^
A
A
A

Hårförlust hos kvinnor: vilken läkare ska behandlas, hur man förhindrar?

 
, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Hårförlust är en naturlig process, men ökad förlust av lock är en patologi. Beakta typerna och orsakerna till baldness hos kvinnor, metoder för behandling och förebyggande av alopeci. Ökad brittleness och håravfall är inte bara en kosmetisk defekt, utan också ett tecken på vissa sjukdomar i kroppen. Problemet kan kopplas till sjukdomar i inre organ, brist på användbara ämnen, kroniska patologier.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologi

Enligt medicinsk statistik står cirka 30% av kvinnorna för patologisk håravfall. Alopeciåldern är annorlunda, men oftast känner problemet sig efter 40 år.

I 90% av fallen är skallighet associerad med en genetisk predisposition och hormonella misslyckanden i kroppen. Mycket ofta uppträder alopeci hos kvinnor på grund av felaktig vård av lås och deras frekventa trauma, på grund av stress, ohälsosam livsstil och som en bieffekt av läkemedelsbehandling.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Riskfaktorer

Alopeci hos kvinnor sker av olika orsaker, både internt och externt. Det finns också ett antal riskfaktorer, vilket bidrar till att problemet med alopeci uppstår, överväga dem:

 • Graviditet och postpartumperioden - hormonella förändringar leder till brist på mineraler, vitaminer och andra användbara substanser, vilket negativt påverkar tillståndet av ringletter, naglar och hud.
 • Kroniska sjukdomar - alla systemiska patologier (reumatoid artrit, rusning, endokrina och infektionssjukdomar) åtföljs av håravfall och andra sjukdomar i kroppen.
 • Polycystiskt äggstockar är en kvinnas sjukdom som orsakas av dysfunktion hos huvudkörtlarna. På grund av en brist i produktion av östrogener och prevalensen av testosteron finns det hirsutism och problemet med fokal alopeci.
 • Anemi - järnbrist i kroppen leder till försämring av hårbotten, naglar och hud. Detta problem uppstår på grund av blodförlust under menstruation, med ökad fysisk ansträngning, extrem viktminskning, vegetarism.
 • Hypothyroidism - en minskning av funktionen av sköldkörteln medför uttorkning och bräcklighet i strängarna. Shevelura blir mindre vanligt, menstruationsstörningar börjar, huden blir torr. Mot denna bakgrund ökade trötthet och deprimerat tillstånd.
 • Svamphuvud hudskador - patogena mikroorganismer skador hårsäckarna, vilket leder till nidös skallighet. På huvudet bildas avrundad prollysiny, på vilken krullarna inte längre växer.
 • Stress och emotionell överbelastning - leda till utveckling av vegetativ-vaskulär dystoni. På grund av försämringen av hårlampans näring uppträder problemet med alopeci.
 • Läkemedel - långvarig behandling eller felaktigt utvalda doser av läkemedel leder till alopeci och ett antal andra komplikationer. Växtligheten på huvudet påverkas av hormonella droger, antidepressiva medel, laxermedel, orala preventivmedel. Förlust av trådar är en bieffekt av diuretika, antibiotika, antikoagulantia, antitumörläkemedel, antidepressiva medel, neuroleptika och ett antal andra läkemedel.
 • Traumatiska och kosmetiska faktorer är snäva frisyrer, styling med lack, gel och andra kemikalier, grov kamning, färgning eller kemisk perm, torkning med en het hårtork. Negativ inverkan har långa bär på peruker och falska strängar, bristen på huvudbonad under den kalla årstiden, missbruket av koffein och ärrbildning i hårbotten.
 • Kemoterapi och strålningsbestrålning - behandling av onkologiska sjukdomar orsakar anogen alopeci. Biverkningen är tillfällig.

Förutom ovanstående faktorer bör särskild uppmärksamhet ägnas åt olika medel för viktminskning, eftersom de kan innehålla ämnen med starkt laxerande effekt. Deras handlingar stör uppkomsten av näringsämnen av kroppen, leder till anemi och vitaminbrist.

Riskfaktorerna för kvinnlig balding inkluderar genetisk predisposition, hormonella språng, som lever i en dålig ekologisk miljö, den fysiologiska processen med åldrande. Faren är också bristen på blodcirkulation när folliklarna inte tar emot den nödvändiga mängden näringsämnen för normal tillväxt och faller i viloläge.

Om andra orsaker till balding hos kvinnor läser i denna artikel.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Patogenes

Hår - en trådliknande keratinhaltig hudhud, som bildas av epitelet. Människokroppen är täckt med mer än en miljon hår, cirka 100 tusen av dem växer på huvudet. Deras längd kan vara från några millimeter till en och en halv meter och en tjocklek av högst 0,5 mm. Deras tillväxt och förlust är de fysiologiska processer som uppträder under hela livet.

Trots det faktum att håret är en struktur av bindväv, har det en nervös innervering och blodtillförsel och består även av flera delar:

 1. Stammen är den synliga delen som ligger över ytan av huden. Det har flera koncentriska lager:
  • Yttre (nagelband, integumentär, skalig) - utför skyddande och barriärfunktioner. Den är formad av ett dussin transparenta keratinplattor som är sammankopplade med tvärgående och lipid-mellanlag. Skyddar mot mekanisk och fysisk påverkan. Reflekterar ljus, så att trådarna är glänsande och elastiska.
  • Cortex (cortex) - detta är huvudämnet, är 80-85% av den totala volymen av krullen. Den består av många keratinfibrer, som är åtspända tillsammans med starka tvärbindningar.
  • Medullary är den centrala medulla. Fylld med luftbubblor, vilket ger värmeledning. Delta inte i kemiska eller fysiska processer.
 2. Roten - ligger i dermis, bildar en hårfollikel (follikel). Lampan är en komprimerad struktur som innehåller den nedre delen av roten - papilen i form av en liten konisk höjd. Inne i papillan är blodkärl och nervändar som är ansvariga för tillväxt och återhämtning. Genom nippeln tar hårfollikeln emot näringsämnen.

Hårets liv är från 5 till 15 år. Stången dör och en ny visas på sin plats. Om glödlampan är skadad, är återställandet av stammen omöjligt. Därför bildas en tomrum efter sin fall. Med kraftig hårförlust uppstår ett allvarligt problem som trichologen måste ta itu med.

Hastigheten av håravfall hos kvinnor

Varje kvinna, åtminstone en gång i sitt liv, men står inför problemet med håravfall. Chic, tjockt hår är ett tecken på hälsa och skönhet. Hårets struktur, dess densitet och färg är individuella för varje person, eftersom de läggs ner på den genetiska nivån. Det är att öka antalet hårsäckar naturligt är omöjligt.

Varje lampa har en utvecklingscykel:

 • Uppdatering (telogen),
 • Tillväxt (anagen),
 • Slutförande av tillväxt eller utrotning (catagen).

Varaktigheten av alla faser tar 2-5 år, de upprepas många gånger under hela livet. Om cykeln störs under vilopasen resulterar detta i rikliga lock och jämn skaldethed.

Normalt kan en kvinna förlora från 50 till 100 hår per dag. Samtidigt på hösten-vårperioden och med hormonella förändringar förvärras processen av prolaps. Om en dag sjunker 15% hår, är 85% i färd med tillväxt, vilket är normen och ger ingen anledning till bekymmer. Men detta värde är villkorat, eftersom hårets struktur och mängden pigment är viktiga. Blondiner har till exempel tunna dokument, men det finns fler av dem än röda, så det finns mer att förlora.

Den ungefärliga minskningen av håravfall hos kvinnor:

 • Brunetter - 100 st.
 • Blondiner - 150 st.
 • Röd - 50-80 st.

Normen varierar under påverkan av olika faktorer. Negativt påverkas hårhårets tillstånd av kroniska sjukdomar och hormonavbrott, felaktig vård av lås och obalanserad näring. Frekventa experiment med färgförändringar och varm styling bidrar också till baldness.

Mekanismen för alopeci hos kvinnor är direkt relaterad till orsakssamband och hårväxtens cykel. I sin utveckling passerar follikeln kontinuerligt genom sådana steg:

 • tillväxt
 • Slutförande av tillväxt
 • fred
 • Ny cykel

I denna ordning upprepas de hela livet, och varaktigheten av alla faser är 2-5 år. Om lampan stannar i vila dör håret och den nya växer inte i sin plats. Detta leder till en aktiv och så mycket är viktigt för enhetlig skallighet.

Det finns flera typer av håravfall hos kvinnor.

Patogenesen av alopeci kännetecknas av gradvis bildning av små skalliga fläckar, oftast i kronan, huvudet eller avskiljningen. Skinnet i stället för att dö av folliklarna förvärvar en märklig glansig glans. Enkla hår kan växa i mitten av centrum för atrofi.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Symtom håravfall hos kvinnor

I genomsnitt förlorar kvinnor upp till 100 hår per dag, indikatorer kan variera under inverkan av många faktorer. Men bristen på hår på kammen är också en anledning till oro. Detta beror på att strängar upphör att falla på grund av bristen på nya hår. Så snart otrosshye kosmy faller ut på ett naturligt sätt kommer det att bli en skarp alopecia.

Med en normal tillväxt i slutet av håret kan du se en liten förtjockning i form av en vit rot. Trichologists särskiljer ett antal symptom som är karakteristiska för alopeci. Tänk på de första tecknen på övergående alopeci:

 • Tjocklek vid hårets spets är mörkt, inte lätt.
 • Hår faller inte ut vid roten - ett tecken på att deras tillväxt upphör och follikeln dör. Frånvaron av rötter kan vara ett symptom på ökad bräcklighet.
 • Antalet hår som förlorats under dagen överstiger normalt normen.
 • Växande hår är bifurcated i slutet.

Mycket ofta uppfattar kvinnor felaktig brittleness för början av alopeci. Frihet härrör från hårdets hårda torkning, vilket sker med frekvent användning av hårtork, krullningskräm eller färgning. I detta fall fungerar lökarna normalt och det brutna håret växer gradvis. Dessutom kan håravfall hos kvinnor vittna om förekomsten av sjukdomen.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Komplikationer och konsekvenser

Alopeci är en ganska allvarlig sjukdom som utan ordentlig behandling leder till allvarliga konsekvenser och komplikationer. Tänk på de viktigaste:

 • Psykologiska problem - utsmält hår skapar problem när man kommunicerar med andra. Otillfredsställelse med sitt eget utseende i samband med fördömande och mockande syn på andra leder till depression, tillstånd, neurologiska störningar. Mot den här bakgrunden är det en signifikant försämring av livskvaliteten.
 • Mjölk - kan uppstå samtidigt med skallighet eller uppstå efter restaurering av ringor. Mjäll irriterar huden, torkar den, orsakar klåda och brännande. Döda hudpartiklar flakar av axlarna och ger estetiskt obehag.
 • Solbrännskador - den intensiva förlusten av vegetation på huvudet är en hög risk för exponering för ultraviolett ljus. För att skydda huvudet från solstråle och brännskador, använd solskyddsmedel och ha på sig huvudbonader. Det är också nödvändigt att minimera exponering för solen.

Förutom ovanstående problem förvärrar håravfall hos kvinnor livskvaliteten. Negativa förändringar i utseende medför en negativ inverkan på självrealiseringsprocessen och livet i samhället.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Diagnostik håravfall hos kvinnor

Vid de första tecknen på håravfall bör du söka medicinsk hjälp och bestämma orsaken till sjukdomen, vilket förhindrar ytterligare alopeci. Diagnos av håravfall är förlovad triholog, hudläkare, endokrinolog, gynekolog och ett antal andra smala specialister.

Algoritmen för diagnosen kvinnlig alopeci består av:

 1. Insamling av anamnese och analys av patientklagomål.
  • Analys av fall av familjealopeci på stigande linje.
  • När förlusten av krullningar (under tvättning, vid kamning) förstärks / sänks och det finns samtidiga symtom (klåda, brännande, mjäll, irritation, utslag).
  • Har det varit fall av alopeci i det förflutna. Vilka faktorer kan orsaka problemet, enligt patienten.
  • Förekomst av kroniska sjukdomar och utvärdering av läkemedel som tagits.
 2. Visuell bedömning av tillståndet hos håret och hårbotten.
  • Foci av alopeci och områden med brutna hår identifieras.
  • Ett test utförs på krullarnas hållfasthet. Hår är fångade och lite försenade, svaga strängar är lätt separerade från folliklarna.
  • Strukturen av skadade hår studeras.
 3. Laboratorie- och instrumentforskning.

Förutom de ovanstående diagnostiska aktiviteterna undersöker läkaren kroppens allmänna tillstånd och immunsystemets arbete. Undersökningen av hud- och nagelplattor, som deformeras i svåra former av alopeci.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39]

Analyser för håravfall hos kvinnor

Hår är en indikator på kroppens hälsa. Deras tarnishing, minskande volym och faller ut är ett verkligt problem som kräver noggrann studie och behandling. Särskild uppmärksamhet ägnas åt laboratoriediagnostik. Analyser syftar till att fastställa nivån på de huvudsakliga hormonerna i kroppen, och också hjälpa till att bedöma tillståndet för interna organ.

Erforderliga tester:

 • Allmänt blodprov.
 • Biokemisk undersökning av blod.
 • Analys för infektion, inklusive STD.
 • Nivån av serumjärn.
 • Nivån på könshormoner.
 • Sköldkörtelns hormoner: TTG, T3, T4.

En uppsättning laboratorietester bestämmer nivån av hemoglobin i blodet, med vilket du kan diagnostisera järnbristanemi som en av orsakerna till alopeci. Förhöjda nivåer av leukocyter indikerar inflammatoriska processer i kroppen, patologi i mag-tarmkanalen och reproduktionsorganen.

Biokemisk analys av blod avslöjar patologier hos njurar och lever, brist på användbara komponenter i kroppen. En annan viktig analys är en studie om sköldkörtelhormoner. Avvikelser på deras normala nivå påverkar inte bara hårets tillstånd utan också den övergripande hälsan.

Förändringen i nivån av kvinnliga könshormoner påverkar också kroppens utseende och inre tillstånd. Brott mot könshormoner uppvisade oregelbunden menstruationscykel, ökad hårväxt på kroppen och medelvärdet av vegetationen på huvudet, akneutbrott i ansiktet och andra symtom.

trusted-source[40], [41]

Norm av ferritin hos kvinnor med håravfall

Det vattenlösliga ferrichydroxidkomplexet och apoferritin som finns i leverceller, benmärg, mjälte och serum är ferritin (metalloprotein). Strukturen av detta ämne är ett komplext protein och innehåller 24 komponenter som är nödvändiga för den kvinnliga kroppens normala funktion. Han är ansvarig för den normala assimileringen av järn, processen att konstruera röda blodkroppar med en tillräcklig mängd hemoglobin.

Förändringen av hormons kvantitativa komposition uppträder när sådana faktorer verkar:

 • Inflammatoriska processer i kroppen.
 • Graviditetens sista trimester.
 • Sjukdomar i tunntarmen.
 • Obalanserad näring med brist på fördelaktiga mikrodelar.
 • Riklig menstruation och svår blodförlust.

Nivån av ferritin beror på mängden järn i kroppen. Normens norm för en kvinnas organism över 15 år är från 10 till 150 kg / ml. För att studera denna indikator utförs en analys av venöst blod. Ett av symtomen på ett brott mot nivån av ferritin är håravfall. Dess brist gör krullarna spröda och tråkiga, försvagar folliklarna och accelererar att de dör ut.

För att normalisera ferritin är vissa kosmetiska procedurer för hårvård inte tillräckligt. Behandlingen ska vara omfattande och arbeta på kroppen från insidan. Patienterna tilldelas ett tablettnummer 15 enligt Pevzner för att ge kroppen med vitaminer och mikrodelar. Rekommenderas också för ytterligare användning av multivitaminpreparat. Behandlingstiden ska vara minst 3-4 månader, det vill säga perioden för den genomsnittliga livslängden för röda blodkroppar. För att övervaka effektiviteten av behandlingen är det nödvändigt att ta blod varje månad för analys.

Instrumentdiagnostik

För att bedöma hårets tillstånd och för att identifiera orsakerna till deras förlust är en instrumental diagnos obligatorisk. Den består av sådana studier:

 1. Trihoskopiya

Med hjälp av en speciell trichoskopapparat studeras tillståndet av ringletter. Videoanalys bestämmer tätheten av folliklar per kvadratcentimeter, antalet tunna stavar, deras diameter och det totala antalet strängar. Trichoskopi tillåter dig att identifiera tecken på hudskador och beräkna kaldhalten per dag, individuellt för varje person.

Efter diagnosen utvärderar läkaren varje kriterium som tagits emot och deras avvikelser från normen. Uppgifterna ger möjlighet att göra en slutgiltig diagnos eller fungera som en ursäkt för vidare analys.

 1. phototrichogram

Denna studie av krullar med hjälp av ett mikroskop. Gör det möjligt att differentiera olika typer av alopeci. Bestämmer strängarnas tillstånd enligt följande kriterier:

 • Hårdhet per 1 kvm. Centimeter.
 • Hårets tjocklek i intervallet 30 mikron till 80 mikron och däröver.
 • Förhållandet mellan hörhuvudets tillstånd och fasens tillväxt.
 • Anizotrihoz.

Vid diagnosprocessen kan hårets storlek öka 1000 gånger. Typiskt används denna ökning för att bedöma krillstångens tillstånd. Phototrichogram utförs varje vecka under hela behandlingsperioden. Detta är nödvändigt för att bestämma dynamiken för återvinning av strängar.

Förutom ovanstående metoder tilldelas patienter ultraljudsundersökningar av de inre organen: sköldkörteln, bukhålan och småbäckenet. Baserat på diagnosens resultat gör trichologen en diagnos och utarbetar en behandlingsplan.

Differentiell diagnos

Vid tvivelaktiga resultat av analysen av kvinnlig alopeci är differentialdiagnos nödvändig. Studien syftar till att jämföra baldness med sådana patologier:

 • Cicatricial förändringar i hårbotten.
 • Dermatoser och svampinfektioner.
 • Syfilis.
 • Telogenutfällning av strängar.
 • Trichotillomani.
 • Felaktig vård för hår.
 • Järnbristanemi.
 • Tar mediciner
 • Dålig näring och en kraftig förändring i kroppsvikt.

För att utföra differentialdiagnos använd en uppsättning sådana analyser:

 • Mikroskopi på patogena svampar (med misstankar om trichofytos).
 • Bestämning av nivån av kortisol (stresshormon).
 • Biokemiskt blodprov: ALT, AST, protein, bilirubin, kolesterol, socker, alkaliskt fosfatas.
 • Komplex analys av sköldkörtelhormoner: T3, T4, TTG, antikroppar mot TPO och TG, prolaktin.

För att utesluta de psykosomatiska faktorerna i ett smärtsamt tillstånd indikeras rådgivning av en psykolog.

Vem ska du kontakta?

Behandling håravfall hos kvinnor

Med problemet med håravfall möter nästan alla kvinnor olika åldersperioder. Behandling av alopeci beror på de faktorer som provocerade det. För att bestämma orsakerna till den kosmetiska defekten utförs en särskild diagnos, som syftar till att studera strukturen hos ringlets, närvaron av svamplidor och andra problem. Diagnos och förberedelse av en behandlingsplan hanteras av en tricholog, endokrinolog och andra smala specialister.

Algoritmen för behandling av kvinnlig håravfall ser ut så här:

Beakta behandlingen av de vanligaste orsakerna till alopeci:

 1. Svamphuvud hudskador (microsporia, candidiasis, erythrasma, trichophytosis). För behandling användning av lokal och intern användning av svampmedel. Oftast är patienterna förskrivna sådana läkemedel: naftyfin, amfotericin B, flukanazol, tiokonazol. Den huvudsakliga verkningsmekanismen för droger är brott mot den normala strukturen och funktionen hos svampens cellmembran.
 2. Järnbristanemi - detta problem är baserat på brist på vitamin B12 i kroppen. För behandling användningen tvåvärda järnsalter preparat (Ferropleks, Ferrogradumet, Sorbifer durules) och ferri (Maltofer, Biofer, Venofer, Likferr) och vitaminpreparat för stimulering av erytrocyt mognad.
 3. Endokrina störningar
  • Insulinberoende diabetes mellitus - För normalisering av glukos i blodet, använd insulin med olika verkningsperioder.
  • Diabetes av andra typ-sulfanylurea-preparat, glycoidasblockerare, tiazolidindioner och andra medel.
  • Sjukdomar i sköldkörteln - ett brott mot dess funktioner leder till förlust av hår på huvudet och ögonbrynen. För återställning visas hormonersättningsterapi med analoger av hormonet T4, T3, levotyroxinnatrium och deras kombinationer.
  • Hormonala störningar - med minskning av östrogenproduktionen, är patienter förskrivna medel som ersätter naturliga hormoner (Estradiolvalerat, Ovestin, Femoston).
 4. Hudsjukdomar (eksem, dermatit, psoriasis, seborré) - används för att behandla antihistaminer (Fenistil, Omer Suprastin) och topiska glukokortikoider (dexametason, flutikason, Lokoid).
 5. Störningar i immunsystemet (systemisk sjukdom, kutan vaskulit, cirkulatoriska störningar, autoimmun inflammation) - för behandling med stimulantia tymus (levamisol, inosin) aktivatorer humoral immunitet (Veegum, natrium nucleinate, Likopild), aktivatorer av cellmedierad immunitet (Diutsifon, pentoxi, Biotorin), interferoner (Wiferon, Intron, Gamma-feron).
 6. Sjukdomar i centrala nervsystemet (neuroser, depression, stress, ökad känslomässig stress) - för användning av lugnande läkemedel, lugnande medel, antidepressiva medel.

Oavsett orsaken till sjukdomsstaten börjar behandlingen av kvinnlig alopeci med normalisering av livsstil och näring. Det är nödvändigt att överge dåliga vanor, färgning av hår och användning av stylingprodukter. Undvik också att torka och lägga lock med hår hårtork, krullningshår, grova kamrar, bota befintliga sjukdomar.

Läkaren behandlar håravfall hos kvinnor

Trichologisten behandlar problem med hårbotten. Denna läkare är en hudläkare med en smal specialisering, som studerar uteslutande sjukdomar i hörselnätet. Läkarens uppgifter inkluderar behandling av alopeci och utveckling av förebyggande åtgärder för att förhindra skallighet och förbättra krillens tillstånd.

Trichologist är engagerad i terapi av sådana patologier:

 • Alopeci (diffus, fokal, telogen och androgenetisk).
 • För tidig gråtning av håret.
 • Mjäll.
 • Byt ut krullarnas utseende: tarnera, spröda, torra, splittrade ändar.
 • Atrofi av hår och deras uttining.
 • Ringformade trådar.
 • Purulent inflammation i hårsäckarna.
 • Asbestisk lava.
 • Hirsutism.
 • Hypertrikos.
 • Mykoser.
 • Microsporia.
 • Ringorm.
 • Pedikulez.

Men glöm inte att förlust av vegetation ofta är en komplikation av en viss sjukdom. Därför kan behandlingen förutom trichologens hjälp kräva råd från andra specialister: gynekolog, endokrinolog, dermatolog, immunolog.

Trichologen arbetar som regel i specialiserade kosmetologikliniker, hud- och hantverk, och specialiserade forskningsinstitut. Att besöka en läkare kräver särskild träning. Innan du tar det, kan du inte tvätta håret. Detta är nödvändigt för att bedöma hudens och hårets rötter. De mest informativa är krullarna, som tvättas två dagar före samtalet till läkaren. Använd inte stylingprodukter och aktuella mediciner.

Hur man slutar håravfall hos kvinnor?

Hårförlust är en fysiologisk process som uppstår i varje persons liv. Hårfolliklar förnyas, gamla celler dör och de ersätts av nya. Den genomsnittliga förlusten av lock är ca 150 stycken. Per dag och som regel inte utgör ett hot mot huvudhörarens allmänna villkor. Men om håravfall har ökat, måste det stoppas, eftersom kosmetiska problemet kan leda till allvarliga komplikationer.

Först och främst bör du konsultera en läkare och bestämma orsaken till skarp håravfall. För detta är det nödvändigt att genomgå ett antal laboratorie- och instrumentprov. Baserat på diagnosens resultat utarbetas en behandlingsplan.

För att stoppa processen med alopeci är det nödvändigt att närma sig problemet på ett omfattande sätt. Först och främst är ogynnsamma faktorer som påverkar curls tillväxt elimineras, livsstil och kost förändras metoderna för hårvård. Särskild uppmärksamhet ägnas åt lokala effekter på hårhårets tillstånd. Läkaren väljer ett kvalitetsschampo och en mask. Oftast är det professionell kosmetika med keratin, mjölksyra och andra vitamintillskott. Vid behandlingstillfället innefattar förbudet torkning med hårtork, hårt hår och andra traumatiska faktorer, eventuellt utnämning av hormonbehandling.

Kirurgisk behandling

En radikal metod för att kontrollera alopeci, som används i händelse av att konservativ behandling har visat sig vara ineffektiv är kirurgisk behandling. Hittills används dessa typer av operationer för att återställa hårsäckar vid alopeci:

 1. FUE (sömlös metod)

FUE (Follikulär Unit Extraction) är en ny teknik för att transplantera donorhårtransplantat från det ockipitala området och andra delar av kroppen. Varje follikel transplanteras separat, vilket undviker utseendet av linjära ärr. Efter transplantationen förblir röda mikromuskulär på huden, som om några dagar går ner. Denna metod är effektiv för alopeci från I till V grad i Norwood.

Fördelar med FUE:

 • Frånvaron av cicatricial förändringar hos givare och patient.
 • Förmågan att använda hår från någon del av kroppen.
 • Inget behov av suturer.
 • Noggrann beräkning kräver antalet glödlampor och deras struktur.

En sömlös teknik används för alopeci, som orsakas av posttraumatisk eller postbrand-loggning, samt att återställa ögonbryn och ögonfransar. Med en liten donorförekomst av folliklar tas transplantat från andra hårytor i kroppen (bröst, ben, axlar, skönhetsområde, skägg). Vid en operation av 6-8 timmar, kan upp till 2500-3000 follikulära föreningar transplanteras.

 1. STRIP-metod (lapptäcke)

Hårtransplantation med denna metod möjliggör ett förfarande för implantation från 3500 mikrografter, vilka var och en består av 1-4 folliklar. Tack vare detta skapas effekten av naturlig hårdhet.

 • Den huvudsakliga nackdelen med STRIP-metoden är synliga ärr, vilka kvarstår efter skärningen av hudfliken från nacken för att extrahera transplantat.
 • Denna metod ger inte möjlighet att återplanta lås från andra delar av kroppen.
 • Det är ganska traumatiskt, så det kräver en fullständig återhämtningsperiod.

Operationen utförs under lokalbedövning, det tar 2-5 timmar. 3-4 månader efter att proceduren börjar tillväxten av nytt hår, och ett år senare låser får maximal densitet och volym.

Kirurgisk behandling av alopeci har ett antal kontraindikationer:

 • Brott mot blodkoagulering.
 • Intolerans mot anestesi.
 • Patienter yngre än 15 år.
 • Mentala sjukdomar (trichotillomania, tvångssyndrom, dysmorfofobi).
 • Diabetes mellitus.
 • Dermatologiska sjukdomar i exacerbationsstadiet.

Med särskild försiktighet utförs operationen för patienter med högt blodtryck, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, onkologiska patologier.

En annan nyans av hårtransplantation är risken för komplikationer:

 • Postoperativ domningar - utvecklas på grund av skador på nervänden i donortransplantationsregionen. Det har en tillfällig karaktär.
 • Ärr - med hjälp av patchwork tekniker finns synliga ärr kvar i givaren och patienten.
 • Avstötning av implantat.

Succesen för kirurgisk behandling av kvinnlig alopeci beror på kirurgens skicklighet och den valda transplantationsmetoden.

Tips trihologa med håravfall hos kvinnor

För att snabbt och framgångsrikt bekämpa problemet med alopeci är det nödvändigt att följa sådana råd från en tricholog:

 1. Hårvård - Tvätta huvudet när det blir smutsigt, frekvent tvättning kan orsaka mjäll och som komplikation - alopeci. Välj en individuell vårdprodukt för lockar. Det är önskvärt att schampon innehåller den maximala mängd användbara och naturliga komponenter. Glöm inte bort lotioner, tonics, balms och masker.
 2. Kombinera - kamma aldrig våtlås, särskilt om det finns ett problem med att de faller ut och ökad brittleness. Torka korta strängar borsta från rötter till tips. Långa tressar har först tips, då rötter. Välj träkammer och borstar som inte skadar huden och strängarna. För att ta hand om kammen, tvätta den regelbundet med varmt tvålvatten. Använd aldrig någon annans kammusslor.
 3. Massage - prova 2-3 gånger i veckan för att massera hårbotten genom att använda vegetabiliska och eteriska oljor. Även med normal hårväxt, gå igenom Darsonval kursen.
 4. Skydd - med problemet med alopeci använd inte termiska medel för styling eller torkning krullar. Glöm inte skyddet av huvudet under den kalla årstiden och sommaren med ökad aktivitet av solen.
 5. Frisyr - med en stark håravfall bör håret klippas så mycket som möjligt. Detta kommer att påskynda processen för återhämtning och stoppa den ytterligare förlusten. När spröda strängar är strängt förbjudna kemisk perm, uppbyggnad, vävning af afrikanska flätor och andra frisyrer, traumatiserar hörlurar. Under förbudet blir färgning av hår.
 6. Nutrition och vitaminterapi - revidera din kost och balansera den, eliminera alla skadliga produkter. Ring en läkare och välj ett multivitaminkomplex för att kompensera för fördelaktiga mikroelement.

Förebyggande

För att förhindra någon typ av alopeci är det nödvändigt att följa sådana rekommendationer:

 • Full hälsosam mat.
 • Minimera stressfaktorer och irriterande ämnen.
 • Korrekt vård av krullar (vägran av färgning, torkning med hårtork och traumatiska frisyrer).
 • Användning av professionell kosmetika för vård.
 • Tidig behandling av sjukdomar som kan orsaka alopeci eller leda till förvärring.

En hälsosam livsstil, adekvat näring och regelbunden motion - det här är det bästa förebyggandet av håravfall och andra kroppssjukdomar

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47]

Prognos

Hårförlust hos kvinnor beror på olika faktorer och det finns flera arter som skiljer sig i symptomatologin, det vill säga flödets svårighetsgrad. Prognosen för skallighet beror på sådana faktorer:

 • Alopetsyy form.
 • Livsstil hos patienten.
 • Aktualitet och brådska av den föreskrivna behandlingen.

Den bästa prognosen är genetiskt bestämd alopeci, eftersom den kan korrigeras med konservativa metoder. Ärr och fokalformer i sin svåra kurs kräver seriös behandling, och i vissa fall kirurgisk ingrepp.

Om håravfall orsakas av störningar av hormonell bakgrund, dermatomykos, trichotillomania eller andra sjukdomar, sker efter en rättelse en fullständig återuppbyggnad av vegetationen.

I allmänhet beror utfallet av kvinnlig skallighet på efterlevnaden av medicinska rekommendationer och på sjukdomsfasen bad patienten om hjälp. Om problemet kvarstår utan medicinsk hjälp, det är försummat, är prognosen för någon form av alopeci negativ.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.