdomar. Självklart, om hjärtat är helt friskt, kan en person inte ha någon negativ inverkan.

Detsamma gäller för effekten av kaffe på tryck.

Kaffe under reducerat tryck kan stabilisera prestandan och sänka det reducerade trycket till normalt. En annan sak är att kaffe orsakar något beroende, så en hypotonisk person som dricker kaffe på morgonen för att öka blodtrycket kan eventuellt behöva större och större doser av drycken. Och detta kan redan påverka kardiovaskulärsystemet.

Kaffe vid högt tryck är mest skadligt. Varför? Faktum är att med högt blodtryck finns det redan ökad stress på hjärtat och blodkärlen, och användningen av kaffe förvärrar detta tillstånd. Dessutom kan en liten ökning av trycket efter att ha druckit kaffe "spåra" och starta en mekanism för att öka trycket i kroppen, vilket väsentligt påverkar prestandan. Systemet för reglering av tryck hos patienter med högt blodtryck är i ett "cranky" tillstånd, och användningen av en kopp-två-aromatiserade drycker kan utlösas av en ökning av trycket.

Personer med ett stabilt tryck kan inte vara rädd för att dricka kaffe. Naturligtvis inom rimliga gränser. Två eller tre koppar nybryggt ekologiskt kaffe skadar inte i dag, men experter råder inte dricka snabbkaffe eller ett surrogat, och använda den för mer än 5 koppar om dagen, eftersom detta kan orsaka utarmning av nervceller och uppkomsten av den ständiga känslan av trötthet.

Ökar kaffetrycket?

Kaffe tillhör en av de mest populära dryckerna. Dess huvudsakliga ingrediens är koffein, erkänd som en naturlig naturlig stimulans. Koffein finns inte bara i kaffebönor, men också i vissa nötter, frukter och löviga delar av växter. Men de flesta får detta ämne med te eller kaffe, liksom med cola eller choklad.

Den massiva användningen av kaffe och var orsaken till alla slags studier som genomfördes för att studera effekten av kaffe på blodtryck.

Kaffe stimulerar centrala nervsystemet, så det används ofta för trötthet, sömnbrist och för att förbättra mental aktivitet. Men stora koncentrationer av koffein i blodet kan leda till vaskulära spasmer, vilket i sin tur kommer att påverka ökningen av blodtrycket.

Den endogena nukleosidadenosinen syntetiseras i centrala nervsystemet, som är ansvarig för den normala processen att somna, en hälsosam sömn och en minskning av aktiviteten vid slutet av dagen. Om det inte var för adenosins verkan, skulle en person vara vaken i många dagar i rad, och skulle därefter helt enkelt falla ner från utmattning och utmattning. Detta ämne bestämmer personens behov av vila och driver kroppen att sova och återställa styrka.

Koffein har förmågan att blockera syntesen av adenosin, som å ena sidan stimulerar hjärnaktivitet, men å andra sidan är en faktor för att öka blodtrycket. Dessutom stimulerar koffein adrenalinhormonproduktion av binjurarna, vilket också gynnar ökat blodtryck.

Baserat på detta konstaterade många forskare att regelbunden kaffekonsumtion kan framkalla en stadig ökning av blodtrycket även hos personer med initialt normalt blodtryck.

Men sådana slutsatser är inte helt sanna. Enligt resultaten av de senaste experiment är graden av ökning av blodtrycket med regelbunden användning av drycken i en frisk person mycket långsam, men en person utsatt för högt blodtryck, är denna process snabbare. Således, om en person har en tendens att öka trycket, så kan kaffe bidra till denna ökning. Visst, vissa forskare säger att för att utveckla en tendens att öka trycket bör dricka mer än 2 koppar kaffe per dag.

trusted-source[8], [9], [10]

Minskar kaffetrycket?

Låt oss återvända till resultaten av studier som utförs av världsexperter. Vi har redan talat om det faktum att graden av tryckökning priser efter att ha förtärt koffein hos friska människor är mindre uttalad än hos hypertonipatienter. Men dessa siffror är i allmänhet inte kritiska och inte fortsätta under lång tid. Dessutom, som ett resultat av dessa samma studier har tillhandahållit data som forskarna fortfarande inte kan förklara begripligt: i 15% av patienter som lider av den vanliga ökningen i blodtryck vid intag 2 koppar kaffe per dag tryck reduceras.

Hur förklarar specialister detta?

 1. Förhållandet mellan kaffe och tryck är faktiskt mycket mer komplicerat än det föreföll tidigare. Det är bevisat att den konstanta och långvariga användningen av olika doser koffein utvecklar en viss grad av beroende (okänslighet) mot kaffe, vilket kan minska graden av dess effekt på blodtrycket. Några experiment tyder på att människor som inte dricker kaffe är mindre benägna att utveckla högt blodtryck. Andra studier visar att de som dricker kaffe ständigt men måttligt har minskad risk. Deras kropp "vant sig vid" koffein och upphör att reagera på det, som en källa till ökat tryck.
 2. Effekten av kaffe på blodtryck individuellt och kan bero på närvaron eller frånvaron av sjukdom, på nervsystemet och kroppens genetiska egenskaper. Det är ingen hemlighet att vissa gener i vår kropp är ansvariga för hastigheten och graden av koffeinuppdelning i människokroppen. För vissa är denna process snabb, och för vissa är det långsamt. Av denna anledning kan i vissa människor även en kopp kaffe ge upphov till tryck, medan andra kommer att vara ofarliga och ha en mycket större mängd dryck.

trusted-source[11], [12], [13]

Varför ökar kaffetrycket?

Experimentella Experiment utfördes i vilken mätningen av elektrisk aktivitet i hjärnpulserna har visat att konsumtion av 200-300 ml kaffe påverkar signifikant graden av hjärnaktivitet, som härrör från dess vilotillstånd i en mycket aktiv. På grund av denna egendom kallas koffein ofta ett "psykotropiskt" läkemedel.

Kaffe påverkar hjärnans funktion, hämmar produktionen av adenosin, som bland annat hjälper till att överföra nervimpulser längs nervfibrerna. Som ett resultat lämnar den lugnande förmågan hos adenosin inte ett spår: neuronerna är snabbt och permanent upphetsade, stimulerade till utmattning.

Samtidigt med dessa processer, har det en effekt på binjuren, vilket orsakar en ökning i blodflödet av mängden "stresshormoner". Dessa är adrenalin, kortisol och noradrenalin. Dessa ämnen produceras vanligtvis om personen är i en orolig, nervös eller rädd tillstånd. Som en följd av detta finns en ytterligare stimulering av hjärnaktivitet, som förr eller senare leder till accelererande hjärtaktivitet, ökad blodcirkulation och spasmer i perifera kärl och cerebrala kärl. Resultatet - ökad motorisk aktivitet, psykomotorisk agitation och ökat blodtryck.

Grönt kaffe och tryck

Gröna kaffebönor används aktivt i medicin som ett medel för att stimulera ämnesomsättningen, stabilisera sockernivån, aktivera centrala nervsystemet. Naturligtvis, som vanligt kaffe, kräver grönkorn efterlevnad, annars kan missbruk av grönt kaffe påverka många kroppssystems arbete.

Det har visat sig experimentellt att 2-3 koppar grönt kaffe per dag minskar sannolikheten för onkologiska sjukdomar, fetma, typ II-diabetes samt problem med kapillärerna.

Hur jämför gröna kaffe och tryck?

Grönt kaffe innehåller samma koffein som i rostade svarta kaffebönor. Därför rekommenderas grönt kaffe att dricka till personer som inte har problem med tryck eller hypotoniska personer - människor med tendens att sänka trycket.

Under reducerat tryck kan grönt kaffe producera sådana effekter:

 • stabilisera koronarkärlens tillstånd
 • att balansera det cerebrala vaskulära systemet;
 • stimulera respiratoriska och motoriska centra;
 • normalisera kärlmuskulaturens kärl;
 • stimulera hjärtaktivitet
 • för att påskynda blodcirkulationen.

Det finns inget bekräftat faktum att grönt kaffe sänker trycket. Läkarna hävdar otvivelaktigt: för personer med II och III st. Hypertensiv sjukdom är användningen av kaffe, inklusive grön, mycket oönskad.

I alla andra människor bör användningen av grönt kaffe inom rimliga gränser inte orsaka en signifikant ökning av blodtrycket. Dock bör man inte glömma att missbruk av drycken och det normala överskottet av tillåtna doser kan leda till vaskulära spasmer i hjärnan, ökat blodtryck och allvarliga fel i hjärtat och hjärnfunktionerna.

Som framgår av systematiska observationer, är varje femte person som dricker kaffe, en ökning av trycket. Den exakta mekanismen för denna ökning har emellertid ännu inte studerats noggrant.

Koffeinnatriumbensoat ökar blodtrycket?

Koffein-natriumbensoat är ett psykostimulerande läkemedel, nästan helt analogt med koffein. Som regel används det för att stimulera centrala nervsystemet, narkotiska förgiftningar och andra sjukdomar som kräver excitering av vasomotoriska och respiratoriska centra.

Visst, koffein-natriumbensoat höjer blodtrycket, liksom vanlig koffein. Det kan också orsaka "beroendeframkallande" effekt, sömnstörning och generell agitation.

Koffein-bensoatnatrium används inte med en stadig ökning av blodtrycket, med ökat intraokulärt tryck, ateroskleros och sömnstörningar.

Effekten av läkemedlet på tryckindikatorerna bestäms av dosen av denna psykostimulant, och även av initialvärdena för artärtrycket.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Kaffe med mjölk ökar trycket?

Att hävda om den positiva eller negativa effekten av kaffe med tillsats av mjölk på kroppen är mycket svårt. Mest sannolikt är sakens sak inte så mycket i en drink som i sin mängd. Om användningen av något kaffedryck, jämn mjölk, kommer att vara måttlig, så kommer eventuella risker att vara minimala.

Det faktum att koffein kan bidra till att öka blodtrycket är bevisat. När det gäller mjölk är det här en kontroversiell fråga. Många experter är benägna att mening att lägga till mjölk till kaffe kan sänka koncentrationen av koffein, men det kommer inte att kunna neutralisera det helt. Därför rekommenderas att du dricker kaffe med mjölk, men igen i rimliga gränser: högst 2-3 koppar om dagen. Dessutom gör närvaron av en mejeriprodukt i kaffe det möjligt att fylla på kalciumförlust, vilket är mycket viktigt, särskilt för äldre.

Det kan konfidentiellt bekräftas: det är möjligt att kaffe med mjölk ökar trycket, men som regel är det obetydligt. Upp till 3 koppar inte starkt kaffe med mjölk får förbrukas av någon person.

trusted-source[19], [20], [21]

Dekaffeinerad kaffe ökar blodtrycket?

Kaffe utan koffein - det verkar vara ett utmärkt sätt för dem som inte rekommenderar regelbundet kaffe. Men är det verkligen så enkelt?

Svårigheten är att "koffeinfritt kaffe" inte är rätt namn på drycken. Det skulle vara mer korrekt att säga "kaffe med mindre koffein". Framställningen av sådant kaffe tillåter innehållet av en oönskad alkaloid i en mängd av mer än 3 mg. I själva verket innehåller en kopp löslig koffeinfri dryck fortfarande upp till 14 mg koffein och i en kopp koffeinfritt kaffe "utan koffein" - upp till 13,5 mg. Och vad kommer det hända om en hypertensiv patient, som är säker på att han dricker koffeinfritt kaffe, kommer att använda 6-7 koppar dryck? Men denna mängd koffein kan redan påverka kroppen.

Medan tekniska detaljer kaffe koffeinborttagningsprocessen defekt, experter råder inte att luta sig mot en sådan dryck: tillsats av låga doser av koffein, innehåller kaffe sådana föroreningar som återstår från dryckesrenings reaktioner från koffein, och en större mängd fett än vid konventionell kaffe. Och smaken, som de säger, "till älskaren."

Om du verkligen vill ha kaffe, drick du det vanliga svarta, men naturligt, inte lösligt. Och överdriv inte det: en kopp, du kan med mjölk, är osannolikt att skada mycket. Eller verkligen gå till cikoria: här är det säkert ingen koffein.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Kaffe med intrakraniellt tryck

Koffein kontraindiceras med ökat intraokulärt och intrakraniellt tryck.

Den vanligaste orsaken till ökat intrakraniellt tryck är spasm av cerebrala kärl. Och koffein, som vi nämnde ovan, kan bara förvärra dessa spasmer, vilket i hög grad kommer att komplicera blodcirkulationen och förvärra patientens tillstånd.

Med ökat intrakraniellt tryck bör äta och dricka produkter som expanderar lumen av blodkärl, förbättra blodcirkulationen, som kan lindra symtomen och i synnerhet huvudvärk.

Experimentera med användning av kaffe med intrakraniellt tryck bör inte: du borde dricka drycker och mat, bara vara i full förtroende för att de inte kommer att skada dig.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31]

Vilket kaffe ökar trycket?

Vilket kaffe ökar trycket? I princip kan detta hänföras till vilken typ av kaffe som helst: det vanliga lösliga eller malda, gröna och till och med koffeinfria kaffet, om det förbrukas utan åtgärd.

En frisk person som måttligt konsumerar kaffe kan få många fördelar med denna drink:

 • stimulering av metaboliska processer;
 • minskning av risken för typ II-diabetes och onkologiska sjukdomar;
 • förbättring av känslighetsorganens funktion, uppmärksamhetskoncentration, minne;
 • öka mental och fysisk prestation.

Tendensen att högt blodtryck, särskilt när diagnosen högt blodtryck att konsumera kaffe bör vara försiktig vid tider: inte mer än två koppar om dagen, svag, bara den naturliga marken kan med mjölk och inte på fastande mage.

Och mer: Försök att inte dricka kaffe varje dag, ibland ersätta det med andra drycker.

Användningen av kaffe och tryck kan existera tillsammans, om sinnet närmar sig denna fråga, inte missbrukar och observerar åtgärden. Men i alla fall, med en markant ökning av blodtrycket, innan du häller en kopp kaffe, sök råd från en läkare.

Uppmärksamhet!

För att förenkla uppfattningen av information, är denna instruktion för användning av läkemedlet "Kaffe och tryck" översatt och presenterat i en speciell form på grundval av officiella instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet. Före användning läs anteckningen som kom direkt till medicinen.

Beskrivning tillhandahålls för informationsändamål och är inte en guide till självläkning. Behovet av detta läkemedel, syftet med behandlingsregimen, metoder och dos av läkemedlet bestäms enbart av den behandlande läkaren. Självmedicinering är farlig för din hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.