^

Hur man inte solar i solen?

, Medicinsk redaktör
Senast recenserade: 19.10.2021
Fact-checked
х

Allt iLive-innehåll är mediekontrollerat eller faktiskt kontrollerat för att säkerställa så mycket faktuell noggrannhet som möjligt.

Vi har strikta sourcing riktlinjer och endast länk till välrenommerade media webbplatser, akademiska forskningsinstitut och, när det är möjligt, medicinsk peer granskad studier. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2] etc.) är klickbara länkar till dessa studier.

Om du anser att något av vårt innehåll är felaktigt, omodernt eller på annat sätt tveksamt, välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Måttlig exponering för ultravioletta strålar är inte bara användbar, men också nödvändig för kroppen. Men i vissa fall är sola farligt och kontraindicerat, så du borde veta hur man inte solar i solen och skyddar dig mot olika komplikationer.

 1. Skaffa en solskyddsmedel med den maximala skyddsfaktorn SPF 50-80. Applicera den på den exponerade huden före varje exponering för solen. Var särskilt uppmärksam på händer, axlar, décolleté-zon och ansikte (näsa, kindben, öron, läppar), eftersom dessa zoner brinner först. Glöm inte solskyddsmedel, eftersom de också lider av UV-undersökning.
 2. Försök att inte gå ut i solen under det intensiva arbetet, det vill säga från 11 till 16 timmar. Om du är på gatan, vila du i skuggan. Efter att ha badat i behållarna torka noggrant huden, eftersom vattendroppar kan orsaka bränning.
 3. Plocka upp för sommaren en rymlig, lätt kläder (mörk färg lockar solen), som stänger huvudkroppen. Glöm inte hatten och solglasögonen.
 4. För att förhindra uppkomsten av åldersfläckar, gäller innan du går till sängs på kroppskräm med vitamin C. Minimera eller stoppa på sommaren användning av orala hormonella preventivmedel, tetracyklin, antihistaminer och diuretika. Alla dessa droger ökar kroppens känslighet avsevärt till solen. Du kan förbereda ett hemmedel för solbränna. Blanda i lika stora proportioner citronsaft och vatten. Hantera den här blandningen av handen, borsten, deckete området, nacken.
 5. Det finns vissa produkter som förhindrar sola. I kosten bör mat vara rik på lykopen. Det rekommenderas att äta tomater och deras soja, meloner, olika bär och dricka kyldt grönt te.

Än att smita, att sola i solen?

På sommarlov borde du veta vad du ska göra för att få solbränna och inte få solbränna. Först och främst måste du skaffa en solskyddsmedel med lämpligt SPF-skyddsindex för din fototyp. Siffrorna på förpackningen anger maximal tillåten tid för säker vila. Det är ju ju större antal, desto längre är det möjligt att njuta av solens strålar, eftersom skydd mot skadlig UV kommer att verka.

Varje solskyddsmedel ska appliceras innan du går till stranden, helst i 20-30 minuter. Dessutom måste det uppdateras regelbundet, särskilt efter vattenförfaranden. För det rätta valet av solskyddsmedel är det önskvärt att fokusera på sådana faktorer:

Hudtyp

Måttligt klimat

Varmt klimat

Mycket varmt klimat

1: a veckan

Andra dagar

1: a veckan

Andra dagar

1: a veckan

Andra dagar

Blek

SPF 30

SPF 40-50

Ljust

SPF 30

SPF 10-15

SPF 30

SPF 15

SPF 30

Normal

SPF 10

SPF 15

SPF10

SPF 30

SPF15

Mörkt

SPF 5-10

 

SPF 15

SPF 5-10

SPF 30

SPF 5-10

               

Medel för solbränna finns i olika former och konsistenser. Ägare av torr och normal hud är bättre att välja en kräm och med oljig och kombinationshud - flytande former av kosmetika, till exempel geler eller emulsioner.

Tänk på de mest populära garvningsförlängarna, som inte bara påskyndar utseendet på en vacker hudfärg utan också bevarar den resulterande nyansen:

 • Olja för / efter garvning - har en ljus struktur, så den faller jämnt på huden och absorberas snabbt. Många oljor har solskyddsmedel som minimerar risken för brännskador. Oljan återfuktar och hjälper till att få en vacker nyans.
 • Solbränningsförstärkaren används bäst efter en strand och en kyldusch. Fuktar, lugnar och kyler, främjar garvning.
 • Självbränd spray används bäst efter retur från semester. Låter dig spara och förbättra den resulterande nyansen. Ett sådant verktyg är ganska enkelt att använda, och dess effekt manifesteras i 3-5 minuter.

Förutom ovanstående läkemedel bör du inte utesluta från listan och återfuktande mjölk eller grädde. Sådana kosmetika lugnar den inflammerade kroppen och fungerar som ett förebyggande av fotografering.

Vad händer om solen solade ansiktet i solen?

Vissa människor är skeptiska till att sola, och hävdar att solprocesser påskyndar hudens åldrande. I det här fallet är frågan om vad man ska göra om solbränt ansikte i solen mycket relevant. Om solbränningen är ljus bör du inte oroa dig, men om det finns tecken på allvarlig brännskada och allvarlig smärta, är det lämpligt att söka medicinsk hjälp.

För att undvika solbränna i huden, och särskilt ansiktet, rekommenderas att följa sådana regler:

 1. För att skydda ansiktet och ögonen, bära solglasögon och en hatt, till exempel en mössa eller en brett hatt.
 2. Ansiktshuden är mycket känslig i motsats till andra delar av kroppen, därför har den en hög tendens att brinna och utveckla prematura rynkor. För att skydda den, använd speciell kosmetika med hög SPF-faktor.
 3. Om du äger en ljus hud, är det bäst att minimera under det brännande solskenet. Ju mörkare hudtonen desto säkrare och längre kan du sola. I alla fall slappna av på stranden är bättre på morgonen eller kvällen.
 4. Glöm inte heller att kvaliteten på solbränna påverkar kosten. För att minska risken för brännskador, är det nödvändigt att inkludera sådana produkter i menyn: hallon, jordgubbar, granatäpplen, nötter och torkad frukt, druvor, citrusfrukter, bönor, rödbetor, aubergine, grönt te.

Förutom de ovanstående rekommendationerna, drick mer flytande, tvätta och ta bara en kall dusch, för att för varmt eller kallt vatten irriterar huden. Var uppmärksam på ansiktssåpe och andra vårdprodukter. Det är önskvärt att sommark Cosmetics inte innehöll aromämnen och hade en naturlig sammansättning. Använd fuktgivande lotioner som förhindrar hudskalning.

Ansiktet är solbränt i solen - vad kan blektas?

Det finns många metoder som kan bli av med oönskade solbränna. Oftast är det tjejerna som står inför problemet när ansiktet är solbränt i solen. Än det är möjligt att bleka en hud beror på dess eller hennes typ och, förvisso, från färg av solbränna.

 1. Whitening kosmetika.

Hittills erbjuder kosmetikindustrin ett brett sortiment av blekmedel, lotioner och geler. Sådana preparat innefattar fenoler, eteriska oljor, syror, sulfider och till och med UV-filter. Oftast för att återställa ljustonen gäller sådana blekningsprodukter: flor Floresan, Christina Fluoroxygen + C, Loretta, Mirra (kämpar med pigmentering), Eveline.

 1. Kosmetika.

Det finns kosmetiska förfaranden för förtydligande: laserblekning, fotokorrigering, ytskemisk peeling och andra. De syftar alla till att exfoliera celler med högt innehåll av melanin och anpassa kroppens färg. För att få önskat resultat är 2-3 sessioner tillräckligt. Men under lättnadstiden måste du följa speciell hudvård och undvika solstrålning.

 1. Alternativa metoder.

Förutom kosmetika och salongprocedurer finns det alternativa metoder för att bleka ansiktet. Innan du använder dem måste du kontrollera att kroppen svarar normalt på ett sådant botemedel. För att göra detta är det tillräckligt att testa det på ett litet område av huden och se till att det inte finns några allergiska reaktioner.

 • Mjölksyra i kefir och gräddfil främjar mjukt förtydligande av huden. Applicera dessa produkter på ditt ansikte som en mask i 15-20 minuter. Procedurer bör utföras dagligen i 10-15 dagar.
 • Ta en massa gröna persilja och krossa den noggrant tills det är ett mjukt tillstånd. Applicera masken dagligen på det rensade ansiktet i 30 minuter. Procedurernas varaktighet beror på de önskade resultaten.
 • Skär ett par potatis från skalen och hugga till ett tillstånd av vassle. Tillsätt ett par droppar färsk citron till potatis och blanda. Applicera den resulterande blandningen i 30 minuter mot ansiktet. Skölj med varmt vatten, massera huden försiktigt.
 • Dagligen, innan du lägger dig, applicera frisk aloe vera juice på ditt ansikte. Masken måste tvättas av på morgonen.
 • Späd den kosmetiska vita leran med vatten till en grötig stat. Applicera masken på ansiktet i 15-20 minuter, skölj med varmt vatten.
 • Lägg lite läsk i tvättmedlet och massera ditt ansikte noggrant för att exfoliera de keratiniserade cellerna under solbad.

Försök att lätta ansiktet, glöm inte att använda solskyddsmedel, applicera det före varje utgång till gatan. Undvik också långvarig exponering för direkt solljus.

Hur tar man bort rodnad om ansiktet är solbränt i solen?

Lång vila på stranden eller stanna på gatan i toppen av aktiviteten av solstrålning leder ofta till att hyperemiska områden uppträder i ansiktet och kroppen. Tänk på hur man tar bort rodnad om ansiktet är solbränt i solen.

 • En mask av vete mjöl hjälper till att återställa normal hudfärg. Torka sked mjöl med vatten till konsistensen av tjock gräddfil. Applicera försiktigt på ansiktet i 15-20 minuter och skölj. Utför proceduren två gånger i veckan.
 • Lugnande och blekande egenskaper har en mandelbaserad skrubba. Blöt i vattnet på natten 5-6 muttrar. På morgonen krossa dem noggrant och späd med mjölk tills en pastaformig konsistens erhålls. Applicera masken på natten, och på morgonen skölj med kallt vatten.
 • Färsk gurka rist på en rivare och lägg till ett ägg till det. Rör om allt till en homogen konsistens och applicera ansiktet. I stället för en mask kan du använda gurka skivor, men i så fall blir resultatet ojämnt.
 • Effektiva vitare egenskaper i förhållande till garvad hud har citrusjuice. Blanda i lika stora proportioner juice (apelsin, citron, lime eller grapefrukt) och honung. Applicera blandningen på ditt ansikte i 10-15 minuter, skölj med varmt vatten. Efter en sådan mask är det inte överflödigt att ha en fuktgivande kräm.
 • Vitaminiserande, vitare och lugnande egenskaper har en mask gjord av saft av viburnum och äggvita. En äggvit vispa i ett starkt skum och lägg till en matsked vinstockssaft. Applicera blandningen på ett rent ansikte i 20-30 minuter, skölj sedan med varmt vatten. Efter denna procedur blir huden mjuk, ren och ren.
 • Ta en matsked med 5% väteperoxid och blanda med samma mängd potatisstärkelse. Rör om allt tills det är smidigt. Applicera på ren hud i 10-20 minuter, skölj med varmt vatten.
 • För att mjuka hudtonen är en citronbaserad mask ett utmärkt val. Blanda två matskedar citronmassa med ris eller vetemjöl. Rör väl och applicera i 15-20 minuter på ett rent ansikte.
 • Om röda från ansiktet måste tas bort snabbt, kommer te komprimerar att hjälpa. Brew starkt svart eller grönt te, kyla det och häll det i isformar. Frysta kuber torkar ansiktet.
 • Sked havregryn med kokt vatten, låt dem svälla. Kyld gruel appliceras på ansiktet i 10-15 minuter, skölj med varmt vatten.

För att undvika oönskade röda ansikten, använd solskyddsmedel och gå inte ut i solen, det vill säga vid lunchen.

Hur kan man inte sola i solen alls?

Om du är motståndare mot solbränna, eller det är kontraindicerat under vissa omständigheter, borde du veta hur man inte solar alls. Tänk på de grundläggande reglerna för bevarande av vit hud på sommaren:

 1. Solskyddsmedel. Få en kvalitets solskyddsmedel med SPF 50-80. Innan du går ut på gatan behandlar du alla synliga delar av kroppen, speciellt ansiktet. Återställ skyddet varje 2-3 timmar för en lång vistelse i friska luften.
 2. Sommarkläder. Föredra dig lätta kläder av ljusa färger från naturliga tyger. Glöm inte hatten och solglasögonen. Du kan också köpa ett paraply som skyddar mot oönskade strålningar.
 3. Korrekt vård av kroppen. Ett par gånger i veckan, peeling, exfoliating döda hudpartiklar och solbränna. Du kan använda masker från citronsaft eller persilja.
 4. Diet. Skydda dig från solaktivitet inomhus. För att göra detta, lägg till dina dietprodukter med lykopen (ett pigment som skyddar mot solljus). Använd tomater, meloner, bär.

Sola i solen fyller med energi, förbättrar metabola processer, stimulerar blodcirkulationen och förbättrar hela organismens arbete. Solbad ökar immunsystemets skyddsegenskaper, ger gott humör och trevliga minnen under hela året.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.