^

Orsaker till håravfall hos kvinnor

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 11.04.2020
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Alla processer som förekommer i kroppen har ett orsakssamband. Hittills har mer än 50 orsaker till håravfall hos kvinnor. De viktigaste är arv och faktorer som inte är relaterade till genetisk predisposition. Alla orsaker är uppdelade i interna och externa, betrakta dem:

Extern

 • Effekten av höga och låga temperaturer - den här kategorin omfattar skadliga effekter av ultraviolett strålning, frysning, förväxling och andra väderfaktorer.
 • Felaktig vård - brist på hygienåtgärder (tvättning, kamning, torkning) samt exponering för hårbotten av kemiska och andra frätande ämnen leder till en uppdelning i krullarnas struktur och deras förlust.
 • Obalanserad näring - om kroppen inte får hela mängden näringsämnen som är nödvändiga för sin normala tillväxt och funktion, börjar det ont. Detta gäller håret. Rationell näring, rik på vitaminnäring, har en positiv effekt på det allmänna välbefinnandet och hårförhållandet.
 • Brott mot dagens regim - bristen på fysisk aktivitet påverkar ämnesomsättningen och cirkulationen, inklusive skikten i hårbotten, negativt. Regelbunden sport kombinerad med full vila ger god hälsa och ett hälsosamt utseende.
 • Dåliga vanor - cigarettrök gör krullarna spröda och ger dem en obehaglig lukt, hårbotten förlorar sin elasticitet. Alkoholen påverkar destruktivt hela kroppens funktion.

Intern

 • Dermatologiska patologier - sjukdomar i svamp, bakteriell eller viral etiologi följer ofta med ökad håravfall. I det här fallet, desto mer försummade sjukdomen, desto sämre var hörhuvudet.
 • Kränkningar av det muskuloskeletala systemet (övre ryggraden) - osteokondros av halskotpelaren är en kränkning av kommunikation mellan blodkärl och nervfibrer som stöder anslutning av huvudet med resten av kroppen och syretransport och andra näringsämnen till hårbotten.
 • Endokrina sjukdomar - hormonella misslyckanden av varierande intensitet stör fysiologiska tillståndet hos håret och hela kroppen. Med intensiv skallighet rekommenderas patienter att kontrollera tillståndet av sköldkörteln och binjurarna.
 • Sjukdomar i mag-tarmkanalen - på grund av kränkningar i mag- och tarmfunktionen, förlorar kroppen användbara substanser och kan inte absorbera dem fullt ut. Fel i lever och gallblåsans arbete manifesteras av höga fettkrullar, skallighet i kronans och templets område.
 • Njursjukdomar - leder till en överträdelse av vatten-saltbalansen i kroppen. På grund av detta ser strängarna ut tjock eller vice versa torr och livlös. Och det första och andra fallet leder till hårfolliklar.
 • Störningar i centrala nervsystemet - stress, nervösa upplevelser, känslomässiga chocker, depressiva tillstånd och andra faktorer, påverkar krillens tillstånd och kan provocera sin stora förlust.

För att bestämma den sanna orsaken till hårstopp hos kvinnor, bör du konsultera en tricholog och genomgå en uppsättning doktorsutnämnda undersökningar.

Sköldkörteln, binjurarna och håravfall hos kvinnor

Hormonella förändringar i kroppen - detta är en av orsakerna till håravfall hos kvinnor. Störningar i det endokrina systemet är oftast förknippade med sjukdomar i sköldkörteln eller binjurarna. Var och en av villkoren kräver noggrann diagnos och behandling.

 1. Sköldkörteln

Det är organet i det endokrina systemet, som ligger under struphuvudet och framför luftstrupen. Den består av vänster och höger lobes, ansluten av en isthmus. Körteln producerar sköldkörtelhormoner och reglerar de grundläggande metaboliska funktionerna. Ansvarig för normal drift av centrala nervsystemet, tillväxt av ben, utveckling av reproduktionssystemet. Det påverkar också tillståndet av epidermis, hår och naglar.

Med brist eller överskott av hormoner sköldkörtel, det är en störning i tillväxten av vegetation. Folliklar gradvis atrofi, vilket leder till håravfall. Det patologiska tillståndet kan orsakas av sådana faktorer:

 • Diffus goiter.
 • Onkologiska skador i sköldkörteln.
 • Organets reducerade funktion.
 • Autoimmun sköldkörtelbete.
 • Thyroidit med ökad utsöndring av thyroxin.

Förutom förlust av krullningar åtföljs skador i sköldkörteln av sådana symptom:

 • Skarp viktökning.
 • Torrhet i huden.
 • Irritabilitet.
 • Ökad trötthet.
 • Problem med sömn.
 • Ökad svettning.
 • Nail dystrophy.
 • Fingrar tremmer.
 • Hypertermi.

Otillräckligheten av sköldkörtelhormoner saktar ner alla processer i kroppen, inklusive tillväxten av hårsäckar. Tunnning av håret är uppenbart på baksidan av nacken och i pannan. Behandlingen består av hormonersättningsterapi, vilket bidrar till gradvis uppkomst av lock och eliminering av samtidiga patologiska symtom.

 1. Binjurarna

Dessa är parade endokrina körtlar som ligger ovanför njurens övre del. De deltar i regleringen av metabolism och producerar hormoner. Binjurarna producerar androgen och progesteron.

Om en kvinna har en hög koncentration av androgen och en minskad östrogennivå leder detta till alopeci. När hormoner förändras på manliga sidan, är det en ökning av vegetationen i ansiktet och andra delar av kroppen.

Det finns sådana främsta orsaker till binjurstörningen:

 • Frekvent stress och känslomässiga chocker.
 • Ökad kortisonproduktion.
 • Autoimmuna sjukdomar.
 • Tumör lesioner av binjurarna.
 • Sekundär bihålsinsufficiens.

Hormonal obalans påverkar inte bara frisyrens tillstånd utan även hela kroppens funktion. Behandlingen syftar till att återställa binjurets normala arbete. Terapi är lång och består av hormonella preparat.

Hormoner som påverkar håravfall hos kvinnor

Förändringar i det endokrina systemet - detta är en av orsakerna till ökad håravfall hos kvinnor. Patologiska effekter på hud och vegetation har en obalans mellan könshormoner, vilka är sätt att orsaka alopeci.

Den kvinnliga kroppen innehåller både kvinnliga och manliga könshormoner. Alopeci och överflödig vegetation är mer associerade med arbetet med östrogener, androgener och progesteron.

 1. Östrogener - ett brott mot nivån av detta hormon bidrar till utseendet på de första tecknen på åldrande. Förändringar påverkar inte bara läget för hörseln, utan även tillståndet i epidermis, kroppens konturer och övergripande välbefinnande.
 2. Androgener - manliga hormoner, påverkar arbetet med äggstockar, ben och muskelvävnad, svettkörtlar och hårsäckar. Det ökade innehållet av androgener orsakar håravfall på huvudet och utseendet av oönskad vegetation på andra delar av kroppen.
 3. Progesteron är ett könshormon som påverkar graviditet, menstruationscykel och embryonal utveckling. Koncentrationen av detta ämne ökar under barnets graviditet och återställs efter födseln. På grund av ett hopp i hormonhalten finns det en tillfällig förlust av lock.
 4. Thyrotropa hormoner - produceras av sköldkörteln, påverkar tillväxten av vävnader och metaboliska processer i kroppen. Öka överlevnaden av hårsäckar, reglera cellcykeln hos glödlampor.

Det finns många orsaker som orsakar en obalans av hormoner som påverkar håravfall hos kvinnor. De viktigaste är:

 • Hormonala preventivmedel - liknande preparat innehåller i deras komposition östrogener, som undertrycker manliga könshormoner. Efter att läkemedlet har stoppats, återställs det hormonella systemet. Dessutom hindrar vissa preventivmedel, förutom att förhindra oönskade graviditeter, tillväxten av hårsäckar, vilket orsakar alopeci.
 • Graviditet - under denna period ökar produktionen av progesteron, vilket blockerar dihydrotestosteron (hormonalopeci). Folliklarnas livscykel och deras intensiva tillväxt ökar.
 • Postpartumperiod - en obalans utvecklas på grund av försök från kroppen att normalisera den ökade nivån av progesteron. Hår bleknar, blir skört och torrt, släpp ut. Så snart hormonhalten återgår till det normala, stannar den patologiska processen.
 • Dysfunktion i sköldkörteln och binjurarna - på grund av kroppens oförmåga att producera hormoner i den erforderliga mängden är det ett brott mot metaboliska processer. Obalansen av vitaminer och andra näringsämnen som är nödvändiga för normal näring och lökväxt leder till att de dör och skallnar.
 • Klimakteriet är en fysiologisk process med utrotning av äggstocksfunktionen. Minskad östrogen leder till skallighet hos kvinnor.
 • Stressar - kronisk nervöst överbelastning och känslomässiga chocker, sömn och vila störningar, trötthet, leder till en ökning av nivån av kortisol. Cortisol är ett hormon som påverkar mängden dihydrotestosteron. Vanligtvis, från det ögonblick av en stressig situation till ett synligt problem med en frisyr, tar det ungefär två månader.

Förlusten av krullningar orsakad av hormonellt misslyckande har en karakteristisk symtomatologi:

 • Riklig nedfall av strängar uppträder under lågsäsongen, det vill säga hösten-vårperioden.
 • Om nivån av manliga hormoner ökar blir krullarna feta och huden visar akne och akne. Mot denna bakgrund, utseendet av vegetation över överläppen och på hakan, överträdelsen av menstruationscykeln, viktökning.
 • Många kvinnor noterar ökad irritabilitet, svettning, depression, tryckhopp.

Problemet med hormonella störningar och förlust av hår på denna bakgrund, läkaren bör vara förlovad. Behandlingen sker som regel vid gynekologen och trichologen samtidigt. Om problemet lämnas till chans kommer det att leda till förvärring och utveckling av alopeci.

Prolactin och håravfall hos kvinnor

Laktotrop proteinhormon, hypofysens främre lob, stimulerande laktation i postpartumperioden är prolaktin. Överträdelse av dess nivå leder till utvecklingen av hyperprolactinemi. Ett av tecknen på detta problem är baldness. Patologi kan ske mot bakgrund av hirsutism, det vill säga när låsen på huvudet tunna ut och på andra delar av kroppen blir tjockare.

Förutom att producera mjölk påverkar hormonet sådana viktiga processer i kroppen:

 • Minskar smärtskänslighet.
 • Delar i embryotillverkningen.
 • Det stoppar ägglossningen.
 • Stimulerar immunsystemet.
 • Normaliserar metaboliska processer.

Hyperprolactinemi är farligt på grund av infertilitet på grund av en menstruationscykel. Det finns också störningar i könsorganet: minskad libido, smärta vid samlag och annat. Frekventa variationer i hormonet i tonåren - detta är orsaken till förseningen i sexuell utveckling.

Prolactin provokar allvarliga metaboliska störningar. Det störar utsöndringen av enzymer och aminosyror. Det ökade innehållet i substansen tillåter inte den normala absorptionen av kalcium i kroppen, vilket orsakar osteoporos vid en ung ålder. Brist på kalcium - detta är en av orsakerna till alopeci, en överträdelse av strukturen, ökad brittleness och tarnish ringlets. Visionen förvärras också, frekvent huvudvärk, olika psykiska störningar uppstår.

Normalt stiger nivån av prolaktin under graviditeten, men det finns andra orsaker som orsakar hormonets obalans. Utvecklingen av hyperprolactinemi är möjlig i sådana fall:

 • Stark stress.
 • Ökad fysisk aktivitet.
 • Tar mediciner
 • Sjukdomar i sköldkörteln, njurar, lever och äggstockar.

För att kontrollera nivån av prolactin och lösa problemet med håravfall, bör du kontakta en endokrinolog. Läkaren kommer att förskriva test som bekräftar eller avvisar diagnosen. Tidig och korrekt behandling gör att du kan återställa balansen av prolactin och normalisera krulans tillväxt.

Dihydrotestosteron och håravfall hos kvinnor

Håravfall är ett problem som uppstår genom en rad olika faktorer. Mycket ofta är alopeci associerad med hormonella störningar i kroppen, till exempel med en ökning av nivån av dihydrotestosteron (DHT). Detta hormon hänför sig till det manliga hormonet och ansvarar för puberteten, utseendet på sekundära sexuella egenskaper. Ämnet produceras av binjurarna och testiklarna.

Dihydrotestosteron finns också i kvinnokroppen. Det deltar i sin normala funktion, som utför sådana funktioner:

 • Reglerar kvinnlig libido.
 • Deltar i fett-, protein- och kolhydratmetabolism.
 • Främjar utveckling av ben och muskelsystem.
 • Reglerar arbetet i talgkörtlarna och svettning.
 • Stimulerar tillväxten av vegetation på huvudet.

Hos kvinnor utsöndras dihydrotestosteron av binjurebarken och äggstockarna. Ämnet är ansvarigt för epidermis, hår och sexuell sfär. Huvudskälet till dess överdrivna produktion är kroppens tumörskador, som producerar ett hormon och polycystiska äggstockar.

En ökning av nivån av dihydrotestosteron leder till allvarliga sjukdomar:

 • DHT ackumuleras i hårsäckarna, på grund av vilka krullarna blir feta, spröda och gradvis börjar falla ut.
 • Hormonal obalans återspeglas i hudtillståndet: akne och akne, hög fetthalt.
 • Brott mot menstruationscykeln leder till utveckling av amenorré och hotar infertilitet. Endometrial hyperplasi kan också diagnostiseras.

Att utesluta dihydrotestosteron som orsak till kvinnlig skallighet och andra symtom på hormonell obalans, tilldelas patienten en uppsättning laboratorietester. Behandlingen består av att ta hormonella droger och ägglossningsstimulanser, vilket återställer balans. I särskilt allvarliga fall, det vill säga med detekterade tumörer, indikeras kirurgiskt ingrepp.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Progesteron och håravfall hos kvinnor

Progesteron är ett hormon som produceras under andra halvan av menstruationscykeln. Brist på detta ämne stör mognad av ägg och ägglossningsprocessen. Om kroppen har en förhöjd östrogennivå, förlänger den första halvan av menstruationen och undertrycker utsöndringen av progesteron. Mot den här bakgrunden har kvinnor problem med uppfattningen, tillståndet för hår och hud försämras.

Progesteron produceras av hypothalamus och områden i hjärnbarken. Bristen på hormon kan vara förknippad med skador på hjärnstrukturerna. Det finns också andra orsaker till hormonell störning:

 • Fel i menstruationscykeln.
 • Abort.
 • Maligna tumörer.
 • Sjukdomar i reproduktionssystemet.
 • Patologi i urinvägarna.
 • Långvarig användning av ett antal mediciner.
 • Ökad fysisk aktivitet.
 • Emotionella upplevelser och påfrestningar.
 • Brist på sömn och dålig näring.
 • Dåliga vanor.

Ovanstående faktorer hotar en kränkning av nivån av progesteron, vilket i sin tur leder till patologiska förändringar i reproduktionsapparaten. Hårets tillstånd försämras, dess struktur blir tunnare, mjäll och fokal alopeci uppträder. Det finns också problem med mag-tarmkanalen, ödem i nedre extremiteterna, ökning och ömhet hos bröstkörtlarna, huvudvärk och känslomässig instabilitet.

Behandling av patologier vid utveckling av progesteron hanteras av en gynekolog och endokrinolog. Efter normalisering av hormonell bakgrund, för att återställa krullarna bör konsultera trichologen. Terapi är lång och består av en vitaminrik kost, ordentlig hårvård och en kurs av fysioterapi.

Alkohol och håravfall hos kvinnor

Alkoholhaltiga drycker sätter ett negativt avtryck på hur många organ och system fungerar. Alkohol påverkar inte bara det interna tillståndet utan även utseendet. Missbruk av alkohol leder till svagning av håret, bidrar till för tidig åldrande av huden.

Daglig användning av alkoholhaltiga drycker orsakar förändringar i nervsystemet, vilket i sin tur leder till sådana komplikationer:

 • Håravfall
 • Försämring av hudtillståndet.
 • Depressivt tillstånd.
 • Nervositet och irritabilitet.
 • Sjukdomar i inre organ.
 • Brott mot reproduktionssystemet.
 • Försvagning av minne och mentala förmågor.

Alopeci i detta fall är förknippad med ökad leveransstamning. Kroppen kan inte hantera bearbetning av stora mängder alkohol och börjar funktionsfel.

Långtidsanvändning av alkohol orsakar uttorkning och orsakar ett baksmälla syndrom. Mot denna bakgrund reduceras mängden vatten och syre i kroppen avsevärt. På grund av syreförlust börjar cellerna att dö, inklusive hårlökar. Ju mer alkoholisk erfarenhet desto mer uttalad och tyngre konsekvenserna.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Rökning och håravfall hos kvinnor

Nikotin, som andra dåliga vanor, påverkar kroppens funktion negativt. Rökning leder till förstöring av luftvägarna, problem med hjärt-kärlsystemet, snabb åldrande av huden, gulning av tandemaljen och försämring av hårförhållandet.

Mekanism för exponering för nikotin:

 • Cigarett rök består av många kemiska komponenter, varav några är giftiga.
 • Rök påverkar blodcirkulationen i kroppen negativt och orsakar vasospasm och stör blodcirkulationen i hårsäckarna. Detta medför ett misslyckande av den normala tillväxtcykeln och förlust av strängar.
 • Rötter får inte tillräckligt med syre och användbara ämnen, så håren blir torra, spröda och gradvis dö.
 • Rökning väsentligt saktar tillväxten av krullarna på grund av det hårda arbetet hos de endokrina körtlarna.
 • En dålig vana påverkar funktionen av sköldkörteln, immunsystemet och andra kroppsstrukturer, en kränkning i arbetet som kan leda till alopeci.

För att återställa skönhet och hårdhet bör du sluta röka. Detta är det enda villkoret för att eliminera problemet med alopeci. För att aktivera hårväxten behöver du regelbundet ta vitaminer och mineraler, särskilt kalcium. Huvudmassage, näringsrika och stramande masker accelererar tillväxten av lock och deras densitet. En hälsosam livsstil och fysisk aktivitet förbättrar villkoret för inte bara håret, utan hela kroppen.

Psykologiska orsaker till håravfall hos kvinnor

En ganska vanlig orsak till försämring av övergripande välbefinnande och förlust av lås hos kvinnor är ett psykologiskt problem. I vissa fall är de täckta av tecken på hormonella störningar och allvarligare sjukdomar.

Tänk på de viktigaste psykologiska faktorer som negativt påverkar hår och hälsa i allmänhet:

 1. Emosionell trötthet - uppstår på grund av de känslor som överflödar livet, oftast negativt. Det leder till dålig tillväxt och accelererad förlust av strängar, deras ökade bräcklighet och torrhet. I särskilt allvarliga fall förekommer mjäll och andra dermatologiska problem med hårbotten.
 2. Kronisk trötthet är den näst mest populära orsaken till alopeci. Kroppen är i ett tillstånd av konstant stress, försöker skydda sig mot effekterna av negativa miljöfaktorer. Försök att sova förbättrar inte det sjukliga tillståndet. Endast efterlevnaden av arbets- och viloprocessen kan återställa god hälsa.
 3. Minskat stressmotstånd - påverkar den normala tillväxten av folliklar och deras styrka. Oftast uppstår detta problem mot bakgrund av inre konflikt, självtvivelaktighet, blyghet och pressning. Kvinnor lider av känslor av deras känslomässiga bakgrund. Om du låter det sjukliga tillståndet i sig, hotar det utvecklingen av depression, apati, känslomässig labilitet och andra sjukdomar.
 4. Depressivt tillstånd - uppstår av olika orsaker och faktorer, kan vara i åratal. Främjar förändringar i täthet och struktur hos krullarna, leder till deras förlust. Under perioden av depression på grund av förändringar i hormonell bakgrund börjar en kvinna att konsumera mycket kolhydratrika livsmedel eller tvärtom minskar maten till ett minimum. Brist på näringsämnen påverkar hela organismernas tillstånd.

Utöver det ovanstående finns det många andra psykologiska orsaker till skallighet. Tidigt svar på tecken på smärtsamt tillstånd och föränderliga vanor kan undvika komplikationer. I särskilt svåra fall krävs hjälp av en psykolog och behandling med en tricholog för att återställa skönhetens hälsa och hälsa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.